Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

popcorn 18:09, 12 cze 2015

Cudnie z tymi evergoldami!
Na tyły przydałoby się coś wyższego i innego w kolorze. Jaką tam masz wystawę, jak dużo słońca?

Ps parę werbenek dla Ciebie przywiozę w niedzielę, plus parę runianek. Będziesz u Jankosi?
szemusia 18:25, 12 cze 2015

ren133 napisał(a)

Edytko
Myślałam, że to "łatwa" turzyca
Trochę się zmartwiłam ...

Reniu, mam evergoldy i właściwie nie mam złych doświadczeń z tą turzycą. Ogromnym jej plusem jest to, że swietnie wygląda zimą. Później te żdźbła nie są ładne, ale szybko wyrastają nowe. Dziewczyny pisały, ze sposobem jest obcięcie wiosną "na łyso", przetestuję w przyszłym roku... Myślę, ze będziesz z niej zadowolona...
U mnie wstawiłam zdjęcia, jak wygląda evergold teraz. Dyskutowałysmy na ten temat z Mirellą wlaśnie. Są to sadzonki u mnie 2-letnie, kilkakrotnie już dzielone. A kupiłam 2 sztuki
ren133 22:49, 12 cze 2015

lindsay80 napisał(a)

Renia,
ta dyskusja o carexach była tu:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5379-czasem-slonce-czasem-deszcz?page=103

Kacha123 też pisała, że u niej Evergold nie najlepiej wyglądał jakieś 2-3 tygodnie temu, chcesz to wrzucę fotkę aktualnego stanu u mnie.

Edytko
Przeczytałam ... ale chyba trochę za późno
A mogłabyś wstawić zdjęcie swojej?
ren133 22:57, 12 cze 2015

Kacha123 napisał(a)
Wpadłam w odwiedziny. Carexy masz wypasione, moje dopiero teraz zaczynają wyglądać, ale może to kwestia podłoża. Próbować warto, bo to ładna trawa

Dzięki za słowa pocieszenia
Ale teraz myślę, że mogłam najpierw popytać i poczytać ... a nie tak na żywioł iść
A z drugiej strony myślę sobie ... a może akurat ...?
ren133 23:00, 12 cze 2015

Krys napisał(a)

Przywioże więcej w niedzielę,zobacz jak wyglada w neci latria kłosowa której nie chciałas a moze chcesz mam biała do oddania

A czemu Ty masz zawsze rację?
Muszę Ci powiedzieć, że ... podoba mi się ta liatra
Dziękuję Krysiu
ren133 23:02, 12 cze 2015

Milka napisał(a)
Niestety nie jest to łatwa turzyca, bardziej woli cien i dùzo wody. Jednak cos tam bym dolozyla, na razie nie mam pomyslu, bo sama się zapetliłam, ze starego w nowe

No to zawsze mogę mówić, że lubię wyzwania
Dołożę coś na pewno
Dziękuję Irenko
Idę zobaczyć co tam u Ciebie
ren133 23:09, 12 cze 2015

popcorn napisał(a)
Cudnie z tymi evergoldami!
Na tyły przydałoby się coś wyższego i innego w kolorze. Jaką tam masz wystawę, jak dużo słońca?

Ps parę werbenek dla Ciebie przywiozę w niedzielę, plus parę runianek. Będziesz u Jankosi?

Naprawdę Ci się podoba?
Z tyłu dałabym kosodrzewinę
To jest rabata na froncie - południowa, ale zacieniona przez tuje ... może bardziej tam gdzie ustawiłam carexy jest więcej słońca
Jeszcze nie wiem jak będzie ze spotkaniem u Jankosi, ciągle coś się zmienia, ale może chociaż na 2godzinki przyjadę
lindsay80 23:10, 12 cze 2015

ren133 napisał(a)

Edytko
Przeczytałam ... ale chyba trochę za późno
A mogłabyś wstawić zdjęcie swojej?

Ja bym z nich nie rezygnowała, bo są bardzo ładne, zimą faktycznie zdobią rabaty, tylko dodaj tej kory przekompostowanej do ziemi jak będziesz sadzić, tak jak radziła Toszka, może dzięki temu nie będą Ci miejscowo wygniwać, ja swoje będę przesadzać i wtedy zrobię to samo.
I myślę, że obcięcie na łyso wczesną wiosną to dobry pomysł ja zostawiłam taką 5 cm czuprynę i pomimo, że teraz już jest dużo młodych liści to te stare krótsze spośród nich wyglądają i psuje to efekt, jak będę mieć chwilę to postaram się je jeszcze skrócić.
A to zdjęcie z dziś (wybrałam do sfotografowania jeden z ładniejszych egzemplarzy ):

ren133 23:12, 12 cze 2015

szemusia napisał(a)

Reniu, mam evergoldy i właściwie nie mam złych doświadczeń z tą turzycą. Ogromnym jej plusem jest to, że swietnie wygląda zimą. Później te żdźbła nie są ładne, ale szybko wyrastają nowe. Dziewczyny pisały, ze sposobem jest obcięcie wiosną "na łyso", przetestuję w przyszłym roku... Myślę, ze będziesz z niej zadowolona...
U mnie wstawiłam zdjęcia, jak wygląda evergold teraz. Dyskutowałysmy na ten temat z Mirellą wlaśnie. Są to sadzonki u mnie 2-letnie, kilkakrotnie już dzielone. A kupiłam 2 sztuki

No to suuuper!!!
Musisz mnie nauczyć jak je pielęgnować
Lecę do Ciebie ... i od razu zobaczę z czym skomponowałaś Vertigo
Iwk4 23:17, 12 cze 2015

Reniu, pozdrawia. Ja dziś chciałam kupić podobną turzycę, ale cena była z kosmosu.