Witam, dzieki Wam i u nas powstaly skrzynki, glownie ze wzgledu na moja dyskopatie i problem z pieleniem. Tu na zdjeciu sa jeszcze w trakcie wypelniania, maja wymiary 1,2m x 1,2m. Zrobione z desek szalunkowych pozostalych po budowie, z zewnatrz pomalowane podkladem, na to farba, wewnatrz jest folia budowlana bez zadnej chemii. Na spodzie mamy po calosci siatke na krety i podrojna agrowloknine. W okol chcielismy dac jakies kamienie, ale na razie nie mozemy w naszych okolicach znalezc konkretnej zwirowni gdzie transport bylby w rozsadnej cenie

.
W skrzynkach ulozylismy warstwami, ziemie, skoszona trawe, ziemie, nieprzerobiony kompost, ziemie i ziemie z kompostownika.
Teraz sie jednak pojawil problem, nie potrafie zaplanowac gdzie co sadzic, czytalam o zmianowaniu i plodozmianie, ale mam jeszcze wiekszy metlik w glowie

. Zalezaloby mi na tym, zeby zachowac jakas ciaglosc i zeby nie bylo pustych miejsc, w ktorych zaczelyby szalec chwasty.
W poprzednich dwoch latach, mielismy warzywnik na wydzielonym dosc sporym miejscu jednak pewnie popelnilismy duzo bledow, wysiewalismy wszystkie nasiona z torebki (bo termin waznosci i za rok juz byloby po), to skonczylo sie taka iloscia warzyw i chwastow, ze nie moglismy tego udzwignac. Rozdawalismy co moglismy po znajomych i rodzinie, ale i tak duzo upraw zaczynalo nam przechodzic w kwiatostany. Zupelnie nas to tez chyba nie nauczylo zbytnio i jakos nie pomaga w zaplanowaniu teraz^^.
Bobu mielismy chaszcze, ale po zbiorach tego bylo tak malo, ze nie warto bylo zachodu, chyba ze robilismy cos zle, to samo z ogorkami, najbardziej bylismy zadowoleni z fasolki szparagowej karlowej.
Czy macie moze jakies polecane zrodla, ktore pomoga w tym planowaniu, zeby nie popelnic zbyt wielu bledow?
Pierwszy raz probuje tez z rozsada w domu. Posadzilam pomidory, por, kalarepe, bazylie i seler naciowy, wszystko rosnie jak szalone, procz selera, ktory sie do dzis nie pojawil. Widac, ze musze jakos porozsadzac je, bo marnieja, ale boje sie ze zniszcze te delikatne korzonki i nie wiem, czy przesadzic w calosci do wiekszych doniczek czy rozdzielac je.
Tysiace pytan

Przepraszam z gory i bede niezmiernie wdzieczna za pomoc

. Pozdrawiam.
Beata