Ewa, jak chesz irysy trawolistne to pisz, a ja Ci wyslę- mam ostatnie sztuki które męczę strasznie bo stoją bezpańskie. Chętnie je komuś oddam.
Rosna bezproblemów, nawet w dośc suchym, nawet w półcieniu ( wtedy niższe ciut). Kępa ok 50- 60 cm, kwiaki w kępie na wys ok 30 cm. Pachną wg mnie trauskawkami. Sliczne są, niestety niedługo, jak to z irysami- nawet 2 tyg nie ma chyba.
Za to kępy sa b. ładne cały sezon. U mnie dopiero po 3-4 latach widac dziurę w srodku, ale tez nie jakąs wielką.
tu kępy widać zeszłoroczne ( w tym roku są niskie po podziale)
a tu kwiatki troszkę
Kupiłam w pączkach jako PW...teraz jednak też mam wątpliwości...Bogdziu chylę czoła.Wczesniej miałam PW...ale jesienią padła i rzeczywiście kwitła inaczej.Wklejam obydwie dla porównania.
To była przerwa techniczna wynikająca, że tak powiem ,,ze względów zdrowotnych"
Wrzucam na razie deszczowe fotki kiepskiej jakości, ale obiecuję nadrobić.
Widzę nieodmennie, że nie mogłam się zajmować na jesieni ogrodem, bo strasznie w tym roku brakowało wczesnowiosennych roślin zwłaszcza cebulowych, ale już się ogród trochę rozbujał i będę przeorganizowywać
Wiosenna pustka - na przyszły rok koniecznie trzeba zainwestować w cebule (na razie am śnieżnika i przebiśniegi tylko) albo inne wiosenne byliny - jakieś sugestie?
Cosik zaczyna kwitnąć
A tu już deszczowo - widać, że świetnie się sprawdza pomysł ze żwirem - cała woda z krawędzi balkonu nad nami pięknie się tam magazynuje i nie tworzy bajora na połowie ogrodu.
znów siadąłm do krzeseł i mam trzy typy:
1. z umiłowania do Ikon designu, do tego bym dołożyła miętową podusie lub owczą skórę i podusie
(niestety brak reklulacji)
2.
Konieczxnie do przemalowania na szaro lub miętowo
(ale fajnie się nogi zgrywają i ma regulację)
Witajcie Kochani.
Przychodzę jak zwykle z prośbą. Podpowiedzcie co robić. Chcę pod moimi szmaragdami przesadzić hortensje Lime Light i połączyć je z Miskantem Gracillimus. Podpowiedzcie czy to co nabazgrałam na zdjęciu ma sens czy może lepiej będzie to wyglądało w innym ustawieniu. Dodam jeszcze, że miejsca jest dużo więc można szaleć. Bardzo proszę zerknijcie na zdjęcie.
Kolejno miałoby wyglądać to tak: szmaragdy, przed nimi 7 miskantów, następnie 5 sztuk hortensji i żurawki. Powiedzcie nie za dużo trawy? Może wystarczą 3 sztuki pomiędzy hortensjami? Podpowiedzcie, bo mam dylemat.
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam wszystkich.
P.S. Nie zwracajcie proszę uwagi na to co u innych zwie się trawnikiem.
Mam pewien dylemat: wprawdzie grujecznika posadziłam na wymarzonym miejscu, tyle tylko, że jest słabo widoczny na tle tych złotych tuj. Zastanawiam się więc, czy nie zamienić grujecznika miejscami z buczkiem Pourple Fountain, bo on ślicznie by kontrastował z tymi tujami. Tylko czy jak się trochę rozrośnie to czy nie zasłoni mi rododendronów? A może grujeczki od słonka złapie troszkę kolorku i stanie się bardziej widoczny? Co sądzicie?
Uwielbiam wilcze słońce, przepiękne dekoracje na stole, kolorystyka gra z ogrodem w tle
u mnie impreza w sobotę, jak to dobrze, że jesteś i inspirujesz Ewuś
BożenkoBogdziu dziękuję za odwiedzinki i nieustająco zapraszam
Bogdziu nie wiesz jak nazywa się ta moja pomarańczowa azalia? Wstawię jej kwiat z bliska, dodam że zakwita pierwsza w wielkokwiatowych, myślałam że to Christopher Wren ?