Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:10, 15 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Ewo teraz akurat brak dostępu do zdjęć ostatnio sobie za dużo pozwala i ganiam z garnkiem z wodą by ratować bukszpany, trzeba go przywrócić do porządku bo cały sezon miałem spokój

Uroki posiadania..... Znam to dobrze, u mnie "poszkodowany" jest trawnik ale bez tych ślicznych mordek byłoby smutno.
Może postaw mu jakiś pieniek obsiusiany przez innego pieska, zwykle to pomaga.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:45, 15 sty 2016

Do góry
Iwonko dziękuję

Marzenko cieszy mnie to bardzo, listę widziałem

Ewo teraz akurat brak dostępu do zdjęć ostatnio sobie za dużo pozwala i ganiam z garnkiem z wodą by ratować bukszpany, trzeba go przywrócić do porządku bo cały sezon miałem spokój

Ewelino choinka w całości ma 4,5 metra nadal stoi bo była świeżo ścięta i nic się nie sypie, a szkoda jej wyrzucać. Transport był prosto z mojego przedogródka dlatego będzie stała do upadłego, trzeba było tylko przenieść 90 metrów dalej
Plany ambitne, ale zależne od wielu czynników, więc różnie może być

Gosiu fajny nie
Tak swoją drogą mam taki hełm na głowie, że dostaję białej gorączki nad ranem jak muszę się szybko wybrać, fryzjera muszę odwiedzić w trybie natychmiastowym

Piotrkudziękuję oj trawa teraz to rozjeżdżone bagno, tradycyjnie tak bywa u mnie zimą i mam tego dośc, jak podjazd nie powstanie na pewno nie będę odnawiał całego trawnika i uzupełniał wyjeżdżonych kolein.

Kamilo w tym sezonie mam nadzieję, że trawy ładnie się rozrosną o ile nie zarosną wszystkiego

Aniu takie chwilowe natchnienie przy obcinaniu uszkodzonego buksa
Typografia ogrodu 22:36, 15 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Może to takie złudzenie, ale na dole i na górze mam pełną cegłę. Cegły nie szorowałem tylko przed nałożeniem kleju pędzelkiem 'nawilżałem' by nie chłonęło mi za dużo wody z kleju, na razie nic nie odpadło
Ja robiłem najbardziej tradycyjne wiązanie cegły na zdjęciu 1, ale na końcu ściany i tak się rozjechało bo cegłe miałem różnej długości, jeżeli masz dość równą tą cegłe to wyjdzie CI taki schodek jak na wiązaniu 4.
Najlepiej rozłóż sobie na ziemi ze 3 rzędy bez docinanych końcówek i zobacz czy będzie Ci się podobało
Zdjęcie zostawię

Wlasnie sie zastanawialam czy sie tak wydaje czy tak jest
Taki uklad jak w 4 wlasnie testowalam i niby jest ok.cegly roznia sie miedzy soba o ok 1 cmbo wlasnie stara cegle udaja,a ta nie byla rozna.i to mi sie wlasnie podoba.
Moje cegly sa jeszcze pol wilgotne.gdyby wyschly wg instrukcji powinnam je zwilzyc.przez te wilgoc ich szorowanie nie bylo latwe bo tarka sie zatykala ale juz zrobione.
Odpadania nie uwzgledniam
Typografia ogrodu 22:27, 15 sty 2016

Do góry
Może to takie złudzenie, ale na dole i na górze mam pełną cegłę. Cegły nie szorowałem tylko przed nałożeniem kleju pędzelkiem 'nawilżałem' by nie chłonęło mi za dużo wody z kleju, na razie nic nie odpadło
Ja robiłem najbardziej tradycyjne wiązanie cegły na zdjęciu 1, ale na końcu ściany i tak się rozjechało bo cegłe miałem różnej długości, jeżeli masz dość równą tą cegłe to wyjdzie CI taki schodek jak na wiązaniu 4.
Najlepiej rozłóż sobie na ziemi ze 3 rzędy bez docinanych końcówek i zobacz czy będzie Ci się podobało
Zdjęcie zostawię
Moja działka na Dębowym Lesie 20:26, 15 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No nie mogę patrzeć na tyle host bo mnie znów skuszą, cudne okazy

Łukaszu fajnie,że wpadłeś do mnie.
A ja u ciebie podziwia duże ilości przecudnych żurawek.
Ty to dopiero nimi kusisz
I trawki piękne,,i oczywiście metamorfozy twoje są świetne,widać niesamowitą zmianę
Host juz raczej nie będę dokupywać, chyba ,że jakieś pojedyncze.
Ale żurawek to jeszcze sobie dokupię
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:09, 15 sty 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nie dawaj tu rozplenicy zwykłej... zostaw Sioux (wpisałam ją na listę chciejstw i must have). Nie dawaj lilaka... nie pasuje.
Szarobróka nie znam..czytam opinie.. rozłazi się rozłogami, szerokość kępy do 2 metrów.. czy to trawa na reprezentacyjna rabatę praktycznie solo???
Gracek pod tulipanowca jest za wysoki chyba.. może gracka zamiast szarobródka??
Może zamiast tylu traw daj cisa lub bukszpana kulkę.. by nie było łyso wiosną.
Wolne luki uzupełnij Carex Gold Fountains (zimozielony) hakonechloa czy sesleria.
Od południa daj lawendę ale w grupie.. nie tak naćpana tu i tam.
To takie przemyślenia na szybko..

Edit....
czytam o róży Werserland..cy ona nie będzie tu za duża??

Westerland bedzie na slupku i cięty mocno

Seslerie mam zaklepaną wiec bedzie sesleria
lilak juz wylecial
szarobródek wyleciał
ale palibiny bardzo chce...dlaczego ich tez nie ?

gracek tez wylecial, jako wyzsze trawy beda M.purpurascens
M sioux jako niższe

a od strony polnocnaj pomyslalalam o tym trzcinniku bo on lepiej zniesie zacienienie niż miskanty chyba ?
on jest taki fontannowy troche i ma puszyste kwiatostany
https://pl.pinterest.com/pin/98164466855862078/

lawenda w grupie ? ale w ktorym miejscu ? bo myslalam o pomieszaniu z seslerią tak jak tu z szalwią
https://pl.pinterest.com/pin/68750331782610738/

ale moge dac ją grupami...
Typografia ogrodu 16:45, 15 sty 2016

Do góry
U ciotki miała być na całej ścianie, ale to dom z okresu międzywojennego, więc różne ciekawostki wyszły po drodze i było trzeba je zabudować, nie powiem instalator musiał być wybitnym artystą
Typografia ogrodu 16:17, 15 sty 2016

Do góry
Niestety, z fugą jeszcze się nie uporalem, ale kupiłem tynk polecany przez eMa Oli i pierwsza próba wyszła obiecująco.
Fotka na chwilę do zobaczenia bo muszę usunąć, jakość komórkowa, więc taka se
Czasem słońce czasem deszcz 13:48, 15 sty 2016

Do góry
Bardzo przyjemnie ogląda się takie porównania tym bardziej gdy cała praca w to włożona to już przeszłość
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:43, 15 sty 2016

Do góry
"Jak odnaleźć nagle radość i nadzieję?" bardzo lubię tekst tego utworu
Z jedno dniowym opóźnieniem też sobie posłuchałem z przyjemnością
Moja działka na Dębowym Lesie 13:00, 15 sty 2016

Do góry
No nie mogę patrzeć na tyle host bo mnie znów skuszą, cudne okazy
Ogródek Iwony 12:58, 15 sty 2016

Do góry
Mnie zdecydowanie najbardziej podoba się porównanie z widokiem na schodki, ogromna zmiana
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:54, 15 sty 2016

Do góry
Nostalgia się zachwyciłem u Małej Mi... może kiedyś
Dwa miesiące szybko miną, a później będziemy się gonić z pracami w ogrodzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:52, 15 sty 2016

Do góry
Same zasłony w takich wnętrzach zawsze dodadzą elegancji, firankom również mówię nie... moja mamuśka nie jest z tego faktu zadowolona, ale skapitulowała.
Rewolucji w zakątku ogrodu bardzo jestem ciekaw
Typografia ogrodu 11:54, 15 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ooo taka płytka bardzo ładna u siostry podobną kładłem, fotke tego co robiłem pokaże tylko się ogarnę bo miałem załamanie czasoprzestrzeni
Tak czytam i kombinuję, a co gdyby tak obsadzić dwie skarpy seslerią jesienną i lawendą, marketową Vivą... trzeba przemyśleć.
Życzę zdrówka, na samą myśl o jelitówce słabo mi się robi, u mnie procentowe ziółka dobrze działają, ale wiadomo dziecku się tego nie poda. Zdrówka.

Czekam zatem na fotke cegly Twojej.a robiles juz fuge?

Zalamanie czasoprzestrzeni...podoba mi sie

Standardowo sesleeia z szalwia łączona.lawenda tez niby ok tylko nie wiem jak jej poduch (w koncu 3/4 roku nie ma kwiatow) wy sie wpisały w taka zwiewna trawe.hmmm...

Ja na bule brzucha stosuje (oczywiscie u doroslych) orzechowke.ale jesli chodzi o wirus to chyba by i ona nie pomogla.dzieki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:45, 15 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Nie ogarnę teraz całej dyskusji, ale przy takiej pomocy na pewno wyjdzie coś świetnego

Łukasz
Tutaj są 3 warianty: https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=594

z tym, że w wersji nr 3 sesleria jest z berberysem atropurpurea nana
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:42, 15 sty 2016

Do góry
Nie ogarnę teraz całej dyskusji, ale przy takiej pomocy na pewno wyjdzie coś świetnego
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:40, 15 sty 2016

Do góry
Aniu koniecznie trzeba duże ognisko wyprawić na tą okazje bo to w końcu dzięki niemu mogliśmy wszyscy Cię poznać wirtualnie i osobiście.
Bądź zawsze
Typografia ogrodu 11:37, 15 sty 2016

Do góry
Ooo taka płytka bardzo ładna u siostry podobną kładłem, fotke tego co robiłem pokaże tylko się ogarnę bo miałem załamanie czasoprzestrzeni
Tak czytam i kombinuję, a co gdyby tak obsadzić dwie skarpy seslerią jesienną i lawendą, marketową Vivą... trzeba przemyśleć.
Życzę zdrówka, na samą myśl o jelitówce słabo mi się robi, u mnie procentowe ziółka dobrze działają, ale wiadomo dziecku się tego nie poda. Zdrówka.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:30, 14 sty 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nie dawaj tu rozplenicy zwykłej... zostaw Sioux (wpisałam ją na listę chciejstw i must have). Nie dawaj lilaka... nie pasuje.
Szarobróka nie znam..czytam opinie.. rozłazi się rozłogami, szerokość kępy do 2 metrów.. czy to trawa na reprezentacyjna rabatę praktycznie solo???
Gracek pod tulipanowca jest za wysoki chyba.. może gracka zamiast szarobródka??
Może zamiast tylu traw daj cisa lub bukszpana kulkę.. by nie było łyso wiosną.
Wolne luki uzupełnij Carex Gold Fountains (zimozielony) hakonechloa czy sesleria.
Od południa daj lawendę ale w grupie.. nie tak naćpana tu i tam.
To takie przemyślenia na szybko..

Edit....
czytam o róży Werserland..cy ona nie będzie tu za duża??

Juz się poddałam i bedą same palibiny
A westerland umieszczę w słupkach zeby łatwiej było ogarnąć i trzymac w ryzach

Chce w sumie efekt sporych roslin i kipiącej rabaty

najwyzej przy tulipanowcu i coraz nizej w strone krotszego boku bo tak jest widok z domu (wczesniej dawalam rysunki calosci)

teraz mysle o m.purpurascens zamiast grackow no i o tych m.sioux

szarobrudek rozlazi sie delikatmie..
http://ogrodypetrusa.pl/wp/szarobrodek-syberyjski/

ale moge dac tez trzcinnika krótkowłosego ktory ma puszyste kwiatostany i moze byc w polcieniu

lawenda i drobne trawki wybierze sie na koncu i jeszcze cebule przy trawach o kulce bukszpanowej tez pomysle

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies