Ogrody Holenderskie są w różnej formie:, o któróch pisałam wcześniej. Zapraszam do lektury
Te powyżej pokazywałam akurat z rejonów miejskich, gdzie powierzchnie ogrodów nie są większe niz 80mkw na froncie, więc buszu się z tego nie zrobi...na szczęście. Na tyłach domu ogród jest bardziej swojski. Na obrzeżach miast, jak pokazuję na przykładzie innych ogrodów sa różne style. Ten ogród, który zacytowałaś jest formalny. Wiesz, u nas na takich powierzchniach sadzi się często jałowca płożącego na środku albo tuje wokół, na co nie zwracamy uwagi
Mniej znaczy więcej.
Dla równowagi wrzucam dla Ciebie front babci mojej kuzynki,który tez pokazywałam.
Rh nie mam az tyle bo w sumie 3 szt i to młode ale mam kilka azali które juz szaleją. Poza tym na głowę bije glicynia.
Piekne są tez przyrosty pierisów....
Za chwilę zaswieci żylistek - doskonały do ciemnych miejsc!
Zakwita też kokorycz...
Poza tym jest jeszcze kolorowo
Wychodzi na to ze ma 10 sporych rabat do zagospodarowania Już się boję.
Rabaty, to wszystkie te miejsca zaznaczone ma moich rysunkach na niebiesko (proszę się nie śmiać )
Dom a raczej jego dach jest na czerwono, trawa na zielono Bruk wszelkie, chodniczki na szaro.
Wszędzie tam gdzie jest ta gruba kreska, są murki z kamienia.
Trochę mi te moje rysunki poobcinało, lepiej nie umiem
Wczoraj w nocy pobiegałam z aparatem po ogródku, zimno się zrobiło, bałam się, że może być przymrozek. Na szczęście nie było aż takiego spadku temperatury. Mam wrażenie, że nocą kolory są bardziej intensywne.
No tak mielismy istny kogiel mogiel pogodowy, najpierw ubieraliśmy kurtki a potem na spacerku było rozbieranie
Ciesze się że zdążyłam z płotem bo dzieki temu nie wściekałam się gdy oglądałam fotki oczka z tej perspektywy
Pola niezapominajkowe tez uwielbiam i co roku będę je powiększać
Spotkanie było super, co ciekawe z Kasia mamy nie tylko tak samo na imię ale i na nazwisko , nawet telefony mamy takie same i nasi mężowe też Najlepiej że mąż zażartował że Daria mogła by nazwisko zachować przy takim połączeniu , a wieczorem mała w płacz ze ona nie chce sie jeszcze zenić
Horta jest bombowa, pierwszy raz taka widziałam i nazywa się hortensja piłkowana Golden Sunlight Świeci niesamowicie na nowo powstałej rabacie . Na srodku jest kalina, po lewej horta a po prawej też dający po oczach złotlin
Kasienko pamietam tylko nie wyrabiam, teraz jeszcze mała się pochorowała. Wklejam Ci na szybko 4 propozycje.
A to z bliska
z różami, hortami i buksami - w tle szpaler np z cisów
z magnoliami lub wiśniami ozdobnymi, jodłą koreańską wierzba i złotymi iglakami/ tawułami plus w tle jakieś iglaki:
z rg, magnolią/wiśnią, szerokimi iglakami w tle i miniatytowymi np berberysami
Z conicami, małymi drzewkami j.w. i np berberysami lub zurawkami
Łącz dziel zmieniaj - baw się kolorami i fakturami - powodzenia
Kasiu ja lubię etap kiedy obsadzam doniczki ,ale co roku jak juz mam kupic to mam problem co .
W tym roku pod dachem podtawiłam na surfinie -petunie
A na zewnątrz chyba pelaski
Ale zobacz to wiesz co to jest to maleńkie zielone