Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu... 09:14, 20 kwi 2015

Do góry
Na miły początek dnia...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:11, 20 kwi 2015

Do góry
popcorn napisał(a)

nawet mi nie mówcie, czekam na angeliki od nich.. na razie w pąkach. Jak będą zwykłe i czerwone, to się załamię :/
moje ubiegłoroczne 'angelique' nie były aż taka porażką bo jednak okazały sie różowe tylko wściekle różowe zamiast blado różowych
za to widzę, że w tym roku jest w tym miejscu dużo liści mało pąków. czyli moja teoria z pełnymi już drugi rok z rzędu się potwierdza
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:44, 20 kwi 2015

Do góry
witam
pora przywitać się po zimie i zabrac się do pracy. Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty która jest naprzeciwko wyjścia z domu. Chciałabym wyyrzucić chodnik i zrobić piekną rabatkę.
Prosze pomóżcie
Moja codzienność - ogród Oli 08:08, 20 kwi 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Poli miskanty w tym sezonie będę podziwiać u Ciebie

Aż musiałam zacytować
Nadzieja na piękny ogród 08:06, 20 kwi 2015

Do góry

Mam już takiego carexa tylko nie wiem jakiego czy to ice dance czy moze variegata. Liście po zimie mial całe suche a latem bardzo się przypalaly.
Ogród na górce w zakolu wiślanym 07:42, 20 kwi 2015

Do góry
Internet szwankuje, zjada posty, szlak by trafił.
W weekendy nie mogę się dopchać do kompa, a w tygodniu czasu jak na lekarstwo.
Ale w ogrodzie działam.
Trawnik ogarnęłam, nawiozłam, nawet deszczyk popadał.

Wiosna jak ta lala.

A to moja niespodzianka, marnotka kupiona w L.

Mini skrawek zieleni na betonie - wszelkie rady mile widziane :):) 07:29, 20 kwi 2015

Do góry
Witam Serdecznie,

Podczytuję forum już od dawna. Teraz ośmieliłam się dołączyć gdyż okazało się że bycie ogrodnikiem-amatorem znacznie mnie przerasta i potrzebuję lekkiej pomocy.
Mam ogródek, "ogródek" raczej gdyż ogrodem nie wypada nazwać 30 cm ziemi wysypanej na podziemnym garażu. Ma bardzo niewdzięczny kształt litery "L".

Do tej pory (mieszkamy tu kilka miesięcy) udało nam się założyć płotki lamelowe, moim zdaniem paskudne, ale niestety to jedyny sposób by odgrodzić się od parkingu, śmietnika i ciekawskich spojrzeń sąsiadów. Wymieniliśmy trawę - ta posiana przez developera do niczego się nie nadawała i dosypaliśmy ziemi na całej powierzchni ogródka gdyż okazało się że w niektórych miejscach ma zawrotną wysokość 15 cm..

W tym roku planujemy położyć większy taras i posadzić trochę zieleni. Niestety ze względu na ograniczony, studencki budżet możemy zająć się tylko kawałkiem ogródka. Na dzień dzisiejszy ta część wygląda tak:

Planowałabym coś takiego:

Ze względu na beton sadzić mogę jedynie w donicach i skrzynkach. Słońce na tarasie jest na dzień dzisiejszy od około 11 do 17. Płotki zaczynają rzucać cień od godziny 12. Latem robi się tu Sahara, zwłaszcza część która aktualnie wyłożona jest płytami nagrzewa się straszliwie. Dodatkowym utrudnieniem jest silny wiatr który potrafi przesunąć ciężką huśtawkę.

Chciałabym posadzić w skrzyniach i donicach rośliny wieloletnie, zimozielone. Fajnie by było gdyby trochę odgrodziły mój skrawek ziemi od sąsiada. Po płocie oddzielającym nasze ogródki chciałabym puścić winobluszcz. Bardzo podobają mi się cyprysy, jałowce, karłowate odmiany sosen i świerków. Nie wiem czy takie rośliny są w stanie przetrwać ciężkie warunki jakie panują na moim tarasie. Dlatego szukam czegoś co lubi słońce, wiatr i co do czego są jakieś szanse że przetrwa zimę w skrzynce. W górny lewy róg chętnie posadziłabym większą roślinę (50 l donica wystarczy?), to miejsce jest bardziej zacienione, choć nie osłonięte od wiatru. Zdaję sobie sprawę że sadzenie czegokolwiek na moim tarasie jest wielkim eksperymentem i wiele roślin może po prostu się tu nie przyjąć. Jednak bardzo marzy mi się trochę zieleni więc jestem gotowa zaryzykować.

Prosiłabym o porady jakie rośliny mają, choć minimalną szansę się u mnie przyjąć i w jaki sposób najlepiej je pielęgnować.

Pozdrawiam,
Asia.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 07:27, 20 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

No ja nie mogę.... Jakie to sliczne
Ale to chyba teraz jeszcze tak nie kwitnie normalnie ?
Gunnera - parzeplin 07:24, 20 kwi 2015

Do góry
Witam. Ten sposób zimowania gunnery , wbrew pozorom nie jest aż taki trudny. Kilka rurek trochę folii ze sklepu ogrodniczego. Dla mnie największym problemem były liście do okrycia . Musiałem trochę posprzątać jesienią sąsiadom i zrobić 2 kursy do lasu + liście z mojego ogrodu . Dodatkową zaletą tego sposobu okrycia jest to , że można codziennie zaglądnąć do swojej podopiecznej , skontrolować , przewietrzyć rozgarniając trochę liści.

Fotka z dzisiaj ok. 160 cm .
Malutki pod lasem 00:08, 20 kwi 2015

Do góry
Dzisiaj u mnie były doroczne targi ogrodnicze. Normalnie bym nie poszła, bo tam mnóstwo ludzi i nie ma gdzie zaparkować, ale że byłam u teściów na obiedzie, a oni mieszkają ulice dalej, więc wzięłam wózek z Jasiem, Marysię i w trójkę wyruszyliśmy Coś tam zakupiliśmy:
- tawułki (zastąpią na rabacie wawrzynek wilczełyko, który pójdzie do mojej koleżanki, bo jest silnie trujący, a ona nie ma małych dzieci)

- jakaś trawka, tylko pani nie wiedziała jaka

- świdośliwa
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:43, 19 kwi 2015

Do góry

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:42, 19 kwi 2015

Do góry

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:40, 19 kwi 2015

Do góry

Mój jesienny ogród 23:30, 19 kwi 2015

Do góry
Hej Robert, kupę czasu zostawiam Ci kwiatek z naszej wiosny choć zimnej ale kwiecistej pozdrówka
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:27, 19 kwi 2015

Do góry
A to zapowiedź mam nadzieję pięknego kwitnienia

Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:13, 19 kwi 2015

Do góry
A to bukszpanobranie

Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:11, 19 kwi 2015

Do góry
Kochani resztę fotek wkleiłam u Kasi bo tam ich miejsce. To cudowny ogród już teraz,kiedy rośliny dopiero budzą się po zimie. Latem musi wyglądać bossssko
Muszę to zobaczyć więc pewno i wam pokażę
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:11, 19 kwi 2015

Do góry
Przyznam, że te narcyzy najbardziej mi sie podobają- są u mnie od tego roku
Ogród dla zapracowanych 23:08, 19 kwi 2015

Do góry
Dzięki dziewczyny za miłe słowa i zajrzenie do mnie!!!
Witaj sąsiadko

Od strony południowej przy tarasie na jesień posadziłam wrzosy i cebule

Moja codzienność - ogród Oli 23:06, 19 kwi 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Poli miskanty w tym sezonie będę podziwiać u Ciebie

Piekne!!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies