Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:18, 19 kwi 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Cudna fotka!

Klon wygląda jakby zakwitł Ale nie dziś.. bo pochmurno.
Ogródek Iwony 12:17, 19 kwi 2015

Do góry
Iwonko pieknie elegancko sie zrobiło ......jestem pod wrazeniem zmian

Moje ulubione widoki

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:17, 19 kwi 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)
Świetna ta jabłonka i magnolie w sąsiedztwie piękne...

Tu prawie w każdym ogrodzie jest magnolia
Wszystko teraz stoi w miejscu.. za zimno. Wyleciałąm na chwilę pogrzebać za ślimakami, bo mi zjadają lilie, najgorzej, że w środku, pod ziemią. Szałwie wyszatkowane... mam nerwa.. wszytko co ledwo wylezie z ziemi już zżarte. Na razie malutkie ślimory, ale niedługo będą wielkie.

Te są jeszcze duże... i niestety daje się utłuc tylko te gdzie mam korę, bo część siedzi w korze a nie w ziemi.. Tam gdzie ziemia, to są nie do znalezienia.
Ale za zżarte lilie mam nerwa wielkiego, bo lilie wtryniają pod ziemią.
Te gówno urośnie do 15cm!! To dopiero potrafi zjeść..
Ogłaszam stan wojenny, niech tylko do karmy dojadę.

Acha, nawet to mojej trawy hakonechloa się dobrały!!

U Ciebie to wiewiórki.. dużo milsze zwierzątka
Małymi kroczkami do celu... 12:10, 19 kwi 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Jeśli mogę, to ja uważam, że powinnaś trochę złagodzić zakręty na linii rabaty, żeby nie były aż takie prawie pod kątem prostym. Chyba, że to tylko takie złudzenie na zdjęciu. Ja dodałabym też niewielki łuczek przy pierwszej rabatce, a drugą zwęziła. Potem jak będziesz dalej działać, to można kolejny brzuszek zrobić jeszcze mniejszy, taki tylko na jakieś malutkie rośliny, a potem ogromny brzuszek na narożniku działki.

Oczywiście, że możesz, bardzo się cieszę, że do mnie zaglądnęłaś W poniedziałek, biorę tableta do ogrodu i w końcu jakąś linię wytyczę Podobają mi się takie fale, tym bardziej, że na innej rabacie mam podobne. Dziękuję i pozdrawiam
Stary "ogród" z nowym domem:) 12:08, 19 kwi 2015

Do góry
Dodaję też zdjęcie wierzby hakuro. Wczoraj w szkółce w której byłam, oraz tu na forum dowiedziałam się że wierzby żyją ok 3 lat, co było dla mnie szokiem, ponieważ od 8 lat mam u mamy w ogrodzie piękną wierzbę, która trzyma się bardzo dobrze

8 letnia wierzba hakuro nishiki:

Wierzba zaczyna dopiero wypuszczać listki, więc jeszcze nie wygląda tak spektakularnie jak zwykle, ale za kilka tygodni zrobię zdjęcie w pełnej krasie. Cudna różowa chmurka Mam nadzieję że w tym roku też taka będzie. Korona ma średnicę ok. 150cm, pień ma ok. 100-110cm. Co roku przycinamy jej gałęzie o około 20cm, czasem 2 razy do roku. Nawet zimą po opadnięciu liści (a późno opadają, początek grudnia) jej gałązki są gęściutkie, dlatego tak ją lubię, może dużo zasłonić.
Małymi kroczkami do celu... 12:04, 19 kwi 2015

Do góry
Jeśli mogę, to ja uważam, że powinnaś trochę złagodzić zakręty na linii rabaty, żeby nie były aż takie prawie pod kątem prostym. Chyba, że to tylko takie złudzenie na zdjęciu. Ja dodałabym też niewielki łuczek przy pierwszej rabatce, a drugą zwęziła. Potem jak będziesz dalej działać, to można kolejny brzuszek zrobić jeszcze mniejszy, taki tylko na jakieś malutkie rośliny, a potem ogromny brzuszek na narożniku działki.
Stary "ogród" z nowym domem:) 12:00, 19 kwi 2015

Do góry
Psiamama, to prawda, to wielkie szczęście, ale mam świadomość, że gdybym była obca dla tego miejsca, to wyrwałabym parę drzew i trochę inaczej tu zagospodarowała A tak z sentymentu nie mogę - ale i dobrze, fajnie jest mieć coś starego i stałego w nowym ogrodzie.

Dziś obiecane zdjęcia.

Przed:

Część gospodarcza sąsiada (dom pomarańczowo-żółty) oraz nasz kurnik ("biały") z kompostownikiem i bałagan pobudowlany (dachówki przy płocie).

A teraz (po wczorajszym montowaniu płotu):

Wszystko co chciałam zasłonić zostało zasłonięte. I chociaż optycznie może zmniejszyło się miejsce, to mam wrażenie że jest już porządek. I nie muszę przy obiedzie patrzeć na kury, pożerające długaśne dżdżownice lub załatwiające się w biegu - nie jest to zbyt apetyczne, a widok był akurat z okna tarasowego (część jadalniana salonu). Teraz "tylko" sadzić roślinki Płot będę malować jeszcze raz, by wyrównać odcienie.

Zaczyna kwitnąć nasza śliwa purpurowa:

Z bliska:

Pokażę nasz ogród 11:58, 19 kwi 2015

Do góry
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 11:57, 19 kwi 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
A co u mnie? A u mnie kwitnie... wczoraj zaczely moje ulubione exotic emperor to tego zapachu dodaja hiacynty... no czuc je wszedzie

Ależ cudna ta rabata!! Już czuję ten zapach!

Ps: czy ja też mogę się wybrać na Twoja wycieczkę?
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 11:54, 19 kwi 2015

Do góry
Grzes napisał(a)
Jako, że zasadniczo jest to wątek mojej Ż., to staram się zbyt mocno nie udzielać aby nie "zadymiać" krajobrazu. Ale dzisiaj wrzucę parę zdjęć zarówno dlatego, że robione przeze mnie jak i pokazujące min. moją część ogrodu.

Moja duma i radość - nektaryna kwitnie i zapowiada urodzaj

A tak ta sama nektaryna owocowała 2 lata temu i mam nadzieję, że w tym roku znów da popis

A tu na pierwszym planie brzoskwinka, która w zeszłym roku straaasznie chorowała, ale walczyłem o nią jak mogłem i chyba się udało, bo kwitnie pięknie!

Black Tulip z mojego ujęcia.

Piękne zdjęcia i piękny macie sad, który rodzi dorodne owocowe, a że jest pod twoją opieką, to czyni Cię Grzesiu wyjątkowym ogrodnikiem.....moje gratulacje.... i laur za to, że jeszcze doglądasz Tulipka...niesamowicie wyglądają kwitnące drzewka owocowe
Pokażę nasz ogród 11:54, 19 kwi 2015

Do góry
Obfocone ze wszystkich stron nowe nabytki - 4 tujki szmaragdowe, w miejsce rozczapirzonej tujki odmiany nieznanej i w miejsce jałowca. Mają uspokoić tyły.

Siedlisko na Podlasiu 11:54, 19 kwi 2015

Do góry
Dzięki Iwono za pozdrowienia

JUż za dwa tygodnie będę oddychać ogrodowa atmosferą
Nie mogę się doczekać i na pewno zasypię Was fotkami bo sama jestem spragniona wiosennego widoku z mojego ogrodu
Zostawiam ubiegłoroczny bukiecik

Ogród w Puszczykowie 11:48, 19 kwi 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Kupiłam wymarzone drzewko, buka Purple Fountain. Posadziłam na froncie. Na razie to taki długi patyk, zamocowany dwoma palikami, żeby się ukorzenił. Myślę intensywnie co posadzic mu w najbliższym sąsiedztwie. Myślę o kulkach i coś na nóżce po lewej z tyłu. Czy to pasowałoby?
Na razie, na tej rabacie mam z tyłu tuje Yellow Ribbon, z lewej jodłę Jan Paweł II, oraz z lewej stipy i rozchodniki Matrona.

W bliskim sąsiedztwie nic nie sadz albo coś co łatwo jest przesadzic bo buk zajmie sporo miejsca a bukszpany nie tak łatwo przesadzic.Piękny i wysoki udało Ci sie kupic.
Rododendronowy ogród II. 11:44, 19 kwi 2015

Do góry
To pokażę różową koperkową .Mnie się bardzo podoba.

Ogród dla zapracowanych 11:41, 19 kwi 2015

Do góry
Dzięki Waldku

Załączyłam link w podpisie wg Twojej rady. Dodaję pare fotek żeby mniej więcej pokazać jak w tej chwili wygląda mój ogród. Znajomi jak przychodzą to twierdzą,że ładnie ,ale oni nie byli na Ogrodowisku

A to jest mój towarzysz prac ogrodowych- nie niszczy i nie obsikuje mi roslin. Jest nauczony załatwiać sie poza ogrodem.

Lawendę,którą widać na zdjęciu pod irgą wyrzucę i dosadzę tam jeszcze konwalniki.
W rogu działki południowo-zachodni róg posadziłam świerk Hoopsi, Youngi i buczka - tam mi cos brakuje,ale póki co nie mam pomysłu. Drzewka również podsadziła cebulami i hostami.

Przy samym domu jest murek,który wygląda następująco

Kwitną na nim różaneczniki,azalie- których teraz nie widać i posadziłam również trawy. To jest fotka z zeszłego roku

Na zdjęciu widać jak wyrósł mi ciemiernik cuchnący- będę musiała go przenieść w inne miejsce

Tak mniej wiecej to wyglada. Trawnik jest po wertykulacji- a ja czekam na ciepełko. Mam dużo miejsca,ale nie do końca potrafie to wszystko ogarnąc,żeby było tak pieknie jak w Waszych ogrodach.
Moja przygoda ogrodowa zaczęła się 3 lata temu,jak przeprowadziłam sie na wieś. Ja po wykształceniu medycznym nigdy nie miałam takiego ogrodowego zacięcia. Trafiłam na ogrodowisko plus czytanie podstawowych informacji o potrzebach i wymaganiach roślin. I tak to się zaczęło!!!!!
Wasze ogrody to miód malina,ale może kiedyś będę miała chociaż namiastkę takiego pieknego cuda!!!!
Będę wdzięczna za każdą podpowiedz-może to jakos ogarnę!
Słoneczny ogród słonecznej safikey 11:41, 19 kwi 2015

Do góry
Dzis rano nareszcie pokazały się nieśmiało szafirki

hiacynty rozwkitają

pierwszy tulipan rozkwitł

cieszy mnie to tym bardziej, że jesienią posadziłam je po raz pierwszy w ogrodzie i niezawodnie wszystko rozkwita...

Przebiśniegi przekwitły, krokusy równiez więc czekam na reszte kwiatów, a juz aby dotknąć i rozkwitną narcyzy, żonkile i reszta tulipanów
nie moge się doczekać!!!!

jak zwykle nie zawodzą wrzośce, które widać na wrzosowisku nawet z daleka

Ogródek Iwony 11:33, 19 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

We wrześniu posadziliśmy przy tarasie berberysy i gracilimusy.

Piękne połączenie, zapisuję do inspiracji
Iwonko, ten berberys to jakis kolumnowy ?
Co do mężów to sie zgadzam. Mój też niedawno jeszcze twierdził, że ogród jest mój i sie nie wtrąca. A teraz lata za mną z łopatą i przesadza, przekopuje i podpowiada. Normalnie widzę, że zaczyna się wciągać troszkę. Mężczyźni to wzrokowcy, jak widzą efekty naszej pracy, to zaczyna się im podobać i wtedy chętniej pomagają
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:23, 19 kwi 2015

Do góry
tak:
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:09, 19 kwi 2015

Do góry
ze złocienia wzeszły 2 siewki

pikowałam koleusy, te ładnie powschodziły

i wysiałam rojniki
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:02, 19 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
reniu dzieki za zdjęcia , fajnie popatrzec co się dzieje na Bałuckim. Pytałas u Ani o różnicę między śnieznikiem a cebulicą to masz zdjecia najlepiej wtedy je poznasz.

to cebulica

a to śnieżnik

dziękuję, załapałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies