Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:49, 05 mar 2023

Do góry
Na budowie coś się dzieje, ale bardzo wolno. Nadal siedzimy w ziemi. Na zdjęciu widać, że moje biedne drzewka będą mieć cien przez większość dnia.... Ehhhh no nie można mieć wszystkiego.

coś się dzieje, czyli też mój teren na wysadzenia będzie mniejszy niż w ub roku. No i ryzyko zniszczen większe bo i jeszcze wykopy nas czekaja [zbiorniki na wode, teren do rozsączania...]

Duża, ogromna nadzieja, że jesienią, pewnie bardziej późną niż wczesną, uda się rozpocząć prace przygotowawcze ogrodu. Plan byłby taki:
- wyrównanie a raczej wyprofilowanie terenu
- wyprowadzenie prądu i ujęć do wody [podlewania nie planuję
- wyznaczenie rabat
- zasianie trawy
- przesadzenie klonów z obecnego ogródka [bardzo późna jesien]
- posadzenie drzew
- trochę mniejszych nasadzen i przesadzen z obecnego ogródka.

Jeśli uda się zrobić co powyżej to będę bardzo zadowolona. no i oczywiście przeprowadzka gdzieś w grudniu.

April podbija las... 15:46, 05 mar 2023

Do góry
Trochę wiosny

Bylinowa łąka 15:41, 05 mar 2023

Do góry
zawitka napisał(a)
Uciekam bo i tu śnieg ha ha Pozdrawiam i wieję

Halinko na szczęście śniegu już nie ma. Nawet troszkę wiosny już widać.
Zaraz wstawię zdjęcia na dowód.

April podbija las... 15:36, 05 mar 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jest nas szalonych więcej, ja też działałam wczoraj dwie rabaty ogarnęłam a do końca prac jeszcze dziesiąt rabat

Sylwia, przy tak wielkiej działce to ja cię podziwiam. Ja nie mam małego ogrodu a ledwo daję radę

Może poznajesz siewki? coś mi się wysiało ale nie wiem co. Obok rośnie rutewka flavum i stychas Hummelo. A może to po prostu chwast? Na razie zostawiłam

April podbija las... 15:32, 05 mar 2023

Do góry
Zobaczcie jakie duże są już rutewki favum. Mają po kilkanaście centymetrów.

Moja Jelena ciągle pięknie kwitnie

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:27, 05 mar 2023

Do góry
Wiosna jeszcze nie do konca się zadomawia, ale chcę ją odczarować. Ostantio było zimno, ale nie przeszkodziło to śliwkowym zakwinąć Penwie owoców z tego nie będzie, ale co tam - wygląda pięknie.

Pierwsze wysiewy za mną (5ty marzec). Bób i groszek mają wykiełkować w domu a później będą stały w ogróku, zęby jakoś w kwietniu pójść do ziemi .

Rabarbar już zapowiada się obficie. Znów będą tarty z borówkami i truskawkami .

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 15:25, 05 mar 2023

Do góry

April podbija las... 15:20, 05 mar 2023

Do góry
Zdjęcia z wczorajszego sprzątania
Prawa strona rabaty zachodniej już posprzątana

Przycięcie carexa remota i żurawek odsłoniło pokrywy oczyszczalni, zwykle niewidoczne pod roślinami

i lewa strona rabaty zachodniej jeszcze do oczyszczenia. W sumie rabata ma chyba ponad 40 metrów, max50. Można się narobić Przy jej końcu, za cisami jest kompostownik. Cisy jeszcze troszkę potrzebują żeby stworzyć gęstą przesłonę ale już jest nieźle.

Tu widać jaką grubą mam warstwę igieł przed sprzątaniem

sprzątam na dwa kosze. Do jednego wrzucam ścięty susz i wypielone chwasty. Do drugiego igły, żeby nie zakwaszać za mocno kompostu.

Ogród prawie wymarzony … 15:19, 05 mar 2023

Do góry
Brzozy poszły pod sekator

I graby tez ale jeszcze nie skończyliśmy

Luk na całość

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:19, 05 mar 2023

Do góry
Papryki I baklazany

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 14:15, 05 mar 2023

Do góry

Od jakiegoś czasu nasze brzózki umierają. Po większych wichurach po prostu się łamią.

Zauważyłem, że na młodych brzózkach jest grzyb, na większych też zaczęło coś rosnąć co przypomina grzyb.

Zrobiłem też zdjęcia strumyków w których jest brzydko wyglądająca woda. Jest ona zielono-brunatna.

Co może być przyczyną? Jak można uratować pozostałe drzewa?

Bardzo dziękuję za pomoc.

Blaski i cienie nowego życia 13:40, 05 mar 2023

Do góry
Tess napisał(a)
Widziałam plan, dużo nowego się zapowiada.
Zazdroszczę zapału i chęci. Ja już tylko pielęgnuję
Drzewa sama cięłaś???

Zapał jest choć zdrowie z tym nie idzie w parze

Drzewa są ponad 30-letnie,od poprzednich właścicieli,którzy mieli tu sad. W zeszłym roku zabrałam się za ich korektę, nie wszystko dało się od razu ściąć. Syn mi trochę poskakał bo sprawniejszy i zapalił się do małej pilarki, więc sporo było obcięte, powiedziałabym że 1/3.
Drzewa potrzebują czasu na wypracowanie nowych koron. Zeszłoroczne wiosenne cięcie wpłynęło tak, że gałęzie uginały się od owoców. W tym tygodniu wszystko robiłam sama.

A to porównanie z cięcia jabłoni długopędowej
Z serii: było i jest

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:09, 05 mar 2023

Do góry
Martka, dużo bratków widziałam w piątek w markecie budowlanym. I prymulek. Ale nie kupiłam (choć kusiły), bo do ziemi ich teraz nie można wsadzić, a w doniczkach - zabiję .

A tymczasem za oknem…
Dół się pogłębia…
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:01, 05 mar 2023

Do góry
Agania napisał(a)
Hey Joasiu, dawno już Cię na ogrodowisku nie było, widać że nie przepadasz za zimą , co u Was jak tam wnusio, co u córki i jak zdrówko ?
Kolejny sezon przed nami, stęskniłam się za Tobą za Waszym ogrodem i za fotkami kotka

A propos kotka chciałam Cię o coś dopytać, może odpiszesz?
U nas mnóstwo świeżego puchu, buziaczki♥️

Witaj Aganiu,
przespałam tę zimę jak ten niedźwiedź w gawrze ale już jestem
U mnie troszkę zmian bo od lipca ubiegłego roku postanowiłam dołączyć do grona emerytek i bardzo sobie ten stan chwalę. Żałuję troszkę, że dałam się namówić na kontynuowanie pracy zawodowej bo nadal brakowało mi czasu na realizację moich planów i czerpanie przyjemności z życia.
Jednak od kwietnia zamierzam cieszyć się wolnością i całkowicie rezygnuję z pracy zawodowej.
Wnusio to już fajny chłopczyk, rośnie jak na drożdżach i chodzi do żłobka bo córa od kwietnia wraca do pracy.
Nie wiem Aganiu czy pytasz o kotki córci czy też o Naszego Lolka, ale wszystkie 3 mają się dobrze, a nasz wnusio kocha je całym swoim serduchem. Jak wszystkie zwierzątka małe i duże
Mrówki też są fajne

Pisz na priw to odpiszę.
Wspomnienie lata.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 12:30, 05 mar 2023

Do góry
Zrębki przewiezione dookoła trumienek

Ogród prawie wymarzony … 11:51, 05 mar 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Miłego wieczoru Rozgrzewamy się

Aaaaale słodziak!!! Jak ma na imię?

Nie nadrobię zaległości ale może uda mi się teraz być bardziej na bieżąco .
Mazurskie klimaty Małgorzaty 11:30, 05 mar 2023

Do góry
U mnie Alicjo tak całkiem pusto nie jest-sterczących badyli bylin i poczochranych traw całkiem sporo, czego ja bardzo nie trawię,a wręcz torsji dostaję--wczoraj w zadymę śnieżną parę sztuk wyciełam z przed okna sypialnianego bo straszyły bardzo--niech tylko pogoda się poprawi to mam co robić
..tylko po robocie nie będzie gdzie przysiąść na chwilkę.

Wilczy ogród 11:09, 05 mar 2023

Do góry
U mnie w foliaku

A w domu

I jeszcze w garażu haha

Ciekawe ile z tych wysiewów mi się uda , czy jak co roku cześć pójdzie na kompost i znowu będę mówić , ze nigdy więcej
Ogród prawie wymarzony … 11:07, 05 mar 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Kanciki dokończone-łącznie prawie 25 mb poszło pod deskę i nóż .
Ps Niemąż wrócił- zrobił obchód po ogrodzie i NIC nie powiedział

Wow! Ale cudne kanty!

Przyszłam prosto z wizytówki, żeby zapytać, jaką masz werbenę. Bo taka fajna niewysoka jest, ładnie wypełnia rabaty. Moja ma chyba z półtora metra.
Ania na Żuławach 10:41, 05 mar 2023

Do góry
Kawka na huśtawce już była

I jeszcze moja donica styropianowa Tulipany, żurawka, trzmielina mają się dobrze Trawa do wycięcia ale jeszcze nocne przymrozki mnie powstrzymują

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies