Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:17, 06 maj 2015

Do góry

Do góry

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:16, 06 maj 2015

Do góry

Tulipanowa
Rododendronowy ogród II. 10:14, 06 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Kwitną magnolie

Zaczyna kwitnąc mały krzak obieli

I jeszcze kaczeńce

Widoki już zapierają dech, magnolie w takiej ogrodowej przestrzeni to prawdziwy cud natury, nie tak jak u mnie...obiela wiosną zachwyca, jak urośnie będzie szał, bo przed rododendronami zdąży
Kaczeńce uwielbiam, jak pięknie prezentują się nad stawem
Wszystkiego po trochu 10:13, 06 maj 2015

Do góry
Jona ja myślę podobnie o roślinach pułapkach U mnie larwy znalazłam w żurawkach i rozchodnikach, ale dorosłe żerują na innych - główmie na pierwiosnkach, rododendronach, trzmielinie, również róży. Wiele razy próbowałam się podkopać pod rodki ale nigdy nic nie znalazłam, chyba też dlatego że bryła korzeniowa jest już u mnie ogromna i nie sposób podkopać się pod nią. Moje pierwiosnki kaukaskie w zeszłym roku były bardzo pogryzione przez dorosłe ale w tym roku larw w korzeniach nie znalazłam, natomiast znajduję w nich już dorosłe formy
Belladonna właśnie testuję gnojówkę Namawiam przy okazji do założenia własnego wątku, na pewno masz się czym pochwalić, obiecuję, że będę u Ciebie częstym gościem

Rododendron Graf Lennart

Azurika

zapączkowana azalia już za chwilę za chwileczkę moja najwcześniejsza, prawdopodobnie Csardas, ale może ktoś to potwierdzi- rzecz jasna po rozkwitnięciu

Mój 4 arowy azyl... 10:01, 06 maj 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Zakwitają Tiarelle; pierwsza od Marioli, druga od Ani_Mi ( widoczna również na pierwszym zdjęciu w głębi)

Triarelle też mi kwitną i tez podarunek od Bogusi z Z....
Lubię je ładne mają kwiaty i liście.
Moja działka. 09:49, 06 maj 2015

Do góry
Przekwitły już tulipany,hiacenty i żonkile,trzeba było wszystko ściąć.
Ale kwitną inne kwiatki.

Lilie

Wszystkiego po trochu 09:46, 06 maj 2015

Do góry
pigwowiec

floks szydlasty

smagliczka

Ogród na glinie 09:46, 06 maj 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

ten widok jest ładny, rzeczywiście kulki proszą o kolor

Też tak myślę.

Rabatka super,taka od razu na gotowo
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:41, 06 maj 2015

Do góry
I jeszcze wrzucę Wam moje dwa małe cuda ogrodowe: jarząbek posadzony w zeszłym sezonie ma kwiatki, hura, czyli będą koraliki ????
I uwaga, czy na drugim zdjęciu widzicie pączek w piwonii????? Posadziłam ją w zeszłym !!!!!!!! miesiącu (wiem, że trzeba w sierpniu, ale tak musiałam), czyżby chciała zakwitnąć????
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:36, 06 maj 2015

Do góry
Kochani, zbiorowo dziękuję za wpisy. Wiem, że czekacie na nową rabatę. Nie mam czasu na ogrodowisko, bo albo siedzę w ogrodzie i szybciutko robię, co trzeba, albo pracuję przy komputerze (ale niestety nie w internecie więc i do Was nie zaglądam). Rabata idzie do przodu powoli, wykrajanie darni to koszmarna praca - na drugim zdjęciu w Imperacie Red Baron i pod wiązem widac jakie skarby (kamienie) wykopuję w swojej ziemi, po za tym mam tu super próchnicę, dżdżownice w ilości 5 sztuk na jedno kompnięcie łopatą Na razie wrzucę dosłownie dwie fotki, bo więcej nie zrobiłam. Rabata jest jeszcze nie pełnej szerokości. Przed hortensjami dam albo żurawki, albo turzyce ice dance. Zobaczę jak będzie wyglądało. Wszystko robię na czuja, najpierw plan, a potem oczywiście wszystko bierze w łep i jest inaczej.

To tył działki i przyszła rabata, o której mowa:

Nic nie widać więc piszę, po kolei od lewej: 2 miskanty ML, 4 hortensje Lime Light, Wiąz Aurea, a w nogach 5 sztuk Imperaty cylindrycznej Red Baron, Miskant Zebrinus, znowu 3 Limki (na zdjęciu widać już tylko jedną), dalej 3 derenie Sibirica (patrząc z tarasu za brzozami) i 3 pęcherznice Luteus dla rozjaśnienia ciemnego kąta.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:35, 06 maj 2015

Do góry
Niestety w moim nowym ogródku kolejne nieprzyjemne odkrycia. Będę wdzięczna za pomoc w identyfikacji przyczyn tych chorób:

1. Na hortensjach pnących (deformacje liści a od spodu jakaś biała "siateczka") - podobne deformacje widziałam też na bluszczu:

2. Na klonie palmowym (uschnięte brzegi, dziury w liściach z brązawymi plamkani a od spodu małe czarne robaczki, brak liści na niektórych pędach)

3. Na klematisie czarne brzegi liści

4. na dolnych częściach pędów zarówno lawendy i niezapominajek - czarne łodygi i liście - niestety nie mam zdjęcia.

Jetsem załamana Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji tych chorób i ewentualne sugestie jak z nimi walczyć
Wszystkiego po trochu 09:34, 06 maj 2015

Do góry
Na opuchlaki robię doświadczenia.
-pozbierałam kilka larw, umieściłam w woreczku z ziemią i polałam wywarem z wrotyczu rozcieńczonym 1:1 - żyły
-polałam dursbanem 100ml:10l wody - zdechły
-opryskałam wszystkie rośliny bardzo dokładnie wywarem z wrotyczu 1:5 opuchlaki dalej żyły i zbierałam je pod deseczkami, mszyce na różach też żyły
- pozbierałam dorosłe osobniki do słoiczka, wsadziłam do niego liść rodka, zanurzyłam liść w roztworze wywaru 1:5, - żyły
- zanurzyłam liść w nierozcieńczonej gnojówce- większość zdechła ale kilka żyła, te które zdechły były na dnie słoiczka w niewielkiej ilości gnojówki która spłynęła z liścia- czyli albo się w niej utopiły, albo napiły trucizny.
Te które przeżyły siedziały na liściu. Polałam też jedną gałązkę rodka żeby zobaczyć czy nie popali jej nierozcieńczona gnojówka, na razie wygląda dobrze.
Zanurzyłam też gałązkę róży na któraj siedziały mszyce w nierozcieńczonej gnojówce, mszyce na drugi dzień nadal żyją a listki nie wyglądają na poparzone, ale z ostateczną oceną wstrzymam się jeszcze parę dni.
Codziennie zbieram pod deseczkami 8-10 szt dorosłych

A teraz coś miłego

Ogród na glinie 09:21, 06 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Cudne te tulipanki. Widzę że Ty też czasani nie możesz się oprzeć pokusie nieplanowanych zakupów ale w Twoim ogrodzie zupełnie tego nie widać, wszystko pięknie wkomponowane i prezentuje się wyśmienicie
Działka wkoło Lubczyka :) 09:21, 06 maj 2015

Do góry
Kasiu a tak sobie myślę..... to długi pas ta rabata, jakie drzewka byś tam chciała mieć, bo mi tak się pomyślało że mogłabyś dać szpaler hortensji a w nich ze 3 śliwy pissardi, potem jest ten występek i tam można by dać trzmieliny/miłorzęby na pniu potem w dalszej części np. derenie niskie i brzózka niewysoka ... rysunek bardzo poglądowy ...
"W kolorze blue" 09:13, 06 maj 2015

Do góry
Ensata napisał(a)

mniam dobrze widzę? drewnem obłożone?
Borówcowy raj 09:03, 06 maj 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Jestem szczęśliwa, że wreszcie znalazłam tak wiele osób, które dzielą ze mną ogrodową pasję. Mnóstwo godzin przesiedziałam przed komputerem nie mogąc się oderwać od Ogrodowiska. Dziękuję Wam za to i nieśmiało proszę o radę związaną z rozstawianiem co roku basenu ogrodowego dla dzieci. Nie znalazłam w wyszukiwarce takiego wątku i dlatego może ktoś wpadnie na pomysł i doradzi mi, co z nim zrobić. Dołączam rysunek mojej działki, która nie była wcale łatwa do założenia wraz z opisami, co i gdzie mniej więcej jest.
Do tej pory basen rozstawiałam tak jak widać na rysunku, ale zostaje po nim okropny plac porośnięty mchem.
Dołączam też 3 fotki mojego ogrodu.
Liczę bardzo na Waszą pomoc.

witam, przepiekny ogród!!marzę o takim przedogródku jak Twój i będe sie na Tobie wzorować
czy mogłabys powiedzić co za swierk widac na ostatnim zdjeciu(widoczny prawie cały a drugi za sliwa),srebrny? jestes z niego zadowolona?z których innych roslin jestes zadowolona a które z perspektywy czasu bys z przedogródka usuneła?
Kosolkowa Pasja 08:58, 06 maj 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
A teraz proszę o identyfikację, bo aż mi się wierzyć nie chce....

Wygląda jak młode pędy róży. Odrosty ?
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 08:47, 06 maj 2015

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Asia masz jakieś zdjęcie frontem??? Ta rabata ma być prostokątna? Tak jak narysowałaś? I ma być tylko ona czy będzie jakaś kontynuacja?

Znalazlam jakieś plany że tam mają być żywopłoty?? Czy to już nieaktualne?

Gosiu innego zdjęcia na teraz nie mam, na końcu tej rabaty chcę posadzić ekran z cisa/bukszpanu bo dalej jest skarpa dość stroma, a na dole ogromny dąb, docelowo przy ekranie będzie wejście na mostek prowadzący do domku na drzewie
skarpy nie planuje obsadzać, najprawdopodobniej będę chciała ją wysypać żwirkiem.
Rabata zaczyna się też jako samodzielna bo przy niej kończą się schody (duże podesty )z górnego tarasu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies