Dodaj coś zimozielonego, bo zimą będziesz miała w tym miejscu tylko łyse gałęzie.
Rozchodniki pięknie się komponują z kosodrzewiną, ale musiałabyś powiększyć rabatę. Albo można by dodać ze 3 szt świerków Conica. Wprowadziłyby trochę innych kształtów i faktur, bo na razie jest mocno krzaczasto. Dodałabym za hortensjami wysokie trawy np miskant Morning Light. Są srebrzyste i kontrastują z bordowym. Dodadzą trochę dynamiki i lekkości.
No i brakuje najniższego piętra roślin np obwódki z czegoś , co kwitnie wiosną/ wczesnym latem np dzwonki, bratki, goździki pierzaste. Cokolwiek niskiego , żeby były wszystkie piętra - chociażby rządek bordowych żurawek- nawiązywałyby kolorem do śliwek. Hortensje i rozchodniki to rośliny drugiej połowy lata, zatem obstawiałabym coś wiosennego, wczesnoletniego lub zimozielonego jak żurawki.
Generalnie bardzo fajnie. Pomysł na symetrię śliwek - super ! Bordowe liście drzewek będą fajnie się odnaczać na tle kwiatów hortensji. ( też tak mam u siebie ) Całość kolorystycznie spójnie dobrana . Widać dobrą szkołę Ogrodowiska Jednak myślę , że nie unikniesz poszerzenia tej rabaty ...
zmykam na chwilkę do ogrodu
wczoraj i przedwczoraj troszkę popadało
dobrze, bo sucho było strasznie,
rośliny szaleją a chwasty normalnie z zdwojona siłą
walczę z nimi, bo na czwartek mam w planie podlać rabatki eliksirem z pokrzyw
i nie mam zamiaru ich dodatkowo odżywiać
brzozy i trawa soczyście zieloniutkie
już dwa razy ogród był skoszony ...
Co się dzieje z tymi tujami? Powiedzcie, bo zaczynam się niepokoić. To są szmaragdy. Rosną 3 rok, wsadzane takie 1,30. Śnieg na nich nie zalegał.
Maty pod nimi nie ma. Co jest przyczyną?
Plan nie jest chyba aż taki zły..fakt rabata duża,ale musisz pamiętać o tym że rośliny się rozrosną.A obwódka z bukszpanu ...zawsze wygląda elegancko z tym,że ile sztuk będziesz musiała tam posadzić...duużżoo