co do hosty to buuu, dobrze że wzięłam jedną, wyszłam z założenia, że jak mi się spodoba to dokupię, miała byc jasna plama rozjaśniająca mocny cień pod czereśnią, no nic zobaczymy jak to będzie wyglądać
etat hi, hi ale miałabym dodatkową kasę na ogród, ależ by było szaleństwo hi, hi
a lilia to
ciekawa jestem jej zapachu
musiałam oczywiście sobie wygooglać jak wygląda Tetra Black Beauty - ładniutka, o zupełnie innej budowie kwiatu niż ta moja, taką chcę kupić do mojej cienistej rabaty, nie pamiętam nazwy jeszcze
za powojniki płaciłam niecałe 9 zł/szt, szkoda że nie było fioletu bo też bym wzięła, biały posadzę przy trawie Red Baron a różowy chyba też, tylko na końcu, zobaczymy, martwi mnie że mają liście, ma nie być przymrozków, zostawiłam je na zewnątrz
tak właśnie czytam, że kamelia do centralnego się nie nadaje a ogrodu zimowego nie mam
A teraz coś ekstra Byłam świadkiem wykluwania się w inkubatorze kurek ozdobnych.Moja przyjaciółka hoduje amatorsko kurki ozdobne
Niesamowite doświadczenie tak podglądać jak się wykluwają. Wzięłam córkę, niezwykła lekcja przyrody
Tak wygląda inkubator do wylęgania jaj
Tutaj jajo w trakcie wykluwania się małego kurczaczka, inkubator uchylony dosłownie na chwilę, bo trzeba pilnować stałej temperatury
A tu kilka już wyklutych
A tu takie jednodniowe kurczaczki , poszły już do kurczaczkowego żłobka
I maluch ozdobnej kurki na moich rękach
Cudowne
I tu dorosłe osobniki , kilka z nich z panem kogutem na czele, jest tego całkiem sporo, ale większość już poszła spać na grzędę
Ewa, to zielone to prostopadłościan zrobiony z choiny, nie ma tam miejsca na na inne rośliny
chyba że rezygnujesz z choiny i zamiast niej dajesz szpaler hortensji, czyli same hortensje pod śliwami
możesz jeszcze ewentualnie zrobić ekran z choiny, ale przerywany, czyli w nogach każdej śliwy 2 hortensje, ale nie wiem czy to dobrze będzie wyglądać
w każdym razie musi być rytmicznie i powtarzalnie żeby nie było bałaganu
To nie miejsce dla różaneczników, będą się rozrastać i nie zniosą sąsiedztwa podmurówki i kostki.
Dzisiaj odkryłam kwitnącego hiacynta Też został wetknięty bez sensu kiedyś tam i teraz o sobie przypomniał
Dymka w skrzyni rośnie Czekam jeszcze na marchew, zobaczymy czy wzejdzie?
Ale suuuper Ci wyszła ta rabata przy wejściu Co planujesz tam jeszcze dosadzić?
Jeśli zaś chodzi o tą studzienkę to faktycznie bardzo tu nie pasuje.
Jeśli dobrze pamiętam, bardzo lubisz hortensje - ja zrobiłabym tę rabatę falistą tak aby włączyć studzienkę i zamiast rh posadziła hortensje tak, że hortensja jak już się rozrośnie zakryje częściowo studzienkę a resztę przykryjesz korą.
Pan z wodociągów będzie musiał się trochę pogimnastykować jak przyjdzie spisać licznik
Świerk serbski, a drugi czeka na miejsce
A teraz poluję na kulki cisowe na pniu szt. 4, w tym trzy przy tarasie. Na obrzeżach tarasu mam wąskie rabaty, na zasadzie donic z murkiem oporowym z kostki granitowej. Tam, z jednej dłuższej strony (ok. 6 m), będą promieniście nasadzone niskie, okrywowe dwa kolory i kulki cisowe na pniu. Frontowa część tarasu (2 x ok. 3m) rosną hortensje bukietowe, podsadzone niskimi floksami, ale chcę to zmienić. Podsadzić czymś nie wymagającym powiezchniowo, ale zimozielonym (pasychandra?, bukszpan?, czy co?)
A w domu hoduję kiełki , Mniam.
moje berberysy przycięłam aż tak, ale chyba zniosły to całkiem nieźle.
Wszędobylskie kosy . Na rabacie z trawami zbierają na gniazdo źdźbła traw, które gdzieś tam się zapodziały po przycinaniu.
I jeszcze chciałam powiedzieć, ze dzisiaj po raz pierwszy poczułam prawdziwą wiosnę
bylo ciepło, słonecznie puściłam podlewanie coby nawóz na trawniku rozpuścić
Kasiu, jeśli oba są z siewu, to mogą się róznić nie tylko kolorem kwiatów, ale i wysokością. Fakt przesadzania mógł również wpłynąć na jego kondycję. Ale w przyszłym roku, jak się dobrze umiejscowi, na pewno będzie dorodny.
A to dla Ciebie moje miodunki. Po starych liściach ani śladu.