Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:30, 10 kwi 2015

Do góry
Te najstarsze to ich trzeci sezon u mnie.
A to z ubiegłego roku z własnego wysiewu. Wysiałam torebkę nasion i miałam 70 sadzonek.

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:29, 10 kwi 2015

Do góry
Fuksja napisał(a)
Co do hosty to tylko biała na początku później zielenieje.
Reniu bierz dodatkowy etat....
Te lilie drzewiaste to miały nazywy.
Liliami drzewiastymi określane są orienpety mix. lilie orientalne x lilie trąbkowe.
Na ryku znajduje się najwięcej mieszańców OT pochodzenia holenderskiego bo są tańsze, mają bardzo duże , michowate kwiaty, najczęściej bardzo pachnące i do tego w bogatej kolorystyce.
Do ogrodu najbardziej nadają się amerykańskie i niemieckie mieszance OT te to już naprawdę tworzą liliowe drzewa, często ponad 2,5 metra wysokości. Do takich sztandarowych odmian należą następujące-'Tetra Black Beauty'(mój pierwszy OT i najbardziej ulubiony), 'Leslie Woodriff', 'Arabesque', 'Scheherezade'. 'Erfordia', 'Aleksandra', 'Anastasia', 'Elusive','Levern Friemann', 'Robert Griesbach' , 'Robert Swanson','Silk Road' i jeszcze wiele innych.
Po ile są powojniki. Co do kameli to najlepiej ogród zimowy.

co do hosty to buuu, dobrze że wzięłam jedną, wyszłam z założenia, że jak mi się spodoba to dokupię, miała byc jasna plama rozjaśniająca mocny cień pod czereśnią, no nic zobaczymy jak to będzie wyglądać

etat hi, hi ale miałabym dodatkową kasę na ogród, ależ by było szaleństwo hi, hi

a lilia to

ciekawa jestem jej zapachu

musiałam oczywiście sobie wygooglać jak wygląda Tetra Black Beauty - ładniutka, o zupełnie innej budowie kwiatu niż ta moja, taką chcę kupić do mojej cienistej rabaty, nie pamiętam nazwy jeszcze

za powojniki płaciłam niecałe 9 zł/szt, szkoda że nie było fioletu bo też bym wzięła, biały posadzę przy trawie Red Baron a różowy chyba też, tylko na końcu, zobaczymy, martwi mnie że mają liście, ma nie być przymrozków, zostawiłam je na zewnątrz

tak właśnie czytam, że kamelia do centralnego się nie nadaje a ogrodu zimowego nie mam
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:29, 10 kwi 2015

Do góry
A teraz coś ekstra Byłam świadkiem wykluwania się w inkubatorze kurek ozdobnych.Moja przyjaciółka hoduje amatorsko kurki ozdobne
Niesamowite doświadczenie tak podglądać jak się wykluwają. Wzięłam córkę, niezwykła lekcja przyrody

Tak wygląda inkubator do wylęgania jaj

Tutaj jajo w trakcie wykluwania się małego kurczaczka, inkubator uchylony dosłownie na chwilę, bo trzeba pilnować stałej temperatury

A tu kilka już wyklutych

A tu takie jednodniowe kurczaczki , poszły już do kurczaczkowego żłobka

I maluch ozdobnej kurki na moich rękach

Cudowne

I tu dorosłe osobniki , kilka z nich z panem kogutem na czele, jest tego całkiem sporo, ale większość już poszła spać na grzędę

Moja bajka 22:20, 10 kwi 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Te tulipany to chyba będzie prawdziwy hicior

Ten hicior bardzo mi się podoba.
Miło słyszeć że Igunia pozbywa się kropek.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:19, 10 kwi 2015

Do góry

Stroik na stoliku kawowym na tarasie

Nowa ozdoba do altany. Klosz na świecę I okolice wokół altany- dywan z jałowca procumbens 'Nana'

I żywopłocik z cisa 'Brzeg' tuż przed cięciem, a w tle na końcu mój wiąz 'Camperdownii'

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:13, 10 kwi 2015

Do góry
EwaK1984 napisał(a)
Czyli coś takiego? Po lewej jakieś thuje wysokie?

A te wierzby usunąć?
co dać między śliwo wiśniami? Sadzić tam w ogole hortensje i różaneczniki?

Ewa, to zielone to prostopadłościan zrobiony z choiny, nie ma tam miejsca na na inne rośliny
chyba że rezygnujesz z choiny i zamiast niej dajesz szpaler hortensji, czyli same hortensje pod śliwami
możesz jeszcze ewentualnie zrobić ekran z choiny, ale przerywany, czyli w nogach każdej śliwy 2 hortensje, ale nie wiem czy to dobrze będzie wyglądać
w każdym razie musi być rytmicznie i powtarzalnie żeby nie było bałaganu
To nie miejsce dla różaneczników, będą się rozrastać i nie zniosą sąsiedztwa podmurówki i kostki.
Malutki pod lasem 22:13, 10 kwi 2015

Do góry
Dzisiaj odkryłam kwitnącego hiacynta Też został wetknięty bez sensu kiedyś tam i teraz o sobie przypomniał

Dymka w skrzyni rośnie Czekam jeszcze na marchew, zobaczymy czy wzejdzie?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:12, 10 kwi 2015

Do góry
Świeża relacja z mojego ogroduW końcu coś kwitnie

I życie wróciło do ogrodu

Mały ogród, ale duuużo radości 22:08, 10 kwi 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Pomocy
Mam taką paskudną studzienkę, gdzie znajdują się liczniki wodomierzowe. I co ja mam z nią zrobić?. Musi być do niej dostęp, bo co miesiąc inkasent nurkuje w tej studzience(tak na marginesie pogratulować wodociągom technologii w 21 wieku!). Pomysły mam takie:
1. Przerobić linię rabaty tak, aby obejmowała to wieko i coś posadzić, tylko co, kompletnie nie mam pomysłu?
2. Pociągnąć linię rabaty do połowy beczki i j.w.
Pomóżcie proszę, bo nie mogę patrzeć. Wcześniej próbowalam postawić tam jakąś donicę, ale jeszcze bardziej rzuca się w oczy to paskudztwo.

Ale suuuper Ci wyszła ta rabata przy wejściu Co planujesz tam jeszcze dosadzić?
Jeśli zaś chodzi o tą studzienkę to faktycznie bardzo tu nie pasuje.
Jeśli dobrze pamiętam, bardzo lubisz hortensje - ja zrobiłabym tę rabatę falistą tak aby włączyć studzienkę i zamiast rh posadziła hortensje tak, że hortensja jak już się rozrośnie zakryje częściowo studzienkę a resztę przykryjesz korą.
Pan z wodociągów będzie musiał się trochę pogimnastykować jak przyjdzie spisać licznik
Ogród Mirelli 22:07, 10 kwi 2015

Do góry
Mirella ja mam taka trytomę

tuje równiutko podcięłaś a co pod nimi posadzisz?
Ogród z łezką II 22:02, 10 kwi 2015

Do góry
Dzisiaj już nie zdążę do Was, mała wnusia jednak wykańcza starą babkę...jutro. Tylko trochę kwiecia i uciekam...

Ogród z łezką II 21:59, 10 kwi 2015

Do góry
I już fotorelacja. Po kolei, zdjęcia zaczynają się "przed".

Dość sporo było tego filcu-siana, cała przyczepka.

Zdjęcia uprzątniętego trawnika jutro, M skończył podlewanie jak już Marcelinkę kąpałam...
Działka prawie w Borach Tucholskich 21:58, 10 kwi 2015

Do góry
dalej na złoto-zielono

Mały ogród, ale duuużo radości 21:55, 10 kwi 2015

Do góry
Świerk serbski, a drugi czeka na miejsce

A teraz poluję na kulki cisowe na pniu szt. 4, w tym trzy przy tarasie. Na obrzeżach tarasu mam wąskie rabaty, na zasadzie donic z murkiem oporowym z kostki granitowej. Tam, z jednej dłuższej strony (ok. 6 m), będą promieniście nasadzone niskie, okrywowe dwa kolory i kulki cisowe na pniu. Frontowa część tarasu (2 x ok. 3m) rosną hortensje bukietowe, podsadzone niskimi floksami, ale chcę to zmienić. Podsadzić czymś nie wymagającym powiezchniowo, ale zimozielonym (pasychandra?, bukszpan?, czy co?)
Moja bajka 21:55, 10 kwi 2015

Do góry
A w domu hoduję kiełki , Mniam.
moje berberysy przycięłam aż tak, ale chyba zniosły to całkiem nieźle.

Wszędobylskie kosy . Na rabacie z trawami zbierają na gniazdo źdźbła traw, które gdzieś tam się zapodziały po przycinaniu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:54, 10 kwi 2015

Do góry
Czyli coś takiego? Po lewej jakieś thuje wysokie?

A te wierzby usunąć?
co dać między śliwo wiśniami? Sadzić tam w ogole hortensje i różaneczniki?
Tysiąc radości i utrapień 21:54, 10 kwi 2015

Do góry

Makowo na Kociewiu 21:54, 10 kwi 2015

Do góry
I jeszcze chciałam powiedzieć, ze dzisiaj po raz pierwszy poczułam prawdziwą wiosnę
bylo ciepło, słonecznie puściłam podlewanie coby nawóz na trawniku rozpuścić

To tu... 21:49, 10 kwi 2015

Do góry
MAD napisał(a)
I moje pięknoty o wdzięcznej nazwie... Osteospermum.

Slicznosci
Mój 4 arowy azyl... 21:49, 10 kwi 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Białe sasanki już Ci kwitną Basiu Ciekawe jak tam moje...

Mój różowy ciemiernik od Bogusi ma sporo krótsze łodyżki kwiatowe od tych, które pokazałaś. To od odmiany zależy? Czy tylko mój taki niedokarmiony?

Kasiu, jeśli oba są z siewu, to mogą się róznić nie tylko kolorem kwiatów, ale i wysokością. Fakt przesadzania mógł również wpłynąć na jego kondycję. Ale w przyszłym roku, jak się dobrze umiejscowi, na pewno będzie dorodny.

A to dla Ciebie moje miodunki. Po starych liściach ani śladu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies