Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hirutkowy raj:)) 08:05, 02 maj 2015

Do góry
Krysiu super "majówka", wspaniale spędzony dzień ...dziękuję za wszystko!!!
U mnie szersza fotorelacja.

Gunnera - parzeplin 08:05, 02 maj 2015

Do góry
Tak duży pąk jak u Tesski przypuszczam że urośnie/wypuści liście 0,5 - 1 m w pierwszy sezon.

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 07:59, 02 maj 2015

Do góry
Po uczcie duchowej przyszła pora, żeby zadbać o nasze żołądki

Szef Kuchni polecał przepyszne przysmaki z grilla

oraz serwował pyszności z kociołka…

…jakby ktoś był jeszcze głodny to kolejny kociołek już „dochodził”

A teraz „wolna amerykanka” czyli każdy ukopuje sobie to co chce…

Krysi (Krys) spodobał się między innymi barwinek…

…a Carola wypatrzyła sobie małego świerka Conicę
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 07:56, 02 maj 2015

Do góry
Kasia (czytaj: przeurocza właścicielka ogrodu) twierdzi, że nie założyła własnego wątku ponieważ nie ma czego pokazywać…najlepiej oceńcie to sami…

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 07:54, 02 maj 2015

Do góry
Carola dzięki za wspaniały wczorajszy dzień i za obiecaną w zeszłym roku hostę.
Obiecana fotorelacja z „majówki”, czyli imprezka w ogrodzie u Kasi – Luizy. Mimo złych rokowań meteo …przybyły tłumy…

ponieważ Pani Wiosna dopilnowała jednak, żeby przez większość dnia towarzyszyło nam słoneczko…z dopołudniową kawusią spacerek po ogrodzie…

…i po prywatnym lesie…

potem w różnych zakątkach wdrażano pożyteczne dyskusje pozytywnie zakręconych ogrodomaniaków

oraz wszelakie procedury wymiany doświadczeń na tematy różnorodnej „zieleniny”, niewiadomo komu potrzebnych szkodników tudzież wszechobecnych ogrodów

Szmaragdowy Zakątek 07:49, 02 maj 2015

Do góry
Po uczcie duchowej przyszła pora, żeby zadbać o nasze żołądki

Szef Kuchni polecał przepyszne przysmaki z grilla

oraz serwował pyszności z kociołka…

…jakby ktoś był jeszcze głodny to kolejny kociołek już „dochodził”

A po posiłku „wolna amerykanka” czyli każdy ukopuje sobie to co chce…

Krysi (Krys) spodobał się między innymi barwinek…

…a Carola (popcorn) wypatrzyła sobie małego świerka Conicę

Kasiu, dziękuję za wspaniałą gościnę. To był niezapomniany dzień: Twój cudowny ogród, wyśmienite „żarełko” i atmosfera po prostu sielankowo-magiczna...jak to się mówi...sielsko - czarodziejsko. Jesteś SUPER kobitka, a twój M…szkoda słów…tacy faceci nie istnieją…wyginęli w czasach prehistorycznych….
Przesyłam ogromne buziaki!!!

PS. "nie" dziękuję za hostę...oczywiście Ty nic nie wiesz...nic nie widziałaś...przecież jak Carola uskuteczniała "zabór mienia" to stałaś tyłem....
Kosolkowa Pasja 07:45, 02 maj 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Witam sliczne te tulipany .
Szmaragdowy Zakątek 07:42, 02 maj 2015

Do góry
Kasia (czytaj: przeurocza właścicielka ogrodu) twierdzi, że nie założyła własnego wątku ponieważ nie ma czego pokazywać…najlepiej oceńcie to sami…

Szmaragdowy Zakątek 07:39, 02 maj 2015

Do góry
A teraz fotorelacja z „majówki”.
Dzień rozpoczął się wizytą w ogródku u Małgosi (Margarete). Na spotkanie dotarła także mama Małgosi oraz Mariolka (paniprzyroda) z koleżanką Danusią.

na schodach u Małgosi przepiękna różowa kompozycja

Potem „impreza” przeniosła się do ogrodu Kasi – Luizy. Mimo złych rokowań meteo …przybyły tłumy…

ponieważ Pani Wiosna dopilnowała jednak, żeby przez większość dnia towarzyszyło nam słoneczko…z dopołudniową kawusią spacerek po ogrodzie…

…i po prywatnym lesie…

potem w różnych zakątkach wdrażano pożyteczne dyskusje pozytywnie zakręconych ogrodomaniaków

oraz wszelakie procedury wymiany doświadczeń na tematy różnorodnej „zieleniny”, niewiadomo komu potrzebnych szkodników, tudzież wszechobecnych ogrodów
Nasz przydomowy ogródek 07:35, 02 maj 2015

Do góry
Monika dzięki za rozpoznanie rośliny. Wszyscy się uczymy.

Renatko wnusi babcia zrobiła wianuszek ze stokrotek.

Kasiu dziwna ta wiosna i musimy sie pilnować.

Ewa na mnie też patrzą w ogrodniczych jak na dziwaka - jak pytam o nazwę rośliny. Ciekawe co by było gdybym zapytał o łacińska nazwę.

Bożenko nareszcie i u nas pada drobny deszczyk. Dziś rano o 6 kradłem beczkom i lu pod świerka. Coraz trudniej w naszych stronach o porządny deszcz.

Marzenko - chyba 3 noce temu mnie przymrozek zaskoczył. Było minus 1, trawa lekko oszroniona. To wystarczyło aby drzewiastej upaliło końcówki listków. Na szczęście pąki są w porządku. Na drugi wieczór było 7 na plusie. Ale popatrzyłem na prognozę norweską i co? Nasz rejon o 24 zaznaczony na lekko niebiesko. Przykryłem piwonię. I wiesz ze się sprawdziło? W nocy było znów minus 1.Mam nadzieję że teraz będzie spokój, niebo zachmurzone.

Ania Monteverde podpowiedziała i mam zapisane. To Borszczowii.

Szmaragdowy Zakątek 07:33, 02 maj 2015

Do góry
Ivvvona – Iwonko, mój perukowiec już „ruszył”

popcorn – już się robi….fotki zaraz BENDOM.
Carola, wklej u mnie fotkę tej hosty co ją od ciebie wczoraj dostałam – będzie mi łatwiej ją zidentyfikować.
A…i jeszcze nazwę tego wystawcy funkii z Opatówka.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 07:25, 02 maj 2015

Do góry
Ewa napisał(a)
Tak upływa mi weekend...

O to ja poproszę kawałek
Tysiąc radości i utrapień 07:16, 02 maj 2015

Do góry
Rosa dziś była taka ładna

Moja codzienność - ogród Oli 06:54, 02 maj 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
teraz proszę trzymać kciuki za przyjęcie

w przyszłym tygodniu powinna być już sesleria i w końcu przestanie być tu pusto..

Witaj Olu, zajrzałam do Ciebie zaintrygowana tym co napisałaś u Marzenki, a mianowicie, że nie możesz oglądać jej ogrodu, bo potem Twój Ci się nie podoba. I pierwsze zdjęcie Twego ogrodu, jakie zobaczyłam, to to na górze!!! Masz pięknie, widać, że wszystko zaplanowane, ja rozumiem, że na etapie dalszych prac jest ogród, ale to co już osiągnęłaś jest piękne, na prawdę zachwyciłam się takim minimalizmem i ,,czystością" ogrodu. Pięknie!!!!! Boże, to co będzie, jak skończysz???
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 04:00, 02 maj 2015

Do góry
Megi, jak bym raczej posadziła tylko przy ognisku i może z jedną sztukę powtórzyła w rabacie po prawej stronie, w tym jęzorze. Myślę, ze jakieś 3-4 metry od krawędzi ogniska byłoby bezpiecznie już.

A możeby w jęzorze zrobić wcięcie, żeby go troszkę rozbić? Wiem, że ogólnie chcesz z tej strony więcej, bo dalej droga, ale to mogłoby być wcięcie w formie takiego przyciętego koła, wysypane kamieniem, z ławeczką, które nawiązywałoby do koła z ogniskiem i było podobnego rozmiaru, albo o trochę mniejszym promieniu.

Ta rabata z lewej to rzeczywiście bardzo pofalowana jest. Może poszerzycie i przerobicie kamyczkową krawędź na taką niby suchą rzekę? wysypana z kamieni? "Płynęłaby" sobie przez rabatę, obsadzona co jakiś czas kępami dużych rozchodników,jakąś trawą sucholubną dookołą ogrodu i na przykład kończyła się w tym wciętym kole z ławeczką? A wtedy krawędź od strony ogrodu można uformować bardziej płynnie, obsadzić niskimi bylinami, jak bodziszki, a całą rabatę poszerzyć, a na wysokości ogniska dać kilka kamiennych płyt, żeby można było przejść wygodne do ogniska i lasku?

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 02:12, 02 maj 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
I jak moja stipa ma rosnąć? Ulubione miejsce kota ostatnio - w końcu południowe okno- sądząc o stopniu wypłaszczenia siewek

Karolinko.
Jak wyganiasz kota z trawnika to później się nie dziw że szuka czegoś zielonego także dla siebie, a i trawki Ci nie zmarzną bo mają zapewnione ciepełko. Na tym właśnie polega równowaga w przyrodzie.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 00:48, 02 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Moim zdaniem te tulipki wymiatają!!! Są wyjątkowo fotogeniczne na każdej fotce wyglądają jakby były wklejone super!
Działka wkoło Lubczyka :) 00:38, 02 maj 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
To kto chętny do pomocy projektowania tej poleszczynowej rabaty?
Może rzut nie ten teges, ale zaraz podam wymiary!

Cały ten wypielony kawałek rabaty na długość ma 6m, a od tujek 1,5m, ta wisienka z lewej by została, ona rośnie 80cm od początku rabaty i 110cm od tui.
Do przesadzenia mam tam horti pinky winky, kaline, pęcherznice bordo,rozplenicę, bergenię, wierzba robi wypad, do przesadzenia i można tam użyć migdałka, a oprócz tego można tam wykorzystać to co mam w rozmnażalniku:
Tawuła nn, 3szt , zielone liście różowe kwiaty, u mamy krzaczek ma jakieś 50-60cm wysokości.

Trzmielina

W słońcu jest bardziej żółta i rośnie tak

Mam 2 takie doniczki tego.

Hejka, dopiero wróciłam ze spotkania rodzinnego i tak na szybko piszę
- nie pakuj na tą rabatę tego wszystkiego co tam masz
- komponuj rabatę spójnie z innymi rabatami w pobliżu żeby było jakieś powiązanie
- odległości między tujkami trzeba wyrównać
- pod tą wisienkę co jest po lewej - dałabym ze 2 kulki bukszpanowe, albo 3, a po lewej stronie wisienki chyba rozplenicę (ile ich masz? i jaka odmiana? bo jak przynajmniej połowę ilości co pinky, to bym rozplenice dała przed hortkami posadzone na wysokości prześwitu między horti)
- nie wiem ile masz tych pinky w. ale zrób z nich szpaler i sadz przynajmniej co 1 metr (nie wiem jak szeroka będzie, ale na pewno będzie, jak rośnie szeroko docelowo to przynajmniej co 1,5 m) - dodałabym pomiędzy miskanty, chyba że przed będą rozplenice
- nie sadz tam pęcherznicy ani migdałka
- bergenie najlepiej gdzieś na przodzie - ale też nie wiem ile sztuk masz? czy przynajmniej 3?
- kalina jest piękna, ale też nie na tą rabatę
- z tawuł możesz też robić kulki może posadzić w rzędzie mniej więcej tam gdzie teraz wierzba ale bardziej w stronę troszkę widocznego świerka
- z trzmieliny można zrobić niski żywopłocik na froncie ale nie po całościnp. idziemy od lewej - przy założeniu że pod wisienką będą kulki to zaczynamy żywopłocik w pewnej odległości od kulki, po czym żywopłocik kończy rządek bergenii (a może żurawek?), a potem 3 tawułki wykulkowane...

To takie przemyślenia na szybko.... a już późno a może posadzisz wszystkie niskie na froncie w formie prostokątów czy kwadratów? ....

Widziałam, że masz tam jakieś takie jasne trawki... Nie wiem co to, ale jeśli to to co myślę i rozłazi się rozłogami, to posadź na ulicy walczę od roku z taką trawką, którą kiedyś na swoje nieszczęście przyciągnęłam do ogrodu, drę ją, kopię, a ona wciąż niezmordowanie gdzieś odbija....

No to idę spać
Buziaki

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 00:20, 02 maj 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)
Ana, przy stożkach masz miejsce na begonie, ale teraz tam gęsto od tulipanów - pozbędziesz się ich wszystkich jak zaczną przekwitać, żeby posadzić begonie?
to jest rabata która jest wizytówką, usunę wszystkie tulipany..... wiem brzmi strasznie, ale po eksperymentach z pełnym tulipanami wiem, że są one 'jednoroczne' zobacz to jest rabata
4.2014

i
4.2015

tak wyglądają tulipany pełne w drugim roku, liście i ułamek w pąkach (naliczyłam 8 sztuk)
Mój mały zakątek :D 00:16, 02 maj 2015

Do góry
Myślę, że rabatka w miarę dobrze zapełniona. A wy byście coś zmienili czy jest ok?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies