Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:23, 28 maj 2017

Do góry
lilie coraz maśniejsze

kocimiętka

iryski
Chaos oswajany 21:20, 28 maj 2017

Do góry
Shemsi napisał(a)
Miniaturki są super. Ja zamierzam mieć ich jeszcze więcej
Zdaje się, ze Toszka też jest nimi zauroczona

Jestem zauroczona i to bardzo. W tym roku wcześniej Mali Chłopcy wystartowali niż zwykłe i teraz są uroczymi poduchami. Rosną w półcieniu, a jedna kępa w cieniu. Nie ma najmniejszego problemu. ('Little Boy')

Pod rodki (nic tam nie dostrzegam pod spodem) masz sosnę. Igły sypnij pod rodki. I liście. To zmieszane z odrobiną kory. Jak nie masz dębowych to syp i inne. Byle zdrowe. Uwierz, że taka ściółka bardzo fajnie wygląda. Jesli aranżacyjnie ci pasuje to rodkom do towarzystwa posadź azalie japońskie, kiścienie. Bardzo dobrze z nimi rosną tawuły japońskie. Hakonechloa... stipa (dobrze czytasz na kwaśnej sieje mi się najwięcej), jesli lubisz to cebulowe lilie orientalne. Bażyna zrobi fantastyczny dywan. Chodzi o to, że w kwaśnolubnym towarzystwie łatwiej utrzymać niskie ph.
Dodatkowo chwasty nie będą rosły.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:35, 26 maj 2017

Do góry
Aganiu na razie mam tylko takie ze smoczycą Powiem tylko , że oczko ma 2 metry długości i metr szerokości , gdyby Ktos chciał wiedzieć jaka duża to niech sobie porówna)po wietrze liście porozkładane , ale nowe już w górze dzisiaj i szybko rosną

oczko z bliska

lilie już na wierzchu
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:01, 25 maj 2017

Do góry
w porannych promieniach słońca widać że zabukszpanową obwódką teraz zaczynają rh, a w kolejce widac lilie
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:02, 25 maj 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Bardzo się wystraszyłam...że Ci coś ją podżarło...ale nie jest taka zła i pączków kwiatowych ma sporo. Będą z niej ludzie
Na mojej ostatnio jeszcze pąków nie widziałam, jutro ją pooglądam dokładnie, czy już coś zawiązała.
U mnie lilie nie przymarzły, dwie ptaszysko pewnie jakieś zniszczyło (podejrzewam jastrzębia ścigającego mniejszego ptaszka), orientalne chyba wszystkie zmarzły zimą, wydaje mi się , że żadna nie wylazła. Ale na to byłam przygotowana po zimie z -28 st.

Orliki masz piękne, ja sobie muszę odbudować kolekcję, po wysprzątaniu przez eMusia...

Coś ty ...mnie nic nie podeżre bo mam 6 kotow hi hi hi

Wiesz co to zamieńmy sie na eMusiow ...ja mu niczego nie będę załowala nawet pielenia a Ty z moim problemow mieć nie będziesz bo on rabaty to omija wielkim łukiem

A tak na poważnie to dostalam od Hanusi orliki ma kobitka dobrą rękę
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:55, 25 maj 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Basiu lilie po prostu pomarzły szczególnie liście też mam takie. Te co mają pączki kwiatowe to pewnie zakwitną bo nie zostały o dziwo zmarznięte, ale dużo też ich nie ma kwiatów.
Mam np duży problem z jukami, jeszcze nigdy takich liści nie miałam tak jakby jakiś grzyb na nich żerował już pryskałam dwa razy i trochę się zatrzymało. Plamy szare na liściach i czubki liści zanikają są szare.
Myślałam, że to tylko u mnie tak jest, ale dzisiaj na spacerze też widze na klombach to samo jeszcze w gorszym stanie juki.
Piękne bambusy nie daleko mnie rosły i też teraz zmarzły.
W marcu już były wszędzie pączki i na początku kwietnia potem święta ale nie było mroźno, ten odstani majowy mróz tyle szkód narobił.
Jadę jutro pielić i sadzić w donicach. Muszę jeszcze zrobić porządek na grządce warzywnej. Było mokro i nie dało tam nic zrobić, nie będę siać warzyw bo za późno może może ogórków tak do zjedzenia, marchwi, pietruszki i buraki na butwinkę, koper i to wszystko wszystkiego po trochu aby nie zarosła chwastami, i posieję jeszcze jakieś byliny.

Basiu odpowiedziałam
Elu ! moja kochana
widać taka wola nieba ,a my musimy przetrwać
U mnie też teraz dopiero widać szkody po mrozowe ..np; piwonia wydawało się ,że jest dobrze a tu klops pąki pousychały tylko kilka zostało...migdalek stracil kwiaty ,ale i liści nie puszcza pewnie bedzie po nim itd

na warzywnej jak masz mokre wolne miejsce to posiej dynię ..ona tak lubi a jaka bedzie czysta i pulchna gleba pod nią

Czytałam odpisalam
Elu wracaj do nas,czekamy nie dąsaj sie
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:41, 25 maj 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Basiu - lilie u mnie też słabiutkie ostatni przymrozek im zaszkodził, za to czosnki zakwitły Purple sensation inne późniejsze.
Basiu a liście czosnków podsychają też u Ciebie? ja swoim dziś wycięłam żółte zasychające.
Główki piękne a podsychające liście ujmują im urok.

Haniu niestety liście podsychaja i to cały feler tej rośliny ale...zauważylam ,ze na tych co mam w cieniu liście dluzej sie utrzymują w dobrej formie ..na jesieni pozmieniałam im miejsca i poukrywa łam w hosty
Ogród do odświeżenia 09:59, 25 maj 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Julcia...nie komentuję nawet
Kolor jest, rodki kwitną, czochy, w porządalu I ciurkadełko znowu działa już
Jak róże po zimie? A lilie wyłażą?
Nie wymigasz się dwoma zdjęciami, ogarnij się i dawaj więcej!

Buziaczki

Wrrr tyle napisałam i mi się wszystko skasowało. Napiszę później
Ogród do odświeżenia 08:45, 25 maj 2017

Do góry
Julcia...nie komentuję nawet
Kolor jest, rodki kwitną, czochy, w porządalu I ciurkadełko znowu działa już
Jak róże po zimie? A lilie wyłażą?
Nie wymigasz się dwoma zdjęciami, ogarnij się i dawaj więcej!

Buziaczki
Gożdzikowa - wiejski ogród 08:41, 25 maj 2017

Do góry
Bardzo się wystraszyłam...że Ci coś ją podżarło...ale nie jest taka zła i pączków kwiatowych ma sporo. Będą z niej ludzie
Na mojej ostatnio jeszcze pąków nie widziałam, jutro ją pooglądam dokładnie, czy już coś zawiązała.
U mnie lilie nie przymarzły, dwie ptaszysko pewnie jakieś zniszczyło (podejrzewam jastrzębia ścigającego mniejszego ptaszka), orientalne chyba wszystkie zmarzły zimą, wydaje mi się , że żadna nie wylazła. Ale na to byłam przygotowana po zimie z -28 st.

Orliki masz piękne, ja sobie muszę odbudować kolekcję, po wysprzątaniu przez eMusia...
Z ogródka na wsi 23:17, 24 maj 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

No patrz a tu mi Ela jakieś rzeczy o wadach genetycznych gada
Na lilie czekam z niecierpliwością bo mają być białe

Przestaw babe przodem do powojnika i wszystko wróci do normy))))
Z ogródka na wsi 23:10, 24 maj 2017

Do góry
Nowalijka napisał(a)

Radziu powojnik skręcił się ze śmiechu jak zobaczył babę z wiaderkiem
.

No patrz a tu mi Ela jakieś rzeczy o wadach genetycznych gada
Na lilie czekam z niecierpliwością bo mają być białe
Z ogródka na wsi 23:07, 24 maj 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

U mnie tylko te mają tak dobrze widoczne pąki
Inne mają pąki ale wiesz jeszcze w takich bardzo skupionych koszyczkach, inne w ogóle jeszcze pąków nie pokazują a jeszcze inne dopiero główki z ziemi wystawiły

Powojnik w sumie nie wiem czemu taki skręcony- normalnie powinien byc w pełni otwarty

Radziu powojnik skręcił się ze śmiechu jak zobaczył babę z wiaderkiem chyba ze zwinął się bo baba puściła...
Pięknie i kolorowo masz w ogródku. Lilie niesamowite. Ja tez zaczęłam zbierać hosty. Witaj w klubie.
Gożdzikowa - wiejski ogród 21:51, 24 maj 2017

Do góry
Basiu lilie po prostu pomarzły szczególnie liście też mam takie. Te co mają pączki kwiatowe to pewnie zakwitną bo nie zostały o dziwo zmarznięte, ale dużo też ich nie ma kwiatów.
Mam np duży problem z jukami, jeszcze nigdy takich liści nie miałam tak jakby jakiś grzyb na nich żerował już pryskałam dwa razy i trochę się zatrzymało. Plamy szare na liściach i czubki liści zanikają są szare.
Myślałam, że to tylko u mnie tak jest, ale dzisiaj na spacerze też widze na klombach to samo jeszcze w gorszym stanie juki.
Piękne bambusy nie daleko mnie rosły i też teraz zmarzły.
W marcu już były wszędzie pączki i na początku kwietnia potem święta ale nie było mroźno, ten odstani majowy mróz tyle szkód narobił.
Jadę jutro pielić i sadzić w donicach. Muszę jeszcze zrobić porządek na grządce warzywnej. Było mokro i nie dało tam nic zrobić, nie będę siać warzyw bo za późno może może ogórków tak do zjedzenia, marchwi, pietruszki i buraki na butwinkę, koper i to wszystko wszystkiego po trochu aby nie zarosła chwastami, i posieję jeszcze jakieś byliny.

Basiu odpowiedziałam
Z ogródka na wsi 20:08, 24 maj 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ładnie ci kwitnie ten powojnik,takie ma fajne poskręcane te płatki w ruloniki hosty też je lubięa lilie faktycznie stadium do kwitnięcia, te pędzenie jednak przyśpiesza, u mnie w blokach startowych, widać główki, ale jeszcze im brakuje

U mnie tylko te mają tak dobrze widoczne pąki
Inne mają pąki ale wiesz jeszcze w takich bardzo skupionych koszyczkach, inne w ogóle jeszcze pąków nie pokazują a jeszcze inne dopiero główki z ziemi wystawiły

Powojnik w sumie nie wiem czemu taki skręcony- normalnie powinien byc w pełni otwarty
Gożdzikowa - wiejski ogród 20:07, 24 maj 2017

Do góry
Basiu - lilie u mnie też słabiutkie ostatni przymrozek im zaszkodził, za to czosnki zakwitły Purple sensation inne późniejsze.
Basiu a liście czosnków podsychają też u Ciebie? ja swoim dziś wycięłam żółte zasychające.
Główki piękne a podsychające liście ujmują im urok.
Z ogródka na wsi 19:56, 24 maj 2017

Do góry
Ładnie ci kwitnie ten powojnik,takie ma fajne poskręcane te płatki w ruloniki hosty też je lubięa lilie faktycznie stadium do kwitnięcia, te pędzenie jednak przyśpiesza, u mnie w blokach startowych, widać główki, ale jeszcze im brakuje
Z ogródka na wsi 18:47, 24 maj 2017

Do góry
agnieszka_m napisał(a)
Lilie już w takiej fazie ???
niedługo zakwitną

widzę że też powiększasz kolekcję host

Te lilie były pędzone toteż trochę szybciej zakwitną

No kilka host póki co jeszcze kupię. NA wąwóz z kolekcja host muszę jeszcze trochę poczekać
Z ogródka na wsi 18:41, 24 maj 2017

Do góry
Lilie już w takiej fazie ???
niedługo zakwitną

widzę że też powiększasz kolekcję host
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:53, 24 maj 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
Zobaczcie jaka marna lilia Gobasiowa przymarznięta malutka ale pączek ma

ale wszystkie lilie ,które sadzilam jesienią taka słabizna ...niektóre nawet pąków nie mają ...a sadzilam 15 szt
a te które są już od dawna mają się dobrze więc przypuszczam ,że to wina zimy

A myślałam że tylko moje lilie takie marne
dużo nowych przymroziło i nie wiem czy zakwitną

A Gobasiowe dziecko chyba też nie zakwitnie w tym roku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies