Jestem zauroczona i to bardzo. W tym roku wcześniej Mali Chłopcy wystartowali niż zwykłe i teraz są uroczymi poduchami. Rosną w półcieniu, a jedna kępa w cieniu. Nie ma najmniejszego problemu. ('Little Boy')
Pod rodki (nic tam nie dostrzegam pod spodem) masz sosnę. Igły sypnij pod rodki. I liście. To zmieszane z odrobiną kory. Jak nie masz dębowych to syp i inne. Byle zdrowe. Uwierz, że taka ściółka bardzo fajnie wygląda. Jesli aranżacyjnie ci pasuje to rodkom do towarzystwa posadź azalie japońskie, kiścienie. Bardzo dobrze z nimi rosną tawuły japońskie. Hakonechloa... stipa (dobrze czytasz na kwaśnej sieje mi się najwięcej), jesli lubisz to cebulowe lilie orientalne. Bażyna zrobi fantastyczny dywan. Chodzi o to, że w kwaśnolubnym towarzystwie łatwiej utrzymać niskie ph.
Dodatkowo chwasty nie będą rosły.
Aganiu na razie mam tylko takie ze smoczycą Powiem tylko , że oczko ma 2 metry długości i metr szerokości , gdyby Ktos chciał wiedzieć jaka duża to niech sobie porówna)po wietrze liście porozkładane , ale nowe już w górze dzisiaj i szybko rosną
oczko z bliska
lilie już na wierzchu
Coś ty ...mnie nic nie podeżre bo mam 6 kotow hi hi hi
Wiesz co to zamieńmy sie na eMusiow ...ja mu niczego nie będę załowala nawet pielenia a Ty z moim problemow mieć nie będziesz bo on rabaty to omija wielkim łukiem
A tak na poważnie to dostalam od Hanusi orliki ma kobitka dobrą rękę
Elu ! moja kochana
widać taka wola nieba ,a my musimy przetrwać
U mnie też teraz dopiero widać szkody po mrozowe ..np; piwonia wydawało się ,że jest dobrze a tu klops pąki pousychały tylko kilka zostało...migdalek stracil kwiaty ,ale i liści nie puszcza pewnie bedzie po nim itd
na warzywnej jak masz mokre wolne miejsce to posiej dynię ..ona tak lubi a jaka bedzie czysta i pulchna gleba pod nią
Czytałam odpisalam Elu wracaj do nas,czekamy nie dąsaj sie
Haniu niestety liście podsychaja i to cały feler tej rośliny ale...zauważylam ,ze na tych co mam w cieniu liście dluzej sie utrzymują w dobrej formie ..na jesieni pozmieniałam im miejsca i poukrywa łam w hosty
Julcia...nie komentuję nawet
Kolor jest, rodki kwitną, czochy, w porządalu I ciurkadełko znowu działa już
Jak róże po zimie? A lilie wyłażą?
Nie wymigasz się dwoma zdjęciami, ogarnij się i dawaj więcej!
Bardzo się wystraszyłam...że Ci coś ją podżarło...ale nie jest taka zła i pączków kwiatowych ma sporo. Będą z niej ludzie
Na mojej ostatnio jeszcze pąków nie widziałam, jutro ją pooglądam dokładnie, czy już coś zawiązała.
U mnie lilie nie przymarzły, dwie ptaszysko pewnie jakieś zniszczyło (podejrzewam jastrzębia ścigającego mniejszego ptaszka), orientalne chyba wszystkie zmarzły zimą, wydaje mi się , że żadna nie wylazła. Ale na to byłam przygotowana po zimie z -28 st.
Orliki masz piękne, ja sobie muszę odbudować kolekcję, po wysprzątaniu przez eMusia...
Radziu powojnik skręcił się ze śmiechu jak zobaczył babę z wiaderkiem chyba ze zwinął się bo baba puściła...
Pięknie i kolorowo masz w ogródku. Lilie niesamowite. Ja tez zaczęłam zbierać hosty. Witaj w klubie.
Basiu lilie po prostu pomarzły szczególnie liście też mam takie. Te co mają pączki kwiatowe to pewnie zakwitną bo nie zostały o dziwo zmarznięte, ale dużo też ich nie ma kwiatów.
Mam np duży problem z jukami, jeszcze nigdy takich liści nie miałam tak jakby jakiś grzyb na nich żerował już pryskałam dwa razy i trochę się zatrzymało. Plamy szare na liściach i czubki liści zanikają są szare.
Myślałam, że to tylko u mnie tak jest, ale dzisiaj na spacerze też widze na klombach to samo jeszcze w gorszym stanie juki.
Piękne bambusy nie daleko mnie rosły i też teraz zmarzły.
W marcu już były wszędzie pączki i na początku kwietnia potem święta ale nie było mroźno, ten odstani majowy mróz tyle szkód narobił.
Jadę jutro pielić i sadzić w donicach. Muszę jeszcze zrobić porządek na grządce warzywnej. Było mokro i nie dało tam nic zrobić, nie będę siać warzyw bo za późno może może ogórków tak do zjedzenia, marchwi, pietruszki i buraki na butwinkę, koper i to wszystko wszystkiego po trochu aby nie zarosła chwastami, i posieję jeszcze jakieś byliny.
U mnie tylko te mają tak dobrze widoczne pąki
Inne mają pąki ale wiesz jeszcze w takich bardzo skupionych koszyczkach, inne w ogóle jeszcze pąków nie pokazują a jeszcze inne dopiero główki z ziemi wystawiły
Powojnik w sumie nie wiem czemu taki skręcony- normalnie powinien byc w pełni otwarty
Basiu - lilie u mnie też słabiutkie ostatni przymrozek im zaszkodził, za to czosnki zakwitły Purple sensation inne późniejsze.
Basiu a liście czosnków podsychają też u Ciebie? ja swoim dziś wycięłam żółte zasychające.
Główki piękne a podsychające liście ujmują im urok.
Ładnie ci kwitnie ten powojnik,takie ma fajne poskręcane te płatki w ruloniki hosty też je lubięa lilie faktycznie stadium do kwitnięcia, te pędzenie jednak przyśpiesza, u mnie w blokach startowych, widać główki, ale jeszcze im brakuje