Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

Kindzia 08:41, 25 maj 2017

Bardzo się wystraszyłam...że Ci coś ją podżarło...ale nie jest taka zła i pączków kwiatowych ma sporo. Będą z niej ludzie
Na mojej ostatnio jeszcze pąków nie widziałam, jutro ją pooglądam dokładnie, czy już coś zawiązała.
U mnie lilie nie przymarzły, dwie ptaszysko pewnie jakieś zniszczyło (podejrzewam jastrzębia ścigającego mniejszego ptaszka), orientalne chyba wszystkie zmarzły zimą, wydaje mi się , że żadna nie wylazła. Ale na to byłam przygotowana po zimie z -28 st.

Orliki masz piękne, ja sobie muszę odbudować kolekcję, po wysprzątaniu przez eMusia...
Basilikum 11:50, 25 maj 2017

a to juz wiem Kasiu dlaczego Twoj Emus ma zakaz pielenia rabat
gobasia 13:29, 25 maj 2017

hanka_andrus napisał(a)
Teraz już będziesz miała wiernych kibiców i podglądaczy lilii! Ja na 100% będę kibicować by wróciła do formy!
Haniu ,zeby to tylko takie problemy byly jak lilia...Do formy to ja bym chciala wrócić

w formie to są w tym roku bratki i brateczki samosiejki

gobasia 13:33, 25 maj 2017

Radziu2013 napisał(a)

Zapisuję się na listę kibiców

Ja chyba trzy gatunki lili kupiłem w benexie i słabizna póki co - ledwo od ziemi odstaja

widzę ,że tworzy sie fanclub..ha ha ha

Też tam kupilam ...bardzo słabe są na razie

pozdrawiam
gobasia 13:34, 25 maj 2017

Jana napisał(a)
Basiu co to jest to białe? piękne masz orliki
To jest rogownica
gobasia 13:41, 25 maj 2017

Anabell napisał(a)
Basiu - lilie u mnie też słabiutkie ostatni przymrozek im zaszkodził, za to czosnki zakwitły Purple sensation inne późniejsze.
Basiu a liście czosnków podsychają też u Ciebie? ja swoim dziś wycięłam żółte zasychające.
Główki piękne a podsychające liście ujmują im urok.

Haniu niestety liście podsychaja i to cały feler tej rośliny ale...zauważylam ,ze na tych co mam w cieniu liście dluzej sie utrzymują w dobrej formie ..na jesieni pozmieniałam im miejsca i poukrywa łam w hosty
gobasia 13:42, 25 maj 2017

Basilikum napisał(a)
ja tez kibicuje i podgladam

ale Cie Hania zaorlikowala
zapisuje do fanclubu
gobasia 13:45, 25 maj 2017

Nallar napisał(a)

Faktycznie, mleczyki na bogato.
U mnie ich tez nie brakuje, ale zdecydowanie króluje podagrycznik.

nooo.. i co poczać ? wszedzie ich się nasieje,właśnie zaczęly się sianokosy

podagrycznik,tez wrrr
gobasia 13:55, 25 maj 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Basiu lilie po prostu pomarzły szczególnie liście też mam takie. Te co mają pączki kwiatowe to pewnie zakwitną bo nie zostały o dziwo zmarznięte, ale dużo też ich nie ma kwiatów.
Mam np duży problem z jukami, jeszcze nigdy takich liści nie miałam tak jakby jakiś grzyb na nich żerował już pryskałam dwa razy i trochę się zatrzymało. Plamy szare na liściach i czubki liści zanikają są szare.
Myślałam, że to tylko u mnie tak jest, ale dzisiaj na spacerze też widze na klombach to samo jeszcze w gorszym stanie juki.
Piękne bambusy nie daleko mnie rosły i też teraz zmarzły.
W marcu już były wszędzie pączki i na początku kwietnia potem święta ale nie było mroźno, ten odstani majowy mróz tyle szkód narobił.
Jadę jutro pielić i sadzić w donicach. Muszę jeszcze zrobić porządek na grządce warzywnej. Było mokro i nie dało tam nic zrobić, nie będę siać warzyw bo za późno może może ogórków tak do zjedzenia, marchwi, pietruszki i buraki na butwinkę, koper i to wszystko wszystkiego po trochu aby nie zarosła chwastami, i posieję jeszcze jakieś byliny.

Basiu odpowiedziałam
Elu ! moja kochana
widać taka wola nieba ,a my musimy przetrwać
U mnie też teraz dopiero widać szkody po mrozowe ..np; piwonia wydawało się ,że jest dobrze a tu klops pąki pousychały tylko kilka zostało...migdalek stracil kwiaty ,ale i liści nie puszcza pewnie bedzie po nim itd

na warzywnej jak masz mokre wolne miejsce to posiej dynię ..ona tak lubi a jaka bedzie czysta i pulchna gleba pod nią

Czytałam odpisalam
Elu wracaj do nas,czekamy nie dąsaj sie
gobasia 13:56, 25 maj 2017

Monia81 napisał(a)
Elu juki u mnie też w nie najlepszej kondycji niestety, to chyba efekt tej zimy....

tez zastanawiam sie czy swoich nie wyrzucić