Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 09:37, 07 maj 2015

Do góry
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 09:36, 07 maj 2015

Do góry
Buszlandia podkuchenna gęstwiną się staje.

Stipa stan obecny.

I bratek samosiejek dla Wszystkich zaglądających co dotrwali do końca bo jakaś powieść mi wyszła dzisiaj

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 09:32, 07 maj 2015

Do góry
No i bardzo dobrze. Moje polecane drzewa coraz większy zasięg mają

W oddali w drugim planie

Młode listki wyglądały tak

Rododendronowy ogród II. 09:32, 07 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Na główny spektakl jeszcze za wczesnie, na razie tylko wczesniejsze odmiany zaczynaja.Ciągle kwitnie nowo kupiona magnolia

ładniutka pozdrówka
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:30, 07 maj 2015

Do góry
Czas na ogród a wieczorem na wizyty w wątkach
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 09:29, 07 maj 2015

Do góry
Funkie ruszyły i paprocie, funkie to nawet już coś z ziemi widać więcej niż 2 cm. Natomiast jak zobaczyłam u znajomej paprocie wielkie to stwierdzam, że u mnie to Syberia jest, że z takim opuźnieniem.

Mam takie coś, ale nie wiem jak to się nazywa, rośnie do ok. 50 cm takie zwichrowane badylki

Jedyny czosnek ozdobny jaki posiadam - niedźwiedzi.

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 09:28, 07 maj 2015

Do góry
Było

jest:
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:25, 07 maj 2015

Do góry
ewa_k napisał(a)
Ty masz chyba najmniejszy -powierzchniowo-ogród botaniczny na świecie!
Za każdym razem jak zaglądam jakieś cudeńka się trafiają.

Dziękuję Ewo zapraszam kiedy tylko przyjdzie Ci ochota na zwiedzanie
Rododendronowy ogród II. 09:24, 07 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
ale pięka ta serduszka jak ona długo kwitnie?

Rozsiewa sie bardzo , jak przyjedziesz to przypomnij to Ci dam.Kwitnie tak jak wszystko . przeciętnie. Różowa tez mam.

Rododendronowy ogród II. 09:22, 07 maj 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Spektakl się zaczyna Przycupnę na ławeczce pod bukami i będę chłonąć kolor, zapach...

Mariolko jeszcze troszke do speklaklu. Ale ławeczke Ci posyłam , usiądz wygodnie.

Rododendronowy ogród II. 09:20, 07 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ty masz do mnie blisko i mogłabys przyjechac najlepiej 23 maja.

ale pięka ta serduszka jak ona długo kwitnie?
Rodowe różyce i inne byliny... to co kocham:) 09:20, 07 maj 2015

Do góry
witam mamy podobne upodobania
aktywuj proszę w stopce swój wątek
uprzejmie prosi się o więcej zdjęć
Mus owocowy w miejskiej dżungli 09:20, 07 maj 2015

Do góry
W zamyśle ma to być rabatka rododendronowo-hortensjowa. Wyrzucę z niej docelowo jukę i liliowca, ktore pochodzą z czasów, gdy kupowałam pojedyncze egzemplarze roslin. Zostaną na dole rododendrony, a wyżej hortensje + bluszcz na płocie. Wygląda na to, że hortensje na pniu (3 szt.) posadzone jesienią się zadomowią. Wiosną będą też tulipany i czosnki. Szafirki też pójda out!

Mój maleńki ogród 09:20, 07 maj 2015

Do góry
Wiosennie i kilka nowości

Rododendronowy ogród II. 09:19, 07 maj 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Ja również jestem codziennie i próbuję choć wyobrazić sobie piękno Twojego niepowtarzalnego ogrodu. Pozdrawiam

Ty masz do mnie blisko i mogłabys przyjechac najlepiej 23 maja.

Moja codzienność - ogród Oli 09:18, 07 maj 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Za gratki zbiorowo bardzo dziękuje
Sama się zastanawiam jak wyglądałby mój ogród gdyby nie forum

Dla przypomnienia małe porównanie i z tego miejsca ogromne podziękowania dla Danusi i Was Kochani !

maj 2013

maj 2015

Jestem mega wzruszona, podglądam postępy, niesamowicie. Miałam szybki impuls - wyprostować ogród. Ten projekt to był strzał nie w "10" ale w "20". Teraz to dopiero cieszy efekt. No i jeszcze twoja staranność, dbałość o detale, pod linijkę normalnie Ogród wygląda zachwycająco i cieszę się że przyłożyłam do tego nie tylko rękę Dobre myśli także. Pozdrawiam i będę dalej zaglądać i mieć pieczę jakby co
Rododendronowy ogród II. 09:18, 07 maj 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Każdego dnia zaglądam do Ciebie z nadzieją na kolejne zdjęcia. Uwierz nam wszystkim, że takiego drugiego ogrodu jak Twój nie ma i jesteśmy bardzo spragnieni widoków co dzień.

Dzieki Dortko za tyle miłych słów .

Rododendronowy ogród II. 09:15, 07 maj 2015

Do góry
kasiakasia napisał(a)
Przyszłam nacieszyć oko. Siedzę u Ciebie już pół dnia i nie moga mnie od komputera odciągnąć. Ach jak tu pięknie

Sa na ogrodowisku ładniejsze ogrody . Młodzi ludzie mają wiecej sił , mój już po babcinemu kształtowany.

Rododendronowy ogród II. 09:13, 07 maj 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
I ja chcę bezustannie jak kwitną twoje cuda to najchętniej zamieszkałabym gdzieś pod brzozami w namiociku Buziam mocno

Zanosi sie na to ze będe miała pole namiotowe. A może wpadniecie z Krzysiem 23 maja? Zapraszam.
U mnie misz masz w tulipanach , co rok inne dosadzane stworzyły mało zjadliwa mieszankę.

Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 09:12, 07 maj 2015

Do góry
Witam

To będzie dłuuugi post. Też właśnie przymierzam się do wykonania nawadniania (linii kroplującej żywopłotu).
Mam ok 250 mb żywopłotu przede wszystkim z ałyczy (wokół działki), mały kawałek dzikiej róży i rokitników. Żywopłot posadzony dwa lata temu, w sumie ładnie rośnie ale wymaga sporego podlewania latem bo ziemia kiepska - piasek. Teraz na wiosnę jest ładny ale latem potrzebuje dużo wody aby ładnie rósł.

Stąd pomysł na linię kroplującą. W przyszłości chciałabym zrobić nawodnienie całego ogrodu ale na razie, krótko po sporych wydatkach na budowę domu niestety finanse nie pozwalają, więc chcę tylko zrobić nawodnienie żywopłotu, bo na nim mi najbardziej zależy i jego najtrudniej podlewać z węża (potrzebny długi wąż). Mam nadzieję, że nie jest to aż takie trudne żebym nie poradziła sobie z tym sama.

Mam studnię głębinową, wydaje mi się, że z dobrym wydatkiem.
Mam sporo wątpliwości i pytań pewnie przede wszystkim do Pani Danusi:
- jak sprawdzić wydatek wody? Gdzieś czytałam aby postawić wiadro 10 l i mierzyć czas nalewania do pełnego i jeśli ten czas jest poniżej 10 sekund to dobrze – i tak mam – wiadro nalało się w 7-8 sekund – czy to wystarczające dane aby ocenić wydatek?

- z tego co przeczytałam powyżej to linie kroplujące tylko z kompensacją mają sens, a jeśli na sporym odcinku mam teren "z górki" - czy tam też lepiej mieć linię z kompensacją?
- jaką średnicę linii wybrać?
- z jakim rozstawem otworów? (ałycze posadzone w dwóch rzędach, krzaczki w rzędzie co ok. 30 cm, naprzemiennie - rzędy w odległości ok 40 cm).
- czy wystarczy jeśli położę linię kroplującą w linii prostej pomiędzy rzędami ałyczy, wzdłuż żywopłotu, czy też muszę iść "zygzakiem" pomiędzy dwoma rzędami ałyczy, blisko krzaczków?
- chcę podzielić cały żywopłot na 3 linie długości ok 80 m każda (czy jako jedna sekcja – studnia da radę? Czy też trzeba zrobić 3 niezależne sekcje uruchamiane po kolei?)
- mam plan aby linie kroplujące zrobić jak na szkicu. Czy w narożnikach działki (przy zakrętach 90 stopni można zagiąć linie czy trzeba wstawić kolanko?
- mam w studni zawór chyba dn40, przygotowany podobno właśnie pod potrzeby ewentualnego nawadniania ogrodu – włączyć się bezpośrednio do niego, czy mogę włączyć się na razie do wyprowadzonego nad studnię kranu ½ cala poprzez ten prosty sterownik, który otrzymałam kiedyś w prezencie (coś takiego http://allegro.pl/programator-do-wody-sterownik-nawadnianie-zegar-9v-i5246473918.html)?
- czy mogę dodatkowo odgałęzieniami wpiąć dodatkowe kawałki linii kroplujących np. do podlewania róży na rabatach i berberysów - bo mam tego sporo a wiem, że one nie lubią podlewania z góry.
Czy w ogóle te moje pomysły, przemyślenia mają sens?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies