Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:29, 23 mar 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Pozdrawiam i oby ta kosodrzewina się przyjęła na nowym miejscu.

Oj staram się Karolu
Pompa dzisiaj podłączona i pilnuję podlewania.

Po dyskusjach z Panem stanęło na tym, że sosny piramidalne mogą zostać na swoim miejscu.Pół dnia słońca im wystarczy.Mąż jak to usłyszał to wiadomo, ciężko było z nimi dyskutować. Nie będą tak szybko przyrastały i kosodrzewina do nich dołączyłaNawet nam się podoba i dzięki temu wytyczaliśmy nowe linie rabat

Zdjęcie kosodrzewiny

Teraz trzeba ją trochę uformować lub podwiązać, bo przy przesadzaniu gałązki się powyginały.

Żywopłot strzyżony liściasty 19:25, 23 mar 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Ostatnio pod wpływem ogrodniczych programów na BBC zachorowałam na żywopłot grabowy. Rozważam posadzenie takiego żywopłotu przed domem. Mam jednak obawy, czy nie będzie się zbyt ogałacał od dołu? Czy przy gęstym sadzeniu 25-30cm też powstają takie prześwity? No i co z zimą? Wiadomo, że angielskie zimy są łagodniejsze i chyba krótsze niż u nas. Czy rzeczywiście liście grabów zostają do wiosny każdej zimy w naszych warunkach klimatycznych? Czy taki żywopłot nie będzie szpecił zimą? Jeżeli ktoś posiada chętnie zobaczę zimowe zdjęcia żywopłotu grabowego

Bardzo proszę stan dzisiejszy

Kardowka 19:20, 23 mar 2015

Do góry
Rabata po srodku.

Kardowka 19:19, 23 mar 2015

Do góry
Ta rabata jest zrobiona blisko szamba, jest na niej miedzy innymi buk black swan.
Ogród tworzony z pasją 19:13, 23 mar 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
A dzisiaj sadziłem własnoręcznie ukorzenione tawuly.

Super
Ja też dzisiaj sadzilam smaragdy 12 szt ale teraz się zastanawiam czy nie za blisko plotu je wsadzilam (od plotu 40cm)
Ogród w Puszczykowie 19:13, 23 mar 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Asia ależ masz pałera

Mogłabyś pokazać swój żywopłot grabowy w obecnej chwili?? Chciałabym posadzić grab, aby troche oddzielić sie od ulicy i podpatrzyłam Twoja instrukcje sadzenia Czy szybko rosnie?

Kasiu,
dopiero dziś popołudniu miałam chwilkę, żeby aktualne fotki grabów popstrykać. Ciężko było, bo one jeszcze obwieszone są suchymi, ubiegłorocznymi listkami i praktycznie zlewają się z korą. Ale też widać, że nawet w sezonie zimowym grab stanowi dobrą osłonę od ulicy, czy sąsiada.
Żywopłot był sadzony listopad 2013 i teraz pomimo silnego cięcia dosięga do połowy płotu. Szybko przyrasta. Na drugiej fotce widoczny zostawiony odstęp od ogrodzenia.

Kardowka 19:11, 23 mar 2015

Do góry
Wzdluz plotu sasiada jest zrobiony szpaler ze swierkow serbskich, maly ekran z cisow, kolo schodow wejsciowych rabaty z bukszpanami, swierkami conica, hortensjami, zurawkami.
Ogród z tatarakiem w tle 19:09, 23 mar 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Pomyślałam, żeby może jednak zlikwidować tę nieszczęsna owalną rabatę i troche inaczej poprowadzić linie rabat.

Czy w takim razie po prawej stronie wzdłuż żółtych thuj zaplanować nową rabatę?

Ja bym była za zlikwidowaniem Wtedy przy bukszpanach mogłabyś zrobić rząd hortensji w arańżacji która Ci się tak podoba. Ale co do rabaty przy tujach to skłaniałabym sie do linii prostej z delikatnymi jednorodnymi nasadzeniami.
Runianka na słońcu raczej nie da sobie rady. Możesz spróbować z trzmieliną.
Przepraszam, ale nie mam możliwości czasowych śledzenia regularnie Twojego wątku, Wpadam jak wicher i mieszam..
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:03, 23 mar 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Pięknie u ciebie....krokusikowe alejki, widoczki....ach i ptasie koncerty, wiosną chce się żyć

Buziam Cię Agatko, zdrowiej nam szybko

A ptasie sa przekochane, teraz mamy całe stadko szpaków
Za to w domu to sie dopiero wyrabia - wklejam Wam foty jak nasze papugi się bawią Zwłaszcza samiczka jak dostanie patyczka Normalnie nie do uwierzenia żeby ptak leżał na plecach i bawił się tak

A tu samczyk patrzy na swoją wybranke i nie wie co myśleć o jej wygłupach
Nasz przydomowy ogródek 19:03, 23 mar 2015

Do góry
Ewo ruszyłem z pracą przy trawniku ale tylko na małym fragmencie dookoła świerka. Robiłem w zeszłym roku dosiewke kilka razy a nawet przynosiłem darnie z trawą z drogi polnej. I nic- puste plamy nadal są. Zobaczę co będzie w tym roku.
Na dosiewkę jeszcze czas bo przymrozki nadal. Na pozostałej części to tylko nawóz.
Żona kilka lat temu pozwoliła sobie posiać nasiona stokrotek na trawnik i zobacz jaki efekt się zrobił. Mamy trawnik w kwiatki ha ha ha.
No tak - w Wielkim Tygodniu to tylko porządki i pieczenie przed świętami.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:02, 23 mar 2015

Do góry
Dzisiaj z przyczyn dentystycznych nie wykonałem żadnych zaplanowanych rzeczy.
Niestety odziedziczyłem 'fundamenty' ząbków po tatusiu, 1,5 godzinne usuwanie i okropny ból....

Za to miałem czas poprzeglądać zdjęcia z zeszłego roku Dokładnie rok temu pewna rabata wyglądała tak:

Lilie też były już duże

W tym roku opóżnienie w stosunku do poprzedniego to około 2 tygodnie.

Jak się uda to w tym tygodniu ponawoże cebulowe i Rh, pozbędę się trawnika na nowej rabacie i zakopie w trawniku rury do nawadniania. Powoli chyba będę się brał za czyszczenie żurawek bo mam tego kilkaset.
Kilka żurawek z własnych sadzonek mi padło po tej zimie i w ogóle bardzo różnie żurawki wyglądają.
W przyszłym tygodniu chyba zacznę już przesadzać niektóre rośliny, które tego wymagają

Początki w Kruklandii 19:01, 23 mar 2015

Do góry
beta napisał(a)

Tesiula, jak to po co?...do podziału

Jak podrośnie to pewnie tak
W tamtym roku z jednej zrobiłam 5 i pięknie się rozrosły w donicy przy tarasie.
Po dzieleniu, wiosną

Późne lato
Kardowka 18:56, 23 mar 2015

Do góry
Nastepnym etapem byla bitwa mysli, jak to obsadzic. Zanim trafilam tu na Ogrodowisko i odkrylam wiele Waszych pieknych ogrodow tu pokazanych. Pojezdzilam po okolicy gdzie mieszkalam poprzednio. Mieszkalam w Dabrowie Lesnej kolo Lomianek. Jest tam festiwal ogrodkow, gdzie moglam podpatrzec w rzeczywistosci jak wygladaja piekne ogrody. Od zawsze podobal mi sie ogrod mojego sasiada, w ktorym dominuja topiary, obwodki bukszpanowe, drzewa lisciaste w formach kulistych, wszystko ma pieknie dopracowane nic tylko stac i podziwiac. Ale tez myslalam ze moze do mojego miesca nie bedzie to pasowac poniewaz dzialka nie jest polozona wsrod pieknych willi lecz w polu i nad rozlewiskiem. Zaryzykowalam jednak, poniewaz chcialam pogodzic to co mi sie podoba i to gdzie czuje sie dobrze.Dlatego kazda rabate staram sie przelamac trawami roznymi, zeby nadaac jej zwiewnosci i choc troche nawiazac do krajobrazu. Wiec zaczelam od zakupow roslin do ogrodu. I tak, poniewaz nie przeczytalam watku o roslinach, nie polecanych, pierwszymi zakupami byly robinie akacjowe, catalpy oraz swierki conica gdybym tu zajrzala wczesniej, zamienilabym robinie i catalpy na wisnie umbraculifery a tak mam to co mam i narazie musi tak pozostac. Swierki conica wypryskalam juz w tym roku Treolem i bede je obserwowac.

Bylam w kilku szkolkach okolicznych i w Warszawie, ceny jednak sa nie do porownania. Tu za kule bukszpanu taka duza zaplacilam 60zl. W Warszawie duuuuzo wiecej kosztuja wiec moja okolica ma wiele zalet nie tylko tych krajobrazowych

Wzdluz podjazdu pod dom, jest szpaler z robinii, ktore rosna w dnicach z bukszpanow a miedzy nimi sa kosodrzewiny mops. Po srodku jest wytyczona rabata ze swierkami conica, kule z bukszpanow, mniejsze bukszpany zolte, tawuly, miskanty, zebrinus, morning light, berberysy golden carpet, cis na paliku, hortensje limelight. ( jakosc zdjec beznadziejna kolejne postaram sie robic lepsze)
Ogród z tatarakiem w tle 18:50, 23 mar 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Kasiu, a jak Ci sie podoba taki kształt rabaty?
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:50, 23 mar 2015

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Zbyszku, ta twoja sosna jest szczepiona na pniu ?
Masz zwykłą ?

Bo kupiłam sobie małą sosenkę zółtą
Grembosiowo 18:49, 23 mar 2015

Do góry
Podziałałam z moją NN.
Czy może tak zostać, czy jeszcze przyciąć?

Miejsce przyszpilenia do ziemi:

I takie coś znalazłam na krzaczku
Do raju daleko - u Ewy 18:46, 23 mar 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Zdjęcia z budowania kompostownika
Ale jestem dumna z mego męża

Ja też pochwalę
Tym bardziej, że u mnie za kompostownik naprzemiennie robią dwa narożniki w ogrodzie. Jednego roku wybieram z jednego, a do drugiego sypię odpadki. W roku kolejnym - zmiana
Może uda mi się namówić eMa na takie cudo...
W cieniu - zacieniona 18:41, 23 mar 2015

Do góry

Kolorki dla Marzenki.
Typografia ogrodu 18:41, 23 mar 2015

Do góry
Dziś dzień zasypywania nawadniania i układania puzzli z darni. Praca łatwiejsza niż kopanie co nie znaczy łatwa. A to serce naszej instalacji-dzieło mojego M
Ogród tworzony z pasją 18:20, 23 mar 2015

Do góry
A dzisiaj sadziłem własnoręcznie ukorzenione tawuly.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies