Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Mirelli 14:29, 03 kwi 2016

Do góry
Stipa fantastyczna. Ja w końcu nie posiałam, a mam 2 opakowana nasionek. Miałam nadzieję, że przeżyje w gruncie. Miałam dwie małe kępki, ale wczoraj zauważyłam,że nie ma po nich śladu.
Ogród Mirelli 13:23, 03 kwi 2016

Do góry
szemusia napisał(a)

Jeszcze raz zacytuję, bo plantacja godna podziwu
Ja swoje stipy też wreszcie popikowałam. Mam jakieś 40 sztuk... Ale wszystkie zeszłoroczne przeżyły, obcięłam je króciutko i już wypuszczają zielone źdźbła.
CZytałam u Iwonki, że pytałaś, czy już można wsadzić stipę na miejsce stałe. Uważam, ze jeszcze zdecydowanie za wcześnie. Ona teraz rośnie w cieplarnianych warunkach, a nocą jednak jest jeszcze chłodno... Oprócz obawy, ze zmarznie, to ona chyba nie będzie rosła jeszcze na rabacie, za chłodno. Ja przed wsadzeniem, gdzieś w maju, najpierw ją hartuję na tarasie parę dni i dopiero wsadzam...

Beatka, Iwonka tak jak Ty o hartowaniu pisała
Poczekam do maja, szkoda by było gdyby padły siewki
Jestem bardzo ciekawa czy u mnie stipa będzie równie piękna jak u Ciebie
Ogród Mirelli 13:20, 03 kwi 2016

Do góry
Mysza napisał(a)
Mirelko cieszę się, że stipa tak pięknie rośnie
Masz dobrą rękę do roślin.
My wczoraj robiliśmy wertykulację, a dzień wcześniej sadziłam 70 bukszpaników. Dzisiaj rąk nie czuję
Spokojnej niedzieli.Buźka.

Gosia zaraz lecę do Ciebie zobaczyć czy fotki wstawiłaś
Ogród Mirelli 13:12, 03 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Pokazywałaś jak te aurea nana przycielas? Bo moje mnie też denerwują, ale nie wiedziałam , że je można ciąć.
Fajne masz miejsce zakupowe, na karminowe hiacynty i biale szafirki w donicach nigdy się jeszcze nie natknęłam nawet.

Stipa jak ta lala!

Nie pokazywałam ich po obcieciu.
Nie wiem czy się je tnie czy nie,ale ja każdego roku je obcinam i gole, bardzo ładnie odrastają.
Gole od dołu, bo mam posiusiane przez moje pieski, więc wolę mieć wycięte niż brązowe spalone.

Karminowych hiacyntów nie ma za dużo w sprzedaży, może w przyszłym roku będzie lepiej.
A teraz kupiłam pomarańczowe na próbę
Ogród Mirelli 12:59, 03 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Moja stipa. Na 120 sadzonek jedna jest pod znakiem zapytania, reszta ładnie rośnie

Szczęściara u mnie na 144szt 30 żyje,reszta padła
Ogród Mirelli 11:34, 03 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Moja stipa. Na 120 sadzonek jedna jest pod znakiem zapytania, reszta ładnie rośnie

Jeszcze raz zacytuję, bo plantacja godna podziwu
Ja swoje stipy też wreszcie popikowałam. Mam jakieś 40 sztuk... Ale wszystkie zeszłoroczne przeżyły, obcięłam je króciutko i już wypuszczają zielone źdźbła.
CZytałam u Iwonki, że pytałaś, czy już można wsadzić stipę na miejsce stałe. Uważam, ze jeszcze zdecydowanie za wcześnie. Ona teraz rośnie w cieplarnianych warunkach, a nocą jednak jest jeszcze chłodno... Oprócz obawy, ze zmarznie, to ona chyba nie będzie rosła jeszcze na rabacie, za chłodno. Ja przed wsadzeniem, gdzieś w maju, najpierw ją hartuję na tarasie parę dni i dopiero wsadzam...
Ogród Mirelli 11:31, 03 kwi 2016

Do góry
Mirelko cieszę się, że stipa tak pięknie rośnie
Masz dobrą rękę do roślin.
My wczoraj robiliśmy wertykulację, a dzień wcześniej sadziłam 70 bukszpaników. Dzisiaj rąk nie czuję
Spokojnej niedzieli.Buźka.
To tu... 11:07, 03 kwi 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Tnę, ale primo - trzeba indywidualnie do sprawy podejść i jedne ciut krócej, a inne dłużej i pamiętać trzeba, że po obcięciu już liście nie rosną
secundo - z FC zawsze mam dylemat i ciagle obiecuję sobie, że będę czekać, aż zaczną rosnąć, bo czasami po obcięciu przychodzi przymrozek i ... finito.

Jena uwaga: i FC i Bronze Form (oraz podobne) koniecznie trzeba najpóźniej po 3 latach dzielić i odmłodzić, bo potrafią wypaść. Odmłodzone, podzielone nie mają problemu. Starsze kępy kwitną i sieją się wściekle wszędzie...odległości nie mają znaczenia. Podobnie Buchanani. Stipa pod tym względem jest bardziej przewidywalna, ale też i bardziej denerwująca

Dzięki Kochana! Twoje rady, jak zawsze, bezcenne! To chyba muszę podzielić FC bo szaleją u mnie strasznie...
Ogród Mirelli 09:34, 03 kwi 2016

Do góry
Pokazywałaś jak te aurea nana przycielas? Bo moje mnie też denerwują, ale nie wiedziałam , że je można ciąć.
Fajne masz miejsce zakupowe, na karminowe hiacynty i biale szafirki w donicach nigdy się jeszcze nie natknęłam nawet.

Stipa jak ta lala!
Ogród Mirelli 08:58, 03 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Wow! Jak Ty to Mirellko zrobiłaś u mnie padły wszystkie, widocznie nie mam ręki
Moja działka. 08:38, 03 kwi 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Matko...ta werbena to drobiażczki...aleś się nadziergała!!!

Jak masz wywalić stipę, to przygarnę. Gdzieś wcisnę

U mnie stipa ładnie przezimowała,ale wsadzę parę do donic,parę wyślę
Ewelinie i jeszcze zostanie.
Do raju daleko - u Ewy 23:43, 02 kwi 2016

Do góry
Ale numer, fioletowych irysków jeszcze nie widziałam.
Faktycznie piękne.
A stipa... Moja kicia miałaby raj, teraz podjada mi pietruszkę.
Swojej trawki nie rusza. Nie smakuje jej.
Ale taka soczystozielona, młodziutka stipka, pewnie by jej smakowała
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 22:30, 02 kwi 2016

Do góry
Kasya - obawiam się,że na tych liściach krokusowych się skończy,krokusy pokazują najpierw pączek
Moje iryski tez już nie zakwitną,zastygły w fazie kła .

Żonkile zapączkowane obiecująco,tulipki też nawet,nawet

Mala_Mi - Tak dzisiaj dałam sobie czadu w ogrodzie,że ręce same mi się unoszą do góry

Najpierw cięłam w zwykłych rękawiczkach,ale po 10szt tak się pokłułam,że poszłam po te oszczędzane specjalistyczne.
Są świetne ! Polecam.
Do Comte jeszcze nie doszłam,w poniedziałek skończę cięcie.
Mojej nie zamierzam ciąć,tylko kosmetycznie. Póki co stoi sztywno.

elzbieta_g - zawsze pracuję w rękawiczkach,nie potrafię inaczej,ale dzisiaj udałam się po specjalistyczne,tak sobie pokaleczyłam łapy
Nawyk rękawiczek mam z pracy,obowiązek przerodził się w nawyk

Urszulla -na szczęście bez większych strat się obeszło. Akurat te na których mi nie zależało,zrobiły miejsce nowym Jedynie stipa cała, poszła się paść

mira
- miło,że myślisz o mnie podczas ciachania róż. Zawsze wysyłam pozytywne fluidy,jak by co
Tak sobie myślę teraz,że ja kiedy się kłułam,pomstowałam tylko na swoje tumaństwo i poszłam po dobre rękawice
Z moich tegorocznych wysiewów to mam jeden kłaczek Dieramy i 2 łebki tytoniu pachnącego Dobrze,że nic więcej nie siałam
Zielonym od linijki - ogród Ivony 22:20, 02 kwi 2016

Do góry
O tu dzis działałam :

I moja stipa no rośnie w oczach :
To tu... 22:08, 02 kwi 2016

Do góry
MAD napisał(a)

Cisy wymidelowane. Toszka Ty tniesz FC? Twoj ogród jest super. Nie walcz zatem. Green eyes mi nie chcą kiełkować.

Tnę, ale primo - trzeba indywidualnie do sprawy podejść i jedne ciut krócej, a inne dłużej i pamiętać trzeba, że po obcięciu już liście nie rosną
secundo - z FC zawsze mam dylemat i ciagle obiecuję sobie, że będę czekać, aż zaczną rosnąć, bo czasami po obcięciu przychodzi przymrozek i ... finito.

Jena uwaga: i FC i Bronze Form (oraz podobne) koniecznie trzeba najpóźniej po 3 latach dzielić i odmłodzić, bo potrafią wypaść. Odmłodzone, podzielone nie mają problemu. Starsze kępy kwitną i sieją się wściekle wszędzie...odległości nie mają znaczenia. Podobnie Buchanani. Stipa pod tym względem jest bardziej przewidywalna, ale też i bardziej denerwująca

Iwka - jeśli coś cię denerwuje, bo sterczy to obetnij, ale lepiej zrobić to pod koniec lipca jak to co ma się obsypać obsypie. Ja swoje cisy żywopłotowe w tym roku machnęłam na zasadzie "masakra piłą elektryczną" - widok jak z horroru, ale czekam na moment zazielenienia się. Znalazłam też trzech "dawców"/"ofiary" i chałupniczo wyciachałam na dwa (przyszłe) lizaki i jedną półkulę
Wersja mini mini 20:13, 02 kwi 2016

Do góry
Moje ML też na razie śpią.
Z traw to tylko kostrzewa i stipa już ma świeże przyrosty; ID, Evergold i variegata kwitną, reszty nie widać i nie słychać.
Ogród Mirelli 19:58, 02 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Cała plantacja
Ogród Mirelli 19:56, 02 kwi 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Super stipa Mirelko☺

Pierwszy raz ją wysiewałam i jestem bardzo zadowolona
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 19:34, 02 kwi 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Piekne zdjecia, sliczna roza Tez juz tesknie za takimi widokami

Coś mi aparat szwankuje po zimie, ostrości nie łapie... albo ja coś poknociłam? zapomniałam? z mężem muszę się skonsultować

Moja stara stipa też rośnie jak na drożdżach.

Bożykwiat Meada

Pieris super zimuje, choć strasznie wolno rośnie. Sadzonka z własnego ukorzeniania, więc była bardzo mała.
Ogród Mirelli 18:12, 02 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Super stipa Mirelko☺
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies