Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród przydomowy - Hosty 08:55, 20 mar 2015

Do góry
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:54, 20 mar 2015

Do góry
Proponuję zmienić temat.. na bardziej ogrodowy. Wrzucam foty kfiotków i cisza, pies z kulawą nogą praktycznie tego nie skomentuje. Dwa słowa o życiu prywatnym i leci kilka stron dobrych rad. Wierzę, że dobrych, ale chcę o tym zapomnieć , a nie co czytam post to sobie przypominam. Miałam okresy kiedy nie paliłam i to nawet długie, wiem jak to jest z rzucaniem. Ale zapis Joli mnie rozbawił do łez.. i takie mogą być Aż eMusiowi przeczytałam i chodzę i sobie gadam na głos..... dobre było.
Liczyć umiem, w końcu jestem inżynierem. Nie mam w zwyczaju mieszać się do nikogo i mu wyliczać na co wydaje kasę.. napiszę więcej bardo mnie to denerwuje i mierzi jak ktoś komuś czegoś zazdrości i wytyka, że ten ktoś ma. Jak kogoś stać na palenie i ma ochotę to niech pali. Tym sposobem można wytknąć komuś, że kupuje donice po 200zł jak można kupić za 30zł. Czy kwiatki po 40zł za sadzonkę...Kupuje się drogie auto... lub markowe buty czy ciuchy. Jak czytam, że torebka może kosztować ponad 2000zł to włosy mi staja dęba, bo ja nigdy bym tyle nie dała, nawet odejmując jedno zero.. ale jak kogoś stać.. to jego sprawa .. i jeszcze sprawia komuś to przyjemność. Nic mi do tego. Czy jak kobieta idzie do fryzjera i płaci za farbowanie włosów ponad 100zł...gdy można sobie samemu to zrobić za 25zł (ja dzielę jedno opakowanie na 2 razy i wychodzi 12,5).
W kwestii finansowej dorzucę jeszcze, że jak się nie pali to wydaje się kasę na inne przyjemności.. i finansowo wychodzi często drożej.
Nie chcę nikogo obrazić, ale musiałam napisać swoje zdanie.
Cieszę się, że kibicujecie.. ale czy wytrwam czy nie zależy tylko ode mnie.

Kupiłam używany weltykulator...za 750 zł!!! Będą komentarze??? Trawnik duży, ciężka glina byle piździułkiem nie zwertykuluję.. musi być kawał ciężkiej i mocnej maszyny. Gdybym nie paliła to po roku by mnie było stać na taki nowy sprzęt..
Przypominam, że mamy zaćmienie słońca dzisiaj.. drugiego już nie dożyję, wiec szkło spawalnicze mam pod ręką. Niestety u nas na południu będzie najmniej przysłonięte.

Miejsko & sielsko 08:47, 20 mar 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Ale potffffoooory!
Piękne!
Ledwie 2 lata będzie miał ogród a wygląd na 15.
Ogród Mirelli 08:45, 20 mar 2015

Do góry
Posadziłam cyprysiki z L. Korzenie bardzo poucinane. Taka cena za taką wysokość nawet jak nie przetrwają to i tak opłacało się spróbować.
Jak mi się one podobają
Miejsko & sielsko 08:11, 20 mar 2015

Do góry
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 07:48, 20 mar 2015

Do góry
boru napisał(a)
Witam, kilka lat temu dostałem małe iglaczki niewiadomego pochodzenia.
Teraz jak widać na obrazkach trochę już urosły. Niestety po pierwsze nie rosną dwa równomiernie, a po drugie same w sobie nie wyglądaja zbyt atrakcyjnie (ten wyższy jest jakiś taki goły na górze i niesymetryczny na dole, natomiast ten niższy niby jest ładny ale też jakość ta góra zaczyna "łysieć").
Moje więc pytania:
- co to są za iglaki?

Mirkowy ogród (początki) 07:33, 20 mar 2015

Do góry
Jestem ale wkurzona na maksa chyba kompa za okno wyrzucę zdjęć nie chce mi wgrać (a tak mi trawki ładnie wyrosły i chciałam pokazać.Czekam na pomoc techniczną (czytaj synusia) Pozdrowienia zostawiam i do pracy uciekam.
Ogród z tatarakiem w tle 07:24, 20 mar 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Mam prośbe o pomoc w doborze roślin.

Czy ktoś mógłby pomoc?

A wymiary rabatki można prosić. Czy brzozy koniecznie muszą rosnąć w rządku?
Można sprobować zrobić lasek - na przód dać hortensje (np. Tardiva - ma sztywne pędy, biel kwiatostanów będzie świetnie korespondować z bielą pni brzóz; oczywiście trzeba nawadniać bo brzozy wysuszają glebę).
Jałowce na obwódkę są takie sobie, ale możesz spróbować z bardzo niskimi płożącycmi w błękitnym odcieniu np. Blue Carpet.
Ogrodowe przygody 06:42, 20 mar 2015

Do góry
Dziękuję za pamięć niestety przez chorobę córci mam mniej czasu na forum i ogród
Pozdrawiam wszystkich
Ogród z widokiem na jezioro 06:24, 20 mar 2015

Do góry
yolka napisał(a)
Dziś w nocy nad Inowrocławiem mozna było zobaczyć zorze polarną

A pewnie dzisiaj jeszcze napiszesz, że nad Inowrocławiem było widać zaćmienie słońca.
Zatrwian - Limonium perezii 02:39, 20 mar 2015

Do góry
MoniaK o zatrwianie napisze jutro jak go uprawiać by cieszyć się takimi bukietami

bo jest to roślina przede wszystkim przeznaczona na suche bukiety, świeże zresztą też. Ale tymi fantastycznymi kolorami można się cieszyć całą zimę.

Trawy jednoroczne 01:32, 20 mar 2015

Do góry
Włośnica beer.i włośnica sina Osobiście nie przepadam za tą trawą, ale sadze jej dużo. Włośnica ber ma długie do 20 cm przewieszające się kwiatostany. Trochę podobne do kwiatostanów rozplenicy.Włośnica sina ma krótsze kwiatostany, bardziej sztywne w brązowo-fioletowym odcieniu, mnie bardziej się podoba sina.

Obie bardzo dobrze zasuszają sie. Są świetne do suchych kompozycji.Ładnie się kmponują z każdą rośliną. Dobrze przyjmują farbe i trzeba uważać, bo potem bije po oczach nienaturalną zielenią czy czerwienią.

Jest to trawa, która nie ma praktycznie żadnych wymagań, Rośnie tam gdzie jej każemy. Słabsza gleba to kłosy mniejsze, lepsza ziemia to kłosy bardzo dorodne. W krajach cieplejszych jej ziarno używana jest jako pasza.
Ogród - Azyl Amatora 01:24, 20 mar 2015

Do góry
Robertop napisał(a)
Wszechobecne Ciemierniki:

Wspaniałe te twoje podróże...a fotki powyżej dedykuj Caroli (popcorn)...ona kocha ciemierniki!!!
Szmaragdowy Zakątek 01:05, 20 mar 2015

Do góry
Ponieważ na weekend wyjeżdżam topić w Bałtyku Marzannę… już dziś wszystkim z okazji jutrzejszego Święta Wiosny życzę wszystkiego kwitnącego!!!!

Wiosenne klimaty, czyli krokusowo….

Szmaragdowy Zakątek 00:58, 20 mar 2015

Do góry
szemusia – Beatko wiosna już tuż, tuż…

kitek81 – no, no…wszyscy czekamy na piękną, słoneczną wiosnę !!!

Margarete – Małgoś, ten weekend też mam zajęty, ale w przyszły możemy gdzieś skoczyć…jestem na TAK

zbigniew_gazda – Zbyszku, ja też to lubię…nawet bardzo!

I jeszcze specjalnie dla Kasi (kitek81) …wiosna w blokach startowych….
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:55, 19 mar 2015

Do góry
Mam - znalazłem zdjęcie co chciałem! Z dedykacją dla Marty Zielonej
Moje sadzonki turzycy Amazon Mist

Marzec (na samym dole zdjęcia )

W maju

I jesienią - były gdzieś 5 razy większe

Także dziel swoje śmiało

Mój własny kawałek klepiska 23:45, 19 mar 2015

Do góry
Monika u mnie nie ma się czym chwalić. Działkę mam pewnie ze sto razy mniejszą niż Ty, jedyne co jest pocieszające, to to, że jest przy lesie - Sulejowskim Parku Krajobrazowym. Warzyw uprawiać też będę chyba ze sto razy mniej, przez dwa lata miałam warzywniak w kształcie jak na zdjęciu, (nie to kółko na środku - to po basenie ) ale nie daję rady z dziećmi i pracą, więc w tym roku powstaje kilka "trumienek", w przyszłym reszta. Na zdjęciu nie widać, ale tam na końcu działki powstaje małe zagłębie owocowe, są też małe brzozy. Kiedyś pod nimi mam zamiar posadzić hosty i wrzosy.

Ja zasiałam już bób oraz marchew i dymkę w skrzyni. Posiałam też rzodkiewkę, choć nie wiem, czy nie za wcześnie, bo ostatnie noce u mnie to ostre przymrozki.
Co do poziomek to tak jak Ci mówiłam to tylko niewielka część z torebeczki, a żeby nasionka nie spłynęły w jedno miejsce, zanim wzeszły podlewałam je kilka razy dziennie spryskując opryskiwaczem
A na tu mój mały ogrodnik, który dzielnie mi pomaga przy pracach w ogródku i znosi z lasu, okolicy i sklepów razem z mną różne roślinki i krzaczki
Kolorowy ogród na piasku 23:25, 19 mar 2015

Do góry
Wielkie poruszenie wywołał mój lasek Snujecie różne domysły a tu nie będzie nic specjalnego
Zmiany były konieczne, bo ta część ogrodu powodowała spory dysonans w stosunku do swojego sąsiedztwa.
Na początku zakładania naszego ogrodu była tu koniczność posadzenia czegoś co szybko dałoby wyciszenie ogrodu od silnych zachodnich wiatrów i przesłonę tego wszystkiego co było widoczne dla oczu poza naszą miedzą. Ponieważ w tym miejscu jest najgorsza ziemia, żywy budowlany piasek posadziliśmy sosny (zwykłe, leśne). Posadzona jest też lipa, jesion. Z przodu były pęcherznice, forcycja dające przesłonę dla tego miejsca, które z czasem stało się składem kompostu. Nie myślałam, że coś będę tutaj chciała robić. Ale pęcherznice bardzo zbrzydły, sosny trzeba było podcinać, zmiany były konieczne.
Nie mogę tutaj posadzić roślin typowo cieniolubnych o dużych wymaganiach wilgotnościowych, nie dałyby rady. Wymyśliłam, że posadzimy podszycie leśne w postaci grabów (dość spore, przywiezione z zaprzyjaźnionego lasu). Wiem, że dla nich też za słaba ziemia ale dostały bardzo solidne zaprawy pod korzenie i powinny dać radę. Nie zależy mi aby urosły na duże drzewa ale by dawały nastrój temu miejscu. Runo leśne będzie zapewniał barwinek Mam ogromne zaplecze na sadzonki, pewnie nie dam rady w tym roku ale z czasem mam nadzieję ziemia zazieleni się.
Przesadziliśmy też dużą hortensję miekkowłosą i oczar tam, gdzie dostaną więcej światła.
Z lewej strony ławki posadzona jest kalina Kilinadjaro (maleńka sadzonka ) a dalej w lewo będą jeszcze hortensje.
W lasku już wszystko posadzone (oprócz horetsji), nie mam zdjęcia, może jutro zrobię. Chociaż teraz w stanie bezlistnym niewiele widać.
Nie wiem czy będzie pięknie, mam nadzieję, że będzie praktycznie

Zauważona ciemna pryzma zniknie w tym roku A wał to drugie dobrodziejstwo dla naszego ogrodu. Ziemia uprawna z pola, z której robimy mieszanki pod rośliny. Aby bardzo nie straszyła i nie zarastała chwastami obsdzę ją jasnotą (pozbieraną z całego ogrodu ) i barwinkiem. Będzie zielonym, ubywającym wałem

Największa praca czeka mnie poniżej tego miejsca i będzie to przedłużenie rabaty hostowej. Tutaj jest lepsza ziemia i będę mogła sadzić byliny cieniolubne. Znaczna część będzie z podziału tych, które już mam w ogrodzie, coś dokupię.

Tak wygląda teraz to miejsce pod byliny cieniolubne
Widać trawersem biegnącą ścieżkę, której brzeg trzeba obłożyć kamieniem, by piasem się nie osypywał.

tu w odwrotnym kierunku

będzie przedłużeniem takiego widoku

Ogród u stóp klasztoru 23:10, 19 mar 2015

Do góry
alinak napisał(a)

Zara skora do głaskania ...zawsze chowa łeb pod pachę ..zostało jej z dzieciństwa . tak jej leczyłam depresje ,chowałam pod moją pachę i nawet po 15 min. ją głaskałam .
tak biedna przeżywała rozstanie z hodowlaną sforą że wpadła w depresję

Po depresji nie ma śladu ale przyzwyczajenie zostało Futrzaki wiedzą co dobre Podobają mi się długowłose ONK-i, takie misiaczki z nich, przynajmniej z wyglądu
Zabij - nie pamiętam co jej dolegało że musiała być operowana ?
Poszukuję- Przywrotnik ostroklapowy i inne 23:03, 19 mar 2015

Do góry
brunera wielkolistna, rodgersje, tawułki, hosty, żurawki , miodunka ,miskant 'Morning Light' i inne!

Witam!
Czy ktoś z Was ma za dużo przywrotnika Poszukuję tej rośliny....wszystkie które kupiłam w tz. pudełeczkach (część rośliny z korzeniem) nie dały żadnych oznak życia

Inne rośliny których poszukuję to

tawułki, hosty,
miodunka , brunera ,rodgersje,
(różne odmianach)
miskant: Morning Light,

i inne trawy, trawki, różności!!!

W zamian mogę zaproponować :
kosaciec wodny

młode sadzonki żurawki krwistej (wysiane w zeszłą wiosnę jeszcze nie kwitły)

tojeść rozesłana

kaczeńce

babka wodna

goździk blady róż

wiesiołek

dąbrówka rozłogowa na samym dole na zdjęciu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies