Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

BusyBee 19:04, 03 maj 2015

Kasya napisał(a)

a to ze pieknie kwitnie to nie wystarczy ???

potem wyglada jak wisnia..zielone podlużne liscie, ale ladny zwiewny pokrój

no musze sie wybrac i cyknąć jakies lepsze zdjecie duzego drzewa
ale na zdjeciach to juz nie to samo..

Muszę posadzić 2 drzewka wzdłuż rzędu tuj. Będę przy nich robić rabatę, żeby złamać ten nudny 9 metrowy rząd To nie mogą być duże drzewa- raczej wielkości nigry- o lekkim pokroju. Myślę intensywnie.... Ostatnio oglądałam wiśnie royal burgundy- też pięknie kwitną, tylko były szczepione szczepione na 1.50 cm. Nie wiem czy nie za nisko. Liście bordowe cały rok. Może masz jakieś inne pomysły?
Kasya 19:16, 03 maj 2015

BusyBee napisał(a)

Muszę posadzić 2 drzewka wzdłuż rzędu tuj. Będę przy nich robić rabatę, żeby złamać ten nudny 9 metrowy rząd To nie mogą być duże drzewa- raczej wielkości nigry- o lekkim pokroju. Myślę intensywnie.... Ostatnio oglądałam wiśnie royal burgundy- też pięknie kwitną, tylko były szczepione szczepione na 1.50 cm. Nie wiem czy nie za nisko. Liście bordowe cały rok. Może masz jakieś inne pomysły?

Tak nie widząc miejsca ciezko powiedziec, ale napisze ci co ja mam z takich nie za wielkich...
sliwy: nigra i amonogawa, obie mi sie podobają ale amonogawa jest piękna
jabłonki: red setinel i royality, royality ma cudne kwiatki, wkleilam fotke kilka str wczesniej
jarząby: dodong i flanrock, oba chudziaki, ladnie sie przebarwiają
wiewiora 19:34, 03 maj 2015

Czy to jest estragon ??
Grube lodygi, duzę pedy, w ub roku był wiotki i cienki a w tym roku wyroslo cos takiego...
[/quot

Witaj pracuję w markecie warzywnym przychodzą zioła do nas różne tak więc odpowiadam rzypomina estragon i także rozmaryn .Rózni producenci dostarczają zioła różnie wyglądają a może ma jakiś smak na koniuszku języka warto spróbować ,rozetrzyj listki można rozpoznać po zapachu.
BusyBee 19:45, 03 maj 2015

Kasya napisał(a)

Tak nie widząc miejsca ciezko powiedziec, ale napisze ci co ja mam z takich nie za wielkich...
sliwy: nigra i amonogawa, obie mi sie podobają ale amonogawa jest piękna
jabłonki: red setinel i royality, royality ma cudne kwiatki, wkleilam fotke kilka str wczesniej
jarząby: dodong i flanrock, oba chudziaki, ladnie sie przebarwiają

Jarząby musiałam wyguglować, bo nie znałam żadnego Pierwszy jest spory- trzeba by go pewnie ciąć, ale ma fajny ażurowy pokrój... drugi raczej do mnie za mały Ale fajnie się przebarwiają...
Obejrzałam też jabłonki...Zastanawiam się...

O moich drzewkach napisałam u mnie na 237 stronie- tam możesz zobaczyć ten rząd tuj. Mniej więcej w połowie chcę posadzić te drzewka....Najlepiej wyglądałby tam bordowy lub jasnozielony kolor liści.....

Mirella 20:09, 03 maj 2015

Kasia, to jest Estragon, Rozmaryn na krótsze listki.
Kasya 20:18, 03 maj 2015

Dziękuję Agnieszko i Mirelko
Mialam wątpliwosci bo nie ma smaku ani zapachu a do tego lodygi sa prawie grubosci małego palca...

Na zdjęciu nie widac skali

Zeszloroczny estraagon był drobny a po zimie wyrósł jakis taki mutant
popcorn 20:42, 03 maj 2015

Estragon taki mutant? Przezimował? Ja na razie mam z siewu parę wiotkich gałązek.. gdzie to posadzić? Jakie masz to duże teraz?

uprasza się o sesję
Kasya 20:43, 03 maj 2015

popcorn napisał(a)
Estragon taki mutant? Przezimował? Ja na razie mam z siewu parę wiotkich gałązek.. gdzie to posadzić? Jakie masz to duże teraz?

uprasza się o sesję

bedzie jutro
ZbigniewG 20:46, 03 maj 2015

Kasya napisał(a)

tzn mam obciąc wszystki i zostawic 1 ?
bo te krotsze wyglądają jakby mialy sie potem rozłozyc na boki, one tez maja pąki

to byl drugi przyrost w zeszlym roku

dlatego nie zdrewniały i pomarzły, tnij nie żałuj, zostawisz będzie miotła która znowu pomarznie
Kasya 20:55, 03 maj 2015

zdążyłam zrobic 3 fotki kwiatkom zanim rozładował się aparat