Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 17:04, 22 lut 2023

Do góry
Ewik napisał(a)
Ranniki cudne, na jakim stanowisku masz je posadzone? Ostatnio o nich myślałam
Za chwilę będzie u Ciebie spektakl cebulowych .
Ewciu, ranniki mam na przepuszczalnej glebie, na żółtej rabacie z południową wystawą. Widzę że wschodzą malutkie siewki, więc w przyszłym roku będzie bardziej żółto
W kamiennym kręgu od początku 17:01, 22 lut 2023

Do góry
eda napisał(a)

Ojej też mam od Hanusi
piękną masz pogodę u mnie szare zdjęcia czekam na twoje słoneczko Aniu
podziwiam dalej ale się dziejeeee macham

Edytko z tą pogodą to jest różnie. Ostatnie dwa dni wiatr hulał, że aż konstrukcja dachu skrzypiała
A ranniki Hanusiowe cieszą oko

W kamiennym kręgu od początku 16:59, 22 lut 2023

Do góry
Alija napisał(a)

Aniu, u Ciebie już bardzo wiosennie. Zachwycam się żółtym kolorem o tej porze roku, kiedy wszędzie szaro i ponuro,
a słońca jak na lekarstwo, masz małe słoneczka na rabacie.
Pozdrawiam.

Alicjo, masz rację, po tej jesienno zimowej szarzyźnie ta żółć jest bardzo radosna.
Dzisiaj w słonku jak kwiatki się otworzyły były cudne.
Anna i Ogród 2 16:18, 22 lut 2023

Do góry
Rok 2020
Anna i Ogród 2 16:17, 22 lut 2023

Do góry
Kolejna odsłona Kiedyś i dziś

Część z foliakiem.

Niestety tą część najbardziej aktualną mam z 2020roku. W ubiegłym sezonie wymieniliśmy folię na zieloną (wolałam białą ) a w tym sezonie chciałabym usunąć plastikowe kompostowniki a wymurować je z cegły . Nie wiem jednak czy damy radę ze wszystkim bo za dużo pracy z oknami i elewacją będzie

rok 2016
ziemia pod szmata 15:23, 22 lut 2023

Do góry

tak to wyglada
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:44, 22 lut 2023

Do góry
Navi domek znam oczywiście, szklarnię/oranżerię Danusi również.

Przez to, że garaż ma prostą formę to początkowo ten domek narzędziowy miał wyglądać mniej więcej tak:

Dach na domu mam dwuspadowy, garaż „płaski” szklarnia wiadomo dwuspadowy daszek i teraz - domek narzędziowy zrobić płaski, czy jednak dwuspadowy z takimi samymi proporcjami jak szklarnię? Domek w formie bardzo prostej bryły dwuspadowej: https://pl.pinterest.com/pin/249246161042259174/

Tu macie fotke na której widać bramę i domek dzieci. W miejscu trampoliny stałaby szklarnia i sięga do połowy huśtawki. Widzicie również grajdoł przy bramie przykryty folią z tunelu, a przed nim konstrukcja tunelu. Odrobinę przed nią zaczynałby się domek narzędziowy.
Dębowe zakątki 14:41, 22 lut 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nic jeszcze nie siałam, ale planuje siew amsonii i nakupiłam w tym tygodniu trochę nasion, głównie do warzywnika, ale i kwitnących ciut
W ogrodzie mam tylko uprzątnięte liliowce, cała reszta czeka bo pogoda nie pozwalała nic więcej zrobić. Remontowo znowu ciut do przodu i pokój po chłopakach malowałam i tapetowałam
z Emusiem. Tak, że działo się choć nie ogrodowo. Ogrodowo to jeszcze tylko z drzewami w podwórku zrobiliśmy porządek. I trochę połamańców po śniegu musieliśmy powycinać i posprzątać Nic więcej się nie udało na razie

Acha, ja już pokusiłam się o wysiew kilku kwiatów i papryczek. Widziałam, sporo nasiona zakupiłaś. Fajnie. Ja muszę wybrać się do ogrodowego i jeszcze kupić nasion. Dopiero kilka warzyw kupiłam. Ale to jeszcze nie wszystkie jakie mi będą potrzebne.
To już jesteś do przodu. Masz liliowce uporządkowane. Jakieś remonciki domowe. Fajnie.
Ja jeszcze nie. Tylko mam przycięte clematisy. A jeszcze winorośle czekają i trawy chyba też już ?
A i drzewka też czekają. Ale to już męża dzieło.

Dębowe zakątki 14:32, 22 lut 2023

Do góry
anpi napisał(a)
Aniu, podziwiam obrazy. Z dmuchawcami śliczny i intrygujący z żarówką!
Wiosną zaczyna wzywać, u was mokro, a u mnie można już działać, ale w domu mam rozpoczęte prace i nie wiem jak się rozdwoić

Witaj Aniu

Dziękuję bardzo.
U mnie mokro. W ty roku bardziej nawet niż poprzednich. miejscami stoją kałuże.
Fajnie, że już działasz.
Ja dopiero przycięła powojniki. Kilka chce przesadzić. ale czekam na cieplejsze dni. bo trochę się przeziębiłam i nie chce się załatwić jeszcze bardziej.
O zmiany w domciu robisz. umm na pewno będzie pięknie. Masz artystyczny zmysł.
Posiałaś już coś ?
Ja dopiero kilka dni temu wysiałam papryczki. I kilka koleusów zaszczepiłam.
A i wysiałam po raz pierwszy żeniszek, szałwię i kobeę. A jeszcze nic a nic nie widać aby z ziemi wychodziło.

Kwitną ciemierniki. Na razie tylko te 2.
Ten biały to już pod koniec listopada zaczął i tak sobie kwitnie cały czas do kwietnia .

Ciemiernik cuchnący zaczyna kwitnienie

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:59, 22 lut 2023

Do góry
Tak to u Asi. Budynek gospodarczy (ma inny dach niż Ty chcesz) i rabaty wokół
Zrobiłam screeny
Problem z wysypującą się korą na rabacie. Podwyższone obrzeże. 13:41, 22 lut 2023

Do góry
Witam wszystkich. Mam problem ze znalezieniem fajnej kostki na wykonanie obrzeża rabaty. Chciałbym, żeby z jednej strony obrzeże było wyższe, tak aby kora przy ulewnym deszczu nie lądowała na trawie, a z drugiej strony, żeby było równo z trawnikiem dla wygodnego koszenia. Zamieszczam poglądowe zdjęcie z Pinteresta. Dodam, że rabata ma być wkoło altany. Może pokażecie jak to u Was wygląda? Jakie macie rozwiązania poza kostką? Nic poza takim rozwiązaniem jak na zdjęciu nie przychodzi mi do głowy. Nie mogę też wyszukać fajnej kostki.

Wizytówka - Ogród prawie wymarzony 11:23, 22 lut 2023

Do góry
Wrzesień- Pażdziernik Listopad

Anna i Ogród 2 09:43, 22 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Meluję, że
Nasiona są w zamrażalniku

Przyjechały kratki do pnączy

I czekają na mniej wietrzną pogodę by je zamontować na tej ściance

A w garażu na jeszcze cieplejsze dni czeka bluszcz Profesor Seneta
przygotowania pełną parą
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:25, 22 lut 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Słodkie takie malutkie słoneczka. O ile przebiśniegi już mam, od zeszłego sezonu, to ranniki ciągle tylko na liście.
Gratuluję i podziwiam wykonanie prac siłowych. Ja jeszcze przed. Czekam na rusztowanie żeby przyciąć żywopłot thujowy. Zupełnie inny komfort pracy niż skakanie po drabinie.
Przypomniałaś mi że moja rozdrabniarka padła w zeszłym sezonie na miskantach. Zapomniałam dać do naprawy. Oj długo będą się musiały kompostować w tym sezonie miskanty nierozdrobnione.
Ale wracając do Twojego ogrodu, to masz ogólne wrażenie porządku. Reszta to już chyba tylko dopieszczanie.
Ja czosnkami główkowatymi się nie przejmuję. W tym moim bajzlu ogólnym to jakoś mi ten szczypiorek nie przeszkadza
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:24, 22 lut 2023

Do góry
Makao dobrze zinterpretowałaś - ta część ma być raczej użytkowa, ale chciałabym, żeby też była ładna Ten domek miał też nie szpecić, stać się tłem dla rabaty fioletowo białej i zasłaniać od wjazdu część działki, gdzie zawsze zbiera nam się jakieś dziadostwo, a zbiera się przy skarpie przed bramą (tj. Lewu górny róg planu).
Zrobię może parę ujęć tego burdelu i opiszę jeszcze kilka kwestii związanych z wybranymi miejscami.
Na razie na szybko zostawię trochę koślawy rysunek - to, co mam w głowie. Tzn. jak mogłoby to wyglądać z tymi budynkami:

Domek mialby taki sam kąt nachylenia dachu jak szklarnia, zamiast 6m miałby 4m.
Magary Dramaty z Rabaty 00:59, 22 lut 2023

Do góry
Moja Coccinella dla anuski. Zdjęcia słabe bo nie ona była gwiazdą, ale może jakiś pogląd i ogląd Ci da Ja ją polubiłam głownie z uwagi na to jak buduje koronę, bez wspomagania
Zdjęcia są z lata, z wiosny nie mam. Przymrozek z drugiej połowy maja ją chwycił - nie była wtedy godnym obiektem do zdjęć, ale to zupełnie nie jej wina.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:48, 21 lut 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Masz rzut na całą działkę?

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:34, 21 lut 2023

Do góry
Potrzebuję pomocy. Tak jak pisałam już kilkukrotnie mój brak cierpliwości skutkuje nieraz nieprzemyślanymi decyzjami. Przód ogrodu w zasadzie miał być jedynym zagospodarowanym z rozmysłem fragmentem. Jednak pojawiła się wpierw chęć ogarnięcia domku do zabawy dzieciom, potem wiaty na samochody, teraz czas na szklarnię i warzywnik, które trzeba jakoś z głową wpasować w już poszatkowaną przestrzeń za domem.
Dodatkowo jeszcze planujemy domek narzędziowy, którego forma jest nadal ustalana.

Chciałabym, żeby szklarnia wraz z warzywnikiem była częścią zarówno użytkową jak i ozdobną. Z rosnącymi pomiędzy warzywami kwiatami, bylinami.

Zamieszczam poniżej rzut działki za domem z zaznaczonymi drzewkami. Dwie krateczki to 1 metr. Szklarnia (zielony prostokąt), mimo że pod względem stron świata powinna być ustawiona inaczej, to musimy ustawić ją prostopadle do granicy, bo inaczej jest zbyt duży spadek. Domek narzędziowy (szary prostokąt z czarną ramką) planowany był w miejscu jak poniżej. Jeżeli narzuca się Wam jakis ewidentny błąd lub potworność to dajcie znać. Może macie też gdzieś w swoich folderkach inspiracje na ogrody warzywno-ozdobne?

Na brązowo rabaty
Gdyby ktoś miał pomysł na inne umieszczenie tych dwóch budynków lub jakieś zagospodarowanie warzywnika, to przesyłam link do wirtualnej tablicy, na ktorej oba budynki są ruchome. Można tam też coś po swojemu dorysować. Tablica ma kilka stron, więc jakby kogoś poniosło, to może zacząć od nowa na nowej stronie. Spadek w kierunku południowo-zachodnim. Powinien zostać niezastawiony przejazd od domu do bramy.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:18, 21 lut 2023

Do góry

Do fryzjera muszą pójść jeszcze dwa buki. Na granicy z sąsiadem miałam kiedyś żywopłot z buka. Sąsiad posadził później tuje, a ja uznałam, że bez sensu jest powielać żywopłot i dokładać sobie utrudnień przy cięciu mojego. Wykarczowałam większość. Zostały dwa buczki. Dzisiaj żałuję, że wcześniej ich nie miałam. Można je ładnie formować.

A ...i jeszcze chciałam pochwalić pięknie przyciętego buka

Mój ogrodowy pamiętnik 21:12, 21 lut 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Różanecznik mam niemiłosiernie obżarty a azalie jak zwykle złapały mączniaka. Ale azalie tak mają u mnie i nic z tym nie robię. Trudno.

Aga, podsadź ten różanecznik bodziszkiem kantabryjskim. Ja tak zrobiłam i pomogło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies