Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród wyrozumiały 15:35, 02 maj 2015

Do góry
Dorwałam się do drugiego komputera . O tu mam wrzosy i wrzośce ... i tę sosnę jakąś ,nie wiem jaką ,niby karłowa ale i tak nie pasuje mi tu do pozostałych za duża się robi :

Tyle,że to na później ,pokazałam ,bo Monika poruszyła temat wrzosów na tamtą rabatę.

Na tamtej chciałabym jedynie uporządkować to co tam jest plus hosty w doniczkach
Ogródek Anity 15:25, 02 maj 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Tulipanki może i klopotliwe, ale trudno - najwyżej będę dosadzać, jakoś nie wyobrażam sobie wiosny bez tulipanów.

U mnie w oczku w tym roku pogrom tulipanów- nornice czy jakaś inna cholera? Dobrze,mżawka są szafirki....
Trudno, wyszły jakieś niedobitki, są jakie są....trzeba chyba dosadzać i już....masz rację....tylko skąd czas na to brać?

Działka wkoło Lubczyka :) 15:25, 02 maj 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Coś takiego mi się pomyślało

Czerwone to berberysy kolumnowe, są ładne nawet zimą bo mają czerwone owocki
Przed nimi trawki jakie wymyślisz. Od lewej z przodu trzmieliny potem dwa pasy np. jednorocznej begonii wieczniekwitnącej tania i zrobi ładną czerwoną plamę albo różową jaką zeczcesz.Dalej tawułki cięte w kulkę i na końcu bergenia

No fajnie to wyszło
Tylko berberysa sobie muszę zorganizować
A trawka może być carex ice dance? A i mam jeszcze mam jakąć wyższą od Caroli-to może ta lepiej?!
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:22, 02 maj 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Magnolia i iglaki z wypustkami czerwonymi cudne rarytasy.

Magnolia jest jak najbardziej delikatny deser,
taka mała wanliowo- truskawkowa niespodzianka

Ogródek Anity 15:17, 02 maj 2015

Do góry
Margarete napisał(a)

Noo,
ale ja powoli tez sie taka zachłanna na kolejne nowe rosliny robię....i doszdzam, dosadzam... a stre rosną...za moment ide z sadzeniem w las

W zasadzie ty masz jescze w zanadrzu las a ja ....pola i łąki - miejsca nam starczy

Ogródek Anity 15:13, 02 maj 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Piękne te szafirkowe kępy masz
Dereń ciekawy bardzo.
Ja też miałam wczoraj pryskać na mszyce,ale w porę poczytałam prognozę i mi się udało

Niespodzianki tulipanowe sa wnerwiające,ale cóż możemy na to poradzić. Kwitnących nie da się kupić,tak jak róż

Ja tulipany kupowałam w pewnym źródle i też niektóre to pomyłki .,dziś pięknie jest- słońce i tulipki sie rozwijają w końcu
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:06, 02 maj 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)

Żółty z fioletem ....i z bielą zawsze pasują do siebie...wiosną uwielbiam te kolory
Póki jeszcze tulipany kwitną to je zosatawiam..że sobota w deszczu , to w kropelkach...i mój ulubiony pajączek

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:00, 02 maj 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
To bordo w ogrodzie zachwyca niesamowicie a gdzie kupowałaś tę "Sensację" (napisz na PW)bo jest wyjątkowa.

Ula, kupiłam w Obiku...ale swoje musiałam zapłacić, wiem co magnoliom potrzeba i sama je sadzę i przygotowuję im podłoże, lubią lekko kwaśny puszek dookoła
To bordo. to teraz klony
Beni Maiko i Trompenburg
Bukszpan (Buxus) - uprawa 14:55, 02 maj 2015

Do góry
Witam serdecznie, mam "duży problem" z bukszpanem. Bukszpan ten ma dobrych kilkanaście lat, jego wysokość to ok. 135 cm i średnica 170 - 180 cm. Od kilku lat zaczęłam go formować. Wcześniej był nieregularnym i zabiedzonym krzakiem.
Muszę go w terminie ok. 2 tygodni przesadzić, ponieważ obecnie rośnie na wyznaczonym placu budowy domu.
Nie wiem jak do tej sprawy podejść. Nie wiem jak fizycznie się za to zabrać?
Czy tak duży bukszpan można przesadzić? Może ktoś z Was miał podobną sytuację?
Bardzo proszę o porady.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:55, 02 maj 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Czarodziejko Agato z Czarodziejskiej Jurajskiej Krainy, czy masz leszczyne Pendulę ?

Leszczyny nie mam, ona jest bardzo uczulająca, kiedy kwitnie, mam alergików w domu, więc jej nie zapraszm do ogrodu, wiem, że jest piękna, ale jednak działanie ma toksyczne, kiedyś przytargałam jej kwitnące gałązki do domu, nocą się bardzo przestraszyłam, eM mi się prawie udusił.....więc na leszczynę uważajcie, iglaczowe cuda nie szkodzą

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:36, 02 maj 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No można się nakarmić tymi widokami to fakt Moje crimsonki też czerwoniutkie listki mają

Crimsonki pięknie startują... buk rohanii już w pełni liściowo pokazuje swój lekko bordowy błysk

Purple Fontain jeszcze w pąkach
Ogród wyrozumiały 14:31, 02 maj 2015

Do góry
Cdn.

Przed bzem jest żarnowiec,ogólnie mogę się go pozbyć..

Proszę o wszystkie rady.

I uśmiecham się do Was
Ogród wyrozumiały 14:27, 02 maj 2015

Do góry
Monika -ale wiesz,że bez szału będzie

Tymczasem prośba do Was Wszystkich o pomoc w rozmieszczeniu, posegregowaniu roślin w moim zakątku - trójkącie.

Roślinki są tam już 5lat ,parę rzeczy stamtąd wyrzuciłam dokupiłam bukszpan w donicy i hosty.
Na razie wsadziłam bukszpan z donicą w dołek by zobaczyć...no i już widać ,że za blisko..dalej jest jałowiec płożący i nie wiem czy dałoby radę go przesadzić czy też bukszpana można mocno do niego przytulić??

Co zrobić z trzmieliną i mahonią ??

Modrzewiowi może można podciąć gałęzie ale teraz to już chyba za późno??

Wiem ,że nie pasują tam bzy, ale chcę by tej wiosny mi zakwitły a potem...nie wiem co z nimi ..

Zdjęcia wklejam mega robocze i raczej z wyostrzonymi wadami nasadzeń niż z ukrywaniem czegoś bo zależy mi byście dobrze widzieli co i jak, a tym samym doradzili najlepiej...więc przepraszam za pokazywanie rozgrzebanej rabaty.

Zachwyt i obawa 14:17, 02 maj 2015

Do góry
Tak myślę zrobić

1.bukszpan -niebieska obwodka
2. Carex creme brule3
3.hosta
4.hakonechloba micra all gold
5.kule bukszpan
6.hortensje limelight
7..carex testacea
8.trzmielina gold
9 miscant morning light.
10.kule na pniu-iglaki.
Jak więcej błędów nie popełnić...... 14:11, 02 maj 2015

Do góry
Podziałałabym ogrodowo ale jestem uziemiona więc bedą tylko zdjęcia

Zachwyt i obawa 14:10, 02 maj 2015

Do góry
Tak jest

i są jeszcze inne rośliny możliwe do pzesadzenia.
A może te rododendrony zostawić?
Tutaj gdzie są po prawej wisienki i sliwa chyba zrobimy garaz.
Kwiaty z ogródka Marty :) 14:01, 02 maj 2015

Do góry
Przed chwilą wpadłam na pomysł, żeby przy rajskiej jabłoni zdjąć darń, przesadzić rh na tył ogrodu, posadzić hortensje w miejsce rh (np. Bobo), do tego stipę, ew. jakąś inną trawkę i tawułki a na wiosnę tulipany w kolorze ciemnego fioletu (jak na zdjęciu) plus białe. I całą rabatę utrzymać w zbliżonej tonacji kolorystycznej
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 13:56, 02 maj 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Magnolia, nie mogę się nią nacieszyć , a w tle widać jak horti już rosną

Kulki bukszpanowe chyba mają się dobrze, zaczęły się robić poczochrane.

Ale kanciory superowe No i ani chwaścika? Miej litość
Kwiaty z ogródka Marty :) 13:52, 02 maj 2015

Do góry
po dwudniowym deszczu wszystko ruszyło w mega ekspresowym tempie, żurawki dzielone 1,5 roku jesienią znów będą potrzebowały tego zabiegu, z dnia na dzień coraz więcej łodyżek z kwiatkami kiedyś nie cierpiałam tej odmiany, ale wiadomo kobieta zmienną jest

Ogród z tatarakiem w tle 13:43, 02 maj 2015

Do góry
A tutaj powstaje nowa różanka.

Przy brzózce posadzę red barony, aby pięknie kontrastowały z białym pniem drzewa.

Za różami będą rosły 3 wysokie miskanty Rotsilber, które kwitną na czerwono. Przy różach cream abudance chyba będzie ładnie

Tutaj graby sadzone miesiąc temu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies