Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

LewOgrodowy 14:58, 02 maj 2015

Wzniesienie, słońce... Jak dla mnie pasuje tu wrzosowisko pod brzozami. Ale to tylko takie moje głośne myślenie, będę obserwować.
Olili 15:14, 02 maj 2015

LewOgrodowy napisał(a)
Wzniesienie, słońce... Jak dla mnie pasuje tu wrzosowisko pod brzozami. Ale to tylko takie moje głośne myślenie, będę obserwować.

Nie ...tam sporo cienia i na wrzosowisko nie dam sie namówić ,mam z produ domu...wypadają mi wrzosy, co rusz łapią grzyba itp. wrzośce się trzymają a wrzosy...brak słów .
Ta rabata przed domem też do remontu ale nie da rady wszyskiego na raz zrobić..
Jeszcze jest na niej chyba sosna wejmutka i za szybko tu rośnie.Zobaczcie: Taaak zobaczcie ..nie mam na tym komputrze tych zdjęć.
Olili 15:35, 02 maj 2015

Dorwałam się do drugiego komputera . O tu mam wrzosy i wrzośce ... i tę sosnę jakąś ,nie wiem jaką ,niby karłowa ale i tak nie pasuje mi tu do pozostałych za duża się robi :

Tyle,że to na później ,pokazałam ,bo Monika poruszyła temat wrzosów na tamtą rabatę.

Na tamtej chciałabym jedynie uporządkować to co tam jest plus hosty w doniczkach
Malgosik 22:57, 02 maj 2015

sośnie urywaj młode przyrosty, to się nie będzie powiększać
Olili 09:57, 03 maj 2015

Malgosik napisał(a)
sośnie urywaj młode przyrosty, to się nie będzie powiększać

Kochana ,robię to od samego początku ,czyli już pięć lat systematycznie ale widzę ,że zaczyna dominować na tej rabacie ,zdjęcie chyba tego tak nie oddaje..

Proszę o rady na stronie [b]82 ,pliss, pliss,pliss,pliss[/b]
Malgosik 11:03, 03 maj 2015

Prawdą jest, że na tej narożnej rabacie masz za dużo okazałych egzemplarzy.
Wchodzą na siebie.
Ja dla mnie albo brzozy albo modrzew.
Modrzew rośnie w dobrym miejscu, ale znowu zasłania chyba lilaka?
I nieco konkuruje w podwójną kulką. Ona wymagałaby lepszego wyeksponowanie, tak jak zrobiłaś z kulkami w nóżkach może być, ale w innym miejscu. No chyba że modrzewia przesadzisz.
Ale wtedy znowu zostaną 2 brzozy, to choć trzecią trzebaby dać i zrobić taki brzozowy zagajnik z trawami.
Olili 12:13, 03 maj 2015

Najprawdziwsza prawda modrzew powinien być stamtąd zabrany,tylko jak ja to wytłumaczę mężowi....bo przecież sama nie dam rady pod jego nieobecność ,bo brzózkę dosadzić to nie będzie problem,byłoby fajnie- mniejsza ,bardziej ciachana...od początku...

I czy za tego modrzewia można by się brać teraz czy czekać do jesieni??

Lilaki to i tak pewnie stamtąd znikną...
Nie wiem czy ta kula co jeszcze w donicy nie za blisko tych dwóch na pniu...ale to by sie okazało gdyby modrzewia już tam nie było...
Olili 12:17, 03 maj 2015

Hihi ,dobra ..już mam plan jak to powiedzieć mężowi
Malgosik 14:39, 03 maj 2015

pytanie jak będą wyglądać samy brzozy, bo coś nie wyglądają na równe
każda w inną stronę?
bo znowu modrzew rośnie prosto i jest na środku, wygląda dość symetrycznie
nie wiem czy da się przesadzić takie duże drzewo
jeśli wogóle, to teraz należałoby obkopać wokół korzenie, by latem wytworzył korzenie przybyszowe i dopiero jesienią przesadzić
Olili 15:19, 03 maj 2015

Brzozy - tak, krzywe ,bo mam ciągoty w stronę naturalistyczną ,im brzydsze tym ładniejsze ,ale, ale ta jedna trochę się przechyliła i może jakimiś pasami spróbujemy ją tochę do pionu postawić.
W tym sezonie obkopiemy korzenie modrzewiowi