Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 12:05, 11 mar 2015

Do góry
Moje krokuski zaczynają dopiero,ale każdy kwiatuszek cieszy

System automatycznego nawadniania 12:00, 11 mar 2015

Do góry
Przed zasianiem trawy

Po wzejściu

Pod koniec lata

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:59, 11 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
A teraz uwaga, uwaga M. skończył ławki do altany! Stół jeszcze się robi.
Inspiracja pinterestowa Ławki ekologiczne, bo drewno z odzysku. Miejsca do siedzenia nie powinno nam teraz zabraknąć

O w mordę...cudne są!
Zdolne te nasze chłopaki

Tę przed wejściem chyba zgapię - może nie dosłownie ale coś w tym stylu...bo potrzebuję właśnie mieć gdzie przysiąść
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:40, 11 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Roza, fotka z koto-tulipanem zachwycająca jest.

to może więcej?

Podwórkowa rehabilitacja 11:39, 11 mar 2015

Do góry
Podpatrzone na różance. Już ich nie ma.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:13, 11 mar 2015

Do góry
Wracam do projektowania. Mam taką paskudnie zaniedbaną rabatę, z której chcę zrobić kącik leśny (?)
Wstawię zdj. ze stanem obecnym

1 - róże Stadt Rom
2 - stipa brachytricha
3 - różanecznik Nowa Zembla
4 - kosodrzewina
5 - świerki Conica
6 - buk purpurowy bezodmianowy
Brzozy i dwa cyprysiki (wielki i mały) zostają, reszta stąd wypada.
Jeszcze zapomniałąm zaznaczyć - pomiędzy 2 i 5 rośnie 5 host Krossa Regal.
Muszę uporządkować teren od 5 po prawej stronie do jałowca przy ostatniej 5 po po lewej stronie (w sumie wychodzi, że to teren pomiędzy brzozami). Poprowadziłam linię (masakryczną ) rabaty.
Moje plany:
1. dosadzić jeszcze jednego rh Nova Zembla - gdzie?
2. posadzić pas paproci w środkowej części rabaty - jakich? jakie warto wypróbować?
3. w pasie paproci posadzić hosty (jakie? i czy w ogóle?) i lilie martagon białe
4. przy samym trawniku zrobić pas z czegoś niższego - brak pomysłu
5. chciałabym tu wcisnąć tojeść clethroides, tą z kaczymi dzióbkami - w którym miejscu?
6. mam do wykorzystania zielone, bordowe i miedziane żurawki, miodunki, podobają mi się epimedium,
7. mam 2 azalie pontyjskie w tym miejscu, chyba pójdą na tyły rabaty, gdzieś za tą żółtą 6
8. myślałam o puszczeniu po ziemi hortensji pnącej na tyłach rabaty, tak, żeby zadarniła i zarosła miejsce pod brzozami, bo tam i tak już ciężko coś będzie uprawiać. To co rośnie daje radę, ale nowe może mieć kłopot.

Oczywiście nie wszystko muszę tam wcisnąć, to tylko myśli kłębiące się w głowie.

Ufff....
Kwiaty z ogródka Marty :) 11:08, 11 mar 2015

Do góry
no właśnie - jak w garncu - wczoraj piękne słońce i trochę roboty, a dziś już niestety deszczyk - ale na dobre to wyjdzie, b susza w ogrodzie straszna
i w końcu u mnie krokusiki rozkwitły
Mech w trawniku 11:06, 11 mar 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Dlaczego rośnie mech

Mech w trawniku rośnie, gdy trawnik jest:

zacieniony

Na to za bardzo nie ma rady, po prostu trawnik w cieniu zawsze jest bardziej wilgotny niż w słońcu i mech będzie się pojawiał. Można dosiać specjalną mieszankę do cienia

zbyt wilgotny

Należy nakłuć trawnik i w otwory nasypać piasku, albo zdrenować teren, aby nie stała woda po deszczach
Poniżej na zdjęciu prezentuję przyrząd z bolcami - rurkami, które wbija się w trawnik i wyskakuje rurka gleby z trawnikiem. W tę dziurę przegrabiamy piasek rozsypany na trawniku.

te buty są w naszym sklepie

albo aerator rurkowy

zbyt ubity wskutek częstego deptania

Należy trawnik rozluźnić poprzez wertykulację lub aerację (napowietrzanie). Potem wykonać piaskowanie. Posypać piaskiem i przegrabić plastykowymi grabiami

kwaśna gleba (pH niższe niż 6,0)

Należy zwapnować trawnik, aby przywrócić obojętne pH czyli 6,5

niedostateczny drenaż

Postępowanie jak wyżej, przy zbyt wilgotnym

za mało nawozu

Należy zastosować najpierw nawóz. Nawożona trawa jest silna i mech jej nie opanuje.
Zagłodzona jest podatna na choroby, opanowują ją chwasty i mech.

powierzchnia trawnika jest zafilcowana na skutek koszenia bez użycia kosza

Obumarłe i niezagrabione źdźbła trawy spadają i tworzą filc. Należy kosić z koszem lub grabić skoszoną trawę. Wykonywać co najmniej raz w roku wertykulację (czesanie i nacinanie trawnika)

zbyt częste i zbyt niskie koszenie

Należy kosić wyżej niż 4 cm. Koszenie "na zapas" czyli zbyt rzadko, a bardzo krótko jest błędne. To pierwszy stopień do mchu w trawniku

Są to najczęstsze przyczyny, trzeba je rozpoznać i dopiero rozpocząć jakieś działania.
Jeśli nie usuniemy przyczyn podanych wyżej, mech powróci po jakimś czasie.

Budleja Dawida (omżyn) 11:05, 11 mar 2015

Do góry
Przycięte na wiosnę budleje:

Ogród w Puszczykowie 11:01, 11 mar 2015

Do góry
Tej zimy, budleje nie tylko nie zmarzły, ale nawet pozostały zimozielone.
Jednak i tak zdecydowałam się je przyciąć, ze względu na pokrój krzewów.

Ogród w Puszczykowie 10:57, 11 mar 2015

Do góry
W rdeście Darjeeling Red też coś drgnęło
Pomiędzy suchymi listkami widać zielone

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 10:57, 11 mar 2015

Do góry
Dziękuję Wam pięknie za kolejne strony, za to, że mogę korzystać z Waszej wiedzy i z Waszego doświadczenia, że jest tu tak sympatycznie i wesoło

Ogród w Puszczykowie 10:55, 11 mar 2015

Do góry
Po wygrabieniu suchych liści ostróżki ruszyły z kopyta

Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 10:51, 11 mar 2015

Do góry
aga_pe napisał(a)
a oto krajobraz po bitwie.....czyli teren po "wykopkach" jesiennych. Dużo roboty, bo trzeba nawieźć ziemi, naprawić podmurówkę płotu, zrobić krawężniki. Marzą mi się tu kule bukszpanowe. Zastanawiam się, czy nie strzelić jakiejś obwódki bukszpanowej czy cisowej.
Aguś-Wieloszka, a może by coś z tych dużych cisów wykombinować? Może jakieś prostokąty? Ma być raczej minimalnie. Kurcze, szkoda, że z innej perspektywy nie uchwyciłam tego miejsca.Miałam to zrobić rano, ale zaspałam . Jest to przy samym wjeździe

No to masz pole... do popisu
Zrób jeszcze foty z innych stron na to miejsce plus szersza perspektywa (z otoczeniem). Pierwsza myśl taka jak Twoja - kompozycja z kul różnej wielkości, z jakimś drzewem + wypełniacze pomiędzy kulami Ale można kombinować dalej. O obwódce można pomyśleć, ale jak będą krawężniki/wyznaczone przejścia, bo na razie nie widać gdzie jest co.
Choinka była suuuper! Ty to jesteś zdolniacha (myślałam, że kupna, zanim doczytałam, że sama taką uplotłaś )
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 10:49, 11 mar 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
OOO 3 seteczki to grateczki ----- to i ja kfiatka zostawiam

Dziękuję bardzo Jak się kfiatek nazywa, ma śliczny kolor?
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 10:44, 11 mar 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)
WSZYSTKO przycięte

To jak już WSZYSTKO zrobiłaś, zapraszam do mnie
Ciekawe, ile wytrzymałaś w tej pozycji ze zdjęcia? Hę?
Miko THE BEST!!! Całuski od cioci Wieloszki
Ogród przy lesie początek 2012/2013 10:39, 11 mar 2015

Do góry

Ogród przy lesie początek 2012/2013 10:36, 11 mar 2015

Do góry
Ogród ogarnięty,jeszcze wertykulacja i Witaj Wiosno.

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 10:31, 11 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, na 300 się spóźniłam, miałam szansę na 301, ale zanim doczytałam, wylądowałam na 302
Więc spieszę się kwiatuszki wiosenne zostawić i gratki życzę.

Buziak Iwonko, dziękuję, że zaglądasz, nie ważne na której stronie. Dziękuję za kwiatuchy Zrobiłam dzisiaj zdjęcie swoim ciemiernikom, wreszcie widać, że kwitną. Zaraz wrzucę.
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:27, 11 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Powyższy post w takim razie nie dotyczy Ciebie
Niestety pewne rzeczy trzeba robić kiedy na to pora i nie wszytko da się zrobić zimą. Bałabym się stracić rośliny zbyt pochopnym przyspieszaniem wiosny. Ogrodnik musi cierpliwym być. ja typowe ADHD na ogrodzie uczę się cierpliwości i pokory. Na wszytko nadchodzi swój czas... przy układzie, że przymrozków nie zapowiadają, prawie do końca marca ma być ciepło.. trzeba ostro brać się za robotę..

krokusy w żwirku to jest to muszę o tym pomyśleć tej jesieni
Muminek boski ...mój Franio już biega ale jego wujek Bruno, który skończył roczek 9 marca jeszcze woli 4 łapy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies