Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:34, 20 lut 2023

Do góry
Kasiapod napisał(a)
Ależ piękne widoki ogrodowe, róże zachwycające

Dziękuję, róże mimo ,że trochę ubyło nadal zajmują sporo miejsca w ogrodzie .
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 22:30, 20 lut 2023

Do góry
Dzięki. Widziałam u Sylwii - ona właśnie nie polecała Royality

W szkółce widziałam jeszcze Malus Liset, miała podobne liście do odmiany Freja, ale była szczepiona na niskim pniu, bardziej jak krzew.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:51, 20 lut 2023

Do góry

A dziś znalazłam pierwsze krokusiki, tyle, że ze wzgl. na pogodę pozamykane. Hanusine takie wyrywne
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:49, 20 lut 2023

Do góry
Ogrodowo
pierwsze kwiatuszki w tym sezonie

Znowu na wsi 21:20, 20 lut 2023

Do góry
Joku napisał(a)

Ta różyczka u Ciebie tak mnie zachwyciła, że po wizycie od razu kupiłam sobie dwie sztuki
Za drzwiami do ogrodu... 21:18, 20 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Śliczne kolorki. Aż gęba sama się śmieje.
U mnie jeszcze trochę do takich kolorków. U mnie zawsze wiosna prawie na końcu się pojawia.

Miła jest taka zapowiedź wiosny w lutym, wydaje się że to już niedługo...
W domu też ją sobie przybliżam

Ogród z zegarem 21:01, 20 lut 2023

Do góry
Znalazłam kilka

Nn

Royality
W ogródku Martki 20:35, 20 lut 2023

Do góry
Kochana przejrzałam wizytówkę aktualną i masz ogród w takim samym stylu jak ja. Szok ale wcześniej nie trafiłam do Ciebie nie wiedzieć czemu

U Ciebie pięknie róże rosną. U mnie z roku na raka jest coraz ich mniej. Jak okrywasz na zimę i czym je nawozisz?

I co to jest? Jakaś odmiana kosmosu jednorocznego?
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:03, 20 lut 2023

Do góry
Basienko ale sie Ciesze, ze do mnie zajrzalas

Ten przebisniegi jest duzy kubek ma 10 cm wysokosci. Kwiat ma Tez ma wielki. Niestety, Bardzo powoli przyrasta

Teraz codziennie niespodzianka w ogrodzie

Przebiśnieg - śnieżyczka (Galanthus nivalis) 19:48, 20 lut 2023

Do góry
U mnie juz kwitna

Ogród ciągłych zmian. 19:41, 20 lut 2023

Do góry
Pokażę moje zimowe wysiewy. Ty siejesz w butelkach, a ja w różnego rodzaju tackach po spożywce. Jakoś nie mogę nauczyć swojego męża kupowania na wagę. Ciągle coś przytarga na tacce

Wysiałam maki, knautie, werbenę Bampton jeszcze mam do posiania werbenę żyłkowaną.
Anna i Ogród 2 19:36, 20 lut 2023

Do góry
Dziś
Anna i Ogród 2 19:34, 20 lut 2023

Do góry
Cd. Kiedyś i dziś

Teren przy domu
Kiedyś
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:36, 20 lut 2023

Do góry
Wyskoczyłam dziś na parę minut i ścięłam trawy przy chodniku, żeby odsłonić iryski i prymule

Ale hakonki zrobiły bajzel
Zebrałam z grubsza
Do raju daleko - u Ewy 17:22, 20 lut 2023

Do góry

Na razie tylko tyle.
Do raju daleko - u Ewy 17:21, 20 lut 2023

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 17:19, 20 lut 2023

Do góry
Pierwsze oznaki wiosenne w ogrodzie

W ogródku Martki 17:16, 20 lut 2023

Do góry
Wiolu, bez kwiatów są cudne, bo nie zapowiadają jesieni Te kępy tu miały drugi sezon, ale były też po przejściach, czyli przesadzance. Świetnie, że zamówiłaś. Oby nie w trawy [i] byliny... rok temu dostałam od nich mikruski wsadzone do 2l-donic.

Judith,
1) nie umknęło Ci. Skrzyń wcześniej nie planowałam, przez weekend wydumałam. Doszłam do wniosku, że to jedyny sposób, aby jakoś ogarnąć całość, okiełznać towarzystwo warzywne i zgeometryzować ich otoczenie. Linia skrzyni zawsze będzie linią, linia trawnika i rabaty warzywnej będzie równa tylko po wyrównaniu kancików, a z tym to wiadomo... tylko u nielicznych perfekcyjnie. Warzywnik jest w rogu przedogródka, musi trzymać odrobinę fasonu.
2) Twoją koncepcję też rozważałam, równolegle do cisów/grabów, ale uznałam, że obecny układ będzie lepiej wyznaczał granice pomiędzy warzywnikiem i nie-warzywnikiem. Trochę będą się te światy przenikały, ale jednak granice muszą być.
3) Buki rosną w miejscu, w którym miały tworzyć rabatę bukową, nie wiedziały, że szklarnia i warzywnik je wygryzie. Będą zacieniać skrzynię i utrudnią dostęp do skrzyń, więc pójdą w inne miejsce.
4) Judith, włosy krótsze dostrzegłam, ale czy usta też sobie powiększyłaś? pamiętam dyskusję na jednym z wątków, kiedy wyjaśniałaś nam zjawisko czajnika więc nie podejrzewam, ale zapytam, bo na awatarze jakby większe

Buki są tu:

W ogródku Martki 16:19, 20 lut 2023

Do góry
Dziewczyny, wracam do tematu planowania z gotowcem. Chodziłam, dumałam, wyglądałam przez jedno, to drugie okno, oglądałam książki Danusi, Pinterest, rysowałam, wykluło mi się, czego chcę.
Wyobraźcie sobie, że stoicie tu i patrzycie na róg ze szklarnią, przed Wami jabłonka. Po prawej macie skrzynie, po lewej graby, w środku szklarnia.

Teraz przenieście się proszę na plan i stańcie "nad" literą W, uznajmy że jest jabłonką, a nie tylko wschodem [EDIT: W to wschód, tu E powinno być! leworęczni widzą inaczej]. Popatrzcie na szklarnię. Więc przed Wami litera W, jabłonka, do tego co już widać na zdjęciu - dochodzą niskie skrzynie (na jedną deskę) - zaznaczyłam je na planie kapustami. "Stare" skrzynie są całe szare, litera L. Skrzynie nowe będą trzy. Całość wokół szklarni i do granicy zewnętrznej skrzyń jest wysypana korą. Nie chcę iść w grys. W skrzyniach będą warzywa i kwiaty typu aksamitka wąskolistna, nagietek, odstraszające szkodniki. Wokół szklarni i pomiędzy skrzyniami zachowany jest metr szerokości, aby można było swobodnie przejechać taczką i z koszem pełnym warzywnego dobra. Skrzynie - wszystkie - stare i nowe - mają metr szerokości. Nowe będą miały wysokość 1/3 starych.  

Wykluta koncepcja jest taka właśnie, "skrzynie" czy bardziej opaski będą z tej samej deski modrzewiowej ryflowanej i pomalowane na ten sam kolor. Zostaję przy szarym, chyba że mi się odpodoba

A co z Desdemonami? O tym w następnym odcinku jednak zmieni się też koncepcja ogrodu od strony ścieżki, Desdemony muszą być obok siebie. Agatorku, na tym pasku trawnika obok ścieżki niewiele mogę zrobić, bo otwiera się nad nim brama. Róże odpadają.

Pytanie brzmi także, dokąd przesadzić buki obok skrzyń. Na razie nie mam ostatecznego pomysłu, ale tu opcji jest więcej niż ze stadkiem 5 Desdemon

Jeszcze raz dziękuję Wam za konsultacje, pomysły i sugestie!

W ogródku Martki 16:03, 20 lut 2023

Do góry
Wiolu, kardamon bardzo lubię, dodaję zawsze do piernikowych wypieków, ciasteczek, w kawie zasadniczo nie lubię niczego poza smakiem kawy, ale kardamon jeśli jest - nie przeszkadza, więc on raczej nie z tych, co śmierdzą

Sporobolus w młodości sezonu prezentuje się tak jak tu:

I zgadzam się z Agą, że sporobolus można uwielbiać. Tekst i zdjęcia Jankosi o tej trawie znam niemalże na pamięć

Lidka, jak wyżej, świetna jest, choć ogólnie preferuję czyste smaki.

Makao, kiedyś, dawno temu na forum podziwiałam Twoją altanę i bogate nasadzenia przed nią, oglądałam nie raz, jak miło, że znalazłaś rozwiązanie i zajrzałaś „na nowo” na forum, Twój nowy wątek też zaznaczę obowiązkowo! Ja tak sobie kiedyś zamknęłam dostęp do skrzynki mailowej, okazał się nie do odzyskania, bezpowrotnie straciłam kilka cennych kontaktów i tekstów.

Elu, trawka ładna i do tego bezproblemowa. U mnie miłość od pierwszego wejrzenia.

Wiolu, nie, żeby aż tak cuchnęła, aby odbierać radość z przebywania w okolicy oczka, to nie

Iwono, molinie Heidebraut to Top-Trójka w moim ogrodzie. Po hakonechloa i przed sporobolusem. Rozanne to dobry pomysł, niezawodny. O konwalniku pisałyśmy, że trudno mu znaleźć efektowne okoliczności. W kontraście z ostrą zielenią wygląda całkiem dobrze i na żwirku pewnie też, ale ja nie żwirkowa, za dużo cackania z tym materiałem.
Rabata w środku może wyglądać słabo, ale skrzynia będzie już wyglądać lepiej…? plany zaczynają się wykluwać.

Asiu, na początku bałam się takich operacji, teraz bez żalu rwę, rozrywam, wyjmuję natręta i zakopuję na nowo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies