Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 14:19, 13 lip 2023

Odpisałam już u TAR.
Sprawdź ofertę na ich stronie. Będą wszystkie ale jeszcze chwilka bo się ukorzeniają.
ElzbietaFranka 15:20, 13 lip 2023

Makao napisał(a)
Dwa miejsca na drzewa. Nie zwracajcie uwagi na bałagan i suchy trawnik. Taki mamy klimat. Dom będzie biały.
Tu katalpa lub judaszowiec

I tu katalpa, judaszowiec lub graby fastigiata.

Co gdzie posadzić?

Aniu zależy jak kapalte chcesz posadzić. Parasol czy taka jak u mnie. Parasol nie kwitnie.
Grab kolumnowy jest ładny. Widzę że tam masz nie daleko palenisko żeby nie przeszkadzało drzewu. Judaszów nie mam więc nie doradze.
Moim zdaniem co posadzisz to będzie dobrze aby cień rzucało bo widzisz co się dzieje na świecie.

U nas luneło solidnie w Wawie co na wsi nie wiem.
JoannA 15:56, 13 lip 2023

Jak będziesz w ZP to zajrzyj do Borowej Góry i koło Nasielska szkółka w Pieścirogach. Tam widziałam judaszowce.
W Borowej Górze masz największy wybór drzew, a to w bardzo bliskim sąsiedztwie ZP.
TAR 16:06, 13 lip 2023

Ja bym zostala przy grabach, bezpieczniejsze i pewnosc ze nie przemarzna. Cena nie zabija a sa przeurocze. Judaszowce 50/50, pozno maja liscie i sa kapryśne, nie lubia przeciągów.
Nawet u mnie w lesie nie pozbywam sie siewek grabow, niech rosna. Osobiscie bardzo je lubie.
Agatorek 18:14, 13 lip 2023

Aniu, czytałam u Tarci, że pytałaś się o judaszowca Golden Falls. Mojego na patelni nie przypala.
TAR 18:54, 13 lip 2023

Aga dobrze wiedziec. Bo Rising mi powoli zdycha na sloncu. Jutro przeprowadzke mu robie. Najwyrazniej woli polcien
Agatorek 19:47, 13 lip 2023

Dobrze wiedzieć o Risingu, bo przyjedzie do mnie w sobotę, z Eternalem

Tyle że półcienia i cienia u mnie malutko. Będę musiała dać go gdzieś „w krzaki”

Edit: sprawdziłam i jednak to będzie Hearts of Gold, a nie rising. Tak dawno temu zamawiałam, że już nie pamietam
TAR 20:41, 13 lip 2023

Ja bym chciala jeszcze haeart's plus yellow melon plus carolina sweetheart's. Ale chwilowo nie mam gdzie wcisnac. W przyszlym roku robie rabate przy oczku po prawej. Tam by wszystkie zolte pasowaly. Moze risinga tam przesadze. Swiatlocien. Nie wieje i bardzo fajny piasek z humusem. Dobra przepuszczalnosc i nie wysycha
Makao 20:54, 13 lip 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu zależy jak kapalte chcesz posadzić. Parasol czy taka jak u mnie. Parasol nie kwitnie.
Grab kolumnowy jest ładny. Widzę że tam masz nie daleko palenisko żeby nie przeszkadzało drzewu. Judaszów nie mam więc nie doradze.
Moim zdaniem co posadzisz to będzie dobrze aby cień rzucało bo widzisz co się dzieje na świecie.

U nas luneło solidnie w Wawie co na wsi nie wiem.

Zwykłą katalpę. I nie ciąć by rosła w górę.
Graby fastigiaty mam u siebie i nie mam z nimi problemów tylko żeby by wystarczający cień musiałabym posadzić kilka.
Makao 20:56, 13 lip 2023

JoannA napisał(a)
Jak będziesz w ZP to zajrzyj do Borowej Góry i koło Nasielska szkółka w Pieścirogach. Tam widziałam judaszowce.
W Borowej Górze masz największy wybór drzew, a to w bardzo bliskim sąsiedztwie ZP.

Nie wiem czy starczy mi czasu. Nim ogarnę ZP to trochę czasu minie a szkółki nie są otwarte w soboty zbyt długo.