Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na glinie 14:05, 06 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Gosiu, jak wiosennie się zrobiło u Ciebie
Za chwilę bedzie eksplozja kolorków

Studnia mi się podoba
A ten warzywniaczek chciałabyś zasłonić tymi borówkami czy niekoniecznie?
Skąpana w słońcu 13:48, 06 mar 2015

Do góry
Dzisiaj córka przesadzała gruszkę, a ja podziwiałam krokusy. Sadziłam je w tamtym roku, to tacy pierwszoklasiści. Marnie wyglądały i myślałam, że nie zakwitną, a tu dzisiaj są ? Maja ładny kolorek

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:45, 06 mar 2015
Do góry
Czekam na zapowiadane ocieplenie, na razie wszystko zrobiło się jakieś takie bure i tylko gdzieniegdzie pojawia się zwiastun wiosny, tak ja Twoje przebiśniegi.
Kilka tygodni temu wiele drzew zaczęło się już zielenić teraz nawet żywopłotowe tuje zbruniatniały, być może z braku wody.
Za to w domu pachną narcyzy

Pozdrawiam Haniu.
Ogród przydomowy - Hosty 13:06, 06 mar 2015

Do góry
Zaczątek ogrodu 13:04, 06 mar 2015

Do góry

Moje plany odnośnie tego miejsca:
- między kulki bukszpanowe, stipę dosadzić tą żurawkę lime marmalade (która jest na tą chwile obwódką)
- wysadzę wszystkie te małe iglaczki
- róże Chopin zastąpie hortensjami hortensje limelight
- linia rabaty do poprawy
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 13:01, 06 mar 2015

Do góry
Moje siewy zaczynają wschodzić

Lobelia

heliotrop marnie,trzeba chyba powtórzyć sianie.

Hiacynty już ,już

A tulipanki kły wystawiły

Od jutra lecę do pracy,koniec z chorobami itp.
Już nie mogę wysiedzieć w tym domowym więźniu
Od poniedziałku ma być słoneczna pogoda, nareszcie sobie pogrzebię w ziemi i prawdziwej witaminy D zażyję,a nie takiej z kapsułki

Gorzej jak zaczną spływać na raz, wszystkie paczki ,zamówione podczas tej mojej rekonwalescencji
Zaczątek ogrodu 12:57, 06 mar 2015

Do góry
Tu gdzie są buszpany jest 6m, a przy ogrodzeniu 30 m, obsadzone tujami brabant. Myślę o liniach łagodnych, tak, jak u Any, Sylwii.

Tu po prawej przed tujami, tak sobie wstępnie planuje:

- 3 szt. miskanty morning light, przed nimi lawenda lub tuje danica-a między nimi żurawki lime marmalade lub trzmielina sunspot

- 5 szt. rododendrony Cunninghams White, a przed nimi przechodzące jedna w drugą plamy hosty mediovariegata, żurawki bordowe, carex frosted curls

- kępki carexa ice dance i w nich drzewo (nie wiem jakie) coś w tym stylu, jak np u Sylwii

nad resztą myślę dalej
Zaczątek ogrodu 12:54, 06 mar 2015

Do góry
Chciałabym Was prosić o pomoc. Na tą chwilę mogę zacząć rewolucję tylko tej części działki, wiem, że nie projektuje się po jedenj rabatce, ale muszę tak zacząć.
Proszę zdjęcia:

- tak było (bez komentarza)

-tak jest obecnie

Moje początki- i brak doświadczenia :) 12:51, 06 mar 2015

Do góry
A może pomożecie mi rozróżnić, jaką ja mam trawę:

Pewnie jakaś zwykła, no nie? Nadaje się na jakieś kompozycje, czy raczej nie bardzo.
Bali - tropikalny ogród botaniczny 12:49, 06 mar 2015

Do góry
Największy bambus:

i jeszcze nazwa grubaska

a to maleństwo, bardzo delikatne liście i pędy.

w porównaniu ze średniakami, widać, że jest subtelniejszy...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:46, 06 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Porównanie dorosłego gracka i morning light.

Całkiem od lewej ML, a zaraz za nim Gracek. Wysokość około 1,7m. Masz tu tez porównanie kolorów i pokroju. Gracek bardziej się przewiesza.

A za nimi miskant giganteus (2-4m wys!) Chcialam go posadzić przy tarasie z boku żeby się od sąsiada zasłonić
Bali - tropikalny ogród botaniczny 12:44, 06 mar 2015

Do góry
Aniu,
bardzo dziękuję za uzupełnienie nazw. Fotografowałam tabliczki, ale nie wszystkich roślin, a dzięki Tobie i ja mogłam sobie uzupełnić wiedzę.
W tym ogrodzie jest kilka bardzo ciekawych kolekcji "tematycznych". Oczywiście - storczyki, to ta kolekcja, która przyciąga wielu turystów. Ale dla mnie ciekawe były też inne, już nie tak spektakularne...
Kolejna ciekawa rabata...no nie wiem czy rabata, może raczej las.. w każdym razie kolejne miejsce to kolekcja różnych bambusów. Nie jestem specjalistką od traw (ani od bambusów), ale zaskoczyła mnie różnorodność wielkości i wielość gatunków. Na szczęście, na zdjęciach czytelne są tabliczki z nazwami, ale popatrzcie jak różne mogą być bambusy.

Rabatka to czy las?

To źdźbło wydało mi się największe, choć potem spotkałam jeszcze większego giganta.
Te najgrubsze bambusy są wykorzystywane jako konstrukcje, podpory budowlane, np. jako rusztowania.

W porównaniu - to jest maluszek.

I jeszcze raz rabatka...
Nadzieja na piękny ogród 12:41, 06 mar 2015

Do góry
To tu... 12:33, 06 mar 2015

Do góry
Przekopałam wlasnie widłami 9m kw. ziemi wzdłuż muru wydłubujac chwasty, korzenie i kłącza perzu. Sezon rozpoczęty. Jeszcze tylko 5 razy tyle i wzdłuż muru będzie przyzwoicie. Na szczęście wiosenny zapał mnie nie opuszcza. Jeszcze.

Stipa ma się całkiem nieźle. Rozpalenia też rośnie. Jak ja to luuuubię!
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 12:30, 06 mar 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)

oczywiście, że posadzę...
zobacz jaki pikny, oczywiście zaraz po posadzeniu był wyrównany na piękną kuleczkę sama słodycz

Cudny ten poczochraniec. Ale to chyba nie w obi za 60pln kupiłaś? Co?
Robisz sobie wycieczki czasem po ogrodniczych w okolicy? Mogę mieć małą prośbę? Jesli byś kiedyś była i widziała śliczne kulasy na patyku to możesz obczaić co i jak i za ile i gdzie? Bo może jakoś latem wybiorę się do rodziców autem i bym zrobiła przystanek po szybką zdobycz. No chyba że sklep wysyła rośliny na terenie PL [bo do BE to chyba by mega drogo było biorąc pod uwagę ciężar donic...]

Ehhh radosny ten poczochraniec.Też takiego chce!
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:25, 06 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Posadź to już w drugi sezon się przekonasz
Wbrew pozorom jest trudny do skomponowania, przez to że szybko rośnie i jest zaborczy, wykłada się na boki. Ja go lubię do piwonii, wiosną szybko rusza, ładne ma liście i fajnie komponuje się z piwoniami..

Końce maja już jest wysoki, ale stoi, jest piękny.. czerwona kreska jego wysokość.

Z piwoniami go lubię.. ale widać, że już leży.. piwonie przekwitają ,przywrotnik od razu jest cięty niziutko. Wsadzam pomiędzy dalie i jak coś się wyrywa do rośnięcia (kwitnienie) to go od razu upitalam

Po około miesiącu jest już zielonym dywanem... ale wcześniej straszy pustką...

W głąb rabaty posadzisz, nie ma tego efektu i zagłuszy wszytko wkoło.
Na brzegu wywala się na trawnik i po ścięciu miesiąc straszy...

Kocham go do czerwca, a od czerwca straszę że wyciepię.. ta lokalizacja to ostatnia szansa w przechowalniku, bo z poprzedniego miejsca wyjechał z hukiem. Byłą to jedyna rabata jaką zrobiłam zgodnie z projektem... z gazety ogrodniczej projekt wzięłam.. I jedyna rabata która w krótkim czasie poszła całą do wyciepania. Była koszmarna.

Przewrotnik może jak chłop... faktycznie, wnerwia ale bez niego żyć się nie da

Aniu ogromne dzięki za lekcję o przywrotniku, nie ma to jak informacja z pierwszej ręki. Czyli jak go posadzę z kocimiętką w ramce z bukszpana to nie powinien mnie tak drażnić bo się będzie co najwyżej pokładał na siebie. W jakich odstępach posadzić do w kwadracie 2mx2m, żeby stworzył jednolitą plamę??? przyjmijmy że będę miała tą wyższą odmianę .. bo chyba taką zamówiłam sobie w styczniu, a ma dotrzeć do mnie w marcu ... ale sobie zapomniałam ... ... zresztą do ramki to może i lepsza taka wyższa odmiana?? Swoją drogą, to piękne te zdjęcia ..... szczególnie to z piwonią!!!
Rododendronowy ogród II. 12:16, 06 mar 2015

Do góry

Rododendronowy ogród II. 12:15, 06 mar 2015

Do góry

Rododendronowy ogród II. 12:14, 06 mar 2015

Do góry
Śnieg jest dzisiejszy oczywiscie i wszystkie zdjecia też . To pokażę jeszcze wiewiórke ktora przyszła na orzechy. Zdjecia słabe bo robine z domu , z daleka a i mgła jest.

Zaczątek ogrodu 12:11, 06 mar 2015

Do góry
pelargonie

stipa

kosodrzewa sina

miskant chiński

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies