Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dogonić marzenia... 09:40, 04 mar 2015

Do góry
Poprawiłam trochę kształt rabaty pod domem. Może troszkę lepiej?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:36, 04 mar 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

oczywiście że mogą tak wyglądać i powinny odbić, prawda jest jednak taka że w tym roku od strony tarasu mam najgorzej wyglądające żurawki w historii.
w ubiegłym roku pod koniec lutego wyglądały tak

teraz gdyby nie te malutkie młode listeczki wcale nie byłoby ich widać

Nooo właśnie, bo niektórzy myślą, że opuchlaki, już taka trauma się z nimi zrobiła

u mnie niestety kilka żurawek dostało pierwszy raz zgnilizny - szyjka korzeniowa i pęd przy niej niestety rdzawy i spróchniały. i te są do reanimacji tylko pod postacią ukorzeniania pędów, które ostały się zdrowe.
a liście, co tam liście - wiem , że szkoda, bo gdyby przetrwały zdrowo zimę to rosły by w jeszcze większą pianę, ale żurawki po zgoleniu szybko odbijają .

Twoje to szczególnie piękne okazy
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 09:33, 04 mar 2015

Do góry
katel napisał(a)

Zdjęcia z 2015

Na dzień dzisiejszy wyglądają zupełnie inaczej jak widać jedna zrobiła się żółta no i początkowo pomyślałam że to może inna odmiana ale świerki które rosną obok też różnią się kolorami no i tak myślę czy to może być przenawożenie? Mój M przyznał że mógł przesadzić z nawozem wiosną 2014.
Zdjęcia jeszcze poprzestawiałam może będzie lepiej widać.

Mogło być przenawożenie jeśli przesadzał. Teraz opiel z trawy i lej wodę.
Ogród prawie romantyczny 09:32, 04 mar 2015

Do góry
Agnieszko, poczytałam o różach i wydaje mi się, że pomysł z podsadzeniem edenki różą rhapsody in blue nie jest dobry. Kupiłam obie i wydaje mi się, że rhapsody będzie różą silniejszą i bardziej się krzewiącą, wyższą. Zajrzyj do Agatki do wątku Ogród w cieniu brzóz. Dorosły egzemplarz ma też chyba Viva w Kolorowy ogród na piasku. Ona tam pokazała swoje. Widziałam Edenke u p. Kapias i to nie jest silna róża. Zastanów się nad tą kompozycją i zbadaj jakie te róże rosną docelowo.

Jaki kolor ciemierników kupiłaś ?

Dla Ciebie kwiatuszek Rhapsody, ma piękny kolor

Zamień kompozycje. Góra dla Blue a dól dla edenki

Zobacz, dorosłą edenka, nie jest ekspansywna

Jak chcesz to usunę zdjęcia

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:31, 04 mar 2015

Do góry
Na całej połaci śnieg!
A teraz ziemię przyroda dopieszcza
polewając gdzie się da deszczem.
Całą zimę opadów było odrobinę,
więc teraz ziemi nie zaszkodzi
dodatkowe wiadro wilgoci.

Temperatura lekko ponad zero.
A dziś Kazimierz patronem dnia,
Ciekawe, czy czajka już gniazdko ma?
Bo zawsze o tej porze
wraz z bocianami wracała zza morza.

Miłego dnia, moi mili!

Lawendowy zawrót głowy 09:21, 04 mar 2015

Do góry
Jest tak ale bedzie piekniej juz za kilka tygodni licze na ta soczystosc

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:17, 04 mar 2015

Do góry
Oto kolejny objaw choroby hahahahahaha

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:10, 04 mar 2015

Do góry
jadwiszka napisał(a)
Dziewczyny, ale żurawki tak mogą wyglądać po zimie przecież chyba? obrywa się wszystkie liście i odbijają - jeśli nie były przykryte to jednak brak śniegu a później mokry śnieg robią swoje. ja bym się tym nie przejmowała jeśli korzenie zdrowe - odbiją.

oczywiście że mogą tak wyglądać i powinny odbić, prawda jest jednak taka że w tym roku od strony tarasu mam najgorzej wyglądające żurawki w historii.
w ubiegłym roku pod koniec lutego wyglądały tak

teraz gdyby nie te malutkie młode listeczki wcale nie byłoby ich widać
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 09:06, 04 mar 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)

Wow - liczyłaś nasionka? Czy może dzieci miały takie specjalne zadanie?

Póki co to ja się obrażam na siane jeżówki . Wyszło max 5! a wysiałam gęsto, nasiona były dorodne, wyschnięte. Ok - nie mroziłam ich więc może dlatego się mszczą. Mam jeszcze trochę ziaren, zaraz pakuję do zamrażarki na ok tydzień. A co tam!
A tak czy innaczej, dokupię parę sadzonek, ale w tych samych kolorach co już mam. Czyli biel ewentualnie róż.
Doczekać się nie mogę

Różowe miałam: te najzwyklejsze, magnus, pink double delight, butterfly kisses. Nazwy tej białej nie mogę znaleźć.
Pozostałe krdzone nasiona się stratifikują już. Oby tydzień im wystarczył
i w ogóle odkryłam, że w ub roku też siałam ehinaceę polskiego sprzedawcy. Nic mi nie wzeszło

Hi, hi nasion nie liczyłam, podali ilość na opakowaniu
No cóż reszta nie brzmi zachęcająco... Ale spróbujmy
Ewelina, przecież w niektórych krajach bliżej Atlantyku mrozów nie ma, a byliny i tak rosną. No chodzi mi o to, że w naturze nasiona też nie przemarzają, więc może faktycznie lodówka wystarczy? Ja papuguję po Tobie i też wrzucam nasionka do lodówkowej Arktyki
A Twoje jeżówki piękne... Zdjęcie dałaś na zachętę
Początki w Kruklandii 09:03, 04 mar 2015

Do góry
7.00

Teraz

7.00

Teraz

I ciągle sypie...
To tu... 08:54, 04 mar 2015

Do góry
A tu "dowody rzeczowe" na to, że wiosna jednak już tuż, tuż...

Dzisiaj nawet nasze ogrodowe "jeziorko" odwiedziły po raz pierwszy w tym sezonie kaczki.
Ogród w Puszczykowie 08:44, 04 mar 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Widoki wiosenne, a nawet letnie miałaś super.

Chodowla w workach pewnie super sprawa, jestem ciekawa efektów. Worki na ziemniaki widziałam kiedyś tam w Mai. Ale jeśli masz miejsce gdzie możesz połozyć worki to pewnie - próbować warto.

Ewelina,
z tą pogodą to jakiś obłęd. Już zrobiła nam nadzieję na słoneczko, a wczoraj i dziś od rana, śnieg z deszczem pada No jak tak można...
Z uprawy ziemniaków wstawię fotki oczywiście, sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie Planuję 5 dużych ikeowskich toreb.
A tu moje nasionka jeżówek:

Dziś wysiew
Ogród na górce w zakolu wiślanym 08:35, 04 mar 2015

Do góry
Rozmarzyłam się .

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:27, 04 mar 2015

Do góry
Zakole z hiacyntów, sprawdziłam nie wyszedł tylko jeden - jak śmiał zrobić dziurę w kompozycji hahahahahaha, ale może jeszcze mu sie uda

Krokusik

czosnek

malwa, w tym roku mam nadzieję zakwitnie

zimowity

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:24, 04 mar 2015

Do góry
Wczoraj wyskoczyłam z aparatem, poszukać co tam w kamieniach i korze piszczy

Dziś wszystko zakrył śnieg

Ogród na górce w zakolu wiślanym 08:12, 04 mar 2015

Do góry
Agnieszko - trzy rodzaje lawendy będziesz miała
Beatko - u mnie to się dopiero okaże czy to lawenda
Ewuniu - pokrzywa zawsze się przyda
Karolu - to zielone z tyłu za brzozami, na samym końcu to właśnie pęcherznica.

Na razie nie mam lepszego zdjęcia.
Ten "żywopłot" zastaliśmy już na działce i go zostawiliśmy, podobnie brzozy i jarząby.
Trzy lata cięcia i wygląda w miarę. Nie strzygę go pod sznurek, bo z założenia miało być sielsko, wiejsko.
Odgradza nas od pola.

Po prawej, to "zaklęty krąg" mojego eM".
Docelowo ma być taka miejscówa na posiedzenie, może altanka okrągła.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 08:10, 04 mar 2015

Do góry
W domu wiosna, a za oknem ...

Ogródek Iwony 06:58, 04 mar 2015

Do góry
Haniu, właściwie to tak robię, że robię dziurkę do pikowania. Z tym uciskaniem ziemi chodziło o to , że sadzonkę trzeba potem ucisnąć. Ta kupiona przeze mnie ziemia jest mocno pulchna i po podlaniu dopiero siada. Dlatego wkładając ją w pojemnik trzeba lekko "ucisnąć".
Zapomniałam też napisać , żeby jej wcześniej nie podlewać przed pikowaniem, bo to utrudnia rozdzielanie siewek.
Dziękuję Haniu, że zwróciłaś uwagę na sformułowania. Poprawię opis. Instrukcja powinna być czytelna.
edit:
A tak uciska się siewki. Mi najlepiej wychodziło końcem widelca.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:20, 04 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Co się stało z zurawkami? Grzyb czy opuchlaki? Moje jedenej tak wyglądaja ale mają korzenie...
raczej nie opuchlaki, wykopałam jedną nic nie ma, korzenie trzymają się dobrze... widać że odbijają od środka.
Dwa ogrody 02:00, 04 mar 2015

Do góry
Bogdziu, a Ty jej nie kupowałaś?
Alinak, w tym sezonie róż nie zamawiam, muszę poobserwować, jak będą rosły te, co już mam ale z tego źródła mam sporo i nie narzekałam.
Yolka, wróciłaś Sezon już się zaczął. Dziś pikowałam rutewkę orlikolistną, ładnie wzeszła, bez problemu, a czytałam, że różnie z nią bywa.

Rench, liście zostaw, jeżeli są białe to trzeba przenieść do światła i po kilku dniach dokarmiłabym.

Pierwsze irysy w tym roku, kwitną od wczoraj jeszcze nie wszystkie w tym miejscu sie pokazały

tak wygladały w ub. roku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies