Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na Batuty 11:48, 02 mar 2015

Do góry

Rośliny:
1. carex elta Aureola
2. rozplenica Hamekn
3. ambrowiec, nie wiem gdzie go dać, ale widziałbym go polewj stronie

H - hortensja limelight
HK - hokenchloa marca aureola
Z - miskant Zebrinus

W prawym górnym rogu 4x Brzoza, a pod nimi carex aureola (1)???. Obok brzózek, po prawej 3x thuja Aureospicata, potem 5x Smaragd, i lustrane odbicie po lewej.
Po obu stronach domku hosty, a przed domkiem Zebrinusy.

no i dalej nie wiem

W sumie to są moje pierwsze przymiarki, więc na pewno jeszcze coś wymyślę.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:33, 02 mar 2015

Do góry

Ech.. i jak zawsze po zimie, gdy popatrzę na trawnik to żal się robi

Roman.
Ogród wśród pól i wiatrów 11:01, 02 mar 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Agi, nie pamiętam nazwy jałowca. Wzięłam w Parku M, taki jaki najbardziej mi się podobał. I szczerze mówiąc - wzięłam tylko dlatego, że nie miałam lepszego pomysłu ... Jakoś nie jestem przekonana co do jałowców.

Co do trawnika, tak będę robiła na tej części w miarę wypłaszczonej przed domem, ale muszę tam wcześniej wyrównać. A przy samym chodniku chcę zrobić rabatę z różami i bukszpanem, długa prawie 15 metrów, szeroka ok. 1,80. To jest południowy stok, róże powinny rosnąć (chyba, że coś mi innego do głowy przyjdzie). No i miejsce na plażowanie Przy bramie wjazdowej - brzozy, huśtawka, żwir. A oto pierwsza wizja ARTYSTYCZNA! WOW!! śmiech na sali

O rany.... ale plany. A cały dół to tez trawa czy jakiś lasek? A róże powtórzysz te co już masz? Mi się podobają bonica okrywowe.
A jeśli chodzi o jałowca to też kupiłam 5 sztuk, bo nic innego nie było i myślałam, żeby go powtórzyć. Też jest beznazwowy....Ale nie wiem czy on za bardzo się nie rozrasta...i nie zrobi się z niego krzaczor.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:58, 02 mar 2015

Do góry
Teoretycznie jest tak:
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:27, 02 mar 2015

Do góry
Coś straszą w prognozach mrozami ... mam nadzieję że się nie sprawdzi bo, w sobote zrobiłam mały obchód i poobcinałam trawy i wygoliłam lawendę prawie przy samej ziemi !!! mam nadzieję, że to przeżyje
Zreszta muszę zaplanować tą rabatę pod oknem kuchennym bo tylko ona mi została do przemyślenia z rabat forntowych.
Tak jak jest wydaje mi się że jest po prostu łyso, owszem latem róże zakwitną lawenda się rozleje na rabacie .... ale teraz jest smutno....
A może macie jakieś propozycje??, chciałabym żeby to była różanka, maja tam być 2 róże pomponella, i docelowo 5 szt pastella, na chwilę obecna są 3 szt.
Są tam tez 3 szt trzmieliny na pniu ...rabata ma wymiary około 4m (dł. pod oknem) x 2,5m
Teraz wygląda tak....

tak jak by mi brakowało czegoś zimozielonego,
docelowo rabata ma być otoczona obwódką z bukszpanu.
Kosolkowa Pasja 10:26, 02 mar 2015

Do góry
Pozdrawiam poniedziałkowo!
Borówcowy raj 10:03, 02 mar 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Kasiu, ależ to zdjęcie wyżej niaktualne jest! Dawno u siebie nie byłam na wątku tak wstecz . Teraz wygląda tak mniej więcej:

Świerki to Picea pungens - świerk kłujący srebrny. Co do jałowców, to miałam ich bardzo dużo i te dywanowe polecam, ale kupuj te niskie, zadarniające. Nie pamiętam odmian, ale mam żółte i zielone. Wszystkie inne o nieregularnych kształtach albo stożkach wyrzuciłam, bo robiły się łyse w środku, bałaganiły i kłuły niemiłosiernie.

Czy to złudzenie, czy te świerki przesadzałaś, bo na tym aktualnym zdjęciu są jakoś bliżej?
Skąpana w słońcu 09:47, 02 mar 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Te świeżoki krokusy, sadzone zeszłej jesieni, też u mnie jeszcze nie kwitną. Tylko te starsze. Chyba więcej czasu musimy im dać Ewcia

O to bardzo pocieszające
Za to wynagrodziły mi nasionka i zaczynają kiełkować. Ciesze się bo ja jestem antytalencie wysiewowe

Nawet sasanki ładnie wschodzą

Sasanki i ubiorek

prymulki

W cieniu - zacieniona 09:06, 02 mar 2015

Do góry
Wiosenne fotki z okiennego ogródka.

Cleome

Stipa

Poziomki

pomidory
Nasz przydomowy ogródek 08:59, 02 mar 2015

Do góry
Agatko sezon otwarty. Idę za chwilę zrobić porządek z gałęziami obciętymi.

Marta odwiedzaj mnie często ha ha ha. Ketmia cięcia się nie boi a nawet bardzo lubi. Zaczęła nam przysłaniać okno a w czasie kwitnienia boczne gałęzie musiałem obwiązywać bo się rozdziawiały. Tak jak widzisz na fotce kilka dolnych konarów obciąłem całkowicie. Od góry skróciłem sekatorem każdą gałązkę pół metra jak nie więcej. Patrz gdzie ma oczko i nad nim tnij tak z centymetr. Boki też skróciłem. Nie obawiaj się - w kwietniu wystartuje i wypuści nowe przyrosty o długości 30 cm i pięknie zakwitnie.

Masz tu fotki z bliska po cięciu.

A tu ostatnie kwitnienie. Gałęzie rozłażą się na boki.
Borówcowy raj 08:54, 02 mar 2015

Do góry
Kasiu, ależ to zdjęcie wyżej niaktualne jest! Dawno u siebie nie byłam na wątku tak wstecz . Teraz wygląda tak mniej więcej:

Świerki to Picea pungens - świerk kłujący srebrny. Co do jałowców, to miałam ich bardzo dużo i te dywanowe polecam, ale kupuj te niskie, zadarniające. Nie pamiętam odmian, ale mam żółte i zielone. Wszystkie inne o nieregularnych kształtach albo stożkach wyrzuciłam, bo robiły się łyse w środku, bałaganiły i kłuły niemiłosiernie.

Skąpana w słońcu 08:53, 02 mar 2015

Do góry
eda napisał(a)
Serduszki cudne ja mam różową już wypuściła się z ziemi śliczna ta biała

Edytko, a dzisiaj jest już taka

Nowe Życie ;-) 08:37, 02 mar 2015

Do góry
Zimą koleżanka dała mi troche cebulek, których ona nie wykorzystała u siebie, a że ja lubie wszystko co sie kwieci () posadziłam w donicach ...

Ciekawe czy cos z tego wyrośnie
Nowe Życie ;-) 08:33, 02 mar 2015

Do góry
No i czas na prymulki U mnie niezawodne (jak dotąd). Bedą tworzyły obwódki wokół rabat. Mam nadzieje, że w tym roku to sie uda

Na razie nie obieram ich z zeschłych liści, bo w nocy u nas jeszcze wystepują przymrozki. A niech sobie jeszcze pobedą okryte kołderką
Nowe Życie ;-) 08:29, 02 mar 2015

Do góry
Tutaj nieśmiało wygląda coś z cebulki

i tu też
Nowe Życie ;-) 08:24, 02 mar 2015

Do góry
Mówią, że w marcu jak w garncu i to przysłowie idealnie obrazuje dopiero rozpoczety dzień. Gdy sie obudziłam było piekne słońce i bezchmurne niebo tymczasem już pojawiły sie sine chmury zwiastujące deszcz. Jednak wracając ze szkolnego przystanku pozwoliłam sobie na kilka zdjeć

Na pierwszym planie moja chluba i piekne bazie kotki, ale już w dalszej czesci widać, że moje kule nie przetrwały walki z mrozem :-/

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 23:53, 01 mar 2015

Do góry
Gabriela -też czułam niedosyt po programie,stanowczo za mało

Kupiłam tam latem 3 róże,jedna przyszła bardzo marniutka.
Na do jesieni nabrała sił,ale płaciłam za pełnowartościową sadzonkę.

I tez mi się marzy wypad na takie pola różane.
Przyznam się,że obmyślam gdzie by tu uderzyć na wycieczkę latem .

Rozark ,Napia -

Miro - nie ma znaczenia lewa-prawa.
To chodzi o to,żeby gałązki poziomo przygiąć do podpór i spowodować żeby wypuściły więcej krótkich pędów bocznych kwiatostanowych,co zwiększy obfitość kwitnienia.
Na całym pędzie,a nie tylko na czubkach.

Mam nadzieję,że zrozumiesz cos z tych bohomazów

Marta7 - lecę do ciebie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:37, 01 mar 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Pozwolę sobie jeszcze wkleić dwa zdjęcia z Gardenii u siebie - po resztę zapraszam tu Nie wiem czy w tym roku wykorzystam te inspiracje donicowe, ale w razie czego będą jak znalazł - bo warte skopiowania są na pewno

Pozdrawiam zaglądających

Faktycznie są piękne
Borówcowy raj 23:16, 01 mar 2015

Do góry
Witaj Borbetko, pierwszy raz odzywam się u Ciebie choć podziwiam Twój ogród od kilku dni. Na Ogrodowisku jestem już chwilkę i ciągle odkrywam nowe ogrody ale brakuje mi śmiałości do odzywania się w wątkach prywatnych. Masz piękny i bardzo inspirujący ogród i chciałabym podpytać cię o te niebieski iglaki na zdjęciu. Jak się nazywają?

U mnie nasadzeń jeszcze bardzo mało, podobają mi się różne jałowce no i ich ceny ale wyczytałam u Ciebie że większości się pozbyłaś - mogłabyś doradzić coś początkującej, dlaczego nie jałowce? Chodzi o wszystkie, czy np. płożące są ok. Chciałam właśnie te płożące do zakrycia wąskiej długiej rabaty przy drodze.
Pozdrawiam
Kaśka
Mój 4 arowy azyl... 23:15, 01 mar 2015

Do góry
mira napisał(a)

dzielżan

a nie floks ?

Basiu ciemiernik prosi o światło

wpadłam zobaczyć co tam siejesz ale jakoś wiele nie wypatrzyłam znaczy czas jeszcze

pozdrawiam

Jednak dzielżan. Miałam zrobić fotkę floksa, bo zaczął wyłazić, ale się rozmyśliłam - niewiele jeszcze było widać.

Mirko, ciemiernik czy agapant?

Niewiele mam do siania. Wszystko wprost do gruntu: ośmiał, aksamitki, kosmos siarkowy i cynie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies