Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Puszczykowie

Ogród w Puszczykowie

kachat 17:08, 28 kwi 2015

Bardzo ładny porządeczek u ciebie, wszystko takie równe, sadzoneczki idealnie pośrodku, idealnie obsypane ziemią... Lubię taki ład i porządek A poczwarka bardzo ładna, oby tylko nieszkodliwa
Mathildis 17:09, 28 kwi 2015

wietrzyk napisał(a)

Hi, hi też na to postawiłam
Ale może znasz to drugie na fotce dalej. Takie beznogie, czerwonawe...

będzie wiadomo jak się przepoczwarzy... niestety z poczwarek doktoratu nie robiłam
wietrzyk 17:09, 28 kwi 2015

Mathildis napisał(a)

bardzo ciekawe...
ile ziemniaków na worek sadziłaś?

Aniu,
po jednym. Można też po dwa, ale podobno plon jest większy z jednej roślinki jeśli mają więcej miejsca.
wietrzyk 17:10, 28 kwi 2015

Mathildis napisał(a)

będzie wiadomo jak się przepoczwarzy... niestety z poczwarek doktoratu nie robiłam

Hej,
dobry pomysł. To ja to do słoiczka schowam, zasypię ziemią. Obserwację poczynię Idę zobaczyć czy jeszcze ptaki nie zjadły.

edit: leżało jeszcze, już mam w słoiczku z ziemią
Mathildis 17:21, 28 kwi 2015

A miewasz u siebie rolnice?
bo poczwarka podobna, ale oglądając poczwarkę zwraca się uwagę na kolor, wielkość, ilość pierścieni itd.
wietrzyk 17:28, 28 kwi 2015

kachat napisał(a)
Bardzo ładny porządeczek u ciebie, wszystko takie równe, sadzoneczki idealnie pośrodku, idealnie obsypane ziemią... Lubię taki ład i porządek A poczwarka bardzo ładna, oby tylko nieszkodliwa

Dziękuję
Choc mnie to denerwuje czasami, bo najbardziej lubię takie pół dzikie ogrody Chciałabym, żeby kiedyś się do mnie jeż wprowadził
wietrzyk 17:33, 28 kwi 2015

Mathildis napisał(a)
A miewasz u siebie rolnice?
bo poczwarka podobna, ale oglądając poczwarkę zwraca się uwagę na kolor, wielkość, ilość pierścieni itd.

Ania,
strzał w dziesiątkę! Zobacz tutaj, fotka w 14 rzędzie:
https://www.google.pl/search?q=rolnice+szkodniki&biw=1366&bih=673&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Uqc_VYigDYq_ygP99IGoDw&ved=0CDkQ7Ak&dpr=1#imgrc=_

Wykopywałam rolnice jakiś miesiąc temu zdejmując darń. Niezbyt dużo, ale widocznie gąsienice zmieniły się już w poczwarki.

edit: tutaj jeszcze lepiej widać
https://www.google.pl/search?q=rolnice+szkodniki&biw=1366&bih=673&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Uqc_VYigDYq_ygP99IGoDw&ved=0CDkQ7Ak&dpr=1#tbm=isch&q=rolnice+poczwarka
Zielona 18:11, 28 kwi 2015

wietrzyk napisał(a)
Przesadzając szałwie jeszcze kilka takich wykopałam. Domyślam się, że jeśli chodzi o postac owada to czerw. Ale czego...???
Ruszało odwłokiem, okropnie.

ĆMA. Krokiewka lękwica. Stadium poczwarki.
Pszczelarnia 18:12, 28 kwi 2015

wietrzyk napisał(a)

Hej,
dobry pomysł. To ja to do słoiczka schowam, zasypię ziemią. Obserwację poczynię Idę zobaczyć czy jeszcze ptaki nie zjadły.

edit: leżało jeszcze, już mam w słoiczku z ziemią

Wietrzyku i to jest prawdziwe ogrodowanie! Tylko daj jej trochę powietrza.
wietrzyk 21:52, 28 kwi 2015

Zielona napisał(a)

ĆMA. Krokiewka lękwica. Stadium poczwarki.

Kurcze, no też podobne. Sama już nie wiem. Siedzi w słoiku, będziem łobserwowac