Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 13:21, 25 lut 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Tak łany traw na dzień dzisiejszy się prezentują. To są najbardziej wypasione dwie doniczki, reszta ciutkę mniejsza.

No niezle .....ja jeszcze nie pikowałam ...a musze
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:19, 25 lut 2015

Do góry
Rench napisał(a)

Moje są takie same, w tamtym roku miałaś inne po zimie ?
Ja nie pamiętam,wydawało mi się,że one tak jak liliowce ,wiosną wyrywa się suche liście.

Renia... końcówki potrafiły zmarznąć, część liści była do wyskubania, ale nie wszytko. Z ciekawości przejrzałam foty...
w 2012, po bardzo mroźnej zimie z temp. -30 i śniegiem ledwo ledwo - była zielona, foto z końca kwietnia, ale to są liście stare.

w 2013 końcówki były brzydkie, rok późnej też.. to przycięłam... a w tym całe liście są do d.

Tysiąc radości i utrapień 13:13, 25 lut 2015

Do góry
Witam wszystkich Ogrodników. Mam na imię Joanna.

Z moim ogrodem, a właściwie przydomowym ogródkiem, jest trochę tak jak z dzieckiem. Na pewno nie jest to najpiękniejsze „dziecko” na świecie. Brakuje w nim konsekwencji i dyscypliny, wiele roślinek pojawia się, bo uznaję je za piękne, popełniam mnóstwo błędów. Pomimo tego, jak każda matka swoje dziecko, tak ja swój ogródek darzę miłością i uwielbieniem (nawet wtedy, gdy zdaję sobie sprawę z jego wad). Właściwie to jak nie być przywiązanym do swojego ogrodu, jeżeli spędza się w nim mnóstwo czasu, wkłada mnóstwo energii i potu i poświęca mu jeszcze więcej myśli.

Ogród jest źródłem wielu przyjemności: sadzenie i sianie roślin, opiekowanie się nimi, obserwowanie toczącego się tu życia jest niezwykle interesujące. Poza tym jest to świetny sposób na zwolnienie, odreagowanie i nabranie sił. I jak w każdej miłości obok jasnych stron pojawiają się cienie i utrapienia, bo roślina słabo rośnie, bo pojawiły się szkodniki, bo coś trzeba zrobić na już, a ja nie mam na to czasu.

A teraz trochę konkretów. Działka ma trochę ponad 5 arów. Wyrysowałam plan działki. Nie radzę sobie z proporcjami, więc należy to traktować jako ogólny zarys.

I jeszcze kilka zdjęć z mojego ogrodu:

Ranczo Edy 13:12, 25 lut 2015

Do góry
eda napisał(a)
Krokuski zwidy Dziś

Cudowności Dobrze, że to nie sen hahahhaha dobra jesteś z tymi zwidami
Może nie szalej jednak bo zanim się poważnie wiosna rozkręci to Ci ręce powypadają
U mnie dzisiaj mgliście i deszczowo. Ale buziak słoneczny zostawiam
Lawendowy zawrót głowy 12:46, 25 lut 2015

Do góry
Ranczo Edy 12:23, 25 lut 2015

Do góry
I coś białego

Ranczo Edy 12:21, 25 lut 2015

Do góry
Rannik rodzynek bo pewnie przekopałam na jesień ale ten jest mocny hi hi

Ranczo Edy 12:18, 25 lut 2015

Do góry
wczoraje

Ranczo Edy 12:15, 25 lut 2015

Do góry
Krokuski zwidy Dziś

Asi ogródek pod świerkami 12:12, 25 lut 2015

Do góry
Jedyne co nie jest spójne, to prostokąty na froncie. Czyli front jest geometryczny, a reszta brzuszki. Ale nasadzenia w prostokącie można zrobić w kształcie brzuszka i już będzie pasować.

No i nie wyszły nieco brzuszki otoczone kostką, tak jak zostały narysowane na planie, a to spory rozrzut - ważny w całym odbiorze ogrodu.

Asi ogródek pod świerkami 12:10, 25 lut 2015

Do góry

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:08, 25 lut 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Agnieszko piękne oznaki wiosny u ciebie.

Aż poleciałam obejrzeć moją seslerię i też już puściła spore kiełki. Muszę jutro się z nią pobawić.

Dobrze, że skorzystałaś. Wiosna w powietrzu jak nic. W serduchu od razu też.

malkul napisał(a)
Aga ładna wisona u Ciebie
cieszmy się

Cieszymy się, a jakże! Dziś następne krokusy namierzyłam - całą kępkę fioletowych i jednego niebieskiego od Hani naszej.
Ogrodowe skarby 12:08, 25 lut 2015

Do góry
Konstancja napisał(a)
Beatko, jak widzę że już działasz to aż nie moge w miejscu wysiedzieć Ja czekam aż wycięte zostaną olchy i ruszam do boju Dzisiaj odkryłam piękną azalię pomiędzy modrzewiem a kosodrzewiną.

.

Pogoda była ładna więc się zmobilizowałam i pociachałam hortki
Azalia dużaaaaaa !!! Wielki potencjał ma twój ogród czekam na dalsze działania !!!
Pozdrawiam
Kwiaty z ogródka Marty :) 12:07, 25 lut 2015

Do góry
moi państwo przedstawiam wam podarek urodzinowy od znajomych szkółkarzy nieco spóźniony, ale myślę, że szczery oczywiście zostałam poinformowana cóż to jest ale mam łeb jak ser szwajcarski i nie pamiętam, więc dodałam do identyfikacji roślin iglastych na zimę zmienia barwę na żółtą, latem zaś jest zielony, póki co zadołowany - będzie jak znalazł do jednej z moich zacnych donic
Ogród przydomowy - Hosty 11:55, 25 lut 2015

Do góry
wojtas2101 napisał(a)

Witaj
Trawę ze zdjęcia.

carex the beatles
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 11:46, 25 lut 2015

Do góry
kochani dostałam podarek od znajomych szkółkarzy, oczywiście informowali cóż to jest, ale zapomniało mi się
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 11:41, 25 lut 2015

Do góry
Do najbardziej nam odpowiadającej wersji Basi mamy już naniesione nawodnienie

Macie jakieś uwagi?

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:36, 25 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Gratulować będziemy za jakiś czas.. a na razie.. nie zapeszamy

Seria ogrodowe porażki

trytomy dopadł grzyb.. wyglądają tragicznie... zima bez zimy im zaszkodziła

Moje są takie same, w tamtym roku miałaś inne po zimie ?
Ja nie pamiętam,wydawało mi się,że one tak jak liliowce ,wiosną wyrywa się suche liście.
Mój mały raj na ziemi :) 11:32, 25 lut 2015

Do góry
anula_wn napisał(a)
chciałam (na chwilkę) wstawić foto ze szkółki , gdzie wczoraj byłam i pokazać ile mają traw (kilka osób mnie pytało). Zdjęcie zrobione "od brzegu" - z przodu są małe trawki, ale w głębi te duże (zerbinusy, Variegatusy i morninglight i in.) spory wybór, spore kępy
jakość zdjęć marna, bo z telefonu....

Aniu a gdzie jest ta szkółka ? Przyjeżdżam często do mojej siostry, do Warszawy i chętniej bym do niej zajrzała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies