Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:35, 08 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Jak szybko rosną Magnolie ?
Mam maly ale rozkrzewiony krzaczek ( ok 60-70cm) Susan ale chce jeszcze kupić yellow bird i jeszcze jakaś, nie wiem, może taka gwiazdzista właśnie ?

Niestety Magnolie tak szybko nie rosną. Ja mam Susan, Nigra, Yellow River, stellata (gwiaździsta), George Henry Kern.
Najwolniej rośnie gwiaździsta, George Henry Kern i Yellow River.
Najszybciej Nigra i Susan.
Wszystkie magnolie jeden rok po posadzeniu stoją w miejscu, przyrastać zaczynają na dobrą sprawę po 2 latach, dlatego foty są po 2-3 latach, bo na następny rok niewiele rosły.
Susan sadziłam chyba wiosną 2010, był to taki krzaczek mi po kolana, ale rozkrzewiony, ledwo z trawy widać, ale 2 kwiatki były

Za to już w 2013 był to kawał krzewu o wysokości ok 1,2m i podobnej szerokości

w 2014 już podwoiła wysokość i szerokość, masz porównanie do siatki ogrodzenia. W tym roku już spowolniła.. i tak wiele nie podrosła (na szczęście)

Tulipany w donicach 09:30, 08 kwi 2015

Do góry
Moje tulipany i żonkile za oknem w donicy( w tle śnieg).Gdyby nie pomysł z obsadzaniem doniczek, żywe tulipany widziałabym tylko w kwiaciarni a tak mam je u siebie 24h na dobę. Normalnie to tulipamy zakwitną chyba za miesiąc.

"W kolorze blue" 09:20, 08 kwi 2015

Do góry
Słuchajcie, bo w pojedynczych rabatach tłum tupiących, to pozwolę sobie dać też u siebie. Hm, nie wiem, można dublować posty?

" Biorąc pod uwagę Wasze doświadczenie, mam pytanie co zrobić z moją ścianą, nieszczęsną. Na początku plan był taki, że na tej ścianie umieścić ścianę wodą. Ten pomysł jest najbardziej mi bliski, ale ze względu na piorytety, muszę skończyć oczko dla koi, nierealny finansowo Ponieważ na ścianę mam widok z jadalni ( okna do ziemi, cała jadalnia przeszklona) nie chcę popełnić błędu. Rozważam, cisy jako tło, a póżniej? donice z hortensjami? zmiana kwiatów w zależności od sezonu, żwirek? Donice mam 3, wysokie, szare. Na ścianie wodnik, bluszcz dookoła, ale co w zimie? Piękne są ściany obsadzone kwiatami, tzw, kwietne ściany, ale tu znowu jesteśmy w punkcie wyjścia. Nie wydam 7000 zł na ścianę, nawet jak bym sprzedała atrakcyjne córki i 2 koty AAAA, po drugiej stronie, od ściany mam wsadzone tymczasowo hortensje, ale to bdb miejsce dla nich, tak, że tak będą hortensje, ale znowu nie wiem z czym?"
Ciężkie pięknego początki... 09:20, 08 kwi 2015

Do góry
Izoldka napisał(a)
Cześć Dziewczyny!
Dziękuję za wizytę

Z agrowłókniny zdecydowanie rezygnuje, bo wiecej słyszałam o niej złego niż dobrego.

Zawsze podobały mi się skalniaki i zapadła decyzja, że zrobimy go w tym miejscu - wschodnia strona domu. Mąż zamówił dzisiaj kamienie (20cm do 40cm) i 200kg żwirku do wypełnienia - mają przyjechać w czwartek.

Roślinki na skalniaku w większości to zadarniające:

1. floks szydlasty
2. zawciąg nadmorski
3. rogownica kutnerowata
4. rozchodnik kamczacki
5. kostrzewa sina
6. irga płożąca
7. małe tuje formowane w kulki.

Będzie tak?

Ze mnie też żaden autorytet, ale tak mi się wydaje, że trzeba tam coś zimozielonego lub np. gdzieś koło tych tuji u góry jakąś trawkę, żeby zimą zdobiła swoimi kłosami (może ta kostrzewa?), irgę dodałabym jeszcze jedną - tam nad tym drugim floksem (podobno nieparzyście się sadzi - tak gdzieś przeczytałam, poza tym będzie bardziej symetrycznie) A wiesz, że floks i rogownica już w czerwcu całkowicie przekwitną i będziesz miała tam tylko zielono. Ten rozchodnik kamczadzki jest żółty więc nie nawiązuje do żadnej innej roślinki, chyba, że taki właśnie efekt chciałaś osiągnąć. Do skalniaka bukszpany nie bardzo pasują (tak mi się wydaje) więc może jeszcze dodasz jakieś iglaki płażące, nie za duże, a z trawkami w zimie będą tworzyć ładne zestawienie. Bo tak to w zimie będzie trochę łyso, zostaną tylko tuje, ale zrobisz jak będziesz uważać w końcu to Twój ogródek. Pozdrawiam
Ogrodowe przygody 09:16, 08 kwi 2015

Do góry
rozark napisał(a)

to czytałam, ciekawa byłam co piszą w książkach

na razie jeszcze nie doczytałam czy coś jest a ten temat a razie przejrzałam pismo obrazkowe
Ogród z łezką II 09:09, 08 kwi 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)

Dobrze, pogłaskam, w piątek

Żeby taka dalia bylinowa była...marzenie...

Jaka słodziutka.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:07, 08 kwi 2015

Do góry

Witaj
To zdjęcie mnie urzekło: soczyste żywe kolory a trawnik w perfekcyjnym stanie
Rzeczywiście u Ciebie wiosna jakby szybsza, a niby zimę mieliście najdłuższą
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 08:59, 08 kwi 2015

Do góry
Pokazuje Wam swojego krokusika

Ciekawe czy coś więcej mi wyrosło na działce
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 08:23, 08 kwi 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Pierwsza cisowa kulka własnej produkcji. No teraz pasowałoby żeby ładnie zaczeła odrastać żeby pozamykać choć trochę dziur! No dobra, wiem, wiem... nie ma czym się zachwycać. Na kulkę dałam 3 "wieksze" i 2 małe krzaki cisa. Chyba czuję się zachęcona i jutro kupię kolejne cisy z przeznaczeniem na kulki ze sprawdzonych sklepów.

a takie widoki i zapachy mnie widają po powrocie do domu

ooo...poszalałaś z cebulowymi
pewnie masz dużo gapiów?

Całkiem przyzwoicie wygląda ta Twoja kulka z cisów, jeszcze z dwa podejścia i pięknie się zagęści
Podziwiam Twoje poczynania.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:18, 08 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Widoczki wiosnenne... pierwsze koszenie trawnika było.. Ale mróz i śnieg nie wpynęły na jego urodę...

Właściwie jakiś pustostan opanował mój mózg po obejrzeniu takiej dawki zdjęć.
Nie mogę słowa wydusić a niegrzecznie tak bez słowa podglądać , zachwycać się.

Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha.
Johann Wolfgang von Goethe

buziaki zostawiam
Hirutkowy raj:)) 08:08, 08 kwi 2015

Do góry
Krysiu zdrówka! Na poprawę humoru kupione dla Ciebie ciemierniki - najciemniejsze jakie były:

Rododendronowy ogród II. 08:06, 08 kwi 2015

Do góry
Bożenko, takiego wybrałam, chyba najbardziej zbliżony do tego co Ci się spodobał?
Moja działka na Dębowym Lesie 08:00, 08 kwi 2015

Do góry
To bardzo przyjemne móc patrzeć, jak przyroda po zimie nam się rozwija. z dnia na dzień pięknieje.
Każda roślinka, każdy kolorek,listek cieszy

listki jagody kamczackiej tylko na ciepełko czekają i wybuchną mam zielenią
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:52, 08 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

hi hi kocham przepych Gesslerowej ale nawet do pięt jej nie siegam.
Zatem doniczkowo

o matko!

ps-MAdzenko cebulowe z doniczek obcinasz po przekwitnieciu i jak dalej żeby na rabate wsadzić...tak jak głupiemu wytłumacz prosze
Mój ogród pod górkę... 07:38, 08 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Zaczynam gromadzić "drobnicę" do obsadzania skarp Pierwsza będzie ta pod serbami i ambrowcem. I po trochu inne...

lubię to
Moja działka na Dębowym Lesie 07:33, 08 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Moja sąsiadka robi podobny chleb ale na drożdżach, bez zakwasu

Tak wyżej Gosi napisałam też tak można jak kto lubi. ale na zakwasie jest lepszy

Codziennie wiosna zmienia swoje oblicze pomimo tego ,że nie jest jeszcze za ciepło.

Rododendronowy ogród II. 06:38, 08 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Tak i kolor i kształt kwiatu może sie nieco zmienic ale z różowego na czerwony się nie zrobi z pełnej pólpełna też nie, ale trudno zostaje tym bardziej ze pachnie. Już zaczyna przekwitac , muszę jej ściąc główkę.

Aż takiej zmiany chyba nie przewidujemy , hm z różowego czerwony i z pełnej na na półpełna... To niemożliwe Ale swoja drogą piekna.

U mnie noc cieplutka, +7 o poranku
Brzozowo.... 00:41, 08 kwi 2015

Do góry
Witam w moim ogródku pod brzozami.Mam nadzieję, że z tego małego ogródka powstanie kiedyś ogród. Na zdjęciach wspomnienia z ubiegłego roku.

Z południa Polski - ogród Marzeny 23:29, 07 kwi 2015

Do góry
A tutaj przed tujami też chciałabym coś wsadzić. Myślałam o żurawkach albo hostach ale tam pół dnia słońce mocno grzeje. Co by tutaj fajnie rosło?
Po prawej "zatoczka" na samochód jest.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:26, 07 kwi 2015

Do góry
Marzenko, Tobie i innym dziewczynom dziękuję za bardzo mądrą dyskusję na temat magnolii - wszystko skrzetnie zanotowałam.

Mam jeszcze pytanie o roślinę rosnącą na brzegu rabaty przed berberysami - co to takiego?

Madzenka napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies