Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 16:33, 22 kwi 2015

turzyca amazon mist lub frosted curls, lub evergold, a może wrzośce o kontrastowych igiełkach, choć mam je gdzie indziej zaplanowane?
Malgosik 17:06, 22 kwi 2015

mam 1 pomysł
rozrysowałam na ziemi i poustawiałam doniczki w miejsce turzycy evergold, do tego ww. 3 kolory żurawek i jeszcze czegoś brakuje
nie wiem jak w to wpleść kwiaty letnie, bo że cebule pójdą między żurawki to wiadomo
i w cieniu miskantów dam chyba hosty
dziś już nie zdążę, ale jutro spróbuję narysować
Malgosik 18:21, 22 kwi 2015

tak więc notatki dla mnie, potem to pokażę:

1. w nogi berberysów turzyce evergold (być może dla wypełnienia dziur dam limonkowe żurawki Lime Marmalade, w podobnym kolorze, ale inne liście)
2. od lewej z przodu pomarańczowe niskie dalie i małe żurawki Amber Waves, wiosną jak nie będzie jeszcze dalii, to dam fioletowe bratki

3. dalej z przodu różowe żurawki Georgia Peach
4. za nimi na końcu rabaty pod tujami turzyce bronzita i żurawki pomarańczowe ale duże Southern Comfort (1 miskant Gracillimus w kąt przy piaskownicy da jej cień), a w to ciemno fioletowe tulipany Queen of Night

tu na zdjęciu widać żurawkę i brązową turzycę

z kwiatów letnich są tylko dalie, pozostałe kolory to liście
wyobrażacie to sobie?
chyba nie...
jeszcze jakieś jasne cebulowe są potrzebne
może białe szafirki w różową żurawkę?
no to zapchałam całą rabatę
Malgosik 18:49, 22 kwi 2015

czarne doniczki to są turzyce evergold na sztuki, myślę, ze dadzą jasne tło dla berberysów, które nikną na tle żywopłotu
pomarańczowe doniczki to pomarańczowe żurawki i te dalie lub fioletowe stokrotki wiosną

a tutaj widać połączenie tych dwóch poletek kolorystycznych

Malgosik 18:52, 22 kwi 2015

dalej - zielone foremki to poletko różowych żurawek, do nich białe szafirki, czy jednak różowe kwiaty?

a tu za dużymi kulkami ma wejść jeszcze kulka bukszpanowa, w prawy narożnik miskant a reszta to brązowa turzyca i żurawka jak pisałam wcześniej, z dużymi liśćmi
EPODLAS 19:54, 22 kwi 2015

Obejrzałam ostatnie fotki. Rewia kolorów. Dużo różnych roślin i krzewów. A do tego zmiany w ogrodzie. Coś się dzieje i dobrze. Wiosna u nas dzisiaj była piękna.
Olili 19:57, 22 kwi 2015

Malgosik 20:51, 22 kwi 2015

EPODLAS napisał(a)
Obejrzałam ostatnie fotki. Rewia kolorów. Dużo różnych roślin i krzewów. A do tego zmiany w ogrodzie. Coś się dzieje i dobrze. Wiosna u nas dzisiaj była piękna.

To prawda że było dziś pięknie.
Dziękuję za odwiedziny.
Kasia73 20:56, 22 kwi 2015

Gosia taka duża a zabawkami się bawi oddaj dziecku foremki
Jak się spokojnie wczytam to napiszę. Dzisiaj walczyłam z chwastami, padam.

lojalna_ 20:56, 22 kwi 2015

Oj jak czysciutko bajkowo u Ciebie , trawka kiedy u mnie bedzie tak ładnie własnie wróciłam z mojego poletka buziam