Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z łezką II 09:09, 08 kwi 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)

Dobrze, pogłaskam, w piątek

Żeby taka dalia bylinowa była...marzenie...

Jaka słodziutka.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:07, 08 kwi 2015

Do góry

Witaj
To zdjęcie mnie urzekło: soczyste żywe kolory a trawnik w perfekcyjnym stanie
Rzeczywiście u Ciebie wiosna jakby szybsza, a niby zimę mieliście najdłuższą
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 08:59, 08 kwi 2015

Do góry
Pokazuje Wam swojego krokusika

Ciekawe czy coś więcej mi wyrosło na działce
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 08:23, 08 kwi 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Pierwsza cisowa kulka własnej produkcji. No teraz pasowałoby żeby ładnie zaczeła odrastać żeby pozamykać choć trochę dziur! No dobra, wiem, wiem... nie ma czym się zachwycać. Na kulkę dałam 3 "wieksze" i 2 małe krzaki cisa. Chyba czuję się zachęcona i jutro kupię kolejne cisy z przeznaczeniem na kulki ze sprawdzonych sklepów.

a takie widoki i zapachy mnie widają po powrocie do domu

ooo...poszalałaś z cebulowymi
pewnie masz dużo gapiów?

Całkiem przyzwoicie wygląda ta Twoja kulka z cisów, jeszcze z dwa podejścia i pięknie się zagęści
Podziwiam Twoje poczynania.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:18, 08 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Widoczki wiosnenne... pierwsze koszenie trawnika było.. Ale mróz i śnieg nie wpynęły na jego urodę...

Właściwie jakiś pustostan opanował mój mózg po obejrzeniu takiej dawki zdjęć.
Nie mogę słowa wydusić a niegrzecznie tak bez słowa podglądać , zachwycać się.

Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha.
Johann Wolfgang von Goethe

buziaki zostawiam
Hirutkowy raj:)) 08:08, 08 kwi 2015

Do góry
Krysiu zdrówka! Na poprawę humoru kupione dla Ciebie ciemierniki - najciemniejsze jakie były:

Rododendronowy ogród II. 08:06, 08 kwi 2015

Do góry
Bożenko, takiego wybrałam, chyba najbardziej zbliżony do tego co Ci się spodobał?
Moja działka na Dębowym Lesie 08:00, 08 kwi 2015

Do góry
To bardzo przyjemne móc patrzeć, jak przyroda po zimie nam się rozwija. z dnia na dzień pięknieje.
Każda roślinka, każdy kolorek,listek cieszy

listki jagody kamczackiej tylko na ciepełko czekają i wybuchną mam zielenią
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:52, 08 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

hi hi kocham przepych Gesslerowej ale nawet do pięt jej nie siegam.
Zatem doniczkowo

o matko!

ps-MAdzenko cebulowe z doniczek obcinasz po przekwitnieciu i jak dalej żeby na rabate wsadzić...tak jak głupiemu wytłumacz prosze
Mój ogród pod górkę... 07:38, 08 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Zaczynam gromadzić "drobnicę" do obsadzania skarp Pierwsza będzie ta pod serbami i ambrowcem. I po trochu inne...

lubię to
Moja działka na Dębowym Lesie 07:33, 08 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Moja sąsiadka robi podobny chleb ale na drożdżach, bez zakwasu

Tak wyżej Gosi napisałam też tak można jak kto lubi. ale na zakwasie jest lepszy

Codziennie wiosna zmienia swoje oblicze pomimo tego ,że nie jest jeszcze za ciepło.

Rododendronowy ogród II. 06:38, 08 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Tak i kolor i kształt kwiatu może sie nieco zmienic ale z różowego na czerwony się nie zrobi z pełnej pólpełna też nie, ale trudno zostaje tym bardziej ze pachnie. Już zaczyna przekwitac , muszę jej ściąc główkę.

Aż takiej zmiany chyba nie przewidujemy , hm z różowego czerwony i z pełnej na na półpełna... To niemożliwe Ale swoja drogą piekna.

U mnie noc cieplutka, +7 o poranku
Brzozowo.... 00:41, 08 kwi 2015

Do góry
Witam w moim ogródku pod brzozami.Mam nadzieję, że z tego małego ogródka powstanie kiedyś ogród. Na zdjęciach wspomnienia z ubiegłego roku.

Z południa Polski - ogród Marzeny 23:29, 07 kwi 2015

Do góry
A tutaj przed tujami też chciałabym coś wsadzić. Myślałam o żurawkach albo hostach ale tam pół dnia słońce mocno grzeje. Co by tutaj fajnie rosło?
Po prawej "zatoczka" na samochód jest.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:26, 07 kwi 2015

Do góry
Marzenko, Tobie i innym dziewczynom dziękuję za bardzo mądrą dyskusję na temat magnolii - wszystko skrzetnie zanotowałam.

Mam jeszcze pytanie o roślinę rosnącą na brzegu rabaty przed berberysami - co to takiego?

Madzenka napisał(a)

Z południa Polski - ogród Marzeny 23:24, 07 kwi 2015

Do góry
Melduję, że obrzeża ułożone (wykończenie wjazdu trwa).

Zdjęcie kiepskie bo z telefonu.
Dosadzimy brabanty tutaj do końca (ale raczej małe a nie takie wielkie). Posadzić jej w równej linii z tymi co już są czy cofnąć je do płotu tak, żeby można było coś z przodu dosadzić? No bo przy małych tujach to tego miejsca z przodu więcej będzie. Doradźcie mi. Miejsce raczej słoneczne.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:19, 07 kwi 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Sebek, Wrocław dogoniłeś. U mnie jeszcze tawuła tak nie wygląda
Pod Laskiem 23:15, 07 kwi 2015

Do góry
monia napisał(a)
są dwa duże płożące jałowce chyba ? jedna tuja, jedna sosna z brzozą a za nimi w stronę niebieskiej żywopłot mieszany na siatce czyli moja największa zgroza

teren tak jak na zdjeciu schodzi dość mocno w dół około 1m na około 3m później delikatnie równuje, dlatego tak widać wyraziscie te budynki od drugiej strony i wydają się duże

To może sosnę i brzozę - delikatnie wyeksmitować i w ramach ugody zostawić jałowce i tuję.I rabatę zrobić przed?

A za siatką już sadzić piękny żywopłot z grabów dookoła i nie oddzielać szklarni od warzywnika. Ale to potem.
Pod Laskiem 23:04, 07 kwi 2015

Do góry
są dwa duże płożące jałowce chyba ? jedna tuja, jedna sosna z brzozą a za nimi w stronę niebieskiej żywopłot mieszany na siatce czyli moja największa zgroza

teren tak jak na zdjeciu schodzi dość mocno w dół około 1m na około 3m później delikatnie równuje, dlatego tak widać wyraziscie te budynki od drugiej strony i wydają się duże
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:01, 07 kwi 2015

Do góry
Witam wszystkich,
Mam jak pewnie wielu użytkowników problem z trawnikiem. Przeczytałem sporo stron forum poswięconych temu zagadnieniu jednakże nie nalazłem odpowiedzi na wszystkie pytania. Otóz po koleji.
Mam wysianą w 2012r trawę Gold Grass w składzie:
12% Kostrzewa szczeciniasta/k.murawowa bornito
27,5% Wiechlina łąkowa BILA
27,5% Kostrzewa czerwona LOVISA
20% Mietlica posp. HIGHLAND.

Grunt jest piaszczysty co widać na zdjęciu. Po przeczytaniu 129 stron forum o zakładaniu trawnika oraz kolejnych kilkunastu o problemach z trawnikiem na którym Waldek i Danusia udzielają cennych porad wiem ze powinienem był go wzbogacić torfem oraz obornikiem wtedy miałbym pewnie mniej problemów z podłożem, ale wtedy o tym nie wiedziałem.

W sezonie 2014 udawało mi się utrzymać trawnik w ładnym zielonym kolorze pod warunkiem nawożenia go co 4 tyg., podlewania co 2 dni i koszenia na 8-9cm co 3-4 dni (bo trawa przytrastała po 4-5cm co 4 dni). Dlaczego tak wysoko? Bo jak kosiłem niżej to wyłaziło mnóstwo siana (suchych łodyg trawy). Niestety dochodze do wniosku że skład tej mieszanki jest niezbyt dobry dla moich warunków glebowych i niestety ta trawa odkłada mnóstwo siana. Na koniec sezonu zostało zrobione wapnowanie, oraz nawożenie jesienne.

We wrześniu 2014 przeprowadziłem nawet analize gleby.

W tym sezonie chciałbym prowadzić go o wiele krócej bo może bedzie mniej tego siana i od marca mocno zabrałem się do pracy jak tylko pojawiło sie trochę słonca tj. 21 marca skosiłem po zimie trawnik nisko do samej ziemi (14 taczek trawy z 600m2) oraz przeprowadziłem wstępną wertykulację która usuneła sporo suchej trawy (kolejne 15 taczek). Niestety podczas wertykulacji gdy wprowadzałem ostrze wertykulatora poniżej poziomu gruntu to po przejechaniu kawalka wertykulator pozostawiał praktycznie gołą ziemię. Trawa ma dośc płytkie korzenie (3-4 cm) i moj elektryczny wertykulator Stiga VE415 zamiast ją nacinać to ją wyrywa. W związku z czym ostrze wertykulatora nie wchodziło w grunt a było tuż nad nim. W sezonie 2014 wertykulację robiła firma wertykulatorami spalinowymi, i wtedy jakoś nie widziałem żeby był taki problem jak z moim elektrycznym. Czy to możliwe że to wina urządzenia/nozy?

Aktualnie trawnik wygląda bardzo kiepsko mimo ze po wertykulacji został również (21 marca) podsypany nawozem Yara ProComplex do trawnika i podlewany przez kolejne parę dni (nawadnianie + deszcz który padal). Wydaje mi się ze ze względu na niską temperaturę w koncówce marca i początku kwietnia trawnik nie wykorzystał tego nawozu. Zależy mi na tym aby szybko go zreanimowac o ile wogole to jest możliwe bo coraz czesciej dochodzę do wniosku ze ta trawa nie jest odpowiednia do moich warunków.

Pytania z serii co można by jeszcze wypróbować zrobić aby poprawić jego stan, no chyba ze tu już nie ma czego ratować:
1. Czy grabić nadal miejsca w których jest dużo zbitej leżącej suchej trawy? Odnosze wrażenie ze jak się tego nie zrobi to trawa w tych miejscach może się nie przebić a jeśli już to wyjdzie z dużym opoźnieniem.
2. Czy aktualnie po 3 tyg. przeprowadzić kolejne nawożenie? Jeśli tak to czy zastosować Yara ProComplex czy może saletre amonową a po 2-3 tyg. dopiero procomplex?
3. Co można zrobić w celu poprawienia właściwości gleby? Może zastosować Rosahumus albo posypac trawnik po wierzchu ziemią do trawników chodz nie wiem w jakiej ilości i jak to się rozprowadza po jego powierzchni(przez sito, rozprowadza grabkami). Może jeszcze coś innego?
4. Jak wyeliminować odkładanie przez trawnik siana, bo ono się pojawia w całym sezonie?
5. Czy na glebie piaszczystej powinno się robić wertykulację na 1-2cm w głąb? Bo tutaj również są różne opinie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies