Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:31, 18 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Aniu zdrówka życzę. Martwisz się praca zawodową, czy w ogrodzie? Bo ogród poczeka, gorzej z tymi pracami zawodowymi.

Zmartwienia są w takiej kolejności: zdrowie, praca, ogród (aczkolwiek ten ostatni to najmniej, to taki kaprys dla przyjemności).

Pod Laskiem 08:30, 18 mar 2015

Do góry
ten sam rzut z zeszłego roku
Pod Laskiem 08:29, 18 mar 2015

Do góry
Nawet nie ma kiedy na ogrodowisko skoczyć, u mnie tyle się dzieje. Gdy kota nie ma, myszy harcują, czyli rodzice na urlopie a ja tylko pokazuje mojemu Markowi co do usunięcia zabrałam się za porządek na podwórku- podwórko powinno być wizytówką ponieważ to pierwsze co goście widzą a mianowicie popatrzcie. Myślę zostawić tylko same róże mam już zrobioną elewację więc przy oknie też wymyślić muszę jakąś rabatę. Tak wygląda podwórko raczej wyglądało

ta żółta kulka znalazła nowe miejsce już jałowiec usunięty będzie widać w końcu róże rabate tą co mama zrobiła muszę zwężyć i też róże ale nie rabatowe niższe okrywowe

tak wygląda wejście na podwórko z drogi i parkingu za jałowce rosła tuja na razie ją zostawię żeby rodzice nie zabardzo truli że im wszystko wycięłam tam dalej kosodrzewina ją przesadzimy

brame wjazdową mamy z drugiej strony już nie od podwórka żwir usunę i posieję trawkę rzut z drugiej strony

Nadzieja na piękny ogród 08:12, 18 mar 2015

Do góry
A tak wyglądałam w 3 sezonie.
Kosolkowa Pasja 08:08, 18 mar 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Ale niestety.. Nie skończyłam, bo.. moja nadludzka siła uczyniła to:

że niby słaba płeć? ;p

nadrobiłem przedszkole roślinkowe pooglądałem i zazdraszaczam pozytywnie
rabata fajniej będzie wyglądać w takim kształcie

pozdrawiam
Nadzieja na piękny ogród 08:06, 18 mar 2015

Do góry
Agata,wstawiam Ci zdjęcia limka kwitnąca ,zaraz po zakupie ,limka za rok podlewana gnojówką .
Wymienię kwiaty ... 07:59, 18 mar 2015

Do góry

Sanseviera 'Yellow Stripe'

Kliwia

Hoya publicalyx 'Pink Silver'

Aglaonema
Pasja posiadania ogródka 07:53, 18 mar 2015

Do góry
Rench napisał(a)

Jutro po pracy jade szukać takiego wora
U mnie w ogrodniczych same plastikowe pojemniki do sadzonek,a ja bym chciała takie papierowe jak na tym worku.
Myślisz że te plastikowe mogą też być ?

Renia jak chcesz papierowe to może po jajkach ?
Wymienię kwiaty ... 07:52, 18 mar 2015

Do góry
Wymienię kwiaty domowe na Przylaszczki o pełnych kwiatach i Ciemierniki o pełnych kwiatach.

Cymbidium

Sabotek

Aspidistra 'Milky Way'

Juka 'Variegata'

Wszystkiego po trochu 07:52, 18 mar 2015

Do góry
Witaj Karol, jesteś moim pierwszym gościem. Zajrzałam do Ciebie i jestem mile zaskoczona Twoim wiekiem. Rozumiem że ogród jest rodziców, którzy ci zaufali i dają swobodę w urządzaniu ogrodu, bardzo Ci gratuluję, ogród piękny.

A teraz kilka fotek,
azalie są nadal tylko trochę większe

Kolorowy ogród na piasku 07:51, 18 mar 2015

Do góry
viva napisał(a)
Pokażę teren naszego aktualnego działania i chyba największe wyzwanie na najbliższe sezony.
Tak było latem

a tak jest teraz

Już dzisiaj trochę podziałaliśmy

Vivo, zlikwidowaliście jakieś nasadzenia czy po prostu opanujecie kolejny zakątek ogrodu? Powierzchnia robi wrażenie! To teren pomiędzy ławką a rabatą z lawendą, tak?
Ogród w skali mikro cz.II 07:42, 18 mar 2015

Do góry
Ewciu i Małgosiu.. Z moimi oczami to jest tak , że jak są obszary w których widzę to tam widzę świetnie , ale są obszary , zwłaszcza po bokach ,że mam około 40% gdzie nie widze nic kompletnie..czarna dziura dlatego nie lubię jeżdzić na długie dystanse i po ciemku ... A w kuchni wywalaj szklanki no bo przecież ich tam nie było
Wieloryb był centralnie , stad go zauważyłam a poza tym...jest piękny i to była miłość od pierwszego wejrzenia

Z tymi ciemiernikami to ja też ogłupłam metka jes taaak sztywna...aaaa..co ja będę pisać ..obfocę
Ogród Małej Mi - sezon 2015 07:33, 18 mar 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Skopiowałam co u siebie napisałam
Oczywiście oddarłam papier,a chyba to miało być w całości i mi kółeczko drutu do garści wypadło. Co się nakombinowałam żeby tym nożykiem uciąć i przez dziurkę i bokiem...
Skończyło się na tym,że obcinałam nożyczkami i ręcznie odwijałam drut.

Może moje jakies zepsute było. Sądziłam,że ten drucik jak na kołowrotku jest okręcony.

Proste w działaniu.. i tanie.. i wygodne... 30m drutu powlekanego kosztuje ok. 3 zł, teraz wszytko tym podwiązuję.

Ogród Mirelli 07:31, 18 mar 2015

Do góry
Piękna słoneczna pogoda od rana.
Dzisiaj przesadzanie i sadzenie, o ile będą wykopane dołki.
Bardzo ciężko mi się teraz pracuje w ogrodzie. Piesek, którego przygarnęłam baaaaardzo mi pomaga. Poobgryzane stokrotki to jego sprawka, a myślałam, że to synek poobrywał. Piesek chce się bawić, myślę, że mu to minie. Razem z moim drugim psem Abim są na razie nie do ogarnięcia.
Szkoda, że już nie ma mojej najukochańszej psiej damy Biguleńki

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:27, 18 mar 2015

Do góry
Teraz wizualizacje
Wersja 1.

Wersja 2.

Zielone trawy to ML.

Zielone słupy w trawach to cis Wojtek.

Bordowe krzaczki to berberys Red Pillar.

Trawka wzdłuż kostki to Silver Sceptre.

W wersji nr 2 są przewidziane 4 cisy, symetrycznie po 2 stronach.

Podoba mi się wersja nr 1 z tym, że zamieniłabym stronami cisy z berberysem.
Jednak patrząc na ogród może pojawić się dysharmonia pomiędzy rabatami.
Proszę spojrzeć na plan

Rabata pomiędzy gracilimusem a hortensjami jest takich samych wymiarów. Tam Red Baron jest zaplanowany na całości, tzn. przedziela go kostka bukszpanowa ale za tą kostką ciągnie się dalej aż do hortensji...

Ja wiem, że zagmatwanie piszę...

Ogród Mirelli 07:20, 18 mar 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dzień dobry
Zobaczcie jakie fajne cebulowe w Biedronce za 2,37 zł po 5 szt. Cebulek w opakowaniu mam więcej 6 może 7.
Były różne rodzaje kwiatów, aż żałuję, że kupiłam tylko 3 opakowania.

ładne, udany zakup
bez problemu ją utrzymasz w ogrodzie
ja kupiłam w zeszłym roku i bez problemu kwitły
kwitnie dość długo a potem zdobi kłosem

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:14, 18 mar 2015

Do góry
Spróbuję podsumować i mądrze streścić...

Ogólny plan ogrodu po zmianach jakie planuję przeprowadzić w tym roku

To ogólny zarys mojego ogrodu, na rośliny proszę nie patrzeć bo mało ich zostanie w takiej wersji jak są teraz. Zastanawiam się teraz nad rabatą, którą zaznaczyłam kółeczkiem na czerwono.

To jest ta rabata

Wymiary 1,5 m. x 7,5 m. Smaragdy zajmują 50 cm. więc szerokości zostaje 1m.

Ogród Mirelli 06:55, 18 mar 2015

Do góry
Dzień dobry
Zobaczcie jakie fajne cebulowe w Biedronce za 2,37 zł po 5 szt. Cebulek w opakowaniu mam więcej 6 może 7.
Były różne rodzaje kwiatów, aż żałuję, że kupiłam tylko 3 opakowania.

W cieniu - zacieniona 06:35, 18 mar 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Bogusiu, wiosenne kwiatuszki cieszą oko i serduszko mówisz, że posadziłaś głęboko kleome, chyba swoje jeszcze raz przepikuję, sadziłam po cztery, maja juz ciasno w doniczkach, i wyciągają się troszkę, chyba im nie zaszkodzę? Czy kleome rozsiewa się samo w gruncie?
Kleome też zaczęła się wyciągać...i dlatego posadziłam głębiej.Sadzę pojedyńczo do pojemników po dużym jogurcie.Lepiej rosną w większej ilości ziemi,mają mocny system korzeniowy i wykształca się grubsza łodyga.U mnie są wiatry i dlatego zależy mi na mocnej roślinie.Nie wiem,czy się rozsiewa...uprawiam dopiero drugi rok...u mnie wszystko później rusza i być może zdążę wyplewić,zanim ujrzy światło.W tym roku zostawiłam sporo innych roślin do wysiania...może coś się pokaże...Kleome lubi żyzną ziemię,mam dużo kompostu zmieszanego z końskim nawozem i wsadzam sadzonki do ziemi w taką mieszankę.
Lifting starego ogródka 00:45, 18 mar 2015

Do góry
Lewa strona chodnika to już totalny koszmar ...
Wycięliśmy tam już jedną wielką choinę, która zasłaniała połowę przedogródka, został nam do wykopania korzeń. Jest tam pigwa, biały RH, juka, krzywa krzewuszka na pniu i moja największa zmora - dwie ogromne thuje ... Jedna ma ok. 5 metrów, druga ok. 7 (na oko). Rosną w beznadziejnym miescu, zasłaniają krzewuszkę i są mega, mega wielkie... Chciałabym do RH, który już jest dokupić jeszcze conajmniej jeden ale po pierwsze przez te thuje nie ma tam miejsca, a po drugie, nawet gdybym gdzieś cokolwiek wcisnęła to i tak nie będzie tego widać... :/ Poradźcie, proszę, co z nimi zrobić? Czy wyciąć całkiem? Boję się usuwania korzeni, mogą być równie ogromne... czy może spróbować podkrzesać? Tylko że jak to stare thuje - od środka są suche i nie wiem, czy to będzie dobrze wyglądało? Czytałam tu gdzieś, że thuje niechetnie odbija ze starego pnia...
Na zdjęciu zaznaczyłam na zielono do ile jest nasza posesja. Za linią jest już płot i pole sąsiada. Jak widać - również nie najpiękniejsze. Chciałabym to zasłonić sadząc przy płocie rządek młodych thuji, które to przy okazji dadzą mi "plecy" do nowych nasadzeń m.in. z różanecznikami.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies