Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:03, 07 lut 2015

Do góry
Agnieszka na szczęście są rzeczy które nie są przereklamowane

i jeszcze kilka innych spraw
Ogród wyrozumiały 09:53, 07 lut 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Iza dziękuję, za miłe odwiedzinki wirtualne

prześliczny kwiat!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:42, 07 lut 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ale już same zbliżenia wybrałam i powtarzają się "tematy"

Dawno się tym nie bawiłam. Muszę spróbować śnieg pstryknąć.

Nietuzinkowe rzekłabym
Skąpana w słońcu 09:28, 07 lut 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)
Ewa gdzie chcesz kupić piwonie, ja na jesień wsadziłam kilka mam nadzieję, że coś z nich będzie

Iwonko, ja jestem zainteresowana kupnem piwonii Ewelina i Do Tell. Póki co obie są w Rozarium, ale dość drogie. Jeszcze będę szukać

Dla Ciebie piwonie

Przyjazny ogród 09:12, 07 lut 2015

Do góry

Przyjazny ogród 09:12, 07 lut 2015

Do góry
Zima coś słabo ostrzy pazury, śniegu jak na lekarstwo, a mróz jak na luty słabiutki. U mnie sprzątanie zakamarków, dzisiaj wycinka krzaczorów, ale i niewielkich świerków - modrzewie zostają, świerki przegrały.

A fotograficznie bardziej przyjemne akcenty z sezonu 2014

Tutaj powstają nowe rabaty, na pierwszym zdjęciu maj 2013, a drugim kwiecień 2014 po przeróbkach i wstępnych nasadzeniach. Początkiem tego sezonu jeszcze sporo zmian w tym miejscu, dojdą też nowe nasadzenia pod brzozami.

Dalie - Dahlia 09:06, 07 lut 2015

Do góry
Izolda napisał(a)
A ja posadziłam w doniczkach moje mikro dalie, zaczynają wypuszczać pędy, będę je sadzonkować żeby uzyskać więcej karp. Polecam ten sposób, z jednej karpy można uzyskać nawet kilkanaście sztuk, zakwitną oczywiście w tym sezonie i dorównają wielkością karpie matecznej.

O tym sadzonkowaniu możesz coś więcej napisać?

Mam taka dalię i chętnie ją rozmnoże

Ogród tworzony z pasją 09:03, 07 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Już trochę lepiej, nawet wyszedłem na chwilę żeby parę zdjęć zrobić. Nie dało się oprzeć świeciło słońce i pięknie było

Cześć Karol. Nadrabiam nieobecność. Piękne zdjęcie. Pozdrawiam.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:58, 07 lut 2015

Do góry
Robię kolejne podejście do trawek...Zależy mi bardzo na minimalistycznym ogrodzie

Tak to wygląda w całości.

Zaczynając od bramy, pierwsza część rabaty wygląda tak:
Po prawej stronie zamiast kostrzewy sinej mogłabym dać Silver Sceptre a po lewej za ML i cisem Red Baron.

Środkowa rabata to bukszpan z ciemno bordowymi żurawkami ( będzie powtórzenie z przedpłocia gdzie mam śliwy wiśniowe i takie same żurawki).
Gracilimusów nie będzie, hortensja będzie przesadzona na środek rabaty.

Na końcowej rabacie będzie z tyłu za grabem ML w szpalerze, zamiast lawendy Red Baron a jako obwódka Silver Sceptre. Tam gdzie koniec lawendy i jest pęcherznica będzie w poprzek Gracilimus.

Plac wypoczynkowy to Ice Dance jako obwódka i Red Baron przed smaragdami.

Ufff, ciężkie to planowanie...ale mam nadzieję, że teraz będzie to spójne i powtarzalne

Ogród tworzony z pasją 08:54, 07 lut 2015

Do góry
Zima w pełni, a borówki już poczuły wiosnę..
Co posadzić wokół działki 36 x 60 m 08:14, 07 lut 2015

Do góry
Mimo, iż od początku tego roku śledzę temat ogrodnictwa, to chyba mam intuicję..pojadę na działeczkę..zrobię foty i naniosę tam drzewka w Paintcie jak to miałoby wyglądać. Z tego co się orientuję, to w marcu powinniśmy obsadzać działkę wokół, właśnie tymi świerkami serbskimi i brzózkami..nie chciałam za dużo sugerować Wam, być może ktoś miałby inne spojrzenie na moją działkę...Póki co wielkie dzięki!

Widok "na podwórze"

Obora z lewej strony

Blaszak z prawej strony

W związku z tym planuję zrobić tak: wokół świerki serbskie, natomiast całe podwórze przeistoczyć w mini lasek świerkowo - brzozowy..co Wy na to?czyli taki, który zakryje i oborę i blaszak. Działka ma długość 60 m, więc te 20 zamieniłabym w lasek. Co Wy na to ? Doradźcie, pomóżcie..wszelkie zdania mile widziane...aha..lasek miałby mieć leśne roślinki +grzybki..Liczę na WAS !
Ogród prawie romantyczny 08:08, 07 lut 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Takie małe wspominanie Już niedługo znów tak będzie

Ślicznoty pokazałaś
pozdrawiam w sobotni poranek, świeci słońce, jest mrozik i piękne błękitne niebo.
popijam kawę i delektuję się urodą kwiatów z Twojego ogrodu.
Ogród prawie romantyczny 08:06, 07 lut 2015

Do góry
Jakie roze wybrałas ?kolorki mi tez napisz ....bo za lotna w temacie nie jestem

Oj

Canna - paciorecznik, kanna 07:25, 07 lut 2015

Do góry
Justi_842 napisał(a)
Witam.
dziękuję za odpowiedz, pokazuje zdjęcia, mam nadzieję że da się je uratować bo mam tylko te canny i nie chciałabym ich stracić.
Pozdrawiam Justyna

Niestety, te podsychające smugi to nie cecha odmianowa a wirus radzę pozbyć się ich z ogrodu i nie sadzić nowych w tym samym miejscu.
Moja "przyziemna" :) pasja 06:45, 07 lut 2015

Do góry
Jagoda a dlaczego graby fastigata? Pospolity bedzie tańszy, urosnie szybko i będzie stanowil zaslonę zimą. Kup teraz na allegro najwieksze 1,5 m sadzonki i prowadź je na drzewka. Kupiłam dwa tygodnie temu takie graby na podmianke i oceniam, że w ciągu 3 sezonow będą z nich niezłe topiary placilam za szt 4,5 zł..... A nie 140 jak za fastigaty. Kup teraz, zanim powstanie domek będą duże.

Co do domku oblozonego drewnem..... Mam garaż .... I konserwacja w tym roku to była masakra pila teksanską... Listew nie odkręcisz bo się wypaczą i juz ich nie przykręcisz.... A malowanie każdej listyw na tynku trwalo miesiąc....

Aczkolwiek nigdy bym mojego garazu nie zamieniła na inny. Myslalam wlasnie o tak oblożonym nym drewnem domku gospodarczym od ktorego mozna byłoby pociagnac pergolę z białym żaglem zamiast stałego dachu, na scianie bocznej domku ściana wodna podświetlana. Imprezownia idealna

Ps. Z boku zdjecia masz moje graby wyhodowane z cienkich patyczków, ze nikt nie wierzył , ze to będą kiedyś topiary.... A po dwoch sezonach juz uwierzono W tym roku bedą już piekne
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 02:29, 07 lut 2015

Do góry
Kasiu, Agnieszko-miło Was słuchać i widzieć. Dziękuję.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:33, 07 lut 2015

Do góry
Ale już same zbliżenia wybrałam i powtarzają się "tematy"

Dawno się tym nie bawiłam. Muszę spróbować śnieg pstryknąć.
Ogrodowe przygody 00:19, 07 lut 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)

nie wiele bo krzaczki male a po zimie to nie wiem co z nich będzie.

Piękne te róże
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 00:16, 07 lut 2015

Do góry
Kasiu, mak w naturze sam się sieje. Myślę, że jak ziemia odtaje i zagrzeje to już można, nie czekając na maj.
Też mam jakieś nasionka tego wieloletniego. Kiedyś go miałam kilkanaście lat, aż go wyprosiłam. Czy teraz jeszcze raz siać? Tu mam jednoroczną samosiejkę. Pewnie znowu będzie kilka przemyconych.
.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 00:06, 07 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)

W miejsce nowej trawy proponuję Silver Sceptre - kolor kompatybilny z ML.
Rośnie w bardziej zwartych kępach aniżeli Ice Dancer. Ładnie gęstnieje i przyrasta, a kępa dzielona w czerwcu bardzo szybko przyrasta. Posadzony pas utworzy bardzo ładną obwódkę. Wiosna wygląda ciut gorzej od ID, ale bardzo szybko regeneruje się. W mojej opinii Silvery są bardziej atrakcyjne od Dancerów.

Z praktyki dodam, ze Ice Dancery sadzone na przemian z bukszpanem niestety szybko "pochłoną" bukszpany i mogą powodować brak przewiewu co nie służy bukszpanom.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies