Nad liną rabaty jeszcze popracuję w poniedziałek, a tutaj zagospodarowałam dalszą część rabaty
1. Hortensje limelight ( wciąż nie wiem, co ile ją sadzić), ale tak na moje oko wejdzie tam 5 szt.
2.Obwódka z turzycy włosistej frosted curls,
3. między hortensjami miskant limelight,
Też się cieszę, że mogę pomóc. Choć w tej kwestii to ja raczej bardzo ostrożnie, bo sama dopiero uczę sie, kombinuję, często cos przesadzam, podglądam. Na doradcę to trochę za wcześnie u mnie. Ale staram się...
Paulina nie szkodzi, ze zrobiłaś te wysepki. Przekonałaś się, ze coś jest nie tak, a teraz zrobisz inaczej i utwierdzisz się w tym jak jest dobrze. Każdy z nas coś modyfikował, przesadzał. Nie ma tu chyba osoby, która raz coś wsadziła i nic nie zmieniała. Ja mam jedną rabatkę, tą co robiłam jako ostatnią na której jak posadziłam tak wszystko rośnie bez zmian, a na innych były małe zmiany.
Chodzi Ci o to, że są takie długie czy o to, że jedna z nich ma takie wygibasy. Wiele osób tutaj radziło mi, by ja przerobić i te esy-floresy zmniejszyć, bo większość mam prostych lini, a na tej jednej tak poszalałam. I pewnie mają rację, ale ja lubię te linie i przy koszeniu nie jest najgorzej.
Bardzo dobry pomysł. Dopracujesz sobie jeden kawałek i później dokończysz kolejny. A jak daleko masz do narożnika działki?
Gdyby to był długi odcinek to możesz np; w pewnym momencie zrobić większy zaułek (lub w narożniku) i wykorzystać go na umiejscowienie ławeczki. Nawet w tym zaulku, który już teraz powstał. Jeśli tam posadzisz hortki, co zobacz co w przyszłosci możesz wykombinować: ławeczka prezentowana przez Danusię:
Paulina teraz powoli pociągnij delikatnie łuk do ostatniej tujki i póki co tak sobie to zakończ. Kiedyś jak dosadzisz tujek to zdejmiesz trochę kostki i pociągniesz sobie dalej konsekwentnie jak tutaj wcześniej.
Taki właśnie mam zamiar Na razie połączę te dwie w całość, a później zawsze będę mogła pociągnąć dalej. Do narożnika działki wiele nie ma, bo ok 10 tuj, tyle tylko, że na razie nie ma tam ani tuj, ani ogrodzenia,sąsiad tam kosi trawę dla krówek Ławeczka cudna, widziałam ją już kiedyś, ale taki projekt zostawiam z przodu domu pozdrawiam serdecznie
Jeśli mogę, to ja uważam, że powinnaś trochę złagodzić zakręty na linii rabaty, żeby nie były aż takie prawie pod kątem prostym. Chyba, że to tylko takie złudzenie na zdjęciu. Ja dodałabym też niewielki łuczek przy pierwszej rabatce, a drugą zwęziła. Potem jak będziesz dalej działać, to można kolejny brzuszek zrobić jeszcze mniejszy, taki tylko na jakieś malutkie rośliny, a potem ogromny brzuszek na narożniku działki.
Oczywiście, że możesz, bardzo się cieszę, że do mnie zaglądnęłaś W poniedziałek, biorę tableta do ogrodu i w końcu jakąś linię wytyczę Podobają mi się takie fale, tym bardziej, że na innej rabacie mam podobne. Dziękuję i pozdrawiam
A widzisz ile pomysłów czekaj na pogodę i ruszaj do ogródka, ta ostatnia propozycja też mi się podoba i własnie o to chodzi chyba zeby rabata kształtem przypominała tą przy tarasie