Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 20:05, 01 kwi 2015

Do góry
jalos napisał(a)
Znalazałam dziś Cisa baccata w atrakcyjnej cenie - 10,00 zł za sztukę.
Kupiłam jednego celem dokładnego obejrzenia bryły korzeniowej i mam wątpliwości czy krzak przeżyje.
Ciś był wsadzony w donicę i przysypany ziemią - podczas wyciągania go z donicy cała ziemia wyleciała - praktycznie nic nie zostało ziemi w bryle korzeniowej. Widac, że jest pociachany.
Zobaczcie proszę i powiedzcie, bo ja nie mam żadnego doświadczenia, czy Waszym zdaniem roślina ma szanse na przetrwanie i odbudowanie systemu korzeniowego?
Cis ma ok. 70-80 cm wyskokości.

Co tanie to często już padnięte, nie wyglądają jędrnie, ale szanse jako takie mają, bo widzę też drobne korzenie
U mnie, na wsi 20:02, 01 kwi 2015

Do góry
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:01, 01 kwi 2015

Do góry
Moja paczka

U KAsi pawie, a u mnie inne ozdóbki.

Prezent na urodziny - ha, ha, 50 -te. MOJE i koszyczek do kominka, choć on wcale urodzin nie obchodzi.

Rododendronowy ogród II. 19:57, 01 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Mała Mi była jako kurier

Wypasione roślinki z Raju
Koperkowe piękne

Mi przyszły na razie pierwsze róże.. jutro lecą do doniczek. I tam siedzą do wolnego czasu.. chyba tam lato przesiedzą.. i dostałam gratisa.. Róża Veilchenblau.. (znów nazwa której nie zapamiętam i cholerka wie jak to wymawiać).. szukam jej miejsca, bo ma być duża.. Najchętniej bym oddala, ale gratis to jak prezent .. wiec jak oddać?

Rajowe roślinki mnie zachwyciły.Cieszę sie jak dziecko. To już była moja ostatnia paczka, nic wiecej nie zamawiałam. Róże z Rozarium przyszły wczesniej a ta którą dostałas to ma chyba Viva jesli nazwy nie pomyliłam , fioletowa z jasnymi środkami u Vivy Twoja Rodzina zdjecie przy niej ma.Miałam ja zamiar kupic ale dla mnie za mało wytrzymała na mróz,

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:56, 01 kwi 2015

Do góry
Dla porównania od frontu mam tak

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:52, 01 kwi 2015

Do góry
Odnalazłam przypadkowo etykietę z nazwą moich irysków, wklejam ku pamięci
Iris Botanica Katharine Hodgkin
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:51, 01 kwi 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)
dziękuję Aniu za zdjęcia no i poświęcenie

Znalazłam nazwę tych jasnych niskich irysków: Iris Botanica Katharine Hodgkin pozwolę sobie dołączyć zdjęcie. Czy o te dokładnie chodzi? czy o ciemniejsze?
Idealne Kasiu to jest to
a ciemniejsze też pewnie ładnie wyglądają
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:50, 01 kwi 2015

Do góry
dziękuję Aniu za zdjęcia no i poświęcenie

Znalazłam nazwę tych jasnych niskich irysków: Iris Botanica Katharine Hodgkin pozwolę sobie dołączyć zdjęcie. Czy o te dokładnie chodzi? czy o ciemniejsze?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:47, 01 kwi 2015

Do góry
Agato info ze szkółki niestety na niekorzyść nas pojedynczych klientów, ale ja będę szukać dalej

Dach u mnie też niezłe koncerty daje, a bardzo nie lubię tych dzwięków.

Marzenko mój dom nie stalowy, ale za to stary z dużą ilością drewna w sobie i też potrafi postraszyć dźwiękami, ale teatru nie zazdroszczę

Iwnko rozchodniki mam posadzene przy berebrysach Artopurpurea Nana, niską odmianę Briliant mam posadzoną w turzycach Frosted Curls, a reszta rośnie i wypełnia luki na bylinówce, ale jak pogoda pozwoli będę troszkę zmieniał na rabacie.
Z resztą połączenie tego berberysa i rozchodnika będę powtarzał na nowej rabacie

Wyszperałem takie zdjęcie z jeżówką Southern Belle

O i udało się wyciąć ten fragment pokazany w całości.
Na zdjęciu rozchodnik, berberys, jeżówka, kocimiętka, przetacznik i pysznogłówka.
Ogród na glinie 19:44, 01 kwi 2015

Do góry

Ogródek w którym klon osłupiał:) 19:43, 01 kwi 2015

Do góry
U nas ok 22 zgasły wszystkie latarnie i zrobiło się ciemno, poza tym było dziś mnóstwo sprzątania bo rozwiało wszystkie lekkie rzeczy jakie miałam wokół domu.

A dzisiaj padał śnieg a ok 18 grzmoty, a po nich grad, zmrożony śnieg, nie wiem co to było. Okropna pogoda

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:38, 01 kwi 2015

Do góry
Berberysy, piwonia, forsycja.

Pierisy po raz pierwszy mi się podobają. Całe w dzwonkach

A później zaczęło lać...

Pozdrawiam serdecznie wszystkich zaglądających.

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:32, 01 kwi 2015

Do góry
A tu czekam na trawkę. Pewnie po kilku cieplejszych dniach się pojawi. Podlewa się codziennie samo

Rozchodniki

Czosnki i pustki przy altanie. Werbena nie przezimowała Muszę nową posadzić.

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:26, 01 kwi 2015

Do góry
Skoro "wiosna" to i kilka wiosennych fotek z dzisiaj. Udało się złapać kilka promienie Słońca pomiędzy kolejnymi ulewami. Na szczęście prognozy zelżały, nie zapowiadają u mnie przymrozków.

Wrzośce pod magnolią.

I sama magnolia.

Tulipany już pokazują główki a Ice dance kwitną. Suche końcówki jeszcze nie przycięte.

Obwódkę pokazywałem?

Trawniczek po porządnej wertykulacji już zieloniutki.
Ogródeczek 19:20, 01 kwi 2015

Do góry
Takie mam fajne małe żonkile
Ogród Eli 19:17, 01 kwi 2015

Do góry
Katkak , inag,agata19762 , grzeguz, kasiek dzięki za odwiedzinki i miłe słowa

niestety w poniedziałek wieczorem spotkała nas niezbyt miła sytuacja
w dęba na naszym ogrodzie uderzył niespodziewanie piorun... nic nie wskazywało, że będzie burza, wszystko odbyło się błyskawicznie...nagle się ściemniło, przyszła po minucie wichura ...jeden błysk i grzmot...i po wszystkim
piorun spiralnie oskurował drzewo z kory, część kory wybiła w domu okno , reszta była rozrzucona po całym ogrodzie, w domu nikt nawet nie zdąrzył powyłączać urządzeń i popaliło nam sprzęty na ok.5 tyś

drzewo po spotkaniu pierwszego stopnia

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 19:15, 01 kwi 2015

Do góry
No to jeszcze może jakiś świąteczny klimacik....i spadam do dalszych domowych obowiązków....

To tu... 19:13, 01 kwi 2015

Do góry
MAD napisał(a)
Akcja całodziennego sadzenia cisów odbiła się z lekka na moim zdrowiu. Dorwało mnie jakieś paskudne przeziębienie, które nie chce przejść.

Pomimo tego akcje weekendowe w ogrodzie trwają. W ten weekend działaliśmy może trochę mniej spektakularnie ale to zawsze jakiś krok w dobra stronę.

Z serii w trakcie i po.

I jeszcze szerszy kadr na "ogród" oświetlony słońcem na tle cięzkiego, granatowego nieba... (Na taczki nie zwracamy uwagi bo zdjęcie robione w trakcie prac. )

o w mordę, o mały włos nie padłam w wrażenia
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 19:09, 01 kwi 2015

Do góry
Za płotem mam nowe "jezioro" i o wejściu na spacer do lasu nie ma co marzyć

Moja forsycja to jakiś obibok nie kwitnie jeszcze...no może teochę zaczyna...
ale to i tak kiepsko w porównaniu do forsycji u Zielonej Marty albo choćby u mojego sąsiada za płotem
Ale za to trawa po tych deszczach nadaje sie już do koszenia - tu porównanie jej wysokości do mojego buta

Lifting starego ogródka 19:05, 01 kwi 2015

Do góry
Ludwiko
masz piękne imię. I ogórd na pewmo też będzie piękny.
Co do przedogródka to wydaje mi się, że posadzenie roślin w linii jeszcze bardziej podkreśli jego długość.
Moja propozycja:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies