Witam wszystkich!

Przeczytałam ten wątek z dużym zainteresowaniem, bo chciałabym w tym roku zagospodarować swój taras. Oczywiście nurtuje mnie cały czas pytanie czy rośliny, które wsadzę w donice lub skrzynie przetrwają zimę?

Jeżdzę po centrach ogrodniczych i podpytuję fachowców, co się nadaje a co nie, czytam info w necie i nie ma 100% pewności, że rosliny zimę przetrwają

zależy to od zimy,bo jak przyjdzie mróz po -20 stopni to szanse marne na przetrwanie

Mój taras jest nieosłonięty,w domu na piętrze i latem przez cały dzień mam słońce, kiedy są upały to trudno na nim wysiedzieć nawet pod markizą, często włączam wiatrak, kiedy wiatru brak

Marzy mi się taras zielony przez cały rok, bo mam na niego dobry widok przez duże drzwi i okna

Latem dookoła na balustradzie wiszą skrzynki z kwiatami i wygląda to pięknie, ale chciałabym go również urzadzić od wewnątrz.
Taras jest dosyć duży ,w sumie ma ok 20m kwadratowych i składa się z dwóch prostokątnych częsci.Chciałabym was podpytać co ewentualnie mogę posadzić na taras,który latem kipi z gorąca a zimą jest całkowicie odsłonięty ?I tylko błagam nie mówcie mi że nic bo się załamię

Marzą mi się drzewka na pniu ,trawy,żurawki ,clematisy i bluszcze ale czy to ma sens ,czy to nie będą wyrzucone pieniądze ?