Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Ewy 22:25, 27 mar 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Ty u mnie a ja u Ciebie, właśnie podziwiałam Twój projekt, skopiowałam sobie linki do przepisów.
Spotkanie było udane, nie mogło być inaczej,

Kocham takie widoki Pupcia do góry i śpimy
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:25, 27 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Hedera jedynym wyjściem, albo wysokie świerki posadzone co metr.

Dziękuję Danusiu za szybką odpowiedź.
Dzięki tak szybkiej akcji, mam szansę jutro pojechać do szkółki (już taką znalazłam)
Proszę jeszcze o informację jak gęsto ją sadzić, aby pokryła całe to szkaradzieństwo.
Nie znalazłam też nigdzie informacji jak szybko rośnie hibernica .
Pozdrawiam

na razie mam zdjęcia z ubiegłego roku. To był pierwszy rok, kiedy ogród zaczął wyglądać jak ogród

A oto kilka moich ulubienic:

a tu moje utrapienie - wysoki mur postawiony przez sąsiada (nielegalnie), który staram się zasłonić.

wyhodowana z nasionka paulownia
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:20, 27 mar 2015

Do góry
magnolia...

Moje ukochane miejsce na ziemi 22:16, 27 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Mam nadzieję, że norasz w ogrodzie, a nie znów jakaś choroba???

Ania ogród od soboty w odstawce....jestem chora
aż mnie skręca, bo u nas jest piękna pogoda

bez ma nabrzmiałe pąki, magnolie pękają ...

Ogród prawie romantyczny 22:15, 27 mar 2015

Do góry
Ponieważ eM chory, mnie przypadło posadzenie róż

Najpierw rapshody in blue

Potem Louis Odier

Reszta czeka w kolejce
Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:14, 27 mar 2015

Do góry
Karola -

Jankosia - ja jestem prosta baba i biorę wszytko w sposób prosty

Jola - nie mogę wrzucać gifów, wiec dziękuję tylko za kibicowanie.. wieczorki najgorsze..

Bogdzia - drzewiastą od Halinki też posadziłam w donicę i do szklarni. Ci co śledzą wątek to wyjaśniam, że Halinka to Pani co była jak święty Mikołaj... przysłała mi po programie Maja w ogrodzie list na adres "Rzeszów - Ogród Małej MI" - list doszedł Halinka przysłała mi niedawno własnoręcznie ukorzeniona sadzonkę piwonii drzewiastej.. każdą inną mogę kupić, ale takie już nie kupię.. ukorzeniała się 2 lata... i to już kwiatek z duszą Pąki 2 z kwiatkami się ułamały w podróży.. dobrze, bo sadzonka się wzmocni.... mi by było żal wyłamać Nie zaryzykuję, że przymrozek mi załatwi piwonię Od Mariusza pionie też ładnie rosną
To Mariusza

Ogród prawie romantyczny 22:09, 27 mar 2015

Do góry
A tu mała niespodzianka:
Chryzantemy kupione jesienią w sklepie ogrodniczym. Myślałam, że są jednoroczne, ale - albo zima była bardzo łagodna i nie zmarzły, albo należą do wieloletnich. Nie ukrywam, że ta druga opcja bardziej mi się podoba

Ogród prawie romantyczny 22:06, 27 mar 2015

Do góry
W wielu miejscach ogrodu ruszyły też czosnki
Ogród prawie romantyczny 22:05, 27 mar 2015

Do góry
Bodziszki ładnie się rozwijają
Ogród prawie romantyczny 22:02, 27 mar 2015

Do góry
Dzisiaj wreszcie była okazja popracować w ogrodzie i obejrzeć go, gdy jest jasno
I do mnie już dotarła wiosna, chociaż nie wygląda jeszcze zbyt efektownie, to bardzo cieszy
Zadanie na jesień - posadzić krokusy i inne wczesne cebulowe, żeby wczesną wiosną i u mnie było kolorowo

Niedługo zaczną kwitnąć żonkile lub narcyzy nie pamiętam, co posadziłam w tym miejscu

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:48, 27 mar 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Jak posadziliśmy, pokazałam Bogdzi i stwierdziła, że za mało miejsca i poprawialiśmy
możesz jeszcze przesadzić, albo będziesz ciąćoj nauczyłaś, ogród spięty, jak bombonierka
4/2013 początki rewolucji
tak zaczęliśmy
powiększaliśmy, a potem jeszcze po bokach dokładaliśmy po 1,5 metra ziemi
potem

teraz jest tak

i odnalazłam nazwy dalszych rh, w następnym poście pokażę, przy okazji azalie, może coś dla siebie z nich wybierzesz

aż nie wiarygodne!!!
Ogródek Ewy 21:46, 27 mar 2015

Do góry
inag napisał(a)
Zapomniałam na śmierć, że miałaś jechać na tak ważne spotkanie... Ja już czasami nie ogarniam...

Ty u mnie a ja u Ciebie, właśnie podziwiałam Twój projekt, skopiowałam sobie linki do przepisów.
Spotkanie było udane, nie mogło być inaczej,

Malutki pod lasem 21:42, 27 mar 2015

Do góry
Mo_nira napisał(a)
Więc nie metry, a chęci i zapał zrobią ogród

Tak to prawda. W sumie jak tak myślę, to moje 848 metrów mi starczy, bo i tego nie ma kto czasami przerobić.
Zanim Wam pokażę moje włości trochę tego co mam w domu.

Mam ich 7 sztuk, teraz akurat wszystkie kwitną na raz

Działka wkoło Lubczyka :) 21:37, 27 mar 2015

Do góry
an_tre napisał(a)
Cieszę się, ze tak szybciutko doszły
niech wszystkie puszczą korzonki i w przyszły roku ci zakwitną
cięte m.in. z tych

bardzo szybko! nie spodziewałam się, że dziś będą, raczej ostawiałam poniedziałek, a tu taka niespodzianka jutro wsadzę do ziemi, na razie do doniczek, bo bezpośrednio do rozmnażalnika się boję, bo tą elewację będą robić, a szkoda, żeby panowie poniszczyli! potem zadołuję
mam nadzieję, że życzenie się spełni
połowy odmian tych hortek nie znam, muszę się poduczyć
buziaczki :*
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 21:37, 27 mar 2015

Do góry
aga_pe napisał(a)
dodaję jeszcze morze buczków, które Irenka doradza mi na żywopłot

a zaraz obok morze grabowe

Aga, możesz mi pdać namiary na tą szkółkę? Są też większe graby?
W cieniu - zacieniona 21:31, 27 mar 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

Pomidorki żółte czy jeszcze inne? u mnie dzisiaj popadało ale taki wiosenny deszczyk no i była spora mgła teraz opadłaa w ogródku od razu rośliny coraz wyższe, myłam dzisiaj okna ale nie wszystkie
Szkoda,że nie mogę codziennie oglądać moich roślinek...mówią,że "Pańskie oko konia tuczy".

Aniu...wysiewałam żółte,pomarańczowe i czerwone...mam takie etykietki...
Ogródek Ewy 21:30, 27 mar 2015

Do góry
Mirella napisał(a)
Świetnie, ale widzę też hortki zielonym do góry , masz rękę do roślin .

Horti też wolniutko ruszają.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:30, 27 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Pleśnieje ale działa. Niestety trzeba pamiętać że zwierzęta domowe jak po tych chodzą to je się zatruwa.. koty, psy liżą łapy, a ta trucizna lubi się odkładać w organizmie. Jeże też od tego padają.
Dlatego ja stosuję punktowo i w miejscach niedostępnych dla zwierząt. Z drugiej strony przy pladze ślimaków.. są dwa wyjścia walczyć z nimi, albo mieć ugór... i ślimaki nawet w domu, bo tu też się pchają. Na początku zbierałam wiadro rano, wiadro wieczorem i tak przez sezon.. potem wytrułam dziadostwo i pilnuję by mi nie przełaziły od sąsiadów. Nie jest to łatwe, bo wszystkiego nie upilnuję, ale nie ma tego co było. Niestety obchód rano i wieczorem jest konieczny.

Nie wiem jakie masz ślimaki, bo ślimak ślimakowi nie równy. Tych w skorupkach nawet nie zbieram, niech sobie siedzą i jedzą, dużych strat nie robią. Ja walczę z pomrowami. Ich chyba nawet żaby i ropuchy nie jedzą.. bo mam ich trochę z powodu oczka i sporej ilości chaszczy bylinowo krzwiastych których nie pielę i nie zakłócam spokoju. Sąsiadka ma kury, jak je wpuści do ogrodu to co prawda ślimaków nie jedzą ale je ..zbijają. I od strony kurnika ślimaków nie mam.. kurki robią za zaporę .. dlatego bardzo je lubię i te sąsiedztwo
Od znajomych wiem, że tylko kaczki zjadają te ślimaki.. innych wrogów naturalnych nie mają.
Musisz po prostu je zbierać systematycznie.. rano i wieczorem, po deszczu też wyłażą z ziemi. Ale systematycznie ..2 razy dziennie... inaczej będą szybsze.

Ślimaki u mnie nie jedzą krzewów i drzew.. a i traw typu miskant, rozplenica też nie jedzą.. Uwielbiają warzywa, krwawnika, hosty, złocienie.. to są rośliny wskaźnikowe czy mam epidemię dużą czy małą.. Ale pomrowy jedzą wszytko, są roślino i mięsożerne.. A pić lubią pifko

Zawciąg nadmorski i goździk kropkowany sadź do gruntu jak tylko przestanie trochę padać.
A w pomieszczeniu też przeżyją Nic im nie będzie, tylko podlewaj. Zawciag i goździk oszczędnie bo nie lubią mokro.

Ani, dziękuję bardzo, prawdę pisząc nie spodziewałam się, że tak szybko odpowiesz.
Roślinki posadziłam jak tylko przestało lać. Hortensje siedzą w donicach w ogrodzie zimowym i z tego co poczytałam na forum mogą sobie tam jeszcze posiedzieć.
Zbieraczem ślimaków (czerwonych i czarnych bez muszli) jestem od ubiegłego roku. Nie były to co prawda ilości "wiadrowe" ale i ogród w porównaniu z Twoim jest wielkości chusteczki.
Granulki sypałam tylko "punktowo" wokół roślin, które najbardziej były obżarte. Nie uchroniłam niestety przepięknych złocieni. Zostały zjedzone do ostatniego listka.
Zwierząt typu jeże, żaby nie mam. Na kury czy kaczki nie mam szans (środek miasta) a kot domownik po rabatkach nie biega, jest za stary i za leniwy.

Jutro do południa ma być bez deszczu to szaleję dalej.

Kwiatek dla Ciebie (przepraszam za jakość - robione komórką)
Działka wkoło Lubczyka :) 21:22, 27 mar 2015

Do góry
Cieszę się, ze tak szybciutko doszły
niech wszystkie puszczą korzonki i w przyszły roku ci zakwitną
cięte m.in. z tych
Prawie - jak ogród 21:16, 27 mar 2015

Do góry
Zdjęcie mojej kulki tujowej po przycięciu - dla Mirelli.

Mirella, niektóre ucięte gałązki miały 10 cm. Ja naprawdę mocno tnę i stwierdziłam, że im mocniejsz cięcie, tym kulka później ładniejsza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies