świetnie wyszło
u mnie biały kamyk po czasie przestał być ładny ale u ciebie może szybko nie straci na urodzie tym bardziej , że jak piszesz nie jest taki biały jak na zdjęciu
Witam wszystkich wiosną!
Mam ogromną prośbę o pomoc w identyfikacji kilku roślinek.
Roślina Nr 1 zaczyna kwitnąć na żółto w tej chwili czyli druga połowa marca. To jakiś krzew.
Posiałam w pudełeczku po cieście, stoi z zamkniętym wieczkiem, jednak zostawiłam prześwit do wentylacji na pół centymetra. Temp. w pomieszczeniu ok. stopni, okno od wschodu, dachowe, małe.. a stoi na podłodze..wiec światła nie ma za dużo.
Nasiona trzymane dość długo w lodówce, w dolnej szufladzie, temp. ok. 0-1 stopień.
to prawda ... ta przeogromna siła, która na mnie spłynęła była czymś niesamowitym ... płakałam tylko w nocy, albo spacerując w deszczu tak, żeby nikt nigdy się o tym nie dowiedział...życie jest przeogromnym darem i cieszmy się nim każdego dnia...dziękujemy za kwiatki
Siedzę i nadrabiam u Ciebie zaległości.. bo miałam na forum nie zaglądać Krokusy z trawką wyglądają rewelacyjnie !!!
Róże masz zdrowe i piękne... dorodne... oj zacmokałam z zachwytu.
Pytałaś się o uwagi do szkiców planów części ogródkowej i ogniskowej.
Mam jedną uwagę praktyczną do części "gospodarczej". Planujesz ściankę wspinaczkową dla dzieci.. a pod tym piaskownicę.. nie jest to dobre rozwiązanie. Pod ścianką najlepiej jak jest miękka trawa i nic wystającego... bo nawet z pół metra można skręcić nogę. Obrzeżę z piaskownicy jest niebezpieczne (kręgosłup). Chyba, że piaskownica dojdzie aż pod ściankę.. jednak zawsze coś w piasku może się zakopać np łopatka, wiaderko.. i utrudni to przejście do części wybitnie gospodarczej (kompostownik, drewno). Najlepiej jak pod ścianką jest trawnik.
Werbenie patagońskiej pozwalaj rosnąc gęściej, nie będzie trzeba uszczykiwać do zagęszczenia a kępa będzie dorodniejsza i szybciej zakwitnie. Ja sadziłam w jedno miejsce po kilka szt.. nie bawiłam się w pojedyncze sadzonki.
A to mój nowy "nabytek" Tylko jakoś dziwnie "biało" wyszły te kamienie na zdjęciu. W rzeczywistości są inne. W tych czterech miejscach zaznaczonych doniczkami w obwódce jest miejsce na róże herzogin christiana
I to jest cudne Małgosiu, nie chciałam kupowac psa, bo bym zboczyła w kierunku rottweilerów, moja ulubiona rasa, a wnusie małe i sie ciut bałam, a tak jest malutki piesektak jakos stale wyprzedzamy, a potem sie wyrównuje
życze udanej niedzieli, spacerku po ogrodzie i co tam sobie marzysz
Chyba w końcu u siebie jestem na bieząco, będę mogła biegac na kominki
na razie uciekam, pozdrawiam niedzielnie
wszystkie skróciłam, to Bronzita
czy jakos takoś
i niestety tam gdzie dziwnie żurawki wygladały, złapałam, wylazły bez korzeni i było pełno małych i duzych takich osobników przekopałam w okolicy cała ziemię, zbierałam, czy wszystko, okaże sie
Kasiu urosnąć może sporo, wszystkie ogrodowe mam z patyczka od mamy...ale dokładnie wieku nie umiem określić a i jedną Anabelkę też mam patyczkową a przesadzam je praktycznie co roku i nic im nie jest
Gosiu trochę tak wczoraj przy ładnej pogodzie trochę posprzątałam w ogrodzie, zrobiłam porządek w tunelu foliowy, w końcu wydarłam brukselkę i posiałam rzodkiewkę
dziś już zimno, deszcz ze śniegiem i tylko st na plusie
Oj ciekawa jestem tej twojej rózy, wymienimy sie doświadczeniem no jakos w tym roku u nas pogoda super, nawet dzis +, choc chłodniej, jest słonecznie, ale susza okrutna.
Te cisy niebawem dopiero urode pokazą, bo zima sa zielone, a w sezonie az świecą no i czekam, żeby mi gazony zarosły, jak u ciebie buziolki
Jak ładnie to ujęłąś dzięki i serdecznie pozdrawiam i przypominam o zaległej rewizycie
czekam na kwiaty, ten rok juz mnie ucieszy będzie dużono i wyjda trawy i zonkile i tulipany, hosty i za murem i wkoło stolika zielono, och jak cudnie będzie patrzeć, ciągle moje strachy w głowie siedzą..