No ostatnim zdjęciu wyglądają na żywe
Ne przedostatnim po lewej stronie kuli sa podejrzane, jakby suche, kolor jakiś taki inny. Ale chyba żyją całe.
Podlej je dobrze - może były w markecie przysuszone.
Witam. Mam pytanie o chorobę mojej hortensji. Zaznaczam, że nie wiem jaki to gatunek, bo jestem początkującym ogrodnikiem i kupiłam piękną sadzonkę wiosną, o białych, okrągłych kwiatostanach, którą pani polecała na miejsce słoneczne. (oglądając zdjęcia w internecie nie wiem czy to bukietowa czy drzewiasta bo podobna do obu gatunków, a co się z tym wiąże nie wiem czy ją przyciąć i jak..).
Otóż hortensja pięknie kwitła, niestety po deszczach kwiaty robiły się błyskawicznie brązowe i schły.
Teraz to samo robi się z większością liści. Jestem przerażona, bo to jeden z piewszych kwitnących krzewów w moim nowym ogrodzie i bardzo bym nie chciała go stracić. Jak na razie oberwałam suche liście a pozostawiłam resztkę, ale i tak to co zostało, to ma brązowe i suche końcówki blaszek.
Wydaje mi się również że gałązki też się robią brązowe. Boję się, bo w moim rejonie pojawiła się szara pleśń i zaraza ziemniaczana przez którą straciłam kilka ładnych kilogramów pomidorów, czy to też nie zaatakowało hortensji?
Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź.