Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sałatka pokrzywowa 10:49, 03 lut 2023

Do góry
Mgduska napisał(a)
Grossherzogin Luise - niestety będzie mocno cięta, bo zauważyłam mocne uszkodzenie głównego pędu. Ale to jest róża wielkokwiatowa, jeśli tylko ma zdrowy korzeń, powinna się nawet ucieszyć z takiego cięcia.

Tej się przyglądam i wpatruję w nią, dobra do cięcia. Wildeve mam w koszyku. Brak muru dla C. Spray.

Wspaniale opisane róże.

Daj czas Desdemonie - to żelazna i wartościowa róża (bardzo zdrowa u mnie), choć nie wiem jak zniesie jesienne ubiegłoroczne przesadzenie.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:05, 03 lut 2023

Do góry
Tu mam jeszcze hortkę od Filomeny (bardzo mało sama kupiłam jak się okazuje)
'Domo', więcej nie wiem. Ma tam trochę trudne warunki, ja praktycznie nie podlewam ogrodu.

Tu jest w lepszej kondycji, przerosła już hostę i ławeczkę. Tę 'Domo' też bardzo lubię

A to fotka dla tych, co mają mocne nerwy. Mirka wyśmiała moje prześcieradła kupowane w celu okrywania hortek. To wymyśliłam takie: wiązanie, tunel z siatki i wypełnienie drobnymi liśćmi. Zrobiłam je w grudniu, razem pięć sztuk, jeszcze dokupiłam metalowej siatki na następne, na przyszłość.

Teraz ciepło, chciałam wszystko rozebrać, ale spadły tony śniegu, trochę szkoda roboty.
Jeszcze miesiąc takiej pogody a zaczną pod tym okryciem puszczać pędy. Nie wiem co robić?
PROJEKT OGRODU-PROŚBA O POMOC 09:34, 03 lut 2023

Do góry

Zgodnie z Waszymi wskazówkami-poprawiłam projekt usunęłam wgłębnik,
Rzeczywiście plan poprzedni robił się" schodkowy", skoszony. Przy domu wymyśliłam, że wsadzimy winogrona-jest tam cały dzień słońce (miejsce które to ukazuje to te 3 rzędy zielonych prostokątów przy domu). Chcemy mieć trochę trawnika, żeby było miejsce do zabawy dziecka -lub być może dzieci w niedalekiej przyszłości - jak i do zabaw z psem. @ajka Pomyślę również nad poszerzeniem rabat-aczkolwiek ciężko mi je sobie wyobrazić "wewnątrz" ogrodu,jakoś intuicyjnie je rozplanowuję po obrzeżach działki wydaje mi się,że wtedy osiągnę taki "porządek". Przesadziłam-póki co na obrazku- jodłę, w róg działki,między dwie rabaty,tam nikomu nie będzie przeszkadzać- zgodnie z wcześniejszymi podpowiedziami. Wybaczcie też moją chwilową nieobecność na forum- zaczytałam się w polecanym przez Was blogu podmiejskiegoogródka. Dzięki wiedzy zawartej tam,mam szansę uniknięcia wielu przykrości związanych z zakładaniem ogrodu.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:30, 03 lut 2023

Do góry
Fajne miejsce żeby się ponudzić, opalić I robić NIC

Kolory są nieziemskie

Krab pustelnik w zakrętce zamiast muszelce

Za 2 dni zmieniamy wyspę a potem do domu
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 09:30, 03 lut 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Myślę że można
Zrób z niej sadzonki, dla Mirki jedną
Potem sprawdź jakie ph ma teraz, musi być kwaśne, czyli niskie, poniżej 7
Następnie co roku podsypuj tym co dostałaś ode mnie, już od wczesnej wiosny
Mam podobne uczucia do bukietówek, dla mnie najpiękniejsze są ogrodowe, potem strong anabel.
Muszę sobie rozmnożyć moje ogrodowe

Tak zrobię, ukorzeniłam, jak prosiłaś hortkę, którą dostałam od Szymki, tę z podbarwionymi liśćmi.

To ta hortka, uprawiam ją w donicy, odmiany nie mam pod ręką. Jest pod dachem, to powinna obficie zakwitnąć w tym roku.

Jeszcze ukorzenione od Ciebie, hortensje ogrodowe wspaniale się mnożą.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 05:29, 03 lut 2023

Do góry
vita napisał(a)
Hortensje od Mirki jeszcze zimują pod dachem. Późnym latem jednak chyba już wysadzę na rabaty.
Oprócz ogrodowych mam jeszcze inne. Zastanawiam się dlaczego nie robię fotek bukietówkom? Chyba nie lubię bukietowych hortensji?

Pink Anabell

Anabell z jeszcze jedną, jaką?

Hydrangea serrata 'Veerle'

Od bukietowych znacznie wolę serraty Ciekawe, czy można ją podniebieszczyć? Jak myślisz Mirka?

Myślę że można
Zrób z niej sadzonki, dla Mirki jedną
Potem sprawdź jakie ph ma teraz, musi być kwaśne, czyli niskie, poniżej 7
Następnie co roku podsypuj tym co dostałaś ode mnie, już od wczesnej wiosny
Mam podobne uczucia do bukietówek, dla mnie najpiękniejsze są ogrodowe, potem strong anabel.
Muszę sobie rozmnożyć moje ogrodowe
Grzebiuszka ziemna 01:54, 03 lut 2023

Do góry
Na moim parapecie na krótką chwilkę przysiadła zabójczo pachnąca Pani Wiosna

zachęcona takimi odwiedzinami rzuciłam parę nasionek w glebę zabezpieczona w stosowne narzędzia

Posiałam:
- różne jeżówki
- bukwica zwyczajna
- koper brązowy
- krwiściąg lekarski i różowy
- żeleźniak różowy
- pietruszka korzeniowa wczesna
- rutewka o skomplikowanej nazwie - Rutewka Rochebrunianum Thalictrum Rochebrunianum (mam orlikolistną, ta ma inny pokrój)
- winnik
Zobaczymy co z tego wyrośnie, bo jak uczy doświadczenie nie zawsze wszystkie nasiona wschodzą, jak słońce
A w lodówce czeka Syneilesis, nie pamiętam już kto mnie tu z Ogrodowiska na te roślinkę zwerbował
Grzebiuszka ziemna 01:42, 03 lut 2023

Do góry
Postanowiłam tutaj podzielić się moją inspiracją co do samodzielnej budowy obelisku, najprostszy sposób:
https://pl.pinterest.com/pin/4644405857389294/

Drewniana kula u góry niestety uległa rozpadowi na dwie równe części, ale nie była dostosowana do warunków deszczowych i po wielu poszukiwaniach wreszcie trafiłam na takie super metalowe zabezpieczenie od góry (że też wcześniej nie odkryłam tej nazwy i zastosowania):

https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-zaslepki-315105?string=Daszek%20stalowy%20na%20s%C5%82upek

nazwa - daszek stalowy na słupek
pierwsza od prawej podstawa 12/12 kula fi10, druga 10/10 kula też fi10, ostatnia 6/6 i kula fi6

Magary Dramaty z Rabaty 00:24, 03 lut 2023

Do góry
A tak latem, wcześniejszym i późniejszym:

Magary Dramaty z Rabaty 00:19, 03 lut 2023

Do góry
Na oko jesienią oceniłam, że jakieś 4-5 metrów kwadratowych trawnika mi ubędzie, rysunki i zdjęcia tego nie oddają do końca.
W tym miejscu (jest to góra skarpy) jest lekki pierdolnik roślinny Wyrzutów sumienia nawet nie mam - tam powstała moja pierwsza rabata "cebulowa" Jak ktoś chce się pośmiać zapraszam na pierwsze strony wątku
Generalnie mam tam naparstnice, szałwie, jeżówki, lawendy i rozchodniki.

Tak to wygląda wiosną:

Magary Dramaty z Rabaty 00:09, 03 lut 2023

Do góry
Wrócę przy okazji do moich najpilniejszych planów wiosennych - poszerzenie kawałka rabaty, na którym jesienią posadzone zostały trzy ozdobne jabłonki.
Dla przypomnienia plan (zielona plama z trzema czerwonymi kropkami - o tym piszę )

I wizualizacja
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:00, 02 lut 2023

Do góry
Sylwio bogactwo Twojego Raju Ogrodowego oszałamia kolorem, kształtem, fakturami roślinnymi itp można by długo wymieniać a to jest świetne ujęcie - fioletki na tle pióropusza
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:04, 02 lut 2023

Do góry
Grudzień

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:58, 02 lut 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:52, 02 lut 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:47, 02 lut 2023

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:41, 02 lut 2023

Do góry
Listopad

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:35, 02 lut 2023

Do góry

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:31, 02 lut 2023

Do góry
Hortensje od Mirki jeszcze zimują pod dachem. Późnym latem jednak chyba już wysadzę na rabaty.
Oprócz ogrodowych mam jeszcze inne. Zastanawiam się dlaczego nie robię fotek bukietówkom? Chyba nie lubię bukietowych hortensji?

Pink Anabell

Anabell z jeszcze jedną, jaką?

Hydrangea serrata 'Veerle'

Od bukietowych znacznie wolę serraty Ciekawe, czy można ją podniebieszczyć? Jak myślisz Mirka?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:29, 02 lut 2023

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies