Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku II

W moim małym ogródeczku II

Dorota321 22:01, 06 lip 2023

anabuko1 napisał(a)

Piękna róża i wielka.
To w sumie ostrogowiec długo kwitnie.
Widoczki ogrodowe bajecznie i te z bliska i z szerszej perspektywy.

Pozdrawiam i dobrego dnia życzę
Dziękuję
To jest pierwsze kwitnienie ostrogowca, teraz powinien wypuścić boczne pędy z kwiatami. Będę pokazywać jego następne kwitnienie.
Gdy pokazuje się szersze kadry, widać jak wygląda ogród, a nie tylko pojedynczy kwiat na rabacie. Lubię szerokie kadry w ogrodach innych ogrodników, mam wtedy wyobrażenie o danym ogrodzie. Portrety pojedynczych kwiatów też lubię, bo ukazana jest jego uroda z bliska.

Dorota321 22:07, 06 lip 2023

Basieksp napisał(a)
Bardzo ładnie wygląda ten osyrogowiec na tle tego krzesła i stoliczka miły, przytulny zakątek do odpoczynku
Miło, że spodobała Ci się moja miejscówka na poranną kawkę.
Ostrogowiec jest bardzo ładny, przesadzam młode siewki w różne części ogrodu.

Tu wypijam popołudniową kawkę z mężem.

Dorota321 22:33, 06 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ogrodowa i kulinarna poezja Masz może więcej fotek z tego skansenu? Uwielbiam takie klimaty
Dziękuję za tak miłe słowa.
Fotek ze skansenu mam bardzo dużo, mam też filmiki. Wstawię kilka zdjęć w dwóch postach.

Dorota321 22:41, 06 lip 2023

Park Etnograficzny Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej

Dorota321 23:02, 06 lip 2023

Jeszcze raz bardzo zachęcam do odwiedzenia tego skansenu. Ja robiłam zdjęcia tylko tym najstarszym budowlom, ale są i nowsze. Na terenie skansenu są nowoczesne łazienki, sprytnie ukryte, ale zaznaczone na mapce, którą dostają wszyscy zwiedzający. Przed niektórymi chałupami są składane krzesełka i stoliki, można usiąść i odpocząć, są też ławki drewniane. Okna w domkach są tak czyste, że aż sprawdzałam czy jest tam szyba. W malutkich oknach kwitną starodawne ( żywe) muszkatle, czyli pelargonie. W stawie pluskają duże ryby, które można obserwować z ławeczek postawionych w cieniu drzew. My nie wchodziliśmy do każdego domku, który można pooglądać przez ładnie wtapiające się w budynek kraty. Moje siły są bardzo ograniczone, nie byliśmy też we wszystkich zagrodach, ale i tak jesteśmy bardzo zadowoleni z tej wycieczki.
Ewa777 23:31, 06 lip 2023

Zdjęcia ze skansenu urocze. Tez lubię zwiadzać takie miejsca.
Róże zachwycające. Te przysmaki na stole tak kuszą, że slinka cieknie na ich widok
Dobrze ma z Tobą Twoja rodzinka. Ciągle im dogadzasz
sylwia_slomc... 09:46, 07 lip 2023

Dziękuję Dorotko niesamowite miejsce, jakby podróż w czasie. Gdyby nie to, że to były czasy nieustannych walk i toczących się wojen. To mogłabym w nich żyć mimo braku całej nowoczesności i wygód. Dla mnie takie budowle i przedmioty mają niezwykły czar i klimat.
Kolbuszowa tak? Do zapamiętania
Dorota321 21:50, 07 lip 2023

Ewa777 napisał(a)
Zdjęcia ze skansenu urocze. Tez lubię zwiadzać takie miejsca.
Róże zachwycające. Te przysmaki na stole tak kuszą, że slinka cieknie na ich widok
Dobrze ma z Tobą Twoja rodzinka. Ciągle im dogadzasz
Miło, że i Tobie podoba się u mnie.
Skansen polecam do zwiedzania, a słodkości u mnie są często. Łapię się na tym, że co raz więcej piekę, a co raz mniej zjadam.

Dorota321 22:02, 07 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dziękuję Dorotko niesamowite miejsce, jakby podróż w czasie. Gdyby nie to, że to były czasy nieustannych walk i toczących się wojen. To mogłabym w nich żyć mimo braku całej nowoczesności i wygód. Dla mnie takie budowle i przedmioty mają niezwykły czar i klimat.
Kolbuszowa tak? Do zapamiętania
Miejsce rzeczywiście jest piękne, ma się wrażenie jakby wsiadło się w wehikuł czasu i przemieściło do innej rzeczywistości. Tam jest jedno zdjęcie pomieszczenia w środku. Gdy je zobaczyłam powiedziałam do syna, że w domu rodzinnym mojego taty tak wyglądała izba. Tak samo ustawione małe okna, łóżka po obu stronach pomieszczenia, stół na środku. Tylko ta różnica, że moi dziadkowie mieli dom murowany, bardzo duży jak na tamte czasy, ale i rodzina była wielodzietna.
Kolbuszowa od mojego miejsca zamieszkania nie jest daleko, przymierzałam się już kiedyś do zwiedzenia skansenu, ale trafiałam na tak nieciekawe zdjęcia, że rezygnowałam.

Ewa777 22:29, 07 lip 2023

U Ciebie teraz lilie i róże króluja w ogrodzie
Kolejne smakowitości na stole. Wspaniałe wypieki