Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Skąpana w słońcu 21:13, 17 sty 2015

Do góry

Nastał czas porządkowania.

Drzewa wykopane, róża też. Szkoda jej było bo ładnie kwitła, ale niestety rosła w granicy

Róża potwór

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:11, 17 sty 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Agania ale miałaś cieplutko ja jeszcze nie robię bo to nie wiadomo co może jeszcze być a jednak te liście chronią moje malutkie roślinki pozdrówka
...Aniu...da czadu.
Pod Laskiem 21:03, 17 sty 2015

Do góry
o tą różę pytam i co to za białe kropeczki na murze ??

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:02, 17 sty 2015

Do góry
Agania ale miałaś cieplutko ja jeszcze nie robię bo to nie wiadomo co może jeszcze być a jednak te liście chronią moje malutkie roślinki pozdrówka
mój ogród Zacisze w Księżym Lesie 20:55, 17 sty 2015

Do góry

Skąpana w słońcu 20:53, 17 sty 2015

Do góry
Jedna część zagospodarowana na tyle na ile można było. Czas zająć się kolejnym kawałkiem działki.

Oto on

Tutaj powitała nas trawa po pas, nawłoc, podagrycznik, Wielka śliwa, małe śliwki samosiejki, stara jabłoń i ogromna róża

Śliwa

Jabłoń

Róża

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:50, 17 sty 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Ano, ale najpierw u mnie będzie grabienie a potem łopata dzisiaj pada deszcz to słoneczna fotka na rozweselenie

Dobry widoczek na dziś , u mnie tez nieciekawie. 5 stopni i zimny wiatr a wieczorem lekki deszczyk.Miło popatrzec na kolory.
Rododendronowy ogród II. 20:37, 17 sty 2015

Do góry
To sosna czarna , chciałam pokazac uschnięte wysoko położone gałęzie ale w tle niestety są gałązki z igłami wiec słabo widac, nizej wszystko już wycięte, te sa na wysokości 3,5-4m

No i sosna limba

pod nią na jesieni też były zebrane igły a jest tak

Trudny teren - dużo pracy! 20:36, 17 sty 2015

Do góry
Dzisiaj patrząc na mój front domu i te piaszczyste pustkowie oraz długi spadek doszłam do wniosku, że tuż za świeżo położoną agrowłókniną będę zbierała ziemię ( o ile można to ziemią nazwać) i zrobię skarpę. Wygospodarować tym samym więcej miejsca na trawę
Obecnie wyglada to tak:

Po lewej stronie poprowadziła sznurek bo w tym miejscu do rogu domu będą wcześniej wymienione thuje lub cis.
Rododendronowy ogród II. 20:34, 17 sty 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Bogdzia, w jakimś wątku doczytałem, że nie polecasz sosen, bo sypia iglami, zamierają stare gałęzie i ze swoje chętnie byś wyciela. Mogłabyś wkleić ich zdjęcie?

to sosna pospolita

a tak wygląda podłoże pod nia

Mimo że jesienią igły były już zgrabywane , tu jest ich częśc- tylko z tego samego miejsca i teraz zebrałam juz gałązki jakie odłamał od drzewa wiatr.

Trudny teren - dużo pracy! 20:29, 17 sty 2015

Do góry
Witam.

Przeglądam różne wątki gdzie są ciekawe koncepcje na mój ogrod i nieustannie wpadam w zachwyt jakie niektore są piękne i różnorodne. Czasami mam łezki w oczach bo bardzo ale to bardzo bym chciała mieć namiastkę tego co poniektóre osoby.

Nasz teren z mężem zaczęliśmy powolutku zamieszkiwać od 2013 roku bo wtedy zaczęła się Nasza budowa. Obecnie mieszkamy od grudnia 2014. Działka ma jakieś 1900m2, do ogarniecia jakies 1400m2 a więc "malenka". Mam troszkę dużo skarp przy tarasach, których bardzo się boje zagospodarowywać. Ziemia na skarpach jest z głębokich wykopów a więc piaszczysto-gliniasta z przewagą piachu. Pozostały teren zróżnicowana. Mieszkam na Śląsku - ciężkie tereny.
Dlaczego tu jestem i pisze? Szukam pomocy. Nie wiem od czego zacząć na wiosnę z ogrodem, nie wiem jak go zagospodarować.
Wiem, że chcę rośliny od różowego do niebieskiego koloru złamane bielą i trawami.

Planowane wstępnie rosliny to:

Hortensje - biel na północną zacienioną stronę domu odmiana może Lavena i Diamantino
Funkie - do cienia
Żurawki - nadanie koloru
Jezowki - do traw
Lawenda - jej kolor i zapach
Trawy - turzyce, rozplenica japońskie, piorkowki i coś bardzo wysokiego

Na wiosnę wchodza thuje Kórnik lub Aureospicata aby zasłonić ogród od teściow hehehehe w jednej jego części. Może zamiast tui cis?

Pozostałe części ogrodu to róże, mahonia - uwielbiam kolor jej liści, dyptam, cis - uważam, że u mnie nie może go zabraknąć.

Róża okrywowa "The Fairy" ehhh

Może życia mi nie zabraknie no i sił.

Poza tym co z tego, że chcę jak nie wiem gdzie i co i jak połączyć aby dobrze wyglądało.

Teren przygotowuje sobie sama. Grabie, łopata, szpadel, jakiś trójząb etc a czasami kilof no i mąż do wywozu zebranych kamieni i innych śmieci.

Najbardziej zależy mi na roślinach od frontu domu i przy tarasach bo pod płotem zagoszczą drzewka etc.

Proszę o pomoc i podpowiedzi, sugestie jak Wy to widzicie.

Bardzo dziękuję
Ogródek Ewy 20:29, 17 sty 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Aniu tu widać wymiary.

Kiedy już cały dom zaśnie, naniosę sobie to na plan i zobaczymy jak to bedzie wygladać.
Ice Dance znam, mam ja w kilku miejscach u siebie, faktycznie szybko się rozrasta.
Co Ty Aniu chcesz zmieniać u siebie? Masz tak ładnie.
bo ja mam owsiki w czterech literach i na tyłku nie posiedzę, ten typ tak ma
chcesz to dać p prostej czy po łuku? wejdą Ci tam 4 hortensje (co metr), z 8 rozchodników, a najniższe piętro dałabym pewnie plamą po łuku.
Rododendronowy ogród II. 20:25, 17 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Witaj Bozenko
Może dzisiaj pokażesz nam zdjęcia twego przedwiośnia?

U mnie się ochłodziło , 5 stopni ale dosc mocny i zimny wiatr, nie było po co wychodzis do ogrodu. Nie ma tez na razie co fotografowac ale kiełki krokusów schowane pod gałęziami zrobiłam specjalnie dla Ciebie. Rannik stoi w miejscu więc zdjecia nie robiłam.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:23, 17 sty 2015

Do góry
Już wklejam, ale czas dostawy uzależniony od naszego spotkania.

Kwiatowy ogródek Monteverde 20:20, 17 sty 2015

Do góry
Ano, ale najpierw u mnie będzie grabienie a potem łopata dzisiaj pada deszcz to słoneczna fotka na rozweselenie
Ostnica - Stipa 20:19, 17 sty 2015

Do góry
Pierwsze siewki w 2015 ...wysiane 10 stycznia.
Ogródek Ewy 20:16, 17 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Ewa a ile tam masz metrów?
Hortensje mam posadzone co 60-70 cm, ale można spokojnie jedną na metr dać, resztę sadziłam na zasadzie by pasowało, rozchodniki pewnie gdzieś co 40cm, a żurawki ok 30cm. Weź pod uwagę że zarówno hortensje jak i rozchodniki szybko się rozrastają (myślę że rozchodniki można spokojnie dać co 50cm a i tak będą gęsto). U mnie za nimi są jeszcze miskanty, ale mało je widać. Zamiast żurawek myślę ze fajnie wyglądały by carexy Ice dance, zimozielone, szybko się rozrastają. (chodzi mi po głowie taka zmiana u siebie)

Aniu tu widać wymiary.

Kiedy już cały dom zaśnie, naniosę sobie to na plan i zobaczymy jak to bedzie wygladać.
Ice Dance znam, mam ja w kilku miejscach u siebie, faktycznie szybko się rozrasta.
Co Ty Aniu chcesz zmieniać u siebie? Masz tak ładnie.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:16, 17 sty 2015

Do góry
Po krótkiej nieobecności wróciłam do domku i do kompa .
Znalazłam czas aby przejść się po ogrodzie. Szczerze powiem z duszą na ramieniu szukałam oznak wiosny. I niestety znalazłam .
Tak na dzień dzisiejszy wyglądają narcyzy

Krokusy:

Piwonie:

Zimowity:

Bukszpan:

Lilak:

Powojnik:

I róża z wypuszczającymi liśćmi - w połowie stycznia!

Trudno uwierzyć żeby przez ok. 60 najbliższych dni nie przyszły ujemne temperatury ze śniegiem i nie pomroziły tego co zdążyło się obudzić .
Znacie na to jakąś radę?
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:13, 17 sty 2015

Do góry
dzisiejszy dzień był baaaaardzo pracowity
wiatr już tak nie szalał jak ostatnio, więc postanowiłam coś zdziałać w ogrodzie
człowiek po chorobie słaby jest jak diabli

przekopałam jeden cały kompostownik,( mam dwa ) do którego od jesieni składałam liście i odpadki kuchenne
mam zamiar dodać do niego przyspieszać kompostowania,
tylko nie wiem czy teraz jest odpowiednia pora na to,
czy to mam sens ??? w sumie mrozów nie ma ...dni są cieple 5-7 st na plusie
w sumie podobno cały rok kompost pracuje

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:00, 17 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Kasiu, piękne te mebelki, stolik i krzesełka, ciekawa jestem z czego jest obicie krzesełek i blatu

Dzięki Aga

Wydaje mi się, że to jakieś pocięte kamyczki. Są osadzone w takich jakby "foremkach"

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies