Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:12, 12 lut 2015

Do góry
Agatko z przyjemnością poczęstowałam się pączkiem, bo u mnie w sklepie nie było (w Tłusty Czwartek!!!). Wiosna też nie chce do mnie przyjść, słoneczka nie ma, ..... ahhh
Ogród Anety 15:11, 12 lut 2015

Do góry
rok 2012
i dla porównania 2013 rok
Połowa działki - czyli mam powoli dość 15:07, 12 lut 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Aga Taką miałam wysadzoną z doniczki hartowaną siedziała i niestety padła Jest data na zdjęciu

moja jest szaro zielona miedzy szarmi trawkami są żywo zielone ,może wyżyje.
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:03, 12 lut 2015

Do góry
Małgosia pięciopręcikowy zaczyna od liści , kitnie w czerwcu i powtarza raz albo dwa, zdjęcie z antonówką 30.08

1.06

16.06......................................................................................................10.10
Mój mały skrawek ziemi 15:01, 12 lut 2015

Do góry
Zdrowia ,szczęścia i słodycz w dniu urodzin Renia życzy

Morze woni i kolorów... 14:50, 12 lut 2015

Do góry

Ogródek Iwony 14:48, 12 lut 2015

Do góry
Iwonko o takiego eM.usia to trzeba dbać, bo perełka ci się trafiła.

Iwk4 napisał(a)
Mam fajny namiar od Oli, więc będzie zamówienie.

Mogła bym prosić o namiary.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:40, 12 lut 2015

Do góry
Jeśli chodzi o róże jakie mogłyby być to poszukałam trochę i może coś Ci się spodoba. Kryterium poszukiwania było oprócz koloru- zdrowotność i nieprzerwalność kwitnienia. Polecam przejrzeć ten wątek: https://www.ogrodowisko.pl/watek/586-tam-gdzie-mgly-i-roze-mieszkaja?page=82

Z białych oprócz tej co Iwona Ci proponowała ( Schneenewitchen) może być Artemis: https://www.google.pl/search?q=róża+artemis&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=WqzcVLWXDuq67gaZmIH4DA&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

Sebastian Kneipp:
https://www.google.pl/search?q=róża+sebastian+kneipp&hl=pl&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=J63cVNL9KMyP7AbUgYGABA&ved=0CB8QsAQ

z różowych:
Maria Theresia
https://www.google.pl/search?q=róża+maria+theresia&hl=pl&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=CK3cVKeZD-OZ7Aa2koG4BA&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

Pomponella:
https://www.google.pl/search?q=róża+pomponella&hl=pl&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=6KzcVKatGYXW7QbC5YDgBA&sqi=2&ved=0CB8QsAQ

Od siebie polecam Pastelle:
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:32, 12 lut 2015

Do góry
Ale, że dzisiaj tłusty czwartek, to wielkie pączkowe uczty mamy, zapraszam na pączki u mnie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:28, 12 lut 2015

Do góry
Witam Was wszystkich serdecznie, dziękuję, zaglądającym i tym odpisującym że mnie odwiedzacie

Słońce dzisiaj wstało wcześnie i śmieje się do mnie, że żartuje sobie z zimy i tak dzisiaj zaczyna się pączkowanie

Ogrodowo to dopiero się zacznie, ale na dobry początek...może być
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 14:24, 12 lut 2015

Do góry
Wczoraj było o mikołajku,
a dziś melduję o strajku.
Na pączki sie wypięłam,
bo w karnawale zbyt wiele na grzbiet wciągnęłam.
Mimo spacerów, i ćwiczeń,
kilogramów na wadze nie zliczę.
Stąd kara jest za łakomstwo.
A przecież już trzeba się brać za grabki,
schylać się do poziomu trawki,
coś przesadzać, coś pikować,
a jak tu z tłuszczykiem pracować?
Skłony, wymachy rąk, przysiady
nie będą lekkie, więc nie da rady,
trzeba robić na słodkości odstawkę.
Spacery wydłużyć mus o kilometr,
wcale nie patrzeć na barometr.
Może do 1 marca
wytopię z sadła chociaż z pół garnca?

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:16, 12 lut 2015

Do góry
Juzia bomba:0

Pięknie to wszystko podsumowałaś
Ja tak po cichu myślałam o bukszpanowych obwódkach przy białej hortensji.Bałam się, że wymyślam. Ale fajnie

Pomyślałam tylko, że gdyby tych hortensji było jakos za dużo to zamienię pod cisem na kule bukszpanowe a reszta zostanie i też byłoby ślicznie.

Och Juziu kochana czyżbyśmy miały wszystko zaplanowane

Bardzo Ci dziękuję

Teraz to będę Was męczyła o ilości bukszpana na metr?Rodzajach trawek.

Moje dzisiejsze kwiatki w podzięce

Moja bajka 14:09, 12 lut 2015

Do góry
Fajny dziś dzień . Najpierw przyszła zamówiona przeze mnie drewutnia

potem wybrałam się po nasionka

zahaczyłam jeszcze o "starocie" i kupiłam taką latarenkę (do przerobienia oczywiście). Utargowałam na 25zł
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:06, 12 lut 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Gosiu jak, że u nas planowanie warzywne i z jednej strony chciałoby się jak najwięcej warzywek a z drugiej strony, wiadomo, że wymagają trochę pracy a czasu niewiele zastanawiam się nad różnicą uprawiania warzywek w skrzynkach a w gruncie.
U nas w 3 skrzynkach w zeszłym roku były warstwy gałązek, obornika potem dobrej ziemi. Przed zima te skrzynki rozebralismy. Teraz będziemy stawiać na nowo, byc może będzie więcej skrzynek, co wiąże się z kosztem desek i robotą z utworzeniem tych skrzynek.

Miałaś na pewno warzywa i w opcji tradycyjnej do gruntu i w skrzynkach.

Jakbyś mogła ocenić to wg Ciebie lepiej w skrzynkach, czy w gruncie?

Danusiu ja nigdy nie miałam warzyw w skrzynkach takich jak ty miałas np. z ogórkami. Takie skrzynie jak u Ciebie to napewno wymagały obfitego i częstego podlewania. Ja do 2013 r. warzywa miałam tylko w gruncie ale w dość dobrej ziemi bo to była część warzywna od dawna jeszcze wcześniej uprawiana przez teściów. Rozrzucany był kompost, popiół z ogniska czasami obornik taki w granulkach. Ale ja zawsze na wiosne miałam ładny i wypielęgnowany warzywnik a później czasami jak nie było czasu na pielenie albo padały ciągle deszcze to zarastał mi chwastem i warzywa oczywiście wtedy słabiej rosły. Ogórków nigdy nie prowadziłam po sznurku ale przymierzałam się do tego już niejednokrotnie. Ale przyznam , że nie wiem jak zrobić taka konstrukcję żeby dobrze sie trzymała- a nie mam skrzyń drewnianych do których można ją przytwierdzić. W 2014 roku poprosiłam mojego M. żeby zrobił mi takie zagony okolone płytkami chodnikowymi żeby mi było łatwiej utrzymać porządek w warzywniku. Do tej pory zrobił 3 szt. bo nie było więcej płytek . Jesienia dokupilismy jeszcze trochę z chodników wymienianych na osiedlach. I w tym roku zaplanowane jest zrobienie jeszcze 3 takich zagonów. W takich wytyczonych i lekko podniesionych grządkach łatwiej jest przekopać ziemię i szybciej sie nagrzewa. Ja w swoje grzędy dałam ziemię razem z dużą ilością kompostu. Plusem wytyczenia takich podniesionych grządek jest jeszcze to , że pomiędzy nimi możemy rozsypywać skoszoną trawę czy chwasty i np. przykryć to korą później. Bardzo dobrze rosła mi w nich rzodkiewka , cebula, fasolka czy szpinak nowozenandzki.
A tak wyglądają moje grządki. Może nie są piękne ale dosyć funkcjonalne

Tu gdzie stoi taczka jest jeszcze jedna zrobiona. Przed grzadkami będzie częśc ozdobna a za ścieżka będą jeszcze 2 ustawione prostopadle do tych, tam przed palikami. Ale sie naprodukowałam dużo. Mam nadzieję , że cos skorzystasz
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:03, 12 lut 2015

Do góry
Napaćkałam... ale zaraz opiszę i mam nadzieję, że wszystko będzie jasne

To zaczynamy od lewej i idziemy do góry
Globosum...wiadomo.
Za drewutnią tujki z różami i lawendą w obwódce bukszpanowej.
Dalej 3 wiśnie Amanogawa z kulkami bukszpanowymi i berberysowymi plus trawy...później się dobierze jak coś
Dalej 3 sosny podsadzone...jeszcze nie wiem czym...może żółtymi żurawkami....
Na końcu serby z miskantami.

Po prawej od góry w dół:
3 tujki jaja podsadzone żurawkami bordowymi
Wrzosowisko z brzozami i trawkami (ewentualnie można jeszcze kulki jakieś tam porozrzucać...nie wiem jak z miejscem będzie) z tyłu miskanty....za basenem też miskanty.
I eLka tarasowa Tak sobie pomyslałam żeby dać hortensje po całości...ale dwie odmiany.
Pod cisem miskanty i hortensje różowe podsadzone żurawkami bordowymi.
Pod Umbrami kostki bukszpanowe a pomiędzy hortensje białe z rozchodnikami. Jak będzie miejsce to te rozplenice można wcisnąć.

I ja tak to widzę
Ostnica - Stipa 14:02, 12 lut 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ja kupiłam w Obi zasadziłam kilka dni temu

Kilka dni tz.ile?Ja siałam w niedzielę i jeszcze nic nie widać Fajnie już wiesz że będzie kilka stipek Głęboko siałaś?
Mój ogród pod górkę... 13:57, 12 lut 2015

Do góry
Danucha, Iwonka i Mad - dzięki za odwiedziny. U mnie pierwszy raz od tygodnia zaświeciło słońce i zrobiło się przyjemniej. Nawet mój ciepłolubny kot wyszedł w poszukiwaniu wiosny. Jak widać u mnie jeszcze zimowo!

Lawendowy zawrót głowy 13:48, 12 lut 2015

Do góry
Piekny dzionek ]

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:39, 12 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Aneta - wybieramy się.. tylko bez Alinki.. ona będzie się ukulturalniać w inny sposób
Ta górka będzie nasza.. 1600 metrów różnicy wysokości do zjazdu na raz ... tak można jeździć

Foto ze strony Chopoku Moja ulubiona górka

wiem od niej o wyjeździe i że bez niej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies