Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:51, 16 sty 2015

Do góry
Aniu dlaczego to robisz, dlaszego katujesz mnie swoimi zdjęciami. Twój ogród jest przepiękny i jest dla mnie inspiracją toteż dlatego bardzo często pytam się Ciebie o roślinki jakie masz w ogrodzie,przynajmniej wiem jak wyglądają i jak mogę je zastosować u siebie. Została mi jeszcze jedna rabata więc tradycyjnie prosze o odpowiedz jeśli mozna.

to pewnie hosta znasz może nazwę jest olbrzymia i nadaje sie pod moje drzewko

trawka piekny wypełniacz -

teraz po lewej stronie zdjecia ta roslina przebarwiajaca się z zielonego na bordowy albo odwrotnie -

malutkie iglaczki-
Kosolkowa Pasja 10:43, 16 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Narysowałam coś takiego na cienistą..

Tyły - biało zielone to derenie ellegantsima - są teraz i mogłyby zostać, przycinane kuliście. Po prawej obok derenia jest thuja sunkist, zostaje, powtórzona dalej na lewo. Wysokie - nie wiem jeszcze co miałoby byc.. Przed nimi, drugi rząd. Od lewej - hortensje ogrodowe szesc szt, białe - rh, różowe - tawułki (różowe albo białe), na obwódce hosty. Między tawułkami a hostawi jakaś trawka.

Do projektowania to ja się nie nadaję Nie umiem umieścić roślin na planie. Mogę ewentualnie napisać co mi pasuje a co nie..... ale to ja, i moje sadzenie na wyczucie, zresztą nie zawsze udane Jak u siebie coś spapram, to potem to przesadzę i nie ma problemu. Radzić komuś to trzeba mieć pewność, że to będzie na pewno dobrze..a ja nigdy tej pewności nie mam. Ale moje uwagi to takie:

Dereń biały Elegantissima- rośnie wielki, ja swojego tnę co roku do ziemi, a i tak ma ponad 1,5m i wygląda przez to potem jak drapak, ładny jest jak pozwoli się mu rosnąć, ale wtedy jest ogromny, wydaje mi się, że nadaje się na rabaty duże w typie parkowym, ale nie na rabatkę pod ścianą domu. Nie lepiej posadzić kompaktowe Ivory Halo? Ja swojego wymienię, bo u mnie ma za ciasno, chociaż i tak ma 2 metry na szerokość. Przycinany w trakcie sezonu wegetacji traci już zupełnie na urodzie
Kolor liści derenia Ivory czy Elegantissima nie bardzo mi koresponduje z żółcią tui Sunkist. Ale te derenie już masz, więc sama wiesz jak u Ciebie rosną .. Musi być coś co połączy tę żółć tuj z dereniem ... może właśnie hosty???
Nie wiem jakie masz hosty.. ale do żółtych tuj pasuje jakieś żółtawe hosty... do derenia pasują z białym.... jak trawy do host do hakone.. inne mi nie pasują, stąd wyszukałam o co mi chodzi

RH też rosną wielkie ... tu raczej jakaś odmiana niższa się by nadała np różanecznik cunningham's white, ale one też osiągną metr średnicy i metr wysokości (a nawet więcej), jak już dajesz z tyłu coś to w środkowym rzędzie musi być średnie piętro, szczególnie, że to ściana która ma okna. U Ciebie na rysunku masz nawet cunningam za gęsto.

Hortensje ogrodowe w szpalerze wyglądają zawsze bosko... o ile zakwitną Moje strajkowały wiec ich już nie mam..oddalam, nie chce trzymać czegoś co zakwitnie raz na 10 lat, albo będę bawić się w opatulanie i potem cała zimę straszą mnie szmaty na rabacie.

Tawułki bym posadziła plamami a nie rządkiem... są ładne, ale kwitną krótko, wiec pomiędzy dałabym coś co będzie ozdobne w innych miesiącach np zawilce japońskie.

I ja bym zrobiła rabatę na równi z kratką, bo taki ostry kat do koszenia jest beznadziejny, trzeba podkaszać a walorów ozdobnych nie ma żadnych.... nie podobają mi się takie bordery....

Nie wiem jaki jest wymiar tej rabaty i co się na niej zmieści... szacuję, że w najszerszym miejscu ma ok. 3 metry i ok. 9 metrów długości.. chyba pasuje najpierw zrobić plan i wrysować rośliny w skali.. potem będzie widać ile miejsca jest pomiędzy by obsadzić to roślinami wypełniającymi....

To tak na szybko moje przemyślenia.. i uciekam do pracy. W razie pytań pukaj u mnie, bo już mało zaglądam na inne wątki.. nie wyrabiam..
Minimalizm z odrobiną romantyczności 10:41, 16 sty 2015

Do góry
Jak jesteśmy już przy temacie róż, to proszę o pomoc w zagospodarowaniu rabaty ze stożkami i różami pnącymi. Aktualnego zdjęcia z posadzonymi różami brak!

Miała być lawenda, jako wypełniacz, ale, ze brzydko wygląda zimą, pomysł upadł. Co pasuje do róż?

zamias tej czerwonej róży na zdjęciu, posadzona jest pnąca Elfe i bluszcz, drugi krzak Elfe pomiędzy stożkami...

To ta rabata, bardzo słoneczna...

Pszczelarnia 10:04, 16 sty 2015

Do góry
aldonaz napisał(a)
A oto dowód, jak Ewa odpoczywa

No jednak ten ogród był do wolnej degustacji a nie do latania - to się czuje.
Dzięki Ewa za ten piękny pokaz ogrodu.
A kapelusz nowy też ładny.

pozdrawiam
Ogródek Ewy 09:46, 16 sty 2015

Do góry
Ewuniu z okazji 200 przyszłam z kwiatuszkiem, niech Ci roślinki pięknie rosną, kwiaty zniewalają zapachem i kolorem

Moje ukochane miejsce na ziemi 09:37, 16 sty 2015

Do góry
u mnie krokusy i przebiśniegi na wierzchu widziałam przelotem
tulipany też się pokazują...
potem pstryknę fotki, bo zimno i wieje traaaaaaaagicznie .......
słoneczko się przebija

takie bezchmurne niebo dzisiaj było

Minimalizm z odrobiną romantyczności 09:28, 16 sty 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Jeszcze w sprawie runianki - u mnie w cieniu,odmiane green, 20 sadzonek kupionych po 4,95. Wygląda dobrze cały rok (zimą przy większym mrozie liście stają się ciemniejsze i trochę się podwijają ale wracają do normy gdy się ociepla) zdjęcia zaraz po posadzeniu czerwiec 2013, kwiecień 2014 i lipiec 2014 - terez jest jej jeszcze więcej - wolnych miejsc brak - polecam

cześć.Kochana - ty ani sobie nie myśl że możesz tak sobie po prostu nie załozyć wątku mając takie piękne rabaty. my przecież chcemy więcej
Wiejski Ogród Moniki 09:27, 16 sty 2015

Do góry
Monika1202 napisał(a)
Rabta pod daglezjami:

To mi się bardzo podoba... A jak hosty i paprocie sie rozrosną to będzie miejsce bajkowe.
Wiejski Ogród Moniki 09:22, 16 sty 2015

Do góry
Monika1202 napisał(a)
Wymyśliłam coś takiego z tą trawą ... Jeszcze jutro zweryfikuje to na zywo w ogródku ... nie wiem czy nie za dużo zawijasów ... chciała bym obsadzić drzewa zaznaczone kołami na tym projekcie ale tak aby był do nich dostep gdyż wiadomo owocują i jakoś trzeba zbierać te owoce .
Numerki to 1. Czymś się muszę odłonić od sąsiadów gdyż straszne tam chwasty bo to nie zamieszkały teren. Problem jest taki, że to bardzo cieniste miejsce.
2.W tej chwili rośnie tutaj rabarbar musze go jakoś wkomponować, to bardzo słoneczne miejsce.
3. Ławeczka którą chciała bym tam postawić.
4.Kompostownik do którego muszę mieć dostęp.
Obszar tego placu to około 30m x 20m

Mam do zagospodarowania jeszcze conajmniej 3 takie place ale to po realizacji tego .

Mam takie trochę może niegrzeczne pytanie...
Masz tak duży ogród, wiec dlaczego usilnie próbujesz robić ogród ozdobny w sadzie???
Sad też może być ładny, pełen sielankowych klimatów...ale bez przesady, że każde drzewko włożyć w rabatę.. Jest to niepraktyczne. Kształty wyszły Ci kosmiczne....

I jeszcze jedno pytanie.... dlaczego nad "skalniakiem" przy bramie masz skrzynię??? Nie lepiej to czymś obsadzić i zrobić skalniak, a nie donicę na kamieniach?? Donicę możesz wykorzystać w innym miejscu.

Na początku planowałaś rabatę kwiatową, taką w półkolu... ciekawa jestem jak Ci wyszła... widziałam tam głownie dobór roślin jednorocznych.. nigdzie nie znalazłam fotki. Ja osobiście bałabym się robić rabatę z jednorocznych sianych z nasion... miałam kilka porażek że mi nie wyrosły takie rośliny jak było na opakowaniu i się zniechęciłam.. Teraz wolę byliny, bo są niezawodne, mniej pracy przy nich, a jednoroczne tylko jako akcenty.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 00:35, 16 sty 2015

Do góry
Myślałem o czymś takim :
Żywopłotki cisowe. 23:51, 15 sty 2015

Do góry
Cd
To już wyjście z parku w Wilanowie, oświetlone latarnie.

Jeszcze raffaello z labiryntu miłości.

Żywopłotki cisowe. 23:38, 15 sty 2015

Do góry
Wejście do labiryntu miłości, tylko wychyliła się nie znana głowa.

Zywopłotki tworzyły labirynt.

Można napić się gorącej herbatki w ładnej filiżance, a potem Rafaello
Wiejski Ogród Moniki 23:30, 15 sty 2015

Do góry
Wymyśliłam coś takiego z tą trawą ... Jeszcze jutro zweryfikuje to na zywo w ogródku ... nie wiem czy nie za dużo zawijasów ... chciała bym obsadzić drzewa zaznaczone kołami na tym projekcie ale tak aby był do nich dostep gdyż wiadomo owocują i jakoś trzeba zbierać te owoce .
Numerki to 1. Czymś się muszę odłonić od sąsiadów gdyż straszne tam chwasty bo to nie zamieszkały teren. Problem jest taki, że to bardzo cieniste miejsce.
2.W tej chwili rośnie tutaj rabarbar musze go jakoś wkomponować, to bardzo słoneczne miejsce.
3. Ławeczka którą chciała bym tam postawić.
4.Kompostownik do którego muszę mieć dostęp.
Obszar tego placu to około 30m x 20m

Mam do zagospodarowania jeszcze conajmniej 3 takie place ale to po realizacji tego .
Żywopłotki cisowe. 23:29, 15 sty 2015

Do góry
Wilanów druga strona przejścia.

Nie udało mi się ująć zapalających się stożków, kul, altan nie nadążałam za zmianą i dostrojeniem aparatu.

Kosolkowa Pasja 23:29, 15 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Olu, wianki są cudowne. Nie wiem nawet który najładniejszy. Te maciupkie karmniczki są mniam
Wiosna u ciebie niezaprzeczalna, masz kompostownik i w nim też już się co nieco przetwarza, będzie jak znalazł na rabaty
Najbardziej mnie martwi ta hortensja. Jak będą przymrozki, musisz przykryć. To ogrodowa, kwitnie na zeszłorocznych zawiązkach. Jak zmarznie, nie będziesz mieć kwiatków.
Plany fajne, podobają mi się.
W kamiennym kręgu od początku 23:19, 15 sty 2015

Do góry
Kochani!!!! oznajmiam, że pierwsze krzyżyki nowej odsłony Kamiennego postawione!!!!....ciekawe kiedy skończę?

Żywopłotki cisowe. 23:18, 15 sty 2015

Do góry
Wilanów przed pałacem.

To wejście zaczynał seans muzyczny i rozświetlały się stopniowo światła.

W oświetleniu wyglądało jak żywopłoty z bukszpanu, widoczne są konstrukcje z prętów.
Dama zapalała się jasnoróżowym światłem, potem przechodziło w ciemnoróżowe i następnie na moment zapalają się wszystkie światła srebrno/lodowe. To robiło
największe wrażenie.

Ogródek Ewy 23:07, 15 sty 2015

Do góry
Ewuniu, wszystkiego naj na 200. Oby wszystko pięknie rosło i sprawiało radość Widzę, że skopiowałaś spis roślinek na każdy miesiąc
Cis - Taxus 22:58, 15 sty 2015

Do góry
Witam, może tu znajdę pomoc w związku z moim 6 metrowym cisem. Ma on już ponad 50 lat i nigdy nie było z nim nic robione. W tamtym roku mój mąż go podciął trochę nieumiejętnie i w sumie nie wiem co dalej... Cis rośnie w strasznym zagęszczeniu. Obok jest pigwa, żywopłot i wiele innych zarośli które mają ponad 50 lat. Wiem, że taki cis to cenny okaz, ale czy go zostawić w spokoju, czy próbować go przyciąć, czy może wynająć ogrodnika, który to zrobi umiejętnie. Czy macie doświadczenie w tych sprawach? bo ja jestem całkowicie "zielona" . Każda rada jest dla mnie cenna.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:46, 15 sty 2015

Do góry
Teraz idę zobaczyć co u Was - bo są nowe angielskie ogrody - jak fajnie, że są takie relacje.

Pozdrawiam wszystkich zaglądających

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies