Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tworzony z pasją 18:35, 13 sty 2015

Do góry
To i ja dla Ciebie...

Byle do wiosny .
Ogród w cieniu drzew 18:32, 13 sty 2015

Do góry
Odsuwam ciągle od siebie decyzję zagospodarowania pustego terenu, który w swoim czasie był miejscem na zabawy piłką dla dzieci ( a przecież założenie wątku w Projektowaniu ogrodów miało być bodźcem do działań). Od kilku lat widzę konieczność zagospodarowania miejsca po prawej stronie drogi wjazdowej do domu.
Przygotowałam zdjęcie - a raczej zlepek 3 zdjęć - pokazujący panoramicznie część ogrodu od strony bramy.
Zobaczcie sami:

Jak widać droga jest trawiasta i to nie ulegnie zmianie. Po prawej stronie przed garażami mam ogródek warzywny otoczony z dwóch stron krzewami owocowymi, jeszcze bardziej w prawo sadek - 2 rzędy drzewek owocowych posadzonych równolegle do drogi wjazdowej.
Chciałabym zrównoważyć prawą i lewą stronę ogrodu. Nie podoba mi się prawa strona, jest pusto. Bardzo mi przeszkadza to, że jak jestem w ogródku warzywnym to ciągle na widoku dla idących / jadących po chodniku / ulicy równoległych wzdłuż dolnej krawędzi na zdjęciu. Chciałabym też przysłonić metalowe budynki gospodarcze.
Wymyśliłam, że wykorzystam podobne drzewa i krzewy jak posadzone z lewej strony, ewentualnie z niewielkimi modyfikacjami (spis podam później, już go przygotowałam )
Myślę o rabacie bylinowej biało-kwitnących bylin z dodatkiem kropli żółci, bukszpanów i niewysokich traw. Kształt rabaty - prostokątny umiejscowiony wzdłuż drogi wjazdowej. Sprawdziłam to 8 metrów na ok. 1,5m. za nimi posadziłabym cisy jako tło a za nimi krzewy i niewysokie drzewa, i kilka szmaragdów 3-5 aby nawiązać do lewej strony. Nasadzenia byłyby prawie cały czas na wystawie słonecznej. Południe jest u mnie na zdjęciu w lewym dolnym rogu a północ w prawym górnym rogu.
Ponieważ teren wznosi się pod górę perspektywa ogrodu została zachwiana. W rzeczywistości pierwsze drzewa po lewej są bliżej niż wydaje się to na zdjęciu.
Co o tym myślicie? Ma sens to, co zamierzam zrobić?
Muszę przygotować mapkę, zdaję sobie z tego sprawę
Skąpana w słońcu 18:26, 13 sty 2015

Do góry
Skąpana w słońcu 18:16, 13 sty 2015

Do góry
Skąpana w słońcu 18:02, 13 sty 2015

Do góry
Na tej rabacie przewodnie kolory to burgund, bordo i bardzo chce kremowy, ale jest mało bylin o takim kolorze. Póki co w zamian kremowego jest lekki żółty

A muszę jeszcze dodać, że ja kocham byliny, a najbardziej liliowce, jeżówki. Pokochałam też róże, żurawki, rozchodniki, marcinki, kosaćce i piwonie. Tych bylin u mnie jest najwięcej.

Zaczął się czas sadzenia roślin w tych kolorach

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 18:01, 13 sty 2015

Do góry
butterfly napisał(a)
Jesien w moim ogrodzie

Pierwsze skrzypce graja trawy - molinie, miskanty,

Jakie to są molinie?
Skąpana w słońcu 17:49, 13 sty 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Witam po raz drugi Sporo udało Wam się zrobić w jednym sezonie. Będę kibicować

Witam Iwonko.
Zaraz pokazuję dalej nasze poczynania

Ponieważ ta rabat z jednej strony jest bardzo szeroka postanowiłam podzielić ją na dwie węższe

I tak prawa strona należy do rabaty, którą nazwałam " burgundowy księżyc" ze względu na jej kształt i pierwszą roślinkę kwitnącą, którą tu posadziłam - różę burgundy iceberg

Rabatę dzielić będzie przesłona z cisów

Po lewej przesłona z cisów - jeszcze są malutkie

Od niej wzięła się nazwa rabaty

Działka prawie w Borach Tucholskich 17:41, 13 sty 2015

Do góry
na Rohacze mówi się słowacka Orla Perć i chociaż jest tam parę miejsc średnio trudnych (jedno nawet bardzo) to gdzie jej tam do naszej chociaż widoki też piękne (na Tatry Zachodnie)
a tu taki rodzynek z Orlej
szlak i łańcuch prosto w górę a jak ktoś się pyta czy wspinaczka też to odpowiadam że tylko po płaskim

w kółeczku jest drapiąca się pod górę mróweczka a za chwilę to będę ja
Zimozielony ogród przy białym domu 17:41, 13 sty 2015

Do góry
Danusiu czy te gałązki po prawej to dereń Ivory Halo?
[

Sorki- już doczytałam.
Pięknie muszą wyglądać na tle śniegu.
Ogród w skali mikro cz.II 17:34, 13 sty 2015

Do góry
Najlepszego Elcia

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:34, 13 sty 2015

Do góry
I jutro leci do cb pozdrawiam

Moje ukochane miejsce na ziemi 17:26, 13 sty 2015

Do góry
kilka bukszpanów w strasznym stanie...pies ? mróz ? czy grzyb ?
ktoś podpowie ........
jak tylko stopnieje śnieg trzeba będzie pryskać promanalem wszystko

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:21, 13 sty 2015

Do góry
Myślę dalej nad lustrem...

Dwa smaragdy,które rosną przed ogrodzeniem psa będą przesadzone z tego miejsca. Budę psa jak i ten panel siatkowy zasłoniłoby lustro. Myślę o czymś takim
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=141

Przed lustrem planuję graba Fastigiatę w obwódce bukszpanowej. W ogrodzie mam już dwa graby i idąc w kierunku minimalistycznym raczej nie chciałabym wprowadzać nowego gatunku drzewa.

Tutaj grab na początku rabaty

W środku ogrodu

I grab przed lustrem byłby na końcu ogrodu

Zastanawiam się czy to lustro nie będzie nam przeszkadzać? Ten wykostkowany placyk to nasze letnie,wieczorne miejsce relaksu i cały czas będziemy się widzieć w tym lustrze

Każde sugestie i rady mile widziane
Moje ukochane miejsce na ziemi 17:12, 13 sty 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Uwielbiam stokrotki jak sie tylko pojawia to sie zastokrotkuje buziaczki i takie piekne główki z tej ziemi wychdza

Jola stokrotki są bardzo lubiane, bo pojawiają się szybko po zimie
a każdy stęskniony wiosny...kolorów...
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 16:56, 13 sty 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
no i moje hipperastrum ktore mialo byc cos w rodzaju apple bossom okazalo sie byc czyms zupelnie innym...
czy ktos rozpozna co to za odmiana ?

Nie wiem, co to za odmiana, ale jest śliczny
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 16:31, 13 sty 2015

Do góry
I jeszcze trzy zdjęcia dla lepszego zobrazowania.

Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 16:19, 13 sty 2015

Do góry
Witam. Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyn brązowienia mojego 7-letniego świerka serbskiego, a przede wszystkim kiedy mam zacząć działać. Przebarwienia pojawiły się niedawno. Nie zauważyłam żadnych innych zmian na igłach, więc być może to choroba grzybowa, ale kiedy zrobić oprysk? Dodam, że w rzędzie rośną trzy takie świerki, a tylko jeden, najbardziej od zewnętrznej strony, wygląda kiepsko. Środek i stare przyrosty są zdrowe.
Przepraszam, ale nie potrafię odwrócić zdjęcia. "Wyjściowe" jest ok, a tu wychodzi taka niespodzianka.

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 16:09, 13 sty 2015

Do góry
Dziś egzotyka palm
Les jardins suspendus de Marqueyssac we Francji 15:48, 13 sty 2015

Do góry
Nie wiem czy wszyscy tak maja , ale ja wypoczywam oglądając zdjęcia ogrodów. Dziś znowu zagladam ...

Ogród w budowie - nieustającej 15:28, 13 sty 2015

Do góry
Dzwonię zatem dalej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies