Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 22:10, 13 sty 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zapraszam do ogrodu Stefanie:.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5229-ogrod-stefanie-eastleach-house-w-cotswold

Już widziałam wstęp, będzie mi się podobać, tam jest dużo strzyżonego .
Ogrodowe przygody 21:57, 13 sty 2015

Do góry
Co się stało kwiatom ... 21:51, 13 sty 2015

Do góry
Dziewczyny tęsknimy za wiosną...
a w moim ogrodzie ...no cóż... takie klimaty...też fajne.

Ogródek Iwony 21:47, 13 sty 2015

Do góry
Są też nachyłki i żólte niskie liliowce, tylko, żeby nie przedobrzyć z nasadzeniami Jak to wszystko połączyć i co do tego dodać ? Czego szukać? Rabata w słońcu.

I sporo takich popularnych wysokich:

Ogródek Iwony 21:42, 13 sty 2015

Do góry
Są też liliowce, ale jeszcze młode, nabytki zeszłoroczne:

rudbekia ma kilka kolorów:

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:41, 13 sty 2015

Do góry
To jest rurkowaty Cassandra Gabrysiu
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:37, 13 sty 2015

Do góry
Dziękuję Bogdziu, zobaczymy jak będa u Ciebie rosły a tu dzisiejsze ptaszki
Czy to wiosna czy to zima ? 21:37, 13 sty 2015

Do góry
A to wschód słońca gdy pedze zawież dzieci do szkoły a póżniej do pracy.
Ogródek Iwony 21:35, 13 sty 2015

Do góry
I jeszcze chcę się upewnić, czy to jest rudbekia? Mam ją

Mam też dalię, przydałaby się jeszcze czerwona z ciemnymi listkami

Są też kanny, w tym roku dostałam też z bordowymi liśćmi (fotki nie mam), będą więc dwa rodzaje. Jest jeszcze taka rudbekia (chyba)

Czy to wiosna czy to zima ? 21:32, 13 sty 2015

Do góry
Jednak wiosna zbliża się wielkimi krokami. Dzisiaj miałam czas i pogada na to pozwoliła więc wykonałam pierwsze prace pożądkowe. Nawet przyciełam winogrono. Mam nadzieję że nie za wcześnie. Przy okazji zobaczyłam pirwsze slady wiosny jak np. pierwsze pączki na powojnikach, na różach i na złotokapie. Oraz wychodza cebulowe krokusiki i iryski a nawet tulipany. oby nie bylo dużych przymrozków i to wszystko nie zmarzło.

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:24, 13 sty 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

Renia mam rurkowaty Cassandra ale on kwitnie od lipca do późna i Cecile ale on kwitnie od IV - V i potem lekko powtarza ale jest taki powojnik kędzierzawy nie jest granatowy tylko jasnoniebieski i on kwitnie od VI do IX, ma od 1,8 - 2,5 m tnie się silnie on ma ładne te dzwoneczki
http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia?view=plant&plantid=394&searchc=&nazwa=&grupa_clematis=botaniczne
a to moja Cassandra

Kupiłam na jesieni te Cassandry , bardzo jestem ich ciekawa.Twój cudny.
Ogródek Iwony 21:15, 13 sty 2015

Do góry
Ta rabatka byłaby TUTAJ (pomarańczowy prostokąt):

edit:
Dla orientacji skali - kącik wypoczynkowy jest zaplanowany w kwadracie 4m x 4m
Rabatka mogłaby mieć wymiary 10m x 4 m maksymalnie, może być mniej. W plecach 8 szmaragdów.
Ogrodowe przygody 21:14, 13 sty 2015

Do góry
do tej rabaty dosadziłam róże
mam nadzieję, że się przyjmą i będzie kwieciście

Moja bajka 21:13, 13 sty 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
wiatr rozrzuca kulki

piękne to pierwsze zdjęcie, żurawki w super kondycji - jak robisz te kulki i z czego ?
Ogród w budowie - nieustającej 21:10, 13 sty 2015

Do góry
No to dzyń, kochane.

Lawendowy zawrót głowy 21:03, 13 sty 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Ach! Piękne!
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:55, 13 sty 2015

Do góry
Kasia u mnie jeszcze ani śladu liści, masz żyłkowane(niskie) czy holenderskie

Kaśka różowe szyszki to świerk Acrocona Pusch -częściej nazywany Pusch- taki kurdupelek
kondycja była kiedyś teraz to już tylko siła woli
Pusch po wiośnie

forma wyjściowa Acrocona ma bardo podobne szyszki i rośnie mocniej , najczęściej szyszeczki ma na przewodniku i końcach gałęzi przez co rośnie bardzo dziwacznie
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 20:54, 13 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
coś mi w tym projekcie nie leży.... sorki.....
co masz po lewej stronie od lilaków (patrząc z góry). Pasuje by prawa i lewa strona korespondowały ze sobą.....
takie równiutkie obrzeże z hosty na która wtarmosi się zaraz bluszcz...
takie równiutkie do bzu , ja bym raczej poszła w plamy z host, rozrzucone małe hortki czy kulki z dereni (Danusia z tego co pamiętam tak proponowała), ale nic tu w rzędzie..... hosty wokół pni lilaków... i ptaki kocham, lubię szanuję, ale ten bluszcz bym zdarła, co najwyżej na pniach zostawiła..

Trawię twój planik i mi nie gra to co pokazałaś.. koniecznie pokaż drugą stronę..

I kot z bukszpanu...za 10 lat czy za 15??????.... i widok na ugór sąsiada (może zadbany, ale tam nic nie ma, jakiś rodek i trawa). Ten kot jakby był duży i już to tak.. ale z perspektywa... moja niecierpliwość tego by nie zniosła... może kota ustaw na środku hedery, niech sobie rosnie, jak mały to sie stopi z podłożem, a jak urośnie to zachwyci... a tam wąski cis kolumnowy, albo hortki, albo ten dereń, albo.....
Z takiego morza hedery to tylko wyspy mogą się wyłaniać... niech bluszcz pójdzie też na siatkę od ulicy... ale zedrzyj go z wierzchołka lilaka...

Albo zrób na dziki busz, albo nie rób nic regularnie.....

Tyle to wiem.... ale to ja....

Drugą wersję planu rozrysuję - tylko muszę chwilkę znaleźć.
Po drugiej stronie ścieżki jest rabata z przedogródka, prezentowana na samym początku wątku. Na tę hortensję się nie patrz bo jej tu nie będzie. I widać jeszcze obwódkę z lawendy. Plan tej rabaty dopiero się rodzi. Ma być z kolorem białym, więc dodatki białego obok powinny pasować ( w dereniu i hostach ).
Kota planowałam posadzić po wycięciu lilaków ale to mąż musi do tego "dojrzeć". Kot ma być tak ok. 1m wysoki. Mniej więcej w takiej pozycji tylko z podwiniętym ogonem.

Bardzo podobają mi się topiary z cisa i bukszpanu i główkuję jakie i gdzie je umieścić u siebie. Mam zrobioną kurę z mchu, pokarzę jak kura ożyje znaczy się na wiosnę. Teraz zapadła w sen zimowy.
A to moja szkółka bukszpanów - drugi rzut.

A na kota poczekam, cierpliwa jestem. Może i 10 lat kto to wie? Największą frajdę sprawia mi że mogę powiedzieć że to i to i to... wyszło od małego z pod mojej ręki.
Pszczelarnia 20:53, 13 sty 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A w zielniku bajzel pozimowy - jak ja to lubię, czasami taki nieład jest potrzebny, żeby człowiek mógł popracować i zobaczyć różnicę między zimą a wiosną. Mamy przedwiośnie piękne. Mokre.

Nie potrafię uwierzyć w to mokre przedwiośnie. Też dziś oglądałam mój bajzel poziomowy - roboty znowu będzie huk. Wertykulacja i czyszczenie na pierwszy ogień.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:51, 13 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dziękuję, że tak odbierasz ogród... czytam Twój wpis i myślę o takim ogrodzie marzę Z bliska widać różne mankamenty.. ale... to do dopracowania na rok AD 2015

Dziś strzeliłam tylko 2 fotki... ślady po pięknej zimie W nocy z soboty na niedzielę, tak padało, że miałam wrażenie że chmura się urwała... Jakby to był opad śniegu to zaspy byłyby po pupsko..

Ania Ty to masz pędzący wątek Ile razy nie zerkałam do Twojego ogrodu to własnie mi się taki wydawał ... a mankamenty pewnie tylko Tobie dostrzegalne i bardzo potrzebne bo co by robić z nadejściem nowego sezonu
p.s. pogoda szaleje w zeszłym tyg -12 a dziś 10 na plusie!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies