Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Pawlus 21:16, 02 kwi 2015

iwonaal napisał(a)
Twój staw to dla mnie wzór. Mój(patrz teścia) niestety to dziura w ogrodzie, masakra.

Byłoby lepiej gdyby skarpy nie były tak duże i strome. Najbardziej podoba mi się gdy woda jest prawie równo z terenem.
Pawlus 21:19, 02 kwi 2015

kosolka napisał(a)

Hej Paweł. Strasznie mi się spodobała ta kompozycja pod magnolia. Powiedz, czy oprócz wrzoscow coś tam jeszcze rośnie?

Same wrzośce. Na razie dają radę choć mają sporo cienia. Jak mi się znudzą to wymienię na trawki.

Tak wyglądają latem:
leon60 18:25, 03 kwi 2015

Pawlus napisał(a)
A tu czekam na trawkę. Pewnie po kilku cieplejszych dniach się pojawi. Podlewa się codziennie samo

Mogę wpaść na weekend ? piękne miejsce !
Pawlus 22:27, 03 kwi 2015

Ola Zapraszam Niech tylko ciepło się zrobi i pojawi zieloniutka trawka. I nigdzie się na urlop nie ruszam. Muszę się nacieszyć. A jeszcze tyle do posadzenia.

Na razie to wygląda jak wał przeciwpowodziowy, mam nadzieję że trawa nada trochę bardziej delikatny wygląd.

Wszystkim życzę Wesołych i pogodnych Świąt Wielkanocnych.
MirellaB 14:18, 04 kwi 2015

Pawle dla Ciebie i rodziny Wesołych Świąt.

MirellaB 22:11, 07 kwi 2015

Przeglądam Twój wątek, piękny jest Twój ogród, podziwiam, podziwiam
iwonaal 00:39, 08 kwi 2015

Będę Cię zanudzać stawem. Sam robiłeś łagodne brzegi? Dopompowywałeś kiedyś wodę? Co myślisz o foli wokół?
mateuszmichn 20:39, 08 kwi 2015

No i u Pawła jak zwykle wszystko pięknie rośnie, nic tylko podziwiać i żałować, że nie ma go w naszych ogrodach xD
Pawlus 21:16, 08 kwi 2015

MirellaB napisał(a)
Przeglądam Twój wątek, piękny jest Twój ogród, podziwiam, podziwiam

Bardzo mi miło. Takie słowa bardzo motywują
Pawlus 21:23, 08 kwi 2015

iwonaal napisał(a)
Będę Cię zanudzać stawem. Sam robiłeś łagodne brzegi? Dopompowywałeś kiedyś wodę? Co myślisz o foli wokół?

Dopytuj ile potrzebujesz

Może opowiem całą historię stawu. Jeszcze kilka lat temu było to totalne bagno. Wokół rosło pełno wierzb i innych krzaczorów. Wody zawsze malutko, sam muł.
W 2008 pozbyliśmy się wszystkich drzew i krzewów, koparka wyczyściła cały staw i pogłębiła przy okazji. Operator kiepski był bo dno jest strasznie nierówne.
Wtedy jeszcze nie interesowałem się tak roślinami i ogrodem, koparkowy zrobił skarpę na odwal...Ulewy też ją naruszyły i wyszło z tego niezłe pobojowisko. Krzywo jak cholera.

Teraz już było za późno na zamówienie koparki i robienie brzegów na nowo. Dlatego zakasałem rękawy i sam ręcznie wszystko poprawiam. Dałoby radę jeszcze łagodniej ale nie mam już na to siły. Musi zostać jak jest, a jest o wiele lepiej.

Wody nie dopompowujemy, wręcz przeciwnie. Zużywamy do podlewania ogrodu. Staw nie ma niestety swoich źródeł, woda głownie opadowa. Od 2 lat mamy strasznie suche lato, wody ciągle ubywa.

Folia na brzegi wokół? Myślałem o palisadzie z podkładów kolejowych ale to też droga impreza. Może kiedyś...
Na razie marzy mi się pomost. Może w tym roku już się spełni? Zobaczymy.

Ot i koniec historii