Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród na glinie 10:52, 15 mar 2015

Do góry
Miałam 2 sztuki:

a teraz robię 12 sadzonek, choć niektóre są lichawe i mogą wypaść, z tym się liczę.
Gdzie ja to posadzę....
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:52, 15 mar 2015

Do góry
Miłej niedzieli wszystkim!

Nie, nie! Jeszcze nie kwitną, ale są tak piękne! Doczekać się trudno.
Ogród na glinie 10:50, 15 mar 2015

Do góry
Oczyściłam z dolnych listków i przylistków, by nie gniły w glebie.

Końcówki moczyłam w ukorzeniaczu. Kupiłam go do hortensji dla sadzonek zdrewniałych i zielonych, dlatego go wykorzystałam. Ale nie powinno być problemu z ukorzenianiem i bez niego.
Umieściłam w ziemi z worka za pomocą pikownika przyciskając na głębokości, by gleba przylegała. Za pikownik służył mi zużyty cienkopis Podlałam, by ziemia osiadła.

Ustawiłam w jasnej kuchni, ale nie na bezpośrednim słońcu.
No i teraz czekam aż się ukorzenią. Mam nadzieję, że nie zgniją, bo będzie wstyd hi hi.
Ale obserwuję, że w domu jest słaby ruch powietrza i czasem może być sadzonkom zbyt wilgotno, co może doprowadzić do zgnicia.
Ogród na glinie 10:42, 15 mar 2015

Do góry
Relacja z sadzonkowania angielskiej pelargonii.
1 raz miałam angielską pelargonię w domu, bo zwykłe sadzonkowałam wiele razy.
Jesienią pelargonie przycięłam na około 15 cm, bo już były brzydkie i przekwitnięte. Wniosłam do chłodnego garażu i ustawiłam na parapetach północnych okienek. Ograniczyłam, podlewanie. Liście zeschły. W lutym rośliny lekko ruszyły. Wniosłam je więc do domu, by się nie wyciągnęły, oczyściłam, umieściłam w jasnym miejscu i zaczęłam podlewać.

Powinno się je zasilić, bo ziemia po sezonie jest wyjałowiona i przyrosty są blado zielone. Ja nie zdążyłam tego zrobić. Pelargonia lekko podrosła, a w związku z tym, że z gleby wylęgały mi się jakieś latające mrówki musiałam się jej pozbyć z domu. W związku z tym pobrałam sadzonki nieco wcześniej niż mogłabym to zrobić.
Odcina się je żyletką. Chodzi o to by nie miażdżyć łodyżek.

Ogródek Ewy 10:37, 15 mar 2015

Do góry
Życzę wszystkim miłej, słonecznej niedzieli.

Kolorowy Ogród Geni 10:18, 15 mar 2015

Do góry
Ciemierniki

Pomysł na ogród 10:00, 15 mar 2015

Do góry

Pomysł na ogród 09:58, 15 mar 2015

Do góry
idzie Wiosna a więc czas na sadzenie i planowanie, czas na nowe pomysły
dzisiaj chcę Was zachęcić do założenie zielnika
nie bójcie się go założyć - bo taki zaprojektowany kawałek ziemi ma nie tylko praktyczne zastosowanie - zawsze świeże i dostępne zioła , ale też jest ozdobą i piękną zieloną i pachnącą rabatą

ponieważ ja dużo gotuję i bardzo dużo korzystam z ziół nie mogłem sobie wyobrazić że w swoim ogrodzie nie znajdę takiego zacisznego , osłoniętego od wiatru i słonecznego miejsca
Ponieważ do uprawy ziół najlepiej nadaje się zwykła ziemia ogrodnicza o dużej przepuszczalności i odczynie zasadowym lub obojętnym pomysł padł nie na jej wymianę , ale na zbudowanie skrzyni i dopiero jej wypełnienie odpowiednim podłożem.
ja zrobiłem skrzynię z desek , zabezpieczonych przed gniciem i wyłożyłem ją folią kubełkową

Wilcza Góra 09:57, 15 mar 2015

Do góry
GALERIA DNIA 15/03/2015
MÓJ NAJMNIEJSZY CIEMIERNIK (Helleborus) leśny dzikusek, rośnie nas od kilku lat pod brzozami...samosiejka

Mój nowy stary ogród 09:55, 15 mar 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)
Pomocnicy

Nadrabiam Dorotko i napotkałam takie świetne zdjęcie
Uchachałam się jak zobaczyłam tego rudego kocurka zkitranego w turzycach hihihi i te jego oczy !!!!!
Pozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 09:24, 15 mar 2015

Do góry
Ewa4 napisał(a)
No to się povhwale co mam na drzwiach

Ewuś podoba mi się
A powiedz jak ty do drzwi go przymocowałaś ?!
Nie mogę się doczekać wiosny i zdjęć z tłem
Pozdrowionka zostawiam
Początki bywają baaardzo trudne 09:21, 15 mar 2015

Do góry
agata76 napisał(a)
ponieważ nadrabianie czytelniczych zaległości zajmuje dużo czasu, a wiosna idzie wielkimi krokami zaczęłam układać listę niezbędnych roślin na pierwsze większe zakupy. Pokazuję Wam moje nieudolne plany na obrazkach z prośbą o wszelkie sugestie i rady
na początek muszę zająć się wydzielonymi już rabatkami:

1. wąska opaska wokół tarasu - południowa

2. nieszczęsna nerka przed domem - północna, z małą ilością światła, tutaj cały czas brakuje mi aktora roli głównej, myślałam o jakimś formowanym iglaku, ale nie wiem, co się nadaje (ma niewielkie wymagania)

Przepraszam, że się wtrące. Nie sadz migdałka. Ładnie wygląda jak kwitnie, potem to zwykły zielony krzew. Jeszcze do tego atakują go choroby grzybowe.

A na tym drugim zdjęciu, to może by buka purple foutian?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:19, 15 mar 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

hej kochana oczywiście ja za brzozami jestem. Nie dawałabym brzóz w jednej lini a bardziej w 'zygzaku'
zobacz

na granicy red barona i traw można dać jakieś fajne kwiatuszki typu krwawnik w kolorze wina, jrzmiankę

SUPER
Hirutkowy raj:)) 09:16, 15 mar 2015

Do góry
Krysiu wszystkiego co najlepsze Ja też spóźniona ale do siostry również idę dzisiaj
Buziaki
Trzeba zacząć wszystko od początku 09:11, 15 mar 2015

Do góry
Chciałam porównać tego samego Rh nazwy niestety nie pamiętam,jeszcze wtedy nie wiedziałam,że może się to przydać.
W roku 2014 wiosną wyglądał tak
W obecnej chwili wygląda tak
Ogród z łezką II 09:00, 15 mar 2015

Do góry
eda napisał(a)
Kasiu miłego lepienia i nie martw się jeszcze wszystko ruszy i bedzie pięknie zobaczysz wiosna nie wszędzie równo ruszyła dojdzie i do Ciebie i będzie cieszyć czekamy na ciepełko wszyscy Buziaki i miłego wekendu kochana I dla Ciebie zostawiam

Zupełnie nie uciążliwe było dla mnie to wczorajsze lepienie

Moje pierwiosnki jeszcze w powijakach, Twoje takie piękne!!!
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 08:49, 15 mar 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Witaj Janiu na forum.
ogród dopiero się klaruje, więc na kwitnienia czekamy do lata.tyle róż..będzie co oglądać. a te trumienki to co? będzie warzywniak?
Z boschem nie pocieszysz się przy wąsach bo strasznie ciężko chodzą przy trawie. w sumie stosuje je już 7 lat ale u mnie masa wrzosów,wrzośców albo np. do kwitnących małych trawek używam. obcinam nimi też bukszpany - nie mam siły patyczkować się z nożycami bo mnie ręce bolą.
ostrzenie znajdziesz w punktach gdzie narzędzia stolarskie i piły ostrzą. u nas co najmniej 5 takich punktów w mieście
pozdrawiam.

Te "trumienki" haha - tak, to warzywnik. Już w zeszłym sezonie truskawki/poziomki i sporo warzyw tam rosło, na jesieni i w lutym dosypałam granulowanego obornika (kompost dopiero się produkuje), więc mam nadzieję, ze i w tym roku będziemy się cieszyć jego plonami.

A tu już widać że trochę działam: rośnie rozsada - pomidorki, sałata i ... werbena Czekam też na dostawę kolejnych nasion.

Dziękuję Ci Alinko też za rady na temat cięcia jak nie będzie padać, pójdę dzisiaj wypróbować sprzęcior.
Początki bywają baaardzo trudne 08:20, 15 mar 2015

Do góry

Witaj.
Agatko, a ogródek planujesz za tymi brzózkami?
Początki bywają baaardzo trudne 07:55, 15 mar 2015

Do góry
ponieważ nadrabianie czytelniczych zaległości zajmuje dużo czasu, a wiosna idzie wielkimi krokami zaczęłam układać listę niezbędnych roślin na pierwsze większe zakupy. Pokazuję Wam moje nieudolne plany na obrazkach z prośbą o wszelkie sugestie i rady
na początek muszę zająć się wydzielonymi już rabatkami:

1. wąska opaska wokół tarasu - południowa

2. nieszczęsna nerka przed domem - północna, z małą ilością światła, tutaj cały czas brakuje mi aktora roli głównej, myślałam o jakimś formowanym iglaku, ale nie wiem, co się nadaje (ma niewielkie wymagania)
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:53, 15 mar 2015

Do góry
Tak wygląda moja rabata po przeróbce choć jeszcze nie do końca Jak przekwitną tulipy krokusiki to dopiero dopieszczę wyrównam boki ,cisa i z kamieniami jeszcze pomyślę .Tuje będą cięte w jedeną zasłonę /Prostokąt /
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies